Wild Wild Березань: перестрілки, напад на журналіста і "велика дуля"

Фото: Wild Wild Березань: перестрілки, напад на журналіста і "велика дуля"

Кожного третього депутата громада може відкликати за прогули. “Свободівець” Сивак обстріляв будинок депутатів Грицунів. Обіцяє Громадському руху ЧЕСНО, що “нищив Грицуна і нищити буде”. Його син “самопомічівець” очолює регламентну комісію і завдав тілесних ушкоджень місцевому журналісту. Ці випадки на регламентній комісії не розглядаються.

Мер “екс-регіонал” Володимир Тимченко, як повідомляють ЗМІ, погрожує життю місцевих журналістів і не пускає їх на сесії. Представник “Нашого краю” Глушак написав заяву про складання мандату, а потім “показав велику дулю” і відкликав її. У владу депутати Березані йшли династіями.

 

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

У Березанській міськраді станом на зараз — аж 12 депутатів, які мали би втратити повноваження, а це третина від загального складу ради.

Натисніть для збільшення

Найбільше прогулює “батьківщинівка” Світлана Грицун, яка пропустила абсолютно всі сесійні засідання в 2017 році та 23 з 25 у 2016. Також вона ігнорує і засідання регламентної комісії, яка мала б стежити за дотриманням законів.

 

Я не ходжу на сесії, бо я боюся. Після того, як депутат Сивак (депутат ради від “Свободи” - прим. ЧЕСНО) обстріляв наш будинок, де я з дитиною була. Він постійно нам погрожує. Я не можу іти на сесію, де є людина, яка покушалася на моє життя. І чоловіка мого (депутат від “Опоблоку” Юрій Грицун - прим. ЧЕСНО) він постійно на сесіях провокує на конфлікти, тому він також не часто ходить останнім часом”, - коментує свою відсутність Грицун.

 

Громадський рух ЧЕСНО наголошує, що депутати мають представницькі повноваження і незалежно від того, як працюють на окрузі, їхня головна функція брати участь у голосуваннях, бо саме під час голосувань вони використовують свої делеговані повноваження.

 

Я вже думала про те щоб навіть скласти повноваження але чекала, що Сивак це зробить чи його позбавлять мандату за судимість і я зможу не боячись бути на сесіях. Я не судима, за мене голосували люди і в мене нема на це причин. Але я ще й не впевнена в тому хто прийде слідом, бо вони там такі рішення приймають на сесіях...”, - пояснює Світлана Грицун.

 

Наступним у лавах прогульників-рекордсменів є її чоловік - “опоблоківець” Юрій Грицун, який не був на жодному засіданні земельної комісії і пропустив майже всі сесійні засідання.

Від коментаря з цього питання він фактично відмовився:

 

Ні, не можу прокоментувати. Взагалі-то мені дуже багато дзвонить людей і я повинен бачити з ким говорить. Останніх два роки про мене пишуть тільки замовні статті та я й захворів, тому не буду з вами говорити”.

 

“Свободівець” Володимир Сивак розповів, чому у 2016 також є кандидатом на відкликання:

 

Я був на війні. Більше двох років я служив в армії. В 2014 я пішов у травні і повернувся в 2016. А після служби був кілька раз у госпіталі на лікуванні і в санаторії. Після поранення і контузії трошки підлікувався. Ось і вся причина”.

 

Частина депутатів пропускають засідання через надмірну зайнятість на роботі.

 

Я в Києві працюю позмінно. І вже і Тимченку (Березанський міський голова - прим. ЧЕСНО) говорив і секретарю але як спеціально призначають сесії в той час, коли я на зміні. Раніше відпрошувався, а зараз і сенсу нема. Голова мені в лице сміється на мої пропозиції, а його більшість голосує так, як йому треба”, - говорить представник партії “Промисловців та підприємців” Іван В'ялий.

