Кримінал: депутат-злидень помстився школяру за пост про Мальдіви

Фото: Кримінал: депутат-злидень помстився школяру за пост про Мальдіви

Депутат Києво-Святошинської райради від БПП Олександр Паламарчук зізнався: сплачує податки через ФОПа батька. Сам жодних доходів не декларує і не має де жити. При цьому він відпочиває на Кіпрі та Мальдівах, у Тайланді та Грузії і твердить - допомагає виборцям і фронту. 

Школяра Чагарова, який написав про такий стиль життя, Паламарчук схопив за шию і пригрозив “Тобі зуби виб’ють!” Це сталося на сесії Гатненської сільради. Школяр і волонтер ЧЕСНО саме готував статтю про декларації місцевих депутатів. За фактом нападу на неповнолітнього відкрите кримінальне провадження. БПП готове відкликати депутата.

Депутат образився на школяра з Гатного Сергія Чагарова за емоційний пост у Фейсбук про відпочинок. Чагаров зазначив, що депутат їздив на Мальдіви разом з громадянкою РФ.

Паламарчук взяв слово на сесії і вирішив помститися підлітку, схопивши його спершу за вухо, а тоді за шию. Потримавшись за шию школяра, депутат заявив, що сплачує податки і не повинен звітувати перед громадянином, де він відпочиває.

 

Як депутат-злидень їздить на Мальдіви і пенсіонерам дарує по гвоздиці

Коли представники місцевої громади Олексій Загорський і Сергій Тугай заступилися за підлітка, депутат Паламарчук продовжив погрожувати Чагарову і заявив, що нібито сплачує податки:

 

Ти пишеш про АТО? Знаєш скільки я касок купив, скільки я бронєжилєтів купив? Ти знаєш, скільки вони коштують?..Ти пишеш, що я піарюсь галімим піаром про бабусь різних? Так ти запитай, скількох бабусь я на 9-те мая обхожу, - каже депутат, що відпочиває на Мальдівах, і фото в його Інстаграмі дійсно підтверджують, що він таки приходив до бабусі з гвоздикою.

 

 

Пізніше телефоном журналісту Громадського руху ЧЕСНО депутат-злидень розповів, що має свою традицію - вітати на свята виборців.

 

Я маю такі традиції. Це перше вересня: у мене всі першокласники отримують подарунки. Це як останній дзвоник. На останньому дзвонику я вже сьомий рік підряд на першому вересні оголошую номінацію на кращого учня - це кращий спортсмен, кращий медаліст, кращий активіст. І від мене він отримує грамоту, подарунки..., - розповідає Паламарчук.

Там прописав цей Чагаров, що “для галімого піару він ходе до двох бабусь”... Ні! Я ходжу фактично до всіх. Зраз вже, скажем так, ходити до ветеранів - ветеранів залишилося мало. А я на сьогоднішній день, щоб ви зрозуміли, навіть ходжу до дітей війни, бо вони теж перенесли це нещастя, це горе і я ходжу також до них, вітаю завжди з квітами, з теплими словами і мене кожне 9-те травня вже 7-й рік підряд проходить повністю з 9 ранку десь до 7 вечора - я об’їжджаю всіх бабусь. Я займаюсь цим цілий день. Навіть бувають такі дні, що не заїжджаю навіть бутерброда з’їсти - я просто не встигаю, бо незручно після 7 приходити до літньої бабусі чи дідуся… Багато хто каже “Да це піар!” Ну, хай буде піар - я буду піаритись і далі. Я буду допомагать цим бабусям - хай кажуть, що це піар… Я буду до школярів приходити не тільки з теплими словами, а з подарунками, щоб у них уже було бажання навчатися… Но я піарюсь не перед виборами, а піарюсь цілий рік, - розповідає депутат про роботу на окрузі.

