Багатії та злидні Гатного: депутати приховують автівки і доходи

Фото: Багатії та злидні Гатного: депутати приховують автівки і доходи

Злидень Тромса не декларує ні доходів, ні заощаджень і приховує автівку. Секретар ради має найбільший дохід, а його дружина 4 квартири в новобудові. Найбагатший за статками Бобруйко - безхатченко.

За 2016 рік найбільше доходів задекларував секретар ради Петро Дроща. Замикає ТОП-5 сільський голова Броніслав Корицький.

Натисніть для збільшення

 

Найбільше заробив секретар ради

За 2016 рік секретар і депутат  ради, член Аграрної партії України Дроща заробив понад 1,6 млн. Колишній голова комунального підприємства у декларації зазначив, що своїх майже 1,5 млн грн він заробив від зайняття підприємницькою діяльністю, а  137 тис. 877 грн — на посаді голови комунального підприємства “МКП-Гатне”.

Свій ФОП, який спеціалізувався на будівельних роботах і прибиранні, і який приніс найбільший у раді дохід, депутат закрив у лютому 2017 року після того, як став секретарем Гатненської сільської ради.

Нагадаємо, що на позачерговій грудневій сесії Гатненської сільської ради він спробував перешкоджати журналістській діяльності.

Поступається секретарю ради Дрощі бізнесмен, голова депутатської комісії з питань молоді, спорту та охорони здоров’я Павло Бобруйко, який задекларував 1 млн 429 тис. 430 грн.

Основний КВЕД фізичної особи-підприємця Бобруйка — “Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами”.

 

Цікаво, що в своїй декларації Павло Бобруйко не вказав нікого з членів сім’ї і жодного квадратного метра житла. Хоча, згідно з вимогами законодавства, декларант має вказувати житло навіть тоді, коли користується ним безоплатно.

Пенсіонеру, члену земельної комісії, депутату сільської ради Василю  Баранюку за доходами до мільйонера лишилось трошки. Пенсії і доходу від зайняття підприємницькою діяльністю Баранюк за 2016 рік отримав на суму 929 тис. 308 грн.  За інформацією в ЗМІ, з 1997 року є власником ферми з вирощування печериць.

Видання “Наші гроші” згадує Василя Баранюка в матеріалі про незаконне землевідведення ділянок на дренажному каналі в селі. Один із фігурантів скандалу, який отримав ділянку на каналі, — Василь Новак, — за інформацією видання, “свого часу був прописаний за одною адресою з депутатом сільради Василем Баранюком”.

Декларацію депутата Баранюка НАЗК має перевірити повністю, оскільки дружина депутата відмовилася надати інформацію про дату набуття права на квартиру.

Доходи нинішнього голови Комунального підприємства “МКП - Гатне” депутата Сергія Пилипенка за 2016 рік разом з дружиною склали 557 тис. 703 гривень. Обоє отримали кошти від зайняття підприємницькою діяльністю.

Варто зазначити, що Сергій Пилипенко керує комунальним підприємством не дуже прозоро. Він був фігурантом схеми, яка, ймовірно, полягала у відмиванні коштів комунальним підприємством “МКП-Гатне” за рахунок безкоштовної робочої сили.

5 місце в рейтингу за рівнем доходів посідає голова Гатненської сільської ради Броніслав Корицький. Разом із дружиною сільський голова задекларував 272 тис. 509 грн. Він був головою компанії ТОВ ВК “Підряд”, якій сільська рада надала в оренду 48 га особливо цінних земель. Сільський голова вдруге був обраний головою сільради на місцевих виборах у жовтні 2015 року. Його “головування” відзначилось неодноразовими безпідставними відмовами у наданні інформації сільською радою на запити громадян.

Варто зазначити, що заробітної плати дружина сільського голови Броніслава Корицького заробила менше за суму купленою нею в 2016 році автомобіля BMW “520 d” вартістю 300 000 грн.  

