“Багатії” та “злидні” Первомайської міськради: кожен четвертий не подав декларації

Фото: “Багатії” та “злидні” Первомайської міськради: кожен четвертий не подав декларації

Найбагатіші - представники “Солідарності”. Депутат-злидень Охапкін  з “Батьківщини”  заощадив півмільйона. Злидень Фендриков виступає на кавер-концертах.

Багатій Татоян з “Відродження” заробляє мільйони на ринку, продаючи одяг. 7 депутатів не розібрались як технічно  подати декларацію.

 

Хто з депутатів заробив найбільше у 2016 році?

Першу сходинку рейтингу займає депутат від “Солідарності”  Валерій Мітрохін. Він задекларував більше 2,2 млн грн річного доходу.

Депутат багато років веде власний бізнес, з 2003 року володіє ТОВ “Престиж”, яке займається роздрібною торгівлею.  Але найбагатший депутат не зміг згадати про свої задекларовані доходи:

 

Какая - то у вас неправильная информация. А относительно ТОВ “Престиж” - оно уже не работает и не приносит дохода,  - розповів він.

 

Депутат від “Відродження” Армен Татоян, який займає посаду директора  приватного підприємства “Елегант - 21”  заробив  за рік 955 тис. грн, але жаліється, що заробляти доводиться торгівлею на ринку:
 

 

То что написано в декларации - так и есть. Стоим на рынке торгуем, одеждой торгуем, ресторанов нет, кафе нет.

 

Дохід соціаліста Сергія Теплицького, склав майже 820 тис. грн:

 

Именно предпринимательский сектор улучшает жизнь города  и влияет н занятость населения. Занимаюсь бизнесом уже 20 лет. Сами понимаете, это и налоги, и рабочие места. В моей семье собственное дело имеют все. И в политике я лет 15.

 

Олександр Ясинський з “Солідарності” власник  аж трьох підприємств ТОВ “Терра”, ТОВ "Лихачовпродукт", ТОВ "Органічне землеробство" заробив за рік  660 тис грн.

 

Мне уже 40 с лишним лет и я больше 25 - ти лет в бизнесе, с 18 - ти летнего возраста. Поэтому мы все оформляем, декларируем, покупаем - официально на себя оформляем, не занимаемся оформлением на подставных знакомых, тёщ, родителей родителей, бабушек, дедушек. Вот поэтому наверное и попал. А скорее всего я не такой уж и богатый по сравнению с теми, кто скорее всего ничего не декларирует,- коментує Ясинський.

 

                               Статки депутатів: як злидень захощадив півмільйона?

Депутат Іван Цимбалов від “Солідарності” володіє корпоративними правами ТОВ КВФ "Рома", ТОВ"Лихачовський комбінат хлібопродуктів", ТОВ "Телерадіокомпанія Надія", задекларував 800000грн.  

Колеги не тільки по фракції, а й по бізнесу  з “Солідарності” Олександр Ясинський та Олег Гоженко, мають капітал у ТОВ “ТЕРРА”, ТОВ "Лихачовпродукт" , ТОВ "Органічне землеробство".

 

У нас крупяной бизнес, мы лидеры  в Украине по экспорту, поставляем нашу продукцию в 38 стран мира, - комментує Ясинський.

 

Його партнер Гоженко коментує ситуацію більш лаконічно:

 

Работали и заработали.

 

До рейтингу найбільших статків потрапив  Андрій Охапкін з “Батьківщини”. Депутат не задекларував ні гривні доходу торік, проте зміг заощадити більше півмільйона гривень.

Охапкін не став  коментувати свої статки по телефону:
 

Вважаючи такий спосіб не досить вдалим для такої розмови, - резюмує депутат.

 

Політик додав, що працює на місцевому телебаченні і  запрошує Рух ЧЕСНО для публічного інтерв’ю з ним та іншими депутатами міськради, де зміг би продемонструвати всі документи і відповісти на всі запитання.

 

Чому депутати-злидні дозволяють собі не працювати?

Олексій Давиденко від  “Батьківщини” не задекларував жодної гривні доходу:

 

Так и есть,  пока могу себе позволить не работать, работает моя супруга, -  пояснює депутат.

 

Проте у декларації ніяких даних щодо доходу дружини депутата не було. Депутат зізнався, що не знав, що має декларувати дохід ще й членів сім ї, а не тільки свій.  

