Білоцерківська міськрада: мера судять, а депутатів підозрюють в корупції

Фото: Білоцерківська міськрада: мера судять, а депутатів підозрюють в корупції

Мера Білої Церкви Геннадія Дикого від “Самопомочі” судять за ймовірно корупційні діяння. До суду він не з’являється. Заступнику голови оголосили недовіру.  Голову земельної комісії звинуватили у вимаганні хабара — 2 000 доларів за розширення МАФу.

Депутат міськради від “Солідарності” Геннадій Джегур після призначення його головою Білоцерківської райради з прогульників перетворився на кандидата на відкликання. Контакти депутатів тримаються у великому секреті навіть від виборців.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

У Білоцерківській міськраді станом на зараз 5 депутатів, які мали би втратити повноваження через невідвідування засідань постійних комісій ради у 2017 році.

 

Натисніть для збільшення

На початку 2017 року Указом Президента України Геннадія Джегура призначено на посаду голови Білоцерківської райдержадміністрації.

Із призначенням депутат “скотився” із прогульників комісій 2016 до кандидатів на відкликання 2017. Голова РДА не склав повноваження депутата міськради і встиг відвідати лише одне засідання з 14 проведених за минулий рік.

Також Джегур прогуляв майже половину сесійних засідань ради. Для порівняння, в 2016 році до призначення він не пропустив жодного сесійного засідання.

Громадський рух ЧЕСНО неодноразово намагався зв’язатися із депутатом, але він так і не відповів на жодний телефонний дзвінок.

Для представників “Солідарності” звичне явище, коли депутати стають головами адміністрацій і не складають мандат. Такі політики стають кандидатами на відкликання, оскільки не встигають працювати депутатом і очолювати адміністрацію. Аналогічна ситуація в облраді у представника БПП Олександра Горгана. Після свого призначення головою ОДА він перестав належним чином відвідувати засідання комісії ради.

Висуванець “Солідарності” Олександр Даліба другий рік поспіль кандидат на відкликання. У 2017 відсоток його пропусків збільшився більш ніж на 30%.

 

На жаль, у мене зараз нарада і в мене нема можливості по часу. Я зателефоную Вам”, прокоментував Даліба і так і не перетелефонував, на подальші дзвінки не відповів.

 

З-поміж кандидатів на відкликання є й “батьківщинівець” Володимир Коробчук:

 

Я пропустив багато засідань цього року у зв’язку із хворобою. У цьому році я вже набагато краще себе почуваю і ще жодного разу не пропустив, але ж по мені там незрозуміла ситуація наче відкликають мене. Ідуть суди зараз. А все тому, що не виконав наказ, як треба було голосувати. Був наказ не йти на сесію, а я прийшов і проголосував. Начебто громадська ініціатива була, та це все Костянтин Бондарєв голова обласного  осередку організував”.

 

Костянтина Бондарєв підтвердив, що саме він був ініціатором відкликання Коробчука через невиконання вказівок партії:

 

Там була ситуація, коли БПП пробувала формувати нову більшість і змушувала депутатів через тиск, через правоохоронців, щоб вони переобрали виконком, щоб вони голосували недовіру меру. Ми запобігали тиску, хтось не зламався, а хтось зламався. Він брав участь у цих голосуваннях і таким чином зрадив інтереси партії і територіальної громади”.

 

Секретар ради Кошель так коментує ситуацію:

 

Коробчука поки не відкликали, він справно ходить на засідання. Фракція провела зібрання ініціативної групи 30 чоловік, а тепер вони в наметах підписи збирають за відкликання. Вони його навіть з фракції не виключили. Вони його оголосили зрадником, бо він якось не так голосує”. 

Аби відкликати Коробчука, ініціативна група має назбирати впродовж 10 днів не менше 1189 підписів виборців з огляду на дані, які містить сайт ЦВК (сума голосів, які віддали виборці за обрані до ради партії розділена на кількість манатів).

 

Громадський рух ЧЕСНО спробував дізнатися у ініціатора відкликання Бондарєва, чи вдалося назбирати необхідну кількість голосів для відкликання.

 

У нас все іде по плану і ми цю людину в будь-якому випадку відкличемо. Ви за нас не переживайте. До поб… до побачення!”, - коментує голова обласного осередку Батьківщини.

