Депутат від "Батьківщини" задекларував 18 кілограмів готівки

Фото: Депутат від "Батьківщини" задекларував 18 кілограмів готівки

Найбагатший депутат Чернівецької міської ради, забудовник від БПП позичив у батьків 9 мільйонів. Найбільші статки показали представники “Рідного міста”. Лідер фракції “Свобода” минулого року не заробив нічого. 

Депутат від "Самопомочі" працює на двох роботах та встигає займатись підприємницькою діяльністю. А депутат від "Батьківщини" Артур Мунтян задекларував щонайменше 18 кілограмів готівки, якщо рахувати у гривнях номіналом 500 грн. 

Співвласник будівельної компанії "Ромтіс Буд", депутат БПП “Солідарність” Ромео Скрипа став найбагатшим завдяки батьківським коштам.

 

Натисніть для збільшення

За два роки доходи депутата збільшились утричі, проте 97% з них складає позика у 9 млн грн (ймовірно, батьки декларанта). Будучи забудовником, депутат є членом комісії з питань земельних відносин, архітектури та будівництва.

 

Конфлікту інтересів по роботі у комісії не виникало за період каденції. Якщо буде напишу заяву і питання буде розглядатися без мене, каже Скрипа.

 

Відомий у місті ресторатор та готельєр Валерій Чинуш посідає 2-ге місце із доходом у 7,3 млн гривень. З них більше половини складають виплати згідно з договором відступлення права вимоги по ТОВ "Бізнес-центр "Буковинський", дещо менша частина – зарплатня та дохід від провадження підприємницької діяльності дружини.

Молодий депутат-бізнесмен Валерій Найдиш разом зі своєю дружиною декларує дохід у понад 2 млн грн, з них майже всі кошти отримані від провадження підприємницької діяльності. Згідно з єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, подружжя займається роздрібною торгівлею та ресторанним бізнесом.

Ще один "рідномістянин" Анатолій Чесанов заробив понад 2 млн грн. З них більше половини складає дохід від відчуження корпоративних прав та цінних паперів Чернівецького підприємства Будівельна компанія "Промбудінвест", котра займається торговельним посередництвом.

Закриває п’ятірку представник "Об’єднання "Самопоміч" Богдан Ковалюк. Свої майже 2 млн грн депутат заробив разом із дружиною (теж підприємцем).

Депутат, працюючи на кафедрі економіки підприємства Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, отримує дохід ще й від підприємницької діяльності, а також як виконавчий директор ПАТ "Цегельний завод №1". На запитання як він пов’язує роботу на трьох посадах:

 

Ви ж не маєте доступу до бази даних податкової? Я на цегельному заводі працював до 2014 року, хоча у декларації за 2016-й вказує дохід, як заробітна плата, що отримана за сумісництвом. - Щодо підприємництва, то я займаюсь наданням різноманітних консалтингових послуг.

 

Рідне місто: високі доходи та не менш великі статки

Перше місце з статками у понад 64 млн грн посідає Валерій Чинуш.

 

Натисніть для збільшення

Майже 20% від декларованої суми складають внески до статутних капіталів юридичних осіб, близько 12 млн грн – кошти позичені іншим особам, решта – готівкові кошти декларанта і його дружини у різних валютах та на банківських рахунках.

Наступний у списку – Василь Продан у минулому член виконавчого комітету Чернівецької міської ради з статками у 38,5 млн грн. Депутат разом із дружиною більшу частину своїх багатств утримують у формі готівкових коштів в доларах США та євро, і лише невелику частину у формі статутних капіталів місцевого бізнесу, одним з таких є місцевий телеканал ТОВ "Місто ТБ".

Третє місце і 17 млн грн статків – Валерій Найдиш. Усі статки депутата-бізнесмена складають готівкові кошти у різних валютах. У власності декларанта є цінний годинник за 154 тис. грн.

30-річний керівник ТОВ "Бізнес-центр "Буковина" Андрій Брязкало потрапляє до пулу найбагатших депутатів міста Чернівці. Молодий представник "Об’єднання Самопоміч", зять депутата Валерія Чинуша, показує статки у розмірі близько 10 млн грн, більшість із яких декларує його дружина-підприємець, котра займається торгівлею медичними та ортопедичними товарами, а також володіє корпоративними правами на мережу пивоварень у місті Чернівці та два ресторани. На запитання як вдалось акумулювати такі статки:

 

Скажімо так: хто працює той заробляє.

 

Решту запитань депутат просив надсилати електронною поштою, посилаючись на особисту зайнятість.