 

А деякі просто втратили віру в те, що можуть щось змінити при такому складі і домовленостях у раді.

 

Там є команда однодумців - 14 чоловік, вони дєрєбанять цю Березань, як хотять. Там ще є Сивак, який має судимість і ніхто йому нічого не робить. Був запит але ніхто те питання не розглядав. Сивак мені сказав, що я його в “Свободі” зрадив і яка я грязна людина, бо я був у “Свободі”, але через такі справи пішов”, - пояснює, чому не виконує делеговані виборцями повноваження, представник “Нашого краю” Іван Суходольський.

 

Нова система, за якою відбувалися місцеві вибори, дозволяє депутатам складати мандат і не проводити нових виборів для того, щоб у раді з’явилися нові депутати. Наступним до ради заходить той депутат, який за партійним рейтингом став першим непрохідним.

Саме так вчинив депутат Олександр Кочерженко.  “Опоблоківець” написав заяву про дострокове припинення депутатських повноважень.

 

Люди (виборці - прим. ЧЕСНО) у нас пасивні - нічим не цікавляться і ні за що не переживають. Це моя перша каденція, а депутати в раді по 3, по 4, по 5 навіть скликань, вони сидять кожен на своєму потоці. В раді депутатська більшість робить що хоче, і їх не цікавить чи правомірно чи ні. За цей рік на мене стільки бруду вилили, громаді все одно, того я більше не захотів продовжувати”, - пояснює свої дії екс-депутат.

 

Видання “Нова версія” опублікувало інтерв’ю Кочерженка одразу після складення мандату і ось, що він розповів:

 

Любителі й професіонали об’єдналися між собою за одним принципом – і ті й інші хочуть відкусити шматок бюджетного пирога. Найбільший кусень, як водиться, дістається головним держателям "золотої акції" – Олександру Павленку (депутат-”радикал” Київської облради кількох скликань та член Березанського міськвиконкому) і Володимиру Тимченку, а вже решті депутатського корпусу – крихти з панського столу”.

 

Заяву депутата місцева ТВК не розглядала близько 9 місяців. Березанську ТВК через такий саботаж, розпущено достроково. ЦВК прийняла постанову, в якій встановлено факти систематичного порушення вимог законодавства та зобов’язала у новому складі розглянути питання про визнання обраним депутатом наступного кандидата.

Головою ТВК, який не виконував своїх обов’язків, був Ігор Братко - син депутата від “Солідарності”, який на даний час підозрюється у корупції Володимира Братка.

Частина нового складу ТВК - представники “Солідарності”, “Нарфронту”, “радикали”, як повідомляють місцеві ЗМІ, за вказівкою Тимченка ігнорували засідання комісії. “Самопоміч” у повному складі двічі не з’явились на засідання Березанської ТВК.

І це вже не вперше, коли члени ТВК від “Самопомочі” саботують роботу комісій, подібна ситуація нещодавно склалася в Коцюбинському і призвела до скандалу на рівні ВРУ.

Також, спробував скласти повноваження депутат від “Нашого краю” Анатолій Глушак. Написав заяву за власним бажанням, але насправді було попередження від місцевого осередку партії, через те, що депутат підтримав спірне рішення щодо продажу земельної ділянки своєму колезі по сесійній залі.

 

У партії мені сказали, щоб я відкликав свій голос за одне рішення, а я не погодився, в мене є своя думка. То сказали, що будуть на зборах розбиратися. А я сказав, що тоді взагалі складу повноваження. Написав заяву, а тоді представник від партії “Наш край” в обласний осередок на розгляд її мала відвезти. І на наступний день виходить газета з копією моєї заяви. По-перше, я в газету її не давав. По-друге, про мене там понаписували, що я за гроші голосую. То я їм показав велику дулю і відкликав її”, - говорить Глушак.

Наголошуємо, що, за законом, виборці також мають право відкликати депутата. Але після того, як зібрані підписи,  якщо депутат не самовисуванець, то відповідне рішення має підтримати партія.

