Багатії та злидні Вінницької міськради: чому Гройсман не має доходів від торговельного центру

Фото: Багатії та злидні Вінницької міськради: чому Гройсман не має доходів від торговельного центру

Депутат Третяк із БПП не декларує всі доходи. Його соратник бізнесмен Андреєв позичає гроші у помічника нардепа й має найбільші статки. Батько прем’єра Гройсмана увійшов до топ-5 за рівнем статків і при цьому взяв з бюджету подарунок - понад 6 тис. грн.

Секретар ради від ВЄС Яблонський відмовляється коментувати свою декларацію й просить координатора ЧЕСНО показати свою. “Батьківщинівець” Алекса, якщо і далі житиме за пенсію, віддаватиме свій кредит 215 років. Політик зі злиденними доходами є спонсором низки соціальних заходів.

 

Хто заробив найбільше у 2016 році?

Олександр Третяк від БПП “Солідарність” заробив найбільше з-поміж інших депутатів Вінницької міської ради у 2016 році. Він є власником найбільшої мережі продуктових магазинів “Грош” та “Корона”.

Натисніть для збільшення

Третяк також володіє гуртовим підприємством, яке спеціалізується на торгівлі продуктами харчування, його дохід по облігаціям від діяльності ТОВ “Аргон” та ТОВ “НВП-Гамма” склав майже 2,6 млн грн за рік. Також депутат Третяк є власником ТОВ “Рошен-Кондитер”, яке було засновано ще у 2008 році. Депутат розповідає, що він був першим дистриб’ютором Рошена:

 

Это связано с фирмой Рошен, которая выпускает конфеты. Я был первым дистрибьютором в Украине, которой был на Украине у фирмы  Рошен. Самый первый. Эта фирма, которая торгует кондитеркой Рошен.

 

Майже 227 тис. дол.  депутат тримає у банку ПАТ “Міжнародний інвестиційний банк”. Через треті руки банк є власністю Президента України Петра Порошенка. У декларації Президента вказано, що він є бенефіціаром  підприємства “Прайм Ессетс Кепітал”. І саме  ПАТ “закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд “Прайм Ессетс Кепітал” є власником 50% акцій банку “Міжнародний інвестиційний банк”  2016 році банк Президента виплатив Третяку 551 тис.  грн відсотків  за депозитами.

Банку Президента депутат з БПП довіряє і його рекламує як надійний:

 

Я клиент этого банка уже 20 лет. Когда он был Президентом, когда он не был Президентом. Я был его клиентом. Поэтому этот банк отличный, хороший, потому, что я храню в нем свои деньги. А я деньги не ворую, я пришел в бизнес зарабатывать деньги и я этими деньгами делюсь. Если бы я декларировал все что зарабатывал, было бы больше денег.

 

Варто зазначити, що якщо громадянин не декларує всього, що заробляє, то й податки він не платить з незадекларованої суми і таким чином мінімалізується оподаткування і до місцевого бюджету, який має працювати на громаду, надходить менше грошей.

Партійний соратник Третяка, кандидат на відкликання через прогули Ігор Ткачук, який до вересня 2016 році працював у керівництві “Укрпошти”,  а потім  очолив Одеський торгівельний порт, де за чотири неповних місяця отримав понад мільйон гривень, а це майже половина його доходу. 21-річний син депутата, який має представницький мандат у райраді міста, також вніс свою лепту у збільшення сімейних статків  і заробив майже 800 тисяч гривень. При цьому витратив він вдвічі більше: вніс 1 мільйон в статутний фонд підприємства та купив дві квартири, які майже на 100 тисяч перевищує його річний дохід.

Коментарі Громадскому руху ЧЕСНО Ткачук не дає. До нього неможливо дотелефонуватися.

Варто зазначити, що Ігор Ткачук разом з родиною фігурує в схемі дерибану заплави річки Вишня. Дерибан землі поблизу заплави розслідував Громаський рух ЧЕСНО. Належної реакції від прокуратури досі немає.

Натисніть для збільшення

У травні за повідомленням “Наші гроші” поліція відкрила кримінальне провадження за фактом розтрати коштів держслужбовцями “Укрпошти” в той час, коли нею керував саме Ігор Ткачук. Попри роботу поза межами Вінниччини і часту відсутність на засіданнях, мандат депутата міськради, який дає можливість розпоряджатися бюджетними грошима та землями громади, мільйонер Ткачук складати не планує. Цікаво, що працюючи в Одесі, депутат Ткачук не вказав місце проживання.

