Три золотих правила для депутатів

Як наставник журналістів у програмі "Медіа сусідство" (проекту тренінгу журналістів, заснований Євросоюзом, який втілює BBC Media Action) мав зустріч у Європарламенті з Ельмаром Броком. Він – голова комітету закордонних справ Європарламенту, впливовий європейський політик. Він обіймає важливу посаду і уже 33 роки є депутатом Європарламенту.

Як парламентський кореспондент, я скористався можливістю та поставив 3 запитання Ельмару Броку.

Ельмар Брок, голова комітету закордонних справ Європарламенту

Перше: чи оприлюднюють депутати Європейського парламенту свої декларації?

Друге: чи відкриті засідання комітетів Європарламенту?

Третє: чи голосують їхні депутати так, як наші – за інших парламентарів?


Що відповів Ельмар Брок.

Декларації для європарламентарів повинні (!) бути публічні, включно з Президентом, і до цієї інформації повинен бути вільний доступ в Інтернеті. Усі декларації з економічним контентом мають бути заповнені не лише щодо самих депутатів, але й щодо їхніх радників та працівників.

Пригадайте тепер наш Парламент. Більшість парламентарів і досі приховують від нас з вами свої декларації за 2012 рік. Наприклад, серед голів парламентських фракцій свою фінансову інформацію не надали громадськості двоє депутатів: це регіонал Олександр Єфремов

 

та комуніст Петро Симоненко



А ось тут можна ознайомитися з фінансовою декларацією самого депутата Європарламенту Ельмара Брока.
 


А тепер, порівняйте декларування помічників та радників народних депутатів у Європі з Україною. У нас не те що не оприлюднюється фінансова інформація щодо помічників депутатів, наші громадяни не можуть дізнатися навіть прізвища цих радників. Більшість депутатів і досі ховають імена помічників, які отримують кошти з бюджету за рахунок українських платників податків. А депутат Волков взагалі на прохання назвати імена своїх помічників відповів колись лайкою.



За словами голови комітету зовнішніх справ, у Європарламенті більшість засідань комітетів мають онлайн-трансляцію, яку може подивитися будь-хто, як в режимі прямого мовлення, так і в записі. 90% засідань – відкриті, хоча бувають випадки, коли деякі зустрічі проходять за зачиненими дверима, наприклад, коли приходить верховний представник Кетрін Ештон
 


А тепер, як це у нас. Комітети не транслюють свої засідання в Інтернеті. Винятком хіба що є Комітет з питань євроінтеграції, який самостійно вирішив викладати запис. На деякі засідання парламентарів журналісти взагалі не можуть потрапити і не знають, які саме рішення були там ухвалені. А отже, про це не знають українські громадяни. Так, як це було кілька разів з Бюджетним комітетом парламенту.

Водночас, на телеканал "Рада" з бюджету виділяють сотні мільйонів гривень, але ви там не побачите прямої трансляції з засідання парламентського комітету. Більше того, ви не побачите жодної збереженої трансляції сесії в Інтернеті від цього телеканалу.

І остання відповідь від євродепутата: "Голосування за інших просто заборонені, кожен голосує індивідуально". Нагадую, ганебна практика, коли один голосує за іншого, продовжується в українському парламенті. Депутати ігнорують пряму вимогу Конституції – голосувати індивідуально.

Список таких "кнопкодавів" був на основі інформації руху "Чесно" виданий "Українським тижнем"

Шановні народні депутати! Памятайте про 3 правила від Ельмара Брока: голосуй сам, декларуй свої прибутки та зроби доступним засідання парламентського комітету для будь- якого громадянина.

Шановні народні депутати! Оскільки ви вже рухаєтеся в напрямку Європи, дійте так як 
ваші європейські колеги. 

Відео відповідей Ельмара Брока (англійською мовою)
 

  •  

Сергій Андрушко, рух ЧЕСНО, для Кореспондент-Блоги


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]