Ще рік тому Артур Мунтян декларує скромні 43 845 грн доходу – заробітна плата за основним місцем роботи в ТОВ "Чернівецькі хлібобулочні вироби", та нулі у розділі активи, а вже у 2016-му у нього з’являється близько 8 млн грн готівкою, що дозволяє йому піднятись на п’яту сходинку рейтингу статків.

 

Я не можу зараз відповісти чітко. Так були окремі суми. Тобто за мене задекларовано і за дружину. Було весілля, дружина мала певні заощадження і таким чином задекларували те, що було.

 

Злидні позичають у банку, маючи мільйон готівки

Рейтинг злиднів серед депутатів Чернівецької міської ради за підсумками кампанії декларування доходів 2016 року очолює депутат-”свободівець” Назар Моклович з доходом 0 грн 0 коп.

У власності обранця половина квартири площею 118 кв. м, товариство з обмеженою відповідальністю та зареєстрована торгова марка, котра вочевидь не принесла йому жодних доходів за підсумками року.

Натисніть для збільшення

Лідер фракції “Свобода” займає друге місце серед депутатів-злиднів. Згідно з декларацією опублікованою на сайті НАЗК минулого року, він заробив рівно стільки ж скільки і його колега – однопартієць Моклович – 0 грн. Живе і харчується Андрій Ілюк на задекларовані 10 тис. грн, бо ні житла, ні чогось іншого він у документі не зазначив:

 

Я ніде не працюю, як відомо робота депутата це громадська робота: вона не оплачується. Навчаюсь у юридичній академії на стаціонарі, тому працювати часу не маю. – Разом із доходами у депутата відсутнє будь яке майно. – Ні, майна не маю, але цього року батько подарував мені частину будинку (житла), її я внесу до декларації наступного року.

 

Третє місце з доходом 10 511 грн займає депутатка від "Самопомочі" журналістка місцевого телеканалу "Чернівецький промінь" Аліна Олевич, проте за рік у декларантки з’явилася готівка в розмірі 22 тис. доларів США (із загальним доходом 9412,88 грн за підсумками 2015-го).

Схожа ситуація склалась і в новоспеченого керівника міського управління культури. Юлія Сафтенко заробила 26 898 грн:

 

Розумію, що сума доходу виглядає жалюгідно, але в мене є чоловік, він заробляє. Протягом року не мав сталих заробітків, але на прожиття вистачало, викручувались як могли, з простягнутою рукою не ходили. Ви ж знаєте яка в нас ситуація в державі. Допомагала мама, адже у мене троє дітей, а на роботу я влаштувалась лише восени.

 

Нагадаємо, що за порушення законодавства щодо е-декларування передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Колишній підприємець-свободівець Андрій Кандиба минулого року не заробив нічого, у статті доходи зазначає лише сплату аліментів та щомісячну допомогу при народженні дитини, проте декларує готівку у розмірі 100 тис. грн.

Депутатка від ВО "Батькіщина" Любов Сорохан разом з своїм чоловіком декларує 15299 грн. пенсії, проте подружжя має декілька земельних ділянок, будинок та квартиру.

Доходи Володимира Васильовича та Тетяни Василівни Бешлей (рідних брата і сестру), що є депутатами від фракції "Рідне місто", не покривають родинного прожиткового мінімуму 53136 (з них 80% кредитні кошти) проти 86060 грн, але за рік у їхніх деклараціях з’являються близько 1,5 млн грн готівкових коштів.

Віталій Гавриш увесь минулий рік жив з відсотків від розміщених у банках коштів, котрих разом з готівкою назбиралось близько 1,2 млн грн. Варто зазначити, що у минулорічній декларації таких статків зазначено не було, а доходи у 2015-му були не дуже високими: чудо примноження капіталів. Власні доходи депутат пояснює так:

 

Я почав займатись підприємницькою діяльністю лише у 2015-му році, тому як будь-який новий бізнес у 2016-му він ще не приніс суттєвих доходів. Я задекларував значну суму заощаджень на них і жив весь минулий рік. Це гроші зароблені мною під час попередньої трудової діяльності.

 

У декларації депутата також з’являється квартира.

 

Ця квартира колись належала моїй бабусі, і близько 15 років тому я отримав її за договором дарування. Оскільки тоді був ще не повнолітнім, то не знав, що вона належить мені. Коли звіряли усе майно при цьогорічній (2016) кампанії декларування, то виявилось, що вона належить мені. Знаю, що вона не була зазначена у попередніх деклараціях, але повірте, умислу щодо її невнесення не мав, просто не знав що вона належить мені, - каже депутат.

 

Нагадаємо Громадський рух ЧЕСНО в рамках кампанії “Стеж за грошима” аналізував декларації депутатів Чернівецької міської ради за 2014 рік, а у 2015-му - декларації нардепів з Буковини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]