 

З Чагаровим, учнем Гатненської школи, розмова на сесії в депутата була зовсім іншого характеру:

 

Свободу слова тобі? Тобі зуби виб’ють, і буде тобі свобода слова! Ти людей не знаєш - про них пишеш. Якщо ти хочеш написать про мою депутатську діяльність - пиши без проблем. На чом я їжджу - пиши без проблем, я ні от кого не скриваю. Де я відпочиваю - без проблем. За моїм ФОПом - ФОП Паламарчук Іван Талимонович (депутат - Олександр Іванович!!! - прим. ЧЕСНО) - кожен рік надходить більше 100 тис. грн по моїй діяльності в налогову. Ти пишеш, що я не маю права ніде відпочивать… Хто ти такий, що можеш задавать мені такі питання? Хто ти такий? Хто? Назови себе!.. Не улибайся, твоя улибка щас упаде. Твоя улибка щас упаде - я тобі на камеру кажу!.

 

Олександр Паламарчук має лише 60 тисяч готівки та Lexus ls 460 2007. Ані доходів, ані житла у депутата з БПП немає. Про це свідчить його декларація на сайті НАЗК.

 

Живу я з батьками, але в нас різні входи в будинок і в нас немає з ними спільного побуту. Але то не моя будівля - я в них її не орендую: це мої рідні батьки, - пояснює депутат у коментарі журналісту Громадського руху ЧЕСНО.

 

Наголошуємо, що згідно із Законом України “Про запобігання корупції”, депутат зобов’язаний указати в електронній декларації житло, навіть якщо воно йому не належить, а він там проживає на праві безоплатного користування. Коли депутат балотувався у 2015 році, то зазначив на сайті ЦВК, що проживає у Гатному.

Депутат обіцяє порадитися з юристом і подати виправлену декларацію:

 

Я вас почув, дякую за виправлення, я зв’яжусь зі своїм юристом і якщо ми дійсно неправильно подали цю декларацію, ми так її зараз виправимо, да.

 

Паламарчук, який твердить, що заробляє, але при цьому не декларує оподаткованого доходу, виявився безхатьком і не вказав жодної копійки доходів. При цьому він позичив третім особам 31 тис. доларів. Так депутати можуть робити для того, щоб згодом виправдати появу нерухомості чи дорогих речей, оскільки електронні декларації стали точкою відліку для всіх політиків.

У коментарі Громадському руху ЧЕСНО депутат пояснює, що допомагає діяльності ФОПа свого батька і взамін отримує від батька фінансову допомогу:

 

У моїй декларації ФОП, який я озвучував і на камеру і приносить прибуток - ФОП зареєстрований на батька. У мене батько директор, а я батьку допомагаю. Я думаю, це законом не заборонено - допомагати батькові в його діяльності. Не заборонено, що батько мені також фінансово допомагає, якщо я допомагаю в його діяльності… Я в нього офіційно не працюю. Батько мені дає кошти, ну як батько! Це законом не заборонено.

 

Наголошуємо, що одноразово надані кошти, сума яких перевищує 5 прожиткових мінімумів, депутат повинен декларувати як подарунок від родичів. За меншу суму коштів навряд чи можна поїхати за кордон, тим більше на Мальдіви.

Зауважимо, що депутат-злидень Паламарчук є головою бюджетної комісії Києво-Святошинської райради. Тобто, саме цей політик, який у 2016 році не вніс жодної копійки податків до бюджету, голосує за розподіл податків, які заплатили інші громадяни.

За словами депутата, на сьогодні він офіційно ніде не працює. Чому він ФОП свого батька Івана Паламарчука назвав своїм - незрозуміло, як і незрозуміло, чому сам Олександр Паламарчук не відкриє собі свій ФОП.

Ймовірно, таким чином депутат намагається приховати конфлікт інтересів, який у нього може виникати як у голови бюджетної комісії, або мінімалізує сплату єдиного соціального внеску, який кожному окремому ФОПу треба платити щоквартально. Сума становить понад 2 тис. грн.

Колишній голова Києво-Святошинської райради Олександр Тигов, який є партійним соратником Паламарчука, вважає, що доцільно відкрити кримінальне провадження у такій ситуації.

Натомість, колега Паламарчука по бюджетній комісії - представник БПП Сергій Заблоцький - вигороджує депутата й намагається перевести правопорушення на жарт.

 

Своєрідні вибачення у соцмережі

Сам депутат сьогодні на своїй сторінці у Фейсбук оприлюднив свою позицію зі своєрідним вибаченням перед Чагаровим. У коментарі журналісту Громадського руху ЧЕСНО депутат повідомив, що жалкує про свій вчинок, але не бачить у ньому нічого кримінального.