 

Контакти інших кандидатів на відкликання в раді тримають у цілковитій таємниці не тільки від журналістів, а й від виборців, пояснюючи це тим, що у депутатів є приймальні і прийомні дні та години, в які люди можуть звернутися для вирішення того чи іншого питання.

Громадський рух ЧЕСНО звертає увагу, що депутати мають представницькі повноваження і незалежно від того, як працюють на окрузі, їхня головна функція - брати участь у голосуваннях, бо саме під час голосувань вони використовують свої делеговані повноваження.

Також, законом передбачено, що у разі дострокового припинення депутатських повноважень, його місце займає наступний у списку партії кандидат.  Наголошуємо, що за законом виборці теж мають право відкликати депутата. Після того, як зібрані підписи, відповідне рішення має підтримати партія.

Натисніть для збільшення

Таким чином, замість Джегура та Даліби в раду могли зайти директор ТОВ “Комунміськсервіс” Степан Ребенко та перший застіпнк УЖКГ “Білоцерківської міськради” Євгеній Сінчук, Підпалого замінив би місцевий підприємець Олег Олійник, а на місця Коробчука та Ореховського прийшли б  голова правління ТОВ “Фін-Агротрейд” Євгеній Безкрилий та директор ПП “Глорія-Вір” Віталій Яценко відповідно.

 

Хто в опозиції: чому секретаря від “Самопомочі” замінили на “свободівця”?

Після виборів 2015 року для “Самопомочі” ситуація склалася доволі сприятливо. Представник цієї парті став міським головою. При тому, що фракція налічує лише 25 % голосів, мер домігся того, що секретарем став представник від його ж політичної сили Борис Смуток. Окрім того “Самопоміч” отримала головування в 2 комісіях бюджетній та регламентній.

Останню, як правило, віддають опозиції, щоб вона могла контролювати роботу владної більшості.

Але у жовтні 2017 року депутати вирішили позбутися секретаря з "Самопомочі", якого Дикий намагався врятувати, наклавши вето на рішення ради. Вето було подолане, а це означало, що депутатський корпус має понад ⅔ голосів і може спробувати зняти з посади міського голову.

 

Голова сказав, що секретар написав заяву. Нам її не показали, та і навіщо. Було таємне голосування. Голова наклав вето на це рішення але депутатський корпус подолав це вето”, говорить новообраний секретар ради Вадим Кошель.

 

Але екс-секретар не вважає таке рішення правомірним, тому подав до суду щодо визнання рішення ради недійсним і поновлення на посаді. Його контакти в раді нам також не дали, щоб запитати, чому саме звільнився і чому судиться.

Представник “Свободи” в облраді Максим Запаскін пояснює, чому підняли питання зміни секретаря:

 

У раді має бути баланс. Ми вимагали щоб секретарем став представник іншої фракції, щоб не було монополії, маніпуляцій і не породжувалася корупція. Не може одна партія контролювати місто по всім аспектам. До переобрання нашій фракції було важко голосувати, бо ми погано розуміли, про що рішення, а тепер всі вони проходять через нашого секретаря”.

 

Явище кнопкодавства з’являється тоді, коли для прийняття рішення більшістю бракує голосів. У 2016 році депутат від “Самопомочі” Микола Дашкевич проголосував за депутата Білоцерківської міської ради Олену Шевченко. За інформацією секретаря ради “свободівця” Вадима Кошеля питання щодо недопустимої ситуації розглядалося на комісії, винуватець визнав свою провину і більше подібних випадків не було.

Новообраний секретар-“свободівець” Кошель стверджує, що монолітної опозиції немає:

 

Ніколи ні більшості, ні опозиції не було. Після останніх подій (переобрання секретаря ради та звільнення заступників - прим. ЧЕСНО) “Солідарність” пішла в опозицію це деякі питання бюджету, після обрання мене секретарем. Фракція БПП і економвідродження це, по суті, одна фракція, одні і ті самі люди тільки з іншими назвами. То, скоріш за все, вони в опозиції до Дикого. Але є такі питання, які ми (“Свобода” прим. ЧЕСНО) не підтримуємо, а вони голосують. Тобто, абсолютно ситуативно”.

 

“Свобода” має другу за розмірами фракцію в раді.

