Землевласники та автолюбителі Чернівецької міськради: 33 квартири за заниженою ціною

Фото: Землевласники та автолюбителі Чернівецької міськради: 33 квартири за заниженою ціною

Шестеро депутатів - безхатченки. Найбільше землі у депутата від “Самопомочі” Ковалюка. Депутат із “Солідарності” Скрипа задекларував 33 квартири, придбаних за заниженою вартістю.

Найдиш із партії “Рідне місто” має 7 автомобілів. Його однопартієць Чинуш заборгував майже 6 млн грн, а позичив третім особам - 12 млн грн.

 

Таємниця Чесанова: що депутат планує вирощувати й продавати?

Найбільше землі у депутата від “Самопопочі”, який очолив партійний список, Богдана Ковалюка.

 

Натисніть для збільшення

У його власності близько 5 га землі. Майже по 2 га мають депутат та його дружина у селі Вікно, Чернівецької області. Біля 1 га землі належать Ковалюку у с. Мамаївці.

Майже 4 га землі задекларував голова фракції “Солідарність” Василь Максимюк. Близько 3 га - це власність матері депутата в селі Іванківці. Сам депутат володіє землею у селі Великий Кучурів та на двох з сином у Іванківцях.

 

Це землю батьки отримали в спадок, віддали комусь.. навіть не знаю, кому в селі, користувачам і вони там займаються вирощуванням якоїсь продукції, але це не я власник. Це сільськогосподарські паї. Крім моєї власної землі під будинком, все решта паї, - розповідає депутат.

 

Майже 2 га землі має депутат від партії “Рідне місто” Анатолій Чесанов. Уся задекларована земля - це власність депутата. Майже вся вона знаходиться у селі Слобода. Депутат також має ділянку більше 6-ти соток у Чернівцях.

 

Це сільськогосподарські землі, які я придбав поряд з тепличним комплексом мого товариша. В подальшому планую там займатися сільським господарством, - розповідає Чесанов.

 

Журналістам депутат сказав, що буде вирощувати на тій землі, але попросив інформацію поки не поширювати.

 

Сподіваюся, ви мою таємницю не розкриєте. Бо бізнес треба приховувати, поки він не почався. Дякую за розуміння, - говорить депутат.

 

Найбільше нерухомості у депутатів із “Рідного міста”

Лідирує за кількістю задекларованої нерухомості депутат із партії “Рідне місто” Ростислав Білик.

 

Натисніть для збільшення

Загальна площа нерухомості перевищує 15 тис. кв. метрів. Це нежитлові приміщення, які розташовані в селах Драниця та Негринці, а також квартира в Чернівцях.

На другому місці - з великим відривом депутат із “Солідарності” Ромео Скрипа. Площа його нерухомості складає майже 4 тис. кв. метрів. У власності Скрипи 33 квартири в Чернівцях. 32 з них у депутата з’явилися у 2016 році.

На сайті НАЗК 21 повідомлення Скрипи про зміни в майновому стані. У них він вказує дохід від відчуження нерухомого майна.

Депутат є власником будівельної фірми “Ромтіс буд”, яка веде будівництво в Чернівцях.

Ймовірно, квартири, які будує його фірма, депутат оформлює на себе, а потім продає інвесторам.

Така схема оформлення квартир на забудовників як на фізичних осіб існує поблизу столиці для мінімізації оподаткування. Але на відміну від пристоличних забудовників, Скрипа вказав вартість квартир, але вона значно занижена від ринкової.

Наприклад, ринкова вартість квадратного метра в одному з житлових комплексів, які будує фірма депутата “Ромтіс буд”, в ЖК “Чапаєва” становить 900 доларів.

У відділку продажів повідомили, що в цьому комплексі лишилася одна квартира, площею 69 кв. метрів. Її вартість 62 тис. доларів, що за курсом Нацбанку близько 1,6 млн грн.

У декларації депутата вартість приблизно такої за розміром квартири в Чернівцях складає 315 тис. грн, що у 5 разів нижче ринкової.