 

Я не вчинив ніякого криміналу, я не вчинив нічого протизаконного, але якби висвітлювали й ту роботу, яка мною пророблена… я вже 7 років депутат районної ради. У мене один з найкращих результатів у районі. Це не просто за красиві очі чи ще за щось, - каже Паламарчук.

 

Зауважимо, що в декларації депутат не зазначив ані дружину, ані жодних інших членів сім’ї. А у пості школяра мова йшла більше про депутата та його стиль життя. Ще вчора Сергій Чагаров оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбук вибачення, в якому пояснив, що не мав ніяких претензій до дружини депутата.

Про невідповідність стилю життя і доходів депутата Паламарчука ЧЕСНО повідомить НАЗК.

 

Правоохоронці в діях депутата вбачають кримінал

Речник Національної поліції Київської області Микола Жукович у коментарі ЧЕСНО повідомив, що відкрито кримінальне провадження через умисне нанесення легких тілесних ушкоджень.

 

Кримінальне провадження в нас відкрите за ст. 125 Кримінального кодексу - це “навмисне нанесення легких тілесних ушкоджень”... Ми внесли його в ЄРДР, хлопця направлять на судово-медичну експертизу - зняти побої. Побої - це мається на увазі, що він (депутат - прим. ЧЕСНО) брав його за шию і залишаться невеликі синці… в будь-якому випадку в нього тіло не сформоване, і залишиться щось. Відео, яке є, ми теж долучили до матеріалів кримінального провадження. У подальшому ми не затримували цього депутата. Поки що будемо розслідувати - а далі вже процесуальний керівник прокуратури буде приймати рішення, коли депутатові оголошувати підозру. Тому що, як правило, депутатам оголошується підозра саме прокурором області, - повідомляє Микола Жукович.

 

Якщо депутату вручать підозру, то її мають підписати у прокуратурі - це своєрідний “залишок” недоторканності для депутатів місцевих рад всіх рівнів, яких без погодження прокуратури не можуть навіть арештувати.

ЧЕСНО чекає коментарів від прокуратури Київської області. Тим часом до прокурора Дмитра Чібісова звернулася народна депутатка з фракції БПП Ольга Червакова з вимогою притягнути до відповідальності нападників та сільського голову села Гатне, який очолює опікунську раду.

 

Вже відбулася нарада. Надані вказівки слідчому і тривають слідчі дії, - повідомляє прес-служба прокуратури Київської області. 

 

Також народний депутат вимагає притягнути до відповідальності службових осіб поліції, які відмовилися приймати заяву у підлітка і таким чином бездіяли.

Нагадаємо, що активісти Київщини пікетували Кабмін з вимогою звільнити міністра Арсена Авакова, оскільки на Київщині безкарно б’ють і продовжують бити тих, хто обстоює інтереси громад.

Аналогічні звернення народна депутатка Ольга Червакова направила до уповноваженої з прав людини Валерії Лутківської та уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби.

 

“Солідарність” погодилася відкликати депутата

Якщо виборці захочуть відкликати депутата Києво-Святошинської райради, то їм, після проведення ініціативних зборів, доведеться зібрати 1302 підписи. Їх можна збирати на території всього Києво-Святошинського району, оскільки депутат представляє в раді багатомандатний округ.

Але кінцеве рішення залишається за партією. Партія вже висловила згоду підтримати громаду, якщо люди вирішать відкликати Паламарчука з райради. Про це йдеться на сайті обласного осередку БПП.

 

Це просто один депутат, який мене недолюблює, який зараз… він був головою районної ради, в якого немає підтримки. Він на сесії взагалі не ходить, він не виконує свої депутатську діяльність взагалі… Я знаю, хто це зробив, - каже депутат Паламарчук, натякаючи на Олександра Тигова.

 

На запитання, чи не планує депутат сам скласти мандат, Олександр Паламарчук відповів негативно:

 

Не розглядаю взагалі. Мої виборці можуть підтвердити мої слова… За мене проголосували 33% - трошки менше 700 виборців…

 

Громадський рух ЧЕСНО готовий консультувати громади щодо процедури відкликання депутатів усіх рівнів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]