На третій сходинці за рівнем доходів - секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський. Він заробив у минулому році 2 млн грн, з яких левову частку складає дохід від відчуження корпоративних прав та цінних паперів. Павло Яблонський віддав свої корпоративні права раніше, а розрахувались із ним тільки у 2016.

У порівнянні з заявленим у 2015 боргом за корпоративні права, у 2016 році йому віддали на 60 тисяч більше. Продав свої корпоративні права секретар Вінницької міської ради  Сергію  Паф’янову, з яким у 2016 році воювали мешканці гуртожитку на Хмельницькому шосе, 4, коли він виступаючи замовником робіт, намагався прорубати виходи в капітальних стінах будинку. Цікаво, що свої корпоративні права та цінні папери  секретар міської ради Яблонський продає, згідно з деклараціями, уже другий рік поспіль.

Щодо статків, то секретар міської ради у 2016 році збільшив їх на півмільйона гривень у порівнянні з 2015  та зайняв шосту сходинку найзаможніших депутатів Вінницької міської ради за рівнем статків. Під час особистого прийому Павло Яблонський відмовився коментувати свою декларацію:

 

Усе вказано в моїй декларації. Ніяких додаткових коментарів. Якщо питання, то відповідні органи перевірять, - каже Яблонський і додає, що хотів би побачити декларацію координатора Громадського руху ЧЕСНО.

 

Також у п’ятірці “найбільших доходів Вінницької міської ради” опинився “свободівець” Володимир Базелюк. Разом із дружиною подружжя як підприємці заробили 1,9 млн грн. Заощадження в готівці сягнули дещо більше 7 млн грн.

І останній у топ-5 за рівнем доходів є Олександр Ревунов від партії “Батьківщина”, який за 2016 рік заробив 1,7 млн грн,  працюючи  в ПАТ “Концерн Галнафтагаз”. Дане підприємство володіє мережею автозаправок ОККО і  90% його акцій  належить кіпрській компанії.   Але на кінець року показав, що ні гривні готівки чи заощаджень у банку у нього не залишилось. Депутат пояснив, що витратив усі гроші, бо придбав земельні ділянки.

 

Ну ви розумієте, це моя заробітна плата і вона знаходиться на одній грошовій картці. Я її витратив на кінець року. Я купив три дачних участка коло себе і сплатив всі податки . Усе через нотаріуса. Розумієте, мені немає що приховувати. Я займаю одну з керівних посад в дуже серйозній конторі і це мій основний дохід.

 

Хто “сколотив” найбільший капітал?

Найбільше статків у депутата від БПП Андрія Андреєва при скромній зарплаті менше 50 тисяч гривень на рік. Його корпоративні права і заощадження в сумі складають 94 млн грн, з яких 90% - внески в  статутні фонди підприємств.

Натисніть для збільшення

А також у депутата від БПП є досить велика позика у 29 млн грн. Згідно з декларацією ці кошти були позичені у Сергія Заставнюка, який є помічником народного депутата Роберта Горвата. А  Горват свого часу працював директором підприємств ТОВ “Дастор-Ужгород” (найбільшого торгівельного центру Закарпатської області) та ТОВ “А.В.П.”,  власником яких  згідно декларації є депутат Вінницької міської ради Андрій Андреєв.  

 

А шо тут пояснювати. Банки не кредитують, займ для бізнесу  був отриманий, прозоро в статутний фонд. Тут відкрита інформація. Дастор - підприємство цілком прозоре. Статутний фонд зрозумілий. Ну, і що, що людина була керівником і  стала депутатом , ну не знаю, це краще чим  допустім депутат  став би наоборот, - пояснює Андрєєв.

 

Політик додає:

 

Прибуток був у минулі роки (ТЦ - “Дастор - Ужгород” - прим. ЧЕСНО),  але це був прибуток бізнесу а не як прибуток фізичної особи, Так я там кінцевий бенефіціар, це чітко вказано в декларації.

