Рік роботи Полтавської міськради: голова фракції БПП - кандидат на відкликання

Фото: Рік роботи Полтавської міськради: голова фракції БПП - кандидат на відкликання

Депутати від Шевченківського району прогулюють найбільше. Більшість прогульників - представники партій “Рідне місто” та “Совість України”. На розгляд одного питання депутати витрачали менше 2 хвилин. 

“Свобода”, “Самопоміч” та “Соціал-демократична партія” - в опозиції. Депутати твердять, що на проектах рішень від опозиції ставиться буква “С” - перша літера у назві трьох партій, і вони не потрапляють навіть на розгляд комісій.

Якщо депутат пропускає 50% і більше засідань сесій або комісій за повний рік каденції, то він, згідно з чинним законодавством, може втратити мандат. Закон не передбачає поважних і неповажних причин для пропусків засідань сесій або комісій.

Громадський рух ЧЕСНО виявив 1 кандидата на відкликання та 12 прогульників. Прогульниками стали ті, хто пропустив від 25 до 50% засідань сесій і/або комісій.

Натисніть для збільшення

За результатами пропуску комісій з питань економічної політики, комунальної власності, бюджету та фінансів кандидатом на відкликання став лідер фракції БПП “Солідарність” Андрій Матковський.

Поспілкуватися з Андрієм Матковським Громадському руху ЧЕСНО не вдалося.

Голова комісії з питань  економічної політики, комунальної власності, бюджету та фінансів Григорій Сахно ситуацію з прогулами Андрія Матковського коментує так:

 

Я б хотів би вас запитати, а що мені зробити, щоб він був частіше? На жаль, особливого впливу в голови комісії немає. Голова депутатської комісії по закону так, як і рядовий, за виключенням тим, що він веде цю комісію. Немає ричагів управління. Останні комісії він тільки одну не був, а то бував.

 

Андрія Матковського може замінити Тетяна Паутова, заступник голови профспілкового комітету Полтавського національного технічного університету ім. Ю.Кондратюка.

Перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили процедуру відкликання. Навіть якщо громада виконає всі умови - в кінцевому результаті рішення прийматиме партія.

Якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Натисніть для збільшення

За законом, кожен депутат має працювати як на сесіях, так і на комісіях. Полтавські депутати значно гірше відвідують засідання комісій, аніж сесій.

Депутат від “Свободи” Артем Чубенко заледве не став кандидатом на відкликання. Він пропустив 42,11% (8 з 19) засідань регламентної комісії:

 

Робота в мене така була, що в мене командіровки були, майже весь час їздив по Україні, займався торгівлею і приходилося пропускати.

 

Але депутат зауважує, що ситуація змінилась:

 

Я тепер займаюсь експортом і сиджу на місці, нікуди не їжджу і не пропускаю.

 

Представник “Соціал-демократичної партії” Олександр Шамота свої прогули комісій з питань економічної політики, комунальної власності, бюджету, фінансів теж пояснює робочими справами:

 

Є робочі справи, є справи, які я повинен виконувати, інколи не вдається бути на комісії.

 

На питання, як у майбутньому планує поєднувати робочі справи та посаду депутата, впевнено відповідає:

 

Як поєднував, так і буду поєднувати.

 

Таким чином виправляти ситуацію з прогулами депутат навряд чи збирається.

Його колега по комісії Юліан Матвійчук - лідер фракції “Свобода”, прокоментував свою відсутність на 8 з 31 засідань  комісії так:

 

Коли розробляли бюджет, пам'ятаю, тоді був дуже проблемний бюджет, і комісії відбувалися кожен день. Коли було багато комісій, я захворів, тоді і пропустив. Після цього я стараюсь бути, розумію, що в такі моменти рішення потрібно приймати обов’язково.

 

Андрій Соколов прогули комісій теж пояснює поважними причинами:

 

Я вам скажу зразу, що всі мої пропуски - вони з поважних причин. Це пов'язано або з відрядженнями, або з хворобою, або ще з чимось. Я намагаюсь відвідувати все, що можу.

 

Єдиним прогульником сесійних засідань став представник партії “Рідне місто” Олександр Кудацький.  Те, що пропустив 5 сесійних засідань з 11, депутат  заперечує:

 

Я працюю на заводі, відрядження, командіровки. Там один чи два рази не був. Такого буть не може. Всього 2 рази на сесії не був. А всі комісії проводив. Я ж голова комісії.

 

Більшість прогульників - представники партій “Рідне місто”та “Совість України”.

Натисніть для збільшення

Лідер фракції “Совість України” Григорій Сахно наголошує, що у 2017 році у фракції з відвідуванням засідань сесій та комісій все строго:

 

Розглядали за перший квартал 2017 року, у нас відвідування 97% . Без поважних причин ніхто не пропускає. До цього ставиться Федорович (мається на увазі мер Полави Олександр Мамай, - ред.) дуже серйозно, я теж. Я кажу: не хоч (мається на увазі відвідувати засідання, - ред.), будь ласка, “вольному - воля,  блаженному - рай”.

 

Чи є в Полтавській міськраді опозиція?

Поіменне голосування дає розуміння, як працює опозиція в міськраді. В середньому на кожній сесії розглядалося 68 питань. Якщо припустити, що сесія тривала в середньому 2 години, то на розгляд одного питання депутати витрачали менше 2 хвилин. Це може свідчити про те, що в раді є коаліція, яка більшістю голосів може затверджувати рішення дуже швидко.

