Платять мовчки: партії не звітують про сотні тисяч на рекламу

Фото: Платять мовчки: партії не звітують про сотні тисяч на рекламу

Сайт “Львівська газета” оприлюднює партійні прес-релізи. Більшість із маркуванням “Реклама”. Така тенденція спостерігається з боку УКРОПу та “Народного контролю” ще з 2016 року. Загалом вийшло щонайменше 140 таких партійних релізів. Вартість кожного від 1500 гривень. 

Однак у фінансових звітах обох партій за два роки ці витрати відсутні. Це виявив Громадський рух ЧЕСНО під час аналізу фінзвітів партій. 

“Народний контроль” під час коментарів змінював свої пояснення, а УКРОП заперечив, що публікує рекламу. У цей же час видання підтвердило, що матеріали в обох випадках є комерційними. У розрекламованих релізах ідеться про досягнення обох партій та поширюються заяви партійців.

У коментарі ЧЕСНО керівник міського осередку та лідер фракції “Народного контролю” в Львівській міськраді Валерій Веремчук підтвердив, що партія публікувала свої матеріали. За його словами, вказати витрати у фінансових звітах партії “забули”.

 

Дійсно, у нас є угода заключена з “Львівською газетою”. На жаль, коли робили звіт, скажімо так, забули (вказати витрати - прим. ЧЕСНО). Зараз вже роблять зміни, якщо це можливо вказати, звичайно. Ці проплати йшли по угоді, яка раніше була заключена, – зазначив Валерій Веремчук.

 

Стосовно походження коштів Веремчук зазначає:

 

У нас є самодостатні члени партії, які допомагають.

 

У партії також надали Громадському руху ЧЕСНО копію договору про інформаційні послуги укладеного між міським осередком партії та “Львівською газетою”.

Згодом Веремчук доповнив свій коментар та навіть змінив позицію:

 

Політична партія Львівська міська організація політичної партії "Громадський рух "Народний контроль" офіційно уклала угоду про співпрацю із відомим виданням "Львівська газета". Є підписаний відповідний договір терміном на 7 місяців – з травня 2017 року по 31 грудня 2017 року. За його умовами, фінансовий розрахунок відбудеться наприкінці цього року. Дані про це будуть внесені у звіт НАЗК та оприлюднені у четвертому кварталі 2017-го року.

 

Однак є факти, які суперечать офіційній позиції партії. ЇЇ прес-релізи з’являлися на сайті видання ще з вересня 2016 року.

Марковані як “Реклама” матеріали вперше з’явилися на сайті “Львівської газети” на початку березня 2017 року. Крім того, партія повинна вказувати у своїх щоквартальних звітах інформацію про фінансові зобов’язання, чого у “Народному контролі” не зробили у жодному зі звітів. Зокрема у останньому звіті партії за ІІІ квартал 2017 року.

 

Приклад матеріалу з маркуванням “Реклама” у березні 2017 року. Джерело: “Львівська газета

Загалом, згідно з моніторингом ЧЕСНО, від вересня 2016 року “Львіська газета” опублікувала майже сотню матеріалів від “Народного контролю”, більшість із яких були марковані як “Реклама”. Таких матеріалів вдалося виявити майже 60. Ще чотири десятки матеріалів подібних за змістом і формою маркування не мали (переважно це матеріали опубліковані у 2016 році).

Приклад матеріалу без маркування. Джерело: “Львівська газета

Як вдалося з’ясувати, публікація короткого прес-релізу з фотографією на сайті “Львівської газети” коштує від 1540 гривень. Інтерв’ю та статті – 2200 та 3150 гривень відповідно. Про це ЧЕСНО дізнався від джерела у одній із рекламних компаній.

Тож публікація сотні матеріалів “Народного контролю” могла обійтися партії приблизно у 150 тисяч гривень. Частину цих витрат партія повинна буде відобразити у звіті за ІV квартал 2017 року, оскільки тут враховані також матеріали опубліковані у жовтні та листопаді.

До слова, засновник партій “Народний контроль” Дмитро Добродомов є співініціатором закону, який і запровадив щоквартальне звітування для політичних партій. А сама партія на виборах до ЛМР мала антикорупційну програму.

Ігор Телішевський, голова фракції у Львівській міськраді та керівник обласного осередку партії УКРОП заперечив, що партія платить за публікацію новин, хоча більшість матеріалів виявлених ЧЕСНО на сайті видання (щонайменше 43 від жовтня 2016 року) мають позначку “Реклама”:

Приклад маркованого матеріалу (інтерв’ю). Джерело: “Львівська газета

Ігор Телішевський переконує, що договору з Львіською газетою партія не має і за публікацію матеріалів не платить. Депутат стверджує, що всі ці матеріали партійна  “розсилка”.

Однак головна редакторка видання “Львівська газета” Ірина Буровець у коментарі ЧЕСНО підтвердила, що обидві партії (і “Народний контроль”, і УКРОП) мають рекламні матеріали на сайті видання.

 

Те, що є промарковано, то так (за ці матеріали партії платили, ЧЕСНО). Якщо є якийсь такий матеріал, то ми його обов’язково маркуємо... Ми позиціонуємо себе як чесне видання. Ми не хочемо обманювати читача. Для нас це важливо.

 

Таким чином відповідно до цін за розміщення реклами УКРОП не відобразив витрати на публікацію рекламних матеріалів на суму, що може становити понад 66 тисяч гривень. Частота публікації матеріалів УКРОПу зросла у жовтні та листопаді цього року, тож за частин цієї суми у партії мають прозвітувати вже у наступному звіті.

В обох випадках партії не просто не вказали витрат, але і приховали походження коштів витрачених на рекламу, тож їм загрожує покарання одразу по кількох статтях. Стаття 212(15) адмінкодексу за порушення порядку отримання внеску та стаття 159(1) ч.1 Кримінального кодексу за подання недостовірних відомостей у фінансовому звіті. Мінімальні санкції за ці порушення передбачають штраф, максимальні – обмеження волі до двох років.

Нагадаємо, що минулого року Громадський рух ЧЕСНО вже публікував матеріал про незадекларовані витрати партій на медіа. За попередніми підрахунками партія “Народний фронт” приховала у звіті витрати на джинсу на 1,3 мільйона гривень.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в рамках проекту "Сприяння політичній конкуренції та доступу до політики шляхом громадського моніторингу витрат політичних партій на медіа-матеріали та їх верифікації"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]