Натисніть для збільшення

 

Чому судимого депутата не позбавили мандату?

У листопаді 2016 року Володимир Сивак зробив 5 пострілів по будинку, де мешкає родина опозиційного депутата Грицуна, потім втік з місця злочину та переховувався від правоохоронних органів.

 

Я цю сволоту нищив і нищити буду. Це “Партія регіонів”, це мерзота, яка привезла нам на Майдан смерть. Коли я звільнився, мене стали терорезірувати. Сивий (Юрій Грицун - прим. ЧЕСНО) він сам смотрящій, він ще в 14 році, коли я в Іловайську був, прислав свого крановщіка Юрія Федоренка і каже, що ваш батько в плєну і є можливість його звільнити за 10 000 доларів. Сім’я тут по Березані по Києву поназбирала гроші. Гроші в нього, ніхто нікуди їх не передавав. Ми зараз по частях повертаємо ці кошти. І коли я повернувся і попросив Сивого вернути гроші, то він мені сказав, що він їх не брав. Ну фактично воно так і є, бо передали через Федоренка”, - розповідає про причину конфлікту Сивак.

 

Але депутат стверджує, що не мав на меті завдати комусь шкоди пострілами з рушниці:

 

Прийшов до мене один від Сивого і каже, що Юрій Васильович хоче поговорити. Я і приїхав з мирними намірами, а вони на мене собаку випустили, сторож відкрив ворота і спустив собак. А в мене в багажнику рушниця лежала, я її дістав і стрельнув вверх. А я її тільки купив і досі не вмію користуватися нею. Я хотів перезарядити, а рука була простреляна, то я до коліна притулив, а палець на курку лишився і воно якось ба-бах да ба-бах і у вікно на другий етаж попало”.

Грицун коментувати ситуацію, що склалася, та припущення щодо причин такої поведінки Сивака, відмовився:

 

Не можу знати, з якої причини він так вчинив. Я не займаюсь цим питанням. На якій стадії це питання, не знаю. Є держава, от нехай”, - говорить “опоблоківець”.

 

Кількома місяцями раніше депутата  було засуджено та визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 263 ч. 1 КК України та призначено покарання у вигляді трьох років позбавлення волі (умовно).

 

Правда. Судимість є. В 14 році, коли ми перший раз пішли під Іловайськ, були поранені та вбиті і нас відправили в Харків. Я, як старший офіцер супроводжував. У водія і у мєдіка були автомати і під ногами в машині штук 5 гранат валялося на случай, якщо хтось вийде чужий. Приїхали в Харків, а тут нас уже міліція зустріла, побачили гранати. Ото на мене написали 2 гранати, я тоді добровольцем був. А через рік прийшло повідомлення, що ви підозрюєтесь. Адвоката я не взяв, думав, що все пройде. Сам винуватий, повісили на мене ті 2 гранати, думав що обійдеться”, - пояснює причину судимості “свободівець”.

 

На даний час Сивак продовжує бути депутатом.

Юрист Громадського руху ЧЕСНО Максим Хаврат пояснює, що відповідно до Закону “Про статус депутатів місцевих рад”, повноваження депутата припиняються достроково без прийняття рішення відповідної ради у разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до позбавлення волі.

Вироком Червонозаводського районного суду міста Харкова Володимира Сивака було визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення та призначено покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.

Згідно статті 49 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, рада мала невідкладно проінформувати територіальну виборчу комісію про дострокове припинення повноважень депутата ради. А наступний за черговістю кандидат в партійному списку визнається депутатом.

За інформацією голови регламентної комісії Березанської ради, представника від “Самопомочі” Олега Сивака - сина засудженого депутата, це питання на регламентній комісії не розглядалося:

 

А до чого ви в мене це все питаєте? Ніхто не піднімав це питання”.