Громадський рух ЧЕСНО звів результати поіменного голосування в міськраді. У найбільш жорсткій опозиції до влади є фракція “Самопоміч”, слідом іде “Свобода”. До уваги бралися голосування “проти” та “утримався” кожного члена фракції.

Натисніть для збільшення

Для порівняння, найбільший рівень опозиційних голосувань з-поміж міськрад у Харкові. Тут “Самопоміч” утримується або голосує проти в середньому за 33% питань.

Одним з найбільш опозиційних  в полтавській "Самопомочі" є Дмитро Сенчакович. Він голосує опозиційно в середньому у 14,77% випадків.

 

Справа в тому, що ми опрацьовуємо проекти рішень, особисто я опрацьовуючи бачу, що вони суперечать тим чи іншим законам України. Є ряд рішень, яких я на сесіях та комісіях міському голові вказую, що даний проект рішення не може бути проголосований, тому що він суперечить тому чи іншому закону України, на що міський голова нехтує. Тобто я не хочу брати на себе відповідальність голосуючи за проект рішень, які суперечать закону. Другий момент дуже часто проекти рішень які пропонуються на розгляд сесії міської ради є не погоджені з громадою, - коментує  свою позицію Дмитро Сенчакович.

 

Лідер фракції “Самопоміч” Ігор Окіпнюк пояснює, чому фракція перебуває в опозиції до влади:

 

Питання, якщо воно адекватне - будемо його підтримувати. Якщо питання не розкрите, нам не показали додаткових документів, ми не знаємо, як за нього голосувати, тоді не можна приймати рішення не вивчивши його. Є такі питання, які просто не дають можливості вивчити. Є питання, які будуть шкодити Полтаві і полтавцям, є питання, які позбавлені здорового глузду. Зараз більшість в міськраді така, що дуже мало питань є сенс підтримувати. Наприклад, якщо питання якоїсь забудови, то документи ніхто не показує, якщо питання витрачання бюджетних коштів, ніхто не показує звіту, я наприклад кажу про ремонти вулиць. Може, там 90% крадеться, а 10% витрачається на дороги. Цього ж ніхто не знає.

 

На запитання, як міська рада приймає рішення, якщо депутати не вивчають суть проблеми та не володіють повною інформацією, Окіпнюк прокоментував так:

 

Більшість в раді абсолютно контрольована 2-3 людьми в міській раді: міський голова, його перший заступник, голова фракції “Солідарності”. Більше схоже на клуб по бізнес інтересах, ніж на дієву міську раду. Міська рада має бути противагою міському голові та виконкому. А у нас це працює таким знаєте “тройка коней”: виконком, міська рада і міський голова. Всі однакові, всі один одного  прикривають, “ти за моє голосуєш, я за твоє”, “я там буду будинок будувати, а ти там кіоск будеш ставити давай”.

 

Про низьку ефективність роботи Полтавської міської ради, порушення регламенту, підконтрольність більшості депутатів інтересам окремих осіб говорить також  лідер фракції “Свобода”  Юліан Матвійчук:

 

Коли починалась робота ради, ми всі домовились, всі фракції про наш спільний регламент, про наші положення, розробили його і проголосували спільно за один регламент. Якщо є правила гри, значить можна грати по закону і все буде добре. Потім мер міста перестає збирати раду голів фракцій, ігнорується більшість пунктів регламенту. Наприклад, невчасно висвітлюється проект рішення,  коли на комісії піднімаються якісь питання і, наприклад, проходять, чомусь не потрапляють на раду, а деякі рубаються питання, але вони потрапляють на раду. Тобто кругом порушення регламенту.

 

Депутат додає:

 

І ще один важливий момент: коли ми подаємо проекти рішення, в нас дуже багато було проектів рішень позитивних, вони не проходили навіть комісій, вони до комісій не доходили. Теж саме стосується “Самопомочі” - наших партнерів, це саме стосується СДП, тобто ставиться буква “С” і проект рішення рубається, не доходячи до комісії.

 

Сам мер Полтави Олександр Мамай ці звинувачення відкидає:

 

Що стосується порушення регламенту, то декілька разів ці фракції зверталися до суду, і рішенням суду визнано, що нічого не порушувалося. Хай вам дадуть один-два приклади (стосовно букви “С”  - ред.), це все загальні фрази. Міськрада як працювала так і працює, як в минулому році і позаминулому, і поза-поза минулому, так і в цьому році працює, - коментує мер міста.

 

Попри те, що фракції “Свобода” та “Самопоміч” мають доволі високий рівень опозиційності, ці політичні партії не можуть мати визначального впливу на прийняття рішень в Полтавській міськраді, адже фракція “Свобода” налічує лише 6 з 42 депутатів, а “Самопоміч” - 4. Крім того, посади секретаря ради та голів стратегічно важливих комісій, на яких розглядаються питання містобудування, інвестицій, економічної політики, бюджету, регулювання земельних відносин, розподілені між партіями “Совість України”, “Батьківщина”,  “Солідарність”, та “Рідне місто”.

Найнижчий рівень опозиційності у Андрія Соколова - представника партії “Батьківщина”. Він лише у 2,74% рішень голосує “проти” або”утримався”.

 

В мене є моя особиста позиція, за це мене обрали депутатом, вона в мене є і я голосую так, як вважаю за доцільним. Якщо ви подивитесь, то в мене дійсно не завжди “так”, я і “утримуюсь”, і “проти”. В нас дуже така демократична система і підхід демократичний, - наголошує депутат.

 

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз декларацій депутатів міськради та матеріал про роботу депутатів Полтавської облради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]