Представниця партії “Наш край” Яна Клочкова задекларувала лише соціальну виплату на дитину у розмірі 18,5 тис. грн. Родина з таким рівнем доходу прожити не може.

 

Я числюсь по уходу за ребенком- инвалидом,  не работаю, и муж у меня тоже безработный, -  депутатка Клочкова  пояснює своє місце у рейтингу.

 

Депутат- злидень Федір Фендриков з “Солідарності” моє родину з 4 осіб та задекларував лише 9,5 тис. грн. Джерелом доходу депутат вказав ТОВ КВФ “Рома”, засновником якої є один з найбагатших депутатів міської ради Іван Цимбалов.

Фендриков був здивований своїм потраплянням до рейтингу і наче не знає яку заробітну плату отримує офіційно:

 

Не знаю, как я так попал, я работаю на фирме “Рома”, получаю зарплату, не думаю что там зарплата ниже прожиточного минимума. Работать я начал в том году, недолго проработал, до этого я не работал нигде, - пояснює Фендриков.

 

У соціальній мережі Фейсбук,  депутат запрошує всіх на свої концерти, але ця діяльність в декларації не відображена.

Від коментарів з цього питання депутат-злидень Фендриков утримася.

Іван Спіров з “Батьківщини ” задекларував лише пенсію:

 

Все просто, я инвалид и пенсионер и, собственно, такая у меня пенсия. У нас есть организация “Потенциал”, которая занимается  проблемами инвалидов, меня выдвигали и получилось, что я прошел в депутаты.

                   

У Первомайському низка депутатів досі не подали свої декларації до НАЗК. Це Юрій Барабан “Соціалісти”, Анатолій Доценко “Наш край”, Сергій Ільїн “Волонтерська партія”, Ісмаілов Мааріф Огтай огли "Відродження", Олександр Логвиненко  «Відродження»,  Олексій Логвиненко «Відродження», Олександр Платухін “Батьківщина”.


НАЗК наголошує, що за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей або умисне неподання суб’єктом декларування декларації (в частині майна, доходів вартістю 344,5 тис. грн.) каратимуть за статтею 3661 Кримінального кодексу України:

 

Касательно депутатов, которые не подали декларации, лично я на сессии городского совета, которая состоялась 23.02.2017года в всех депутатов оповестил о том, что они обязаны получить электронные ключи и сдать декларации в срок, установленный Законом. С теми кто этого не сделал проводятся  беседы и выясняются обстоятельства, которые повлияли на сложившуюся ситуацию!Только что позвонил всем и они обещают исправиться, - коментує секретар міськради Сергій Чемшит.


 

Анатолій Доценко пояснює вітсутність декларації тим, що склав мандат і не знав, що все одно потрібно подавати декларацію:
 

Це депресивна зона з порожнім міським бюджетом. Я склав мандат, тому не подав декларацію. Я пішов, тому що нічим не можу допомогти людям - у мене немає підприємства, а так гроші ніхто не виділяє.

 

Сергій Ільїн розповів, що займається будівництвом разом зі своїми п’ятьма працівниками. Декларацію ж не подав, бо не було шість місяців у місті, а тепер розбирається з технічною стороною декларування:

 

Ніхто не приховує статків, адже є податкові декларації, а електронні треба навчитися заповнювати. Ми все зробимо, - виправдовується депутат.

 

Має проблеми саме із заповненням і Мааріф Огтай огли Ісмаілос, адже сам інтернетом майже не користується.

 

Я чесно займаюсь своєю справою та заробляю, просто мені мають допомогти із заповненням. Коли щось вказано неправильно, система видає помилку, а ти не розумієш, де вона.

 

Не оприлюднив свою декларацію і Олександр Логвиненко. Пояснює це тривалим лікуванням та інвалідністю і що через це він не встиг подати електронну декларацію :
 

 

На мінімальну пенсію я не розраховую, тому маю ЧП, яке принесло мені 107 тис. грн у 2016-му році”, - пояснює Логвиненко.

 

Рух ЧЕСНО проводив навесні навчання для депутатів міста Первомайського - тренінг із заповнення е-декларацій. Але більшість депутатів цей тренінг проігнорували.

З Методологією ЧЕСНО можна ознайомитися на сайті. Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО разом з CentreUA відвідав місто Первомайськ у рамках національного туру ЗміниТи.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]