У коментарі журналісту Громадського руху ЧЕСНО Броніслав Корицький розповідає, що автомобіль вдалося придбати, продавши старий.

 

Автомобіль придбаний у неї був старий, ну як старий? Попередній був проданий, а той купили — там трохи добавили і все, — розповідає сільський голова.

 

Оскільки автомобілі належали члену сім’ї, то сільський голова як суб’єкт декларування не вказував продаж і купівлю авто дружиною в розділі про видатки і правочини в електронній декларації.

Варто зазначити, що депутат Гатненської сільської ради Сергій Вітенко приховав свої 133 тис. 552 грн., які заробив на посаді заступника сільського голови з 19 лютого 2016 року до 30 січня 2017 року, а депутатка Інна Ситниченко декларацію не подала досі.

 

Злиденні багатії сільради і найбагатший безхатько

До найстатечніших депутатів увійшли ті, хто показав у декларації найбільше заощаджень. Цікаво, що з-поміж них є лише один депутат, хто показав чималий дохід — безхатченко Бобруйко. Інші ж, маючи статки, указали нульові або мізерні доходи.  

Натисніть для збільшення

Найбільше статків має бізнесмен і депутат ради, який є одним із найзатятіших прогульників за результатами 2016 року, Павло Бобруйко. Готівкою депутат, згідно з його декларацією, зберігає 300 000 грн та 150 000 дол. США, що у перерахунку на гривні за курсом НБУ складає близько 4 078 635 грн. Також Бобруйко має одну земельну ділянку площею 2 га в Обуховичах Іванківського району Київської області. Крім ділянки, депутат ради Павло Бобруйко з рухомого чи нерухомого майна більше нічого не задекларував, хоча десь же депутат має жити і зберігати свою готівку. Також Бобруйко, імовірно, “забув” задекларувати автомобіль “Acura MDX”,  яким він користувався протягом всього 2016 року.

Фото: NetCarShow.com

Найбагатшим після Бобруйка виявився голова депутатської комісії з питань розвитку інфраструктури, екології, будівництва, транспорту, зв’язку та комунікацій Микола Савалюк

За період свого депутатства Савалюк  став власником трьох земельних ділянок площею 7 та 6 соток відповідно і помешкання площею 83,3 кв. м в с. Гатне. Крім цього, володіє земельними ділянками в селах Нове та Крячки Київської області і розділяє із сім’єю житловий будинок в 196,9 квадратів у с. Гатне вартістю 118 761 грн.
Заощадження родина показала понад 2 млн грн, а саме: 600 тис. грн та 50 тис. доларів США.

Приватний підприємець, член земельної комісії, депутат Гатненської сільської ради киянин  Віталій Маховка володіє квартирою площею 67,85 кв. м в Києві та двома земельними ділянками в Гатному. Площа кожної ділянки 6,5 соток. Придбав депутат ради свої земельні ділянки у 2015 році — перед місцевими виборами.

Його повний тезка значиться помічником народного депутата 6 і 7 скликання від партій Юлії Тимошенко Сергія Терьохіна.

Крім того, Маховка має у власності 2 автомобіля. “Honda accord” 2008-го та “Honda Legend” 2007-го року випуску. Дружина Маховки Катерина Кваша володіє трьома квартирами в Києві.

Депутат Маховка щоденно користується іншим транспортним засобом - Lexus LX570 чорного кольору, який в декларації не вказано. Мешканці села багаторазово його бачили за кермом позашляховика протягом тривалого періоду.

 

Як несподівано депутати збільшили свої статки?

Згідно з декларацією Сергія Вітенка за 2015 рік, який тоді обіймав посаду заступника сільського голови, він не володів жодною земельною ділянкою, а у членів сім’ї була одна ділянка в Гатному площею 700 кв. м.

