Як харків'янина любов до мандата довела

Фото: Як харків'янина любов до мандата довела

Кожен другий депутат Первомайської міськради — прогульник. З-поміж них і 4 найбагатших депутатів ради. Найвищий рівень партійної безвідповідальності у “Відродження”. Представник цієї партії Удовенко не вірить у можливість відкликання, хоча такі випадки були.

Харків’янин Платухін вирішив стати депутатом Первомайського через закоханість у мешканку міста. Бакаєв з “Нашого краю” прирівнює роботу депутата до роботи столяра та вимірює результат у кількості поставлених лавок та столів. Коаліція формується за принципом особистих знайомств. Мер говорить, що політичних рішень у міськраді не приймають.

Відповідно до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, депутат, який пропускає понад 50% сесій чи засідань комісій, може бути відкликаний за народною ініціативою (ст. 37, ч.2). У законі не прописані поважні чи неповажні причини для пропуску засідань.

Первомайська міська рада Харківської області налічує 34 депутата. Кандидатами на відкликання за результатами каденції 2017 календарного року (з 1 січня по 31 грудня) стали 4 з них.

Натисніть для збільшення

Депутати фракції “Батьківщина” Михайло Гольденберг та Андрій Охапкін також пропускали забагато засідань. І якщо другий прогульник засідань комісії з питань законності і порядку, то перший взагалі є абсолютним лідером серед прогульників Первомайської міськради. Заощадливий депутат Гольденберг пропустив 75% сесій та 72% засідань комісії з питань економічного розвитку та промислового комплексу.

 

Пропуски сессий были по разным причинам. Из-за болезни и из-за работы не всегда мог присутствовать”, написав Гольденберг.

 

А Охапкін, ображений тим фактом, що його назвали “злиднем” у іншій статті по Первомайській міській раді, взагалі відмовився відповідати на запитання:

 

Вы общественная организация, вы работаете на гранты, правильно? То есть вы отрабатываете деньги грантов, я так понимаю? Почему вы выбрали 34 человека? Это больше похоже на заказ. Меняйте стратегию или же… На ваши вопросы я не хочу отвечать”, говорить депутат.

 

Кандидатом на відкликання став і Сергій Ільїн, депутат “Волонтерської партії України”, від якої в парламенті опинилися лише 2 представники. На його рахунку 10 з 16 (63%) пропусків сесій міськради.

 

Вы заметили, что у меня прогулы были в первой половине года? Я был в командировке в Хмельницке полгода”, розповідає депутат під час телефонної розмови.

 

І справді: Ільїн пропустив п'ять сесій підряд з січня по квітень. Утім, законодавство не визначає поважних чи неповажних причин для пропуску сесій чи засідань комісій, з чого можна зробити висновок, що відрядження не є підставою для невиконання представницьких функцій депутата.

Представник “Відродження” Роман Удовенко пропустив 56% сесійних засідань.

 

Все мои пропуски были связаны с тем, что я был за пределами города Первомайский, был на лечении. Сессии всегда проводились в конце месяца, у меня просто производственная необходимость не позволяла присутствовать на этих сессиях. Считаю, что 50% я всё таки был на сессиях”, заявляє Удовенко.

 

Депутат не боїться відкликання, тому що не вірить у процедуру:

 

Пожалуйста, если вы хотите, включайте этот механизм. Проведите референдум, который наберёт достаточное количество голосов, чтобы меня отозвать как депутата городского совета. В практике существования государства Украины ещё не было таких беспрецедентных случаев, когда громада могла отозвать своего депутата, на любом уровне. Я абсолютно не боюсь", переконаний Удовенко.

 

Представник “Відродження”, схоже, не знайомий з випадками відкликання депутатів за народною ініціативою з Кам’янської, Криворізької та Тернопольської міських рад. Механізм цієї процедури детально описаний в матеріалі Громадського руху ЧЕСНО.

Натисніть для збільшення

Якщо депутатів відкличуть, то замість “Батьківщинівців” Гольденберга з Охапкіним до ради потраплять пенсіонер Сергій Жук та директор ТОВ "Ліхачівська меблева фабрика" Олександр Бережний. Ільїна з “Волонтерської партії України” може замінити завідуючий складом Сергій Перегудов, а Удовенко з “Відродження” — сімейна медсестра Ольга Петренко.

Голова міської ради, представник “Батьківщини” Миколи Бакшеєва, заявив, що троє з перерахованих кандидатів на відкликання взагалі не є жителями міста Первомайський.

 

Удовенко, Гольденберг, Охапкин они не являются горожанами, они проживают в городе Харьков, не всегда знакомы с ситуацией в городе”, говорить мер міста.

 

Інформація з сайту ЦВК підтверджує той факт, що ці депутати проживають не в місті Первомайський.