 

Також депутата пов’язують з найдорожчим у Вінниці торгівельним центром “Мегамол” У минулому році навіть вибухнув скандал, коли активісти протестували проти виступу у “Мегамолі” дуету Потапа та Насті Каменських у Вінниці. Саме тоді члени міської організації БПП засудили дії  Андреєва, який був ініціатором проведення концерту у приміщенні “Мегамолу”.

Друге місце за рівнем статків згідно з декларацією за минулий рік  займає Ігор Скоромний від “Вінницької європейської стратегії”. У його активі 857 тис. доларів, 320 тисяч євро та більше 3 млн грн готівки. Але найбільшу частину статків - 50 млн грн або 60% усіх статків становить внесок у статутний фонд приватного підприємства “Фірма ЯСКО”. Це один з найбільших постачальників паливно-мастильних матеріалів для державних установ Вінницької області. Згідно з моніторингом Прозоро, 50% усіх закупок у фірми “Яско” здійснює Вінницька ОДА.

Депутат міськради від провладнох партії ВЄС певен, що у нього нібито немає конфлікту інтересів: “По тендерам працюю тільки  по області. І у мене інколи не було конфлікту інтересів. Ото ж хай інші депутати беруть з мене приклад!”

У той же час в декларації Скоромного дохід, який він отримує від діяльності “Фірми Яско”, 100% власником якої він є, складає всього 106 тисяч гривень на рік  у вигляді заробітної плати. Згідно з декларацією, за рік родина  депутата заробила всього 364 тисячі гривень, в результаті чого він  посів всього 22 місце в рейтингу найбільших доходів депутатів Вінницької міської ради, але при таких доходах зміг раніше заощадити чи не найбільші статки.

 

У мене фірма “Яско” з 1995 року, а в бізнесі я з 1992 року. Я свої статутні капітали заробив давно. Бо тоді які заробітки були! А зараз аби вижити. У ті роки можна було статки чесно заробити.І ще я ні дня не був чиновником.То ті чиновники, які ні дня не були в бізнесі, ото цікаво звідки вони взяли? - питає депутат.

 

Третє місце за розміром статків займає вже згаданий представник БПП Ігор Ткачук. Статки  його сім’ї, яка фігурує в дерибанних схемах у Вінниці, складають майже 54 млн грн.

Дохід батька прем'єра Гройсмана - це його скромна пенсія. Але це не заважає йому увійти в п’ятірку депутатів з найбільшими статками і зайняти четверте місце у рейтингу найбільших статків. Попри те що у декларації як  основний дохід депутат указав пенсію у розмірі 3 тис. грн на місяць, його статки сягають майже 40 млн грн. З них  95% - це кошти в готівці та на рахунках в банку.  

У Вінниці у батька прем’єра є торговельний комплекс за адресою Київська, 128а. У торговельному комплексі ведеться підприємницька діяльність, там є і  продуктовий магазин і бенкетний зал, але чомусь і копійки доходу офіційно цей торговельний центр Борису Гройсману не приніс.

На п’ятому місці за рівнем статків є депутат від ВЄС Олександр Дан. Його статки складають 30,5 млн грн. Цікаво, що декларуючи 22 млн грн готівкою та на рахунках у “Приватбанку”, депутат Дан оформив майже 500  тис. грн кредиту у тому ж банку. Дан відомий лобіюванням рішень Вінницької міської ради, пов’язаних з видачею дозволів на будівництво для його фірм. Зокрема нещодавно активісти зірвали громадські слухання, де вирішувалося питання забудови території колишнього спортивного комплексу “Спартак”, який розташований недалеко від кладовища.

Заради цього будівництва міська рада навіть переносила своїм рішенням червоні лінії санітарної зони, зменшуючи її з 300 м удвічі.

 

Ви чиновників моніторте, що ви бізнесменів моніторите. Їх податкова моніторить так… У мене є картка “Приватбанку”, як у всіх. У мене ліміт 50 тисяч, і якщо виходжу за ліміт, я плочу проценти. Якщо не виходжу, не плочу. Там і мої гроші крутяться і банковські. І коли мій бухгалтер писала декларацію, вона сказала, що ці гроші, ваш ліміт ви маєте вказати як ліміт. А я ними не користуюсь… Бухгалтер каже, що так трактує податкова, тому ми так і зробили. А так  кредитів ніяких не беру, - переконує Дан.

 

Як депутати живуть за межею бідності?