Вже у 2016 році, ймовірно, справи у Вітенків пішли краще. Згідно з декларацією за 2016 рік, у стовідсотковій власності депутата перебуває земельна ділянка у Гатному площею 900 кв. м. Право на ділянку депутат набув 22 вересня 2016 року, вартість набуття не вказує.  Також депутат декларує земельну ділянку матері в Гатному площею 698 кв. м (ймовірно, ту, яка в паперовій декларації вказана площею 700 кв. м) та 9 соток дружини в Крюківщині, які належать їй з 2008 року і чомусь не потрапили в паперову декларацію за 2015 рік.


Родина Вітенка зберігає готівки на суму 512 046 грн та 31 300 дол. США. З них 6 тис. 300 дол. США кошти, позичені третім особам.

 

Квартири, ділянки, автівки

У декларації колишнього секретаря ради Володимира Сафончика, теперішнього охоронця сільського клубу, голови земельної комісії Гатненської сільської ради ймовірно присутній  конфлікт інтересів. Голова земельної комісії 28 грудня 2016 придбав помешкання площею 114,8 кв. м у Гатному. Дружина депутата Тамара Сафончик задекларувала будинок площею 155,0 кв. м в Крюківщині, якого придбала 31.11.2016. Син Андрій Сафончик у свої 24 роки 2016 року став власником земельної ділянки площею 0,83 кв. м в Гатному по вул. Озерна вартістю 77589 грн.    

Депутат сільської ради Сафончик відмовився коментувати історію походження земельної ділянки свого сина.

 

Це в нього запитаєш. Він совершеннолєтній.



Крім того, на запитання, за які кошти були придбані 2 будинки та одна ділянка, Сафончик не відповів, пославшись на брак часу.

Вдома родина Сафончиків зберігає готівки на суму 570 000 грн.

Варто зазначити, що колишній голова комунального підприємства, секретар і депутат Гатненської сільради Петро Дроща виділяється з-поміж інших надмірною кількістю орендованих земельних ділянок. Він орендує у Крюківщинської сільської ради 18 земельних ділянок сумарною площею 124 кв. м. Вражає кількість житла, як для однієї родини. Дружина Петра Яна Дроща володіє 4-ма  квартирами в селі Крюківщина, кожна з яких коштує понад півмільйона гривень.

Що цікаво, всі 4 квартири вона придбала одного й того самого дня 25 січня 2016 року однакової площі - 90,3 кв. м. Згідно з витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно Дроща Яна має одну з вказаних у декларації квартир за адресою, де зосереджений Житловий Комплекс “Європейське місто”.

Тож імовірно, що 4 квартири Яни Дрощі в селі Крюківщина знаходяться в Житловому комплексі “Європейське місто”.

Крім цього, дружина секретаря Гатненської сільської ради має три земельних ділянки в селі Ставище, Долинка та Головурів, придбані нею до депутатства її чоловіка: 2008, 2009 та 2011 року відповідно. Пересувається дружина секретаря на  “Ford Focus2005-го та  “Chevrolet Aveo2007-го року випуску.

Попри те, що за доходами голова сільської ради Броніслав Корицький опинився на 5-му місці, а за статками не потрапив навіть до ТОП-5, за нерухомістю в селі його родина не пасе задніх. Корицький із дружиною задекларували  8 земельних ділянок у Гатному. 5 із них записані на дружину сільського голови - працівника Клінічної лікарні “Феофанія” Наталю Корицьку. 2-ма ділянками площею по 1500 квадратів кожна володіє Броніслав Корицький. Родина проживає в будинку площею 125,1 кв. м в Гатному за 469 тис. 428 грн.

Їздить сільський голова на “Hyundai Tucson2007-го року випуску, який зареєстрований на третю особу — Глуховського Анатолія. Ймовірно, Глуховський був заступником Крюківщинського сільського голови Сезановича Михайла Петровича у 2002 році.

Крім того, Корицький має у власності легкове авто “азлк 2142” 1992-го. Також має у власності вантажний автомобіль “Dong Feng”, 2 ескаватори, 2 причепи та 2 трактори. Заощадив Корицький 17 000 дол. США. У голови сільради є син Ярослав Корицький, який навчається в Національній Академії Державного Управління при Президентові України.