Четвертим не мешканцем міста серед депутатів Первомайської міськради є “батьківщинівець” Олександр Платухін. Утім, його рівень пропусків сесій та комісій не досяг критичного. Платухін заявив, дорога з Харкова до міста Первомайський не викликає у нього ніяких труднощів:

 

Вообще нет никаких трудностей. В Первомайский езжу на машине. Также есть “ХарьковЗапорожье” поезд, он идёт 45 минут. Мне в Первомайский добраться не составляет большего труда, чем в университет”, говорить депутат.

 

Платухін помилився, і зараз потяги “ХарківЗапоріжжя” доїжджають з Харкова до станції Лихачове (назва залізничної станції міста Первомайський) не за 45 хвилин, однак час у дорозі все ще невеликий.

Причиною значної кількості пропусків сесій та комісій своїх колег-харків’ян Платухін вважає їхній низький інтерес до роботи:

 

Это связано с их заинтересованностью в работе. Мне это интересно, я хочу развивать город, я сам развиваюсь”, говорить “батьківщинівець”.

 

Утім, деякі депутати не розуміють навіщо харків’яни опинилися в складі депутатського корпусу Первомайської міськради.

 

Я не знаю вообще зачем Харьков здесь, они не в курсе существующего положения дел в городе”, заявляє кандидат на відкликання Ільїн.

 

Голова міськради Бакшеєв вважає, що в складі ради Первомайського присутні мешканці інших міст, оскільки ті трішки краще попрацювали над своєю кампанією:

 

Законом не запрещено... “Батьківщина” не была очень популярна в городе, у нас были проблемы с дополнением кандидатов на округах, а те, кто подавались, не были моральными лидерами. Так как харьковчане позанимались своей кампанией чуть больше, чем местные, они прошли, набрали больше, чем кто-то в городе”, зізнається мер міста.

 

Харків’янин Платухін відповів на запитання про те, чому його обрали депутатом Первомайської міськради наступним чином:

 

Это стоит спросить у жителей. Когда я составлял предвыборную кампанию, я проехался на машине по улицам города, и понимал что бы мне хотелось, чтобы изменилось в городе. Это я и вписал в свою предвыборную программу. И на данный момент я реализовал уже 50% того, что я обещал”, запевняє депутат.

 

Платухін розповів, що він вирішив представляти інтереси жителів Первомайського, оскільки закохався в мешканку міста і побачив, що в місті можна реалізувати багато проектів:

 

Я влюбился в человека, который там жил. Мне было 19, когда там происходили выборы, и я решил на них пойти. Мне стало интересно работать над городом как над организмом, который в тот момент был не в расцвете сил. Я увидел, что там много чего можно родить, достичь… много проектов реализовать”, розповідає молодий депутат.

 

Утім, переїжджати в Первомайський Платухін не збирається:

 

Я думал о переезде неоднократно, и даже собирался, но я же являюсь студентом Харьковского Университета городского хозяйства имени Бекетова. И я не могу переехать туда как минимум по учёбе. Также мои родители живут в Харькове. На данный момент я работаю в харьковском городском совете в департаменте жилищного хозяйства и переезд уже не является для меня актуальным. В дальнейшем планирую избираться в харьковский горсовет”, – ділиться депутат.


 

Чому депутати прогулюють?

Окрім списку кандидатів на відкликання, які пропустили понад 50% сесій та засідань комісій, є й прогульники, які не відвідали від 25% до 50% включно засідань комісій або сесій.

Загалом до цього рейтингу потрапили 15 депутатів.

Натисніть для збільшення

Попри те, що депутати мають бути публічними особами, фото кожного другого прогульника вкрай складно знайти на просторах Інтернету. У них немає профілів у соціальній мережі Facebook, вони не з’являються у заголовках новин, а про власні сторінки на сайтах годі й казати. Навіть секретар Первомайської міськради Сергій Чемшит, представник “Солідарності”, не знає де знайти фото цих депутатів.

 

Вряд ли вы их найдете в интернете”, говорить Чемшит.

 

Також варто зазначити, що представники “Солідарності” Світлана Рарог та Федір Фендриков, депутат від “Відродження” Микола Потапов та “нашкраївець” Микола Бакаєв пропустили рівно по 50% сесійний засідань, і якби вони не з’явилися на ще одне стали б кандидатами на відкликання. Також Потапов відвідав рівно половину засідань комісії з питань економічного розвитку та промислового комплексу, членом якої він є.

 

Не может там такого быть, я перепроверю. Причины разные могут быть: я ж не знаю когда… когда-то болел, когда-то в командировке был. У меня детей четверо, мог из-за этого пропускать”, виправдовується Бакаєв з “Нашого краю”.