 

Але депутати стверджують, що розгляд цього питання піднімали на сесійних засіданнях не раз, хоча це питання мало би автоматично розглядатися на сесії.

 

Піднімав питання з голосу, щоб юрист ради пояснив чи може судимий Сивак бути депутатом, бо є багато прийнятих рішень ради, де його чотирнадцятий голос є рішаючим і їх треба скасовувати. От як він може голосувати, якщо повинен скласти повноваження”, - пояснює свою опозиційність Іван В’ялий.

 

І навіть звернення до міського голови направляли, які чомусь були залишені без розгляду.

 

Я письмово зверталася до міської ради про те, що депутат Сивак Володимир засуджений і має умовний строк. Як він може бути депутатом та ще й голосувати на сесіях, і як його допускає міський голова. Але Тимченко (Березанський міський голова - прим. ЧЕСНО) залишив звернення без розгляду. Секретар ради також ніяк не реагує, хоча я їй дзвонила в той час, коли ми з дитиною лежали за диваном з накритими головами. Пройшло півтора роки і ніхто з них навіть не поцікавився, як ми і що ми”, - говорить депутатка Світлана Грицун.

 

Голова регламентної комісії Київської облради, депутат від фракції “Самопоміч” Роман Титикало коментує таку бездіяльність засудженого депутата і колеги-однопартійця Олега Сивака так:

 

Все очевидно. Людина має скласти мандат - це закон. Не складає - порушує закон. Я згодний, що це є порушенням, і підніму це питання для його вирішення на партійному осередку”.

 

Також Володимир Сивак, як повідомляють ЗМІ, відзначився нападом на місцевого журналіста Дмитра Братченка, погрожував йому фізичною розправою, а коли це почув його син Олег Сивак, то перейшов до дій, завдавши журналісту тілесних ушкоджень. Після побиття і Братченко, і Сивак-молодший потрапили до лікарні. Свідками побиття були “радикал” Володимир Лук’яненко та “свободівець” Юрій Іванчук, які відмовилися свідчити і сказали, що нічого не бачили, хоча на відео видно, що вони дивляться в сторону потерпілого (13-та хвилина).

 

Я написав заяву в поліцію і відкрито кримінальне провадження проти нього (журналіста Братченко - прим. ЧЕСНО). Справа в подвішеном состоянії. Зверніться в поліцію, там підкажуть. На комісії ми також це питання не розглядали”, - коментує свою поведінку голова регламентної комісії.

 

Прокуратура звинувачує депутата Братка в корупції

За інформацією прокуратури складено протокол про вчинення депутатом Березанської міськради адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Депутат під час чергової сесії в умовах реального конфлікту інтересів, з метою поліпшення свого матеріального становища проголосував за продаж земельної ділянки підприємству, власником якого він є. Крім того, його голос виявися вирішальним для прийняття рішення.

Справу направлено до суду для розгляду по суті.

Редакція Громадського руху ЧЕСНО кілька разів намагалася взяти коментар у депутата, але на телефонні дзвінки він не відповідає.

 

Прокуратура нам нічого не подає. Узнали тільки із ЗМІ, що є провадження. А чого я маю вмішуватися? Це ж його питання. Чи треба було в нього пульта забирать щоб не голосував”, - говорить голова регламентної комісії, член фракції “Самопоміч” Олег Сивак.

 

Чи є в раді опозиція?

Опозицію в Березанській міськраді, як і коаліцію, складають депутати різних фракцій. Тут не простежується чітка партійна послідовність і згуртованість.

 

Останнім часом я встаю виступаю, Тимченко з ухмилкою ставить моє питання на голосування і його 14 депутатів голосують, так як він того хоче”, - говорить депутат партії “Промисловців і підприємців” Іван В’ялий.

 

Депутати опозиціонери не приховують своєї позиції щодо прийняття певних рішень.

 

За земельні питання я взагалі не голосую. Коли в нас гектарами землю роздають київським