 

Юрист Юрій Брикайло, який спеціалізується саме на земельних питаннях, говорить, що оформлення квартир на забудовника може бути пов’язане з мінімізацією податків:

 

Треба дивитися договори, за якою ціною продаються ці квартири. Також він мав вказати вартість квартир на момент оформлення на себе та на момент продажу. Якщо ціна на квартири в декларації не вказана, не проблема укласти договір на продаж квартири за 10% від її реальної вартості, сплатити з цих коштів 8,5% податку, а решту 90% отримати готівкою. В цьому може бути економія.


 

Більше 2 тисяч кв. м нерухомого майна задекларував найбільший землевласник з “Самопомочі” Богдан Ковалюк. Переважно, це нежитлові приміщення, квартира та два житлові будинки.

Майже така сама площа нерухомого майна у депутата з “Рідного міста” Валерія Найдиша. Це комерційні приміщення, магазин-кав’ярня та 3 житлові будинки у Чернівцях.

 

Автолюбитель з “Рідного міста” має 7 автівок

Найбільше автомобілів має родина депутата Валерія Найдиша, який потрапив до ТОП власників нерухомості.

Натисніть для збільшення

У депутата 7 автомобілів. З них 5 легкових та дві вантажні. Автомобілі марки Mercedes, Renault та Lexus належать депутату. Лише одна автівка з семи -  Mini cooper Сontryman, - у власності дружини Найдиша.

Однакову кількість автотранспортних засобів мають депутати Ромео Скрипа “Солідарність” та Любов Сорохан з “Батьківщини”. У них по 6 автотранспортних засобів.

Скрипа задекларував автобус mercedes-benz, дві вантажівки КАМАЗ та MAN та три легкові автомобілі AUDI Q7, 2015 року випуску, Volkswagen Caddy й BMW X6, яким володіє дружина депутата.

Сорохан задекларувала 4 вантажівки та два легкові автомобілі. Майже всі авто - власність чоловіка депутатки. Сорохан володіє лише одним вантажним авто - МАЗ 500.

 

Навіщо депутату з “Рідного міста” 6 млн грн позички?

Майже 6 млн гривень заборгував депутат від “Рідного міста” гендиректор ТОВ “Бізнес-центр “Буковинський” Валерій Чинуш.

 

Натисніть для збільшення

Це поворотна фінансова допомога ТОВ “Бізнес-центр “Буковина” та ТОВ “Бізнес-центр “Буковинський”. Останній, за інформацією в ЗМІ в 2008 році придбав 0,59 га землі під готелем “Буковина”, який було приватизовано ще в 1997 році.

Окрім цього, Чинуш має зобов'язання по внесенню вкладу до статутного капіталу СП “"РИНОК БУКОВИНСЬКИЙ". Ринок - це спільна власність депутата та його дружини.

За інформацією “Наших грошей”, Чинуш є одним з найбагатших людей міста, його пов’язують з нардепом від БПП Віктором Королем.

Два мільйони гривень заборгував депутат від “Самопомочі” директор ТОВ “Бізнес-центр “Буковина” Андрій Брязкало. Зобов'язання по внесенню вкладу до статутного капіталу ТОВ “Ресторан “Буковинський”. Так само як і його колега Чинуш, Брязкало задекларував поворотну безвідсоткову фінансову допомогу від ТОВ “Бізнес-центр “Буковинський” та ТОВ “Бізнес-центр “Буковина”.

Примітно, що дружина Брязкала, ймовірно, дочка депутата Валерія Чинуша - Інна Валеріївна Чинуш-Брязкало.

“Свободівець” Микола Собко винен більше 3 млн грн. Більше 100 тисяч доларів - це кредит, який депутат взяв в ПАТ "Альфа банк" та 300 тис. грн - позичка, яку взяла дочка депутата.

Василь Максимюк позичив майже 1,5 млн грн. Каже, що гроші брав на бізнес та будівництво будинку.

 

Найбільші позичальники ради

Депутат Валерій Чинуш, який заборгував майже 6 млн грн, позичив третім особам 12 млн грн.

Натисніть для збільшення

Політик позичив 7 млн грн, а його дружина - 5 млн грн. Кому саме родина позичила таку суму, в декларації не вказано.