Зі слів депутатів, з якими спілкувався Громадський рух ЧЕСНО, опозицію в раді складає “Солідарність” і Партія економвідродження і частково УКРОП. Та, частіш за все, представники “Солідарності” в унісон не голосують за те чи інше питання. Утримуються депутати рідко, проти майже не голосують, переважно просто не голосують за прийняття того чи іншого рішення.

 

У нас фракція маленька 3 чоловіки. Ми всі безпартійні. І у нас склалася дивна ситуація: два в опозиції, а один підтримує провладну більшість, скажимо так”, коментує “укропівець” Володимир Бабенко.

 

Домовленості в раді між політичними силами досягнуті настільки, що бюджет на 2018 рік прийнято майже одноголосно.

 

У раді є 2 великих групи Єфіменко-Хмельницький і Полочанінов-Дикий. І кожен депутат виконує ту роль, яку їм прописують”, коментує активіст з Білої Церкви Олександр Лємєнов​.

 

За інформацією “Інсайдера”, фактичний контроль над осередком “Самопомочі” здійснює екс-нардеп від “Батьківщини” Володимир Полочанінов, який зараз фігурує в “Основі” Сергія Тарути. У свою чергу “Українська правда” виявила зв’язок родини Полочанінова з бізнесом колишнього регіонала та екс-віце-прем’єра Юрія Бойка.

Ольгу Бабій, яка донедавна була директором концесіонера місцевого водоканалу ТОВ “Білоцерківвода” і є головою бюджетної комісії облради “Інсайдер” називає також людиною Полочанінова.

За словами Олександра Лємєнова, Ольга Бабій практично контролювала Дикого перший рік його діяльності.

 

Фракцією БПП і “Відродження” “володіє” колишній опонент Дикого на виборах Костянтин Єфіменко (балотувався як самовисуванець прим. ЧЕСНО). В раді фракції і БПП, і “Відродження” належать Єфименко і контролюється Василем Хмельницьким (екс-нардеп чотирьох скликань, останні 2 - від “Партії регіонів” - прим. ЧЕСНО)”, — розповідає Бабій про те, хто контролює опонентів.

 

Варто зазначити, що Костянтин Єфіменко у 2008-2009 був депутатом Київради і входив у фракцію “Батьківщина”, 20092010 був директором ДК “Укртрансгаз” НАК “Нафтогаз України”, потім з 2010 по 2014 роки за часів Януковича обіймав керівні посади у Мінтрансі (перший замміністра, міністр).

 

Коли наші колеги по коаліції, на той час нас підтримували і БПП, і “Партія економвідродження”, і “Батьківщина”, і радикали, зрозуміли, що рейтинг голови за їхньої підтримки став надто високий, особливо БПП і “Відродження” дуже сильно злякалися, бо вони втрачають вплив на місто, а рейтинг мера дуже високий. Вони зрозуміли, що реваншу може не бути і вже готувалися до відсторонення міського голови, замінити секретаря, були навіть різні чутки про нову кандидатуру на посаду секретаря. І, таким чином, знецінити рейтинг Дикого. У зв’язку з цим почала перебудовуватися коаліція. “Свобода” доєдналася до більшості, яка була, і тому має тепер посаду секретаря”, депутатка “Самопомочі” Київської облради Ольга Бабій.

 

Тієї ж осені відбулося засідання у Білоцерківському суді щодо справи про адміністративне корупційне правопорушення міського голови, а саме порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності. Проте, Дикий до суду не з'явився, пояснюючи це тим, що повідомлення він не отримував, із цієї причини судове засідання було перенесено на місяць.

За результатами суд виніс постанову провадження в адміністративній справі закрити в зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення, але прокуратура подала апеляцію засідання і досі не призначене.

 

Чому в Білоцерківській раді так часто змінюються заступники голови?

За останній рік через певну політичну неузгодженість в раді відбулася низка кадрових змін.

У вересні член регламентної комісії, “укропівець” Володимир Бабенко подав проект рішення про недовіру заступнику Володимиру Гнатюку.

 

 

Проект рішення є на сайті ради. На сесії я доповідав, і Гнатюк навіть сам сказав, що в чомусь я правий, і сльозу пустив. Я не буду переказувати. Я вже все розказав про недоліки роботи, але більшість депутатів не поділяє мою думку”, коментує Бабенко.