Депутати Вінницької міськради відповідають за розподіл бюджету міста та розпоряджаються під час голосування найголовнішим - земельним та водним ресурсом громади, який є невідновлювальним. Депутати працюють на волонтерських засадах всі 5 років і не отримують коштів за свою діяльність. Відповідно для незалежного прийняття рішень в інтересах громади вони не повинні мати своїх бізнес-інтересів і при цьому мають достатньо заробляти, щоб гарантувати собі самостійність під час прийняття рішень.

Ось ті депутати Вінницької міськради, які жили з доходом меншим за прожитковий мінімум.

Натисніть для збільшення

Олег Алекса є найбіднішим депутатом Вінницької міської ради. Живе він згідно з декларацією, як і батько прем’єра, виключно на пенсію близько 3 000 грн на місяць. Фактично депутат зі ще двома синами  живе за межею бідності, адже до мінімального доходу сім’ї з трьох чоловік не вистачає ще 15 тисяч гривень на рік.

У депутата немає ніякого майна, навіть житло відсутнє, а з його  статків тільки статутний внесок 35%  у ТОВ ”Вадим і К” у розмірі 17,5 тис. грн. У 2014 році згідно з тією ж декларацією, депутат Олекса отримав кредит у розмірі 7,6 млн грн. Якщо і далі депутат житиме виключно на пенсію, то віддавати йому кредит доведеться 215 років.

Хоча його прес-служба запевняє, що Олег Алекса є гарним бізнесменом, волонтером , благодійником та спонсором багатьох соціальних проектів у м. Вінниця.

Так як Олег Алекса  зараз перебуває в лікарні після аварії, ми попросили коментар  у його помічника, чий контакт був вказаний на офіційному сайті Вінницької міської ради. Грокор Гапоянц так прокоментував  низький дохід Олега Алекси:

 

Шо ви хочете, чесні? Припиніть оцю свою діяльність. Олег Юрійович -єдінственний чєловек в області, которий виступаєт в мотоспорте. Це замовлення. Припиніть оце. Займіться злодіями, а не людьми нормальними. Припиніть, по-хорошому я вас прошу.

 

Також не дотягнув до мінімального річного доходу 2 тисячі  і депутат від “Самопомічі” Юрій Максименко. Його річний дохід за 2016 рік склав майже 50 тисяч гривень. Хоча накопечених на кінець року коштів у депутата майже 760 тисяч, при цьому він не цурається допомоги батьків.

 

Так і живу. Допомагають батьки. Всі ми під Богом ходимо, - каже Максименко.

 

Третім депутатом Вінницької міської ради, який рік прожив нижче прожиткового мінімуму, є Євгеній Стукаленко. “Опоблоківець” та його дружина, згідно з декларацією, не працювали протягом 2016 року. У біографії Євгенія Стукаленка, опублікованій на сайті Вінницької міської ради, вказано, що він не працює ще з 2009 року та не займається громадською роботою. Але це не заважало депутатові придбати у 2016 році автомобіль та накопичити 40 тисяч доларів готівкою. Також у звіті депутата за 2016 році за його діяльність є всього один пункт: привітання ветеранів з перемогою у ІІ світовій війні. Помічник Стукаленка, який представився Володимиром і чий номер вказано на офіційному сайті Вінницької міської ради, пояснює це так:

 

Так....Стукаленко і його дружина не працюють… допомагають батьки і якось крутиться по-разному...

 

У Вінницькій міській раді вісім депутатів задекларували нульові статки, а це означає, що  станом на перше січня вони не відклали на 2017 заощаджень, як перевищують 50 неоподаткованих мінімумів.

З них половина - це депутати від “Вінницької європейської стратегії”. Депутатка Панчук, яка є головою асоціації органів місцевого самоврядування не вказала в своїй декларації ні заощаджень, ні фірми, яка є власністю її чоловіка але обіцяла місцевим журналістам зміни в декларацію таки внести .

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО провів аналіз відвідуваності Вінницької міськради, зробив огляд депутатів від ВЄС, "Свободи", "Батьківщини", проаналізував статки депутатів "Самопомочі" за 2015 рік, а також проаналізував, як розподілили головування у постійних комісіях міськради БПП та ВЄС.

Найближчим часом ЧЕСНО підготує аналіз декларацій депутатів Вінницької облради, роботу яких у 2016 році теж промоніторив Громадський рух ЧЕСНО.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]