Згідно з витягом з єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Ярослав Корицький у 2014 році став власником будинку площею 49 кв. м у житловому комплексі в Гатному.



Як виживають депутати з доходом нижчим за прожитковий мінімум?

Найгірша ситуація з доходами у трьох депутатів ради Олександра Тромси, Сергія Вітенка і Віталія Маховки. Ці обранці очолюють список злиднів з нульовим доходом.  

Натисніть для збільшення

У Віталія Маховки при цьому — 1,7 млн грн статків, завдяки чому він опинився на третьому місці в ТОП-5 депутатів з найбільшими статками. Депутат Маховка відмовився будь-що коментувати.

Вітенко став злиднем через те, що він приховав свої 133 тис. 552 грн заробітної плати. За статками Вітенко опинився на четвертому місці в п’ятірці найбагатших.  Якщо в Маховки і Вітенка у декларації хоча би є заощадження, то в Тромси — у декларації немає жодної гривні.

Депутат Тромса вказав у декларації лише земельну ділянку, житловий будинок на 45,2 кв. м і недобудований будинок площею 104,1 кв. м у селі Гатне.  Ані доходів, ані заощаджень депутат у декларації не зазначив. Як прожив рік — незбагненно. При цьому він ще їздить на автомобілі, який не задекларував і має за щось заправляти.

 

Я вже з вами спілкувався, я не хочу з вами спілкуватися, — відповів депутат-злидень і кинув слухавку.

 

Депутат Гатненської сільської ради Вадим Вахненко також потрапив до злиднів за рівнем доходів. При цьому за статками він опинився на п’ятому місці, задекларувавши понад 913 тис. заощаджень.

Працюючи керівником проектів та програм в ТОВ "Агсолко Україна" за 2016 рік він заробив лише 13 тис. 685 грн. Інше місце роботи, яке депутат вказує на візитівці, він чомусь не задекларував.

 

Дружина депутата Марина Вахненко на посаді головного державного податкового інспектора ДПІ Голосіївського району м. Києва за 2016 рік заробила 7 707 грн.

Однак готівкою родина зберігає 370 000 грн та 20 000 дол. США.

Кристувачі Фейсбук дивуються, як можна прожити з такою декларацією, і хочуть від депутата отримати майстер-клас.

 

Під час розмови із журналістом Громадського руху ЧЕСНО на виїзному засіданні регламентної комісії Києво-Святошинської райради депутат повідомив, що не хоче спілкуватися з журналістом і не буде нічого коментувати усно.
 

Бо все, що я вам скажу ви зразу пишете в Фейсбуці. Якщо хочете від мене якісь коментарі, то звертайтеся, будь ласка, в письмовій формі через сільраду, — порадив Вадим Вахненко.

 

Безробітного депутата Гатненської сільради Станіслава Смалька утримує його дружина Людмила Смалько, яка за 2016 рік заробила 25 000 грн. Допомогли утриматись родині “на плаву”, ймовірно, 48 тис. 250 грн, які Людмила Смалько отримала від відчуження нерухомого майна.

Депутат Микола Савалюк, який за статками опинився на другому місці, задекларувавши майже 2 млн грн, вказав у доходах зарплатню в 21 000 грн. 

Депутат Володимир Сафончик зі своїми 20993 грн також є злиднем. Що цікаво, подружжя Сафончиків на різних роботах заробило однаковісіньку суму по 20 тис. 993 грн рівно чоловік і дружина.

Депутат ради Микола Кичук, заробивши на посаді працівника благоустрою в Гатненській сільській раді 22 000 грн, є одним з найбідніших депутатів.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО вже проаналізував декларації депутатів Києво-Святошинської райради та Київської обласної ради. Також ЧЕСНО опублікував моніторинг відвідуваності депутатів Гатненської сільської ради. Гатненська сільрада все ще не оприлюднює на сайті проекти рішень, протоколи засідань і самі рішення попри обіцянки депутата Сергія Вітенка.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]