Більше 2 млн грн позики задекларував депутат від партії “Самопоміч” Андрій Брязкало. Усю суму позичила третім особам його дружина.

Депутат Анатолій Чесанов позичив третім особам біля 30 тисяч гривень.

 

А хіба це так багато? Це хіба така велика сума, щоб про неї питати? Просто хотів задекларувати все до копійки, щоб потім не було до мене ніяких питань, коли ця сума десь вилізе, - пояснює депутат.

 

Депутати приховують, що живуть із батьками

Жодної нерухомості не вказали у своїй декларації депутати з партії “Самопоміч” Олександр Ставчанський та Аліна Олевич.

 

Натисніть для збільшення

Ставчанський, який вказав в декларації дружину та дочку, з майна має лише автомобіль Hyundai Santa Fe.

 

Я з родиною проживаю в квартирі матері, власного житла не маю. Нам пояснювали, що якщо півроку ми там живемо самі, а півроку приїздить мати з села й проживає з нами, то вказувати квартиру не потрібно, - розповідає депутат.

 

Олевич, яка проживає разом із дочкою, не задекларувала жодного майна.

У коментарі журналістам депутатка сказала, що проживає на квартирі у подруги і не знала, що це житло потрібно вказувати.

 

Я прописана в Шипинцях, але фактично живу на зйомній квартирі, якщо так можна сказати, у своєї подруги. Просто мені вже в липні сказали, що потрібно вносити цю інформацію в декларацію. Я не думала, що виникне таке питання.. Пишіть мене до безхатченків, а що робити? Я ж то знаю, де я прописана і де проживаю. Вже як є.. Молодій людині в 28 років самій важко заробити на житло, - розповідає Олевич.

 

Депутатка, яка працює журналістом, з невідомих причин приховала своє фактичне місце проживання, вказавши в декларації, що воно збігається з місцем реєстрації.

Депутати з БПП Сергій Греков та Володимир Сєхов також не мають, де жити.

Багатодітний батько Греков з нерухомості вказав лише гараж та земельну ділянку. Де живе велика родина депутата, невідомо. Також Греков вказав легковий автомобіль Ауді А4.

 

Я проживаю в квартирі своєї мами в Чернівцях. Квартира 63 кв. метри. Не вказав, бо я консультувався з юристами, і мені сказали, що в декларацію потрібно вписувати лише те, що є у власності. Тепер буду знати, що треба вписувати як право користування. Дякую. На наступний рік поправлю, - пояснює, чому не вписав квартиру в декларацію, депутат.

 

 

Сєхов, який мешкає з дочкою, з майна вказав лише автомобіль Lexus LS 460.

Помічниця Сєхова пояснила, що депутат проживає в квартирі батька, тому не вказував це майно в декларації.

Не вказали власного житла й “свободівець” Андрій Ілюк та депутат з “Рідного міста” Юрій Ткачук.

Єдине, що вказав в декларації Ілюк, це 1000 грн готівкових коштів. Як виживає депутат, не відомо.

 

Дивіться, у мене декларація остання за 2016 рік, а одну третю частину від власності будинку батька я отримав у подарунок в 2017-му, відповідно, він не може бути в декларації за 2016 рік, - розповідає депутат.

 

На питання, де Ілюк проживав у 2016 році, сказав, що жив у тому ж будинку, проте тоді ще він не володів його часткою.

Замикає список безхатченків депутат Юрій Ткачук. З майна депутат вказав лише нежитлове приміщення у Чернівцях.

У НАЗК кажуть, що депутати, які проживають у квартирі батьків чи орендують житло, мали його вказати в розділі “Об’єкти нерухомості”.

В ст. 46 ЗУ “Про запобігання корупції” сказано, що суб’єкт декларування повинен декларувати майно, яким він користується на правах оренди чи іншому праві користування.

 

Нагадаємо, регіональний координатор ЧЕСНО Олег Черненко проводив для депутатів Чернівецької міськради тренінг з заповнення декларації. Проте, депутати навчання проігнорували. На захід прийшло усього 4 обранці міськради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]