 

Також він додає, що не вважає відвідування сесій основною роботою депутата:

 

Найдите сводки сколько я конкурсов провёл, детских мероприятий, сколько лавочек поставил, столов… Это, я считаю, работа депутата. А на кнопки давить это не совсем работа депутата. Посещение сессий это только одно из заданий”, говорить Бакаєв.

 

Утім, ті ж лавочки та столи можна ставити за бюджетні кошти. А якщо депутат уникає голосувань, то він не бере участі в розподілі цих коштів, чим не виконує делеговані йому виборцями повноваження. Лавочки можна продовжувати ставити і без представницького мандату в раді.

Якщо звернутися до рейтингу, то можна побачити, що найбільше сесії та комісії пропускають депутати “Відродження” та “Батьківщини”.

Натисніть для збільшення

 

Чому в Первомайському слабка опозиція?

Сумарно за 2017 рік на сесіях Первомайської міськради було розглянуто 297 питань. Проаналізувавши участь у всіх 16 пленарних засіданнях, ми виявили, що опозиція в депутатському корпусі слабка. Є лише декілька депутатів, які часто утримуються від прийняття рішення або ж голосують проти нього. Однак це не впливає на загальну картину і переважна більшість рішень приймаються практично одноголосно.

Найбільш опозиційними фракціями в Первомайській міськраді можна назвати “Наш край” (середній рівень опозиційності 11%) та “Батьківщину” (8%). У решти партій рівень опозиційності становить близько 2%.

Натисніть для збільшення

У 39% випадків під час голосувань натискає кнопку “проти” або “утримуюся” представниця “Нашого краю” Ніна Павленко. На питання, чи вважає вона себе опозиціонеркою, Павленко заявила, що навчилась натискати кнопку “проти” :

 

Ну а чё и нет? Конечно. Я смотрю то, что нужно для жителей города. Не просто сидеть там и нажимать кнопки. Я на данный момент сейчас уяснила себе, что можно голосовать и против, не обязательно воздерживаться. Я первый год созыва этого, ещё как бы ученик этого всего, но уже стараюсь понимать то, что нужно правильно делать, нет и всё”, говорить Павленко.

 

21 квітня 2017 року Павленко звернулася до мешканців та інших депутатів Первомайського із заявою, що її хочуть позбавити депутатського мандату, та попросила їхньої підтримки. Вона писала, що через її принципову позицію, проти неї розпочалася “бурхлива діяльність зі сторони керівництва міста”.

Міський голова Первомайського Микола Бакшеєв заперечив, що він робив якісь спроби відкликати її мандат:

 

Желания у меня такого не было, потому что это достаточно сложная процедура. Нужно собирать много подписей, паспорта… Я бы это не реализовал, даже если бы захотел”, заявляє Бакшеєв.

 

На запитання, чому депутатку викликали на засідання комісії, мер міста розповів історію про ситуацію, в якій Павленко почала незаслужено ображати мешканця міста.

 

Мы отстраняли от исполнения служебных обязанностей директора школы искусств. Она была такой… стрёмный элемент. Она злоупотребляла алкоголем. Собирала деньги с родителей на поездки и конкурсы, которые непонятно куда девались… Но она является матерью-одиночкой, и Нина Петровна за неё вступилась. И там были какие-то моменты, где она “пережестила”. Павленко оскорбляла начальника отдела культуры. Писала какие-то листовки, и вот эта неправдивая информация распространялась… Потому её и вызвали на заседание комиссии по депутатской этике. Но комиссия это же такое дело… Там мы её просто пожурили, сказав, что такое поведение неприемлемо для депутата. Но ещё до комиссии она раздула, что её будут выгонять”, розповів Бакшеєв.

 

З розмов з іншими обранцями та зі слів самої Павленко стало відомо, що багато хто з депутатів її не любить:

 

Павленко меня вообще, честно говоря... Женщина глупая, ничего не понимает… Каждый здравомыслящий человек сам всё видит и сделает свои выводы”, ділиться кандидат на відкликання Ільїн у телефонній розмові.

 

Також депутатка заявила, що вона була нагороджена подякою за “опозиційність”.

 

Руководство города к Новому году мне дало подяку, что я очень хорошо работаю в оппозиции. Но я не хотела её даже получать, потому что я человек прямой, иду всегда прямо”, заявила опозиціонерка Павленко.

 

Такими подяками окрім Павленко були нагороджені ще четверо депутатів. Утім, зі слів мера міста Миколи Бакшеєва, вони видавалися не за “опозиційність”, а за високу активність у роботі міськради. Версію мера міста підтверджує і текст подяки, фото якої надіслала журналісту сама Павленко.

Мер хвалить активність та відповідальність депутатки:

 

Ну а что, молодец, ходила на все заседания. Активности у неё хоть отбавляй. Другое дело, её куда-то б в мирное русло”, сміється Бакшеєв.

 

Кандидат на відкликання “батьківщинівець” Охапкін у 16% випадків голосував “проти” чи “утримувався” від прийняття рішень. Його колега по політичній силі та “злидень Іван Спіров голосував опозиційно у 15% випадків, а депутат від “Відродження” Володимир Петренко у 14% випадків.

І на останньому місці в цьому ТОПі опинилася депутатка фракції “Наш край” Тетяна Клочко з 10% “утримань” та голосів “проти”. Решта 29 депутатів практично одноголосно підтримують всі рішення, які пропонуються на сесіях.

 

Неформально, но коалиция существует, конечно, город маленький, все друг друга знают. В 7 каденции у нас 3 одноклассника. Теплицкого уже давно знаю, с Цимбаловым Иваном Алексеевичем уже работаю с 96-го года. Конечно нормальные отношения, нормальные адекватные люди”, розповідає кандидат на відкликання Ільїн.

 

“Нашкраївець” Бакаєв заявив, що не знає, чи існує в міськраді опозиція.

 

На счёт этого я не знаю. То, что я решения принимал и кнопки нажимал это моё личное мнение. А за остальных я же не могу отвечать”, говорить депутат.

 

А от опозиціонерка Павленко називає точну кількість опозиціонерів в раді:

 

Ну, таких человек 1012”, впевнено заявляє вона.

 

У “батьківщинівця” Охапкіна інші думки стосовно опозиції в міськраді:

 

Там сидят 5 человек, которые пытаются противостоять всему этому движению, которое полностью создал горсовет. Я когда вступал, у меня там были друзья, но их просто перекупили. Вот и всё. Я не видел как им давали деньги, но свою позицию я выражаю в своей передаче на телеканале “Горизонт” (місцевий телеканал Первомайського, прим. ЧЕСНО). В комиссию законности и правопорядка не поступала ни одна жалоба, потому что всё куплено, всё договорено через полицию, через прокуратуру, то есть там одна мафия работает и я сейчас с ней борюсь”, розповідає Охапкін.

 

Міський голова Первомайского Микола Бакшеєв вважає, що структурна опозиція в раді відсутня, оскільки практично всі рішення, які виносяться на голосування, не політичні, а тактичні чи господарські.

 

Самое политическое решение, которое мы принимали на совете это зарплата городскому голове, надбавки, и выборы секретаря, потому что они от политической силы. Всё остальное это, в большей мере, хозяйственная деятельность города и тактические вопросы. Если у нас и бывает голосование, которое не поддержано депутатами, то они, чаще всего, персонально мотивированы”, говорить мер міста.

 

Чому деякі депутати завжди голосують “за”?

Окремо варто відмітити таких депутатів, як кандидат на відкликання Ільїн та представник “Солідарності” Іван Цимбалов. Обидва жодного разу за 2017 рік не натиснули кнопки “проти” чи “утримуюся”. Раніше Цимбалов потрапив у наш ТОП найбагатших депутатів Первомайського.

Ільїн прокоментував свої постійні голоси “за” отак:

 

Я просто стараюсь вникать в вопросы, понимаете в чём дело. Нормально работает горсовет. Были некоторые вопросы, за которые мы на комиссии голосовали “против”, мы на сессию их даже не допускали”, розповідає депутат.

 

Цимбалов же, коли почув що спілкується з журналістом ЧЕСНО, одразу заявив, що він не може розмовляти по телефону, оскільки знаходиться за кордоном.

 

Не надо со мной связываться. “ProZorro”, “ЧЕСНО”. Я работаю, плачу налоги исправно, а вы занимаетесь хирургом. Не звоните мне. Услышали меня? Вы меня хорошо услышали, я спрашиваю?”, перейшов на агресію Цимбалов.

 

Також у 2017 році відбулася локальна ротація серед лав депутатів міста. Свої повноваження склав член партії “Наш край” Анатолій Доценко, а його місце зайняла його колега по політичній силі Тетяна Ключко. На прохання прокоментувати цю ситуацію мер міста Микола Бакшеєв заявив, що це було добровільне рішення Доценка.

 

Он пожилой человек, председатель совета ветеранов. Он болеет, ему трудно стало выполнять свои депутатские полномочия. Там ещё и декларации подвязались непонятные, которые непонятно как заполнять человеку в таком возрасте. Совокупность этих факторов и привела к такому решению”, говорить Бакшеєв.

 

Зауважимо, що декларацію екс-депутату Доценку все одно доведеться подавати як особі після припинення повноважень.

Нагадаймо, що раніше Громадський рух ЧЕСНО писав про багатіїв та злиднів Первомайської міськради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]