 

Депутати не підтримали цю ініціативу, і рішення прийнято не було.

У жовтні на сесію виносилося питання звільнення одразу трьох заступників та керуючого справами. І знову постало питання звільнення Гнатюка.

Але голова міськради Дикий наклав вето на рішення про звільнення своїх заступників, яке в подальшому подолане не було.

Згодом Ольга Настіна пішла з посади за власним бажанням. Також звільнився Володимир Хмурич та Сергій Похальчук.

Активіст з Білої Церкви Олександр Лємєнов коментує кадрові події ради так:

 

Коли звільнявся заступник Володимир Хмурич, а це була повністю людина Хмельницького і були певні домовленості у Полочанінова і Хмельницького, але Дикий пішов на переговори з Хмельницьким без Полочанінова, і Полочанінов сказав, щоб той тепер вирішував всі проблеми сам. Дикий домовився із Хмельницьким взяти заступником мера міста Українка Козирєва. Козирєв написав заяву на звільнення, а Дикий відмовився його забрати. І після цього все й почалося із заступниками і секретарем”.

 

Чому висловили недовіру голові земельної комісії?

Відставка в Білоцерківській міській раді загрожувала не лише Дикому, секретареві і заступникам.

На сесії міської ради голова регламентної комісії, депутат від фракції “Самопоміч” Сергій Наконечний зачитав заяву, у якій говориться про те, що депутати “Самопомочі”, “Батьківщинівці”, “Опоблоку” та УКРОПу висловлюють недовіру голові земельної комісії  Володимиру Вовкотрубу через начебто вимагання хабара від підприємця у розмірі
2 000 доларів.

За цими заявами було порушено кримінальне провадження, але перевірка не знайшла складу злочину у діях Вовкотруба і справу було закрито. Він продовжує головувати.

Після звіту начальника поліції на одній з сесій ради Наконечний вибачився перед головою земельної комісії.

До речі, за офіційною інформацією, в 2016 році земельна комісія засідала рекордну кількість разів у 2016 році  88. Цього року Громадський рух ЧЕСНО отримав відповідь, що комісія засідала лише 50 раз. А на сайті Білоцерківської міськради розміщено 62 протоколи засідання земельної комісії.

 

Протоколи пише виключно земельна комісія. Можливо там (на офіційному сайті міськради) опубліковано ще й протоколи спільних засідань комісій. Це треба дивитися, не можу так сказати. Чому минулого року вам написали, що було 88 засідань, я не знаю. Треба все перевірити”, коментує секретар ради Кошель.

 

Чому депутати прогулюють комісії?

Якби секретар бюджетної комісії, представник “Партії економвідродження” Павло Іщенко пропустив ще хоча б одне засідання, то міг би опинитися поміж кандидатами на відкликання. Але у порівнянні з минулим роком він виправився і з відкликанців став прогульником, як і свободівець Володимир Панасов.

Згідно з методологією ЧЕСНО, якщо депутати пропускають від 25 до 50% сесій, то вони потрапляють до лав прогульників.

Натисніть для збільшення

Депутат від фракції “Солідарність” Юрій Кошляк заперечує, що міг пропустити майже половину засідань комісії з питань ЖКГ, але і уточнити, скільки, на його думку, було прогулів, він не зміг.

 

Ну, не знаю. Максимум, що я пропустив в міру своєї роботи… Ви ж знаєте, що я депутат на громадських засадах і окрім депутатства в мене ще є обов’язки”, коментує депутат.

 

Слід звернути увагу, що восени Кошляка було призначено начальником КП БМР Житлово-експлуатаційна контора. Він стверджує, що був відсутній, коли ще не був призначений на цю посаду.

 

Це я працюю зараз на цій посаді, у той період я не працював. Я призначений лише в кінці жовтня”, пояснює Кошляк.

 

Контакти представника “Партії економвідродження” Павла Іщенка в раді та адміністрації тримають у великому секреті. І депутати, і секретар ради кажуть, що не знають його номер телефону.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз відвідування Білоцерківської ради за 2016 рік, а також дані про  відвідування, опозиційності  та декларацій депутатів облради. Також проаналізував роботу Переяслав-Хмельницької  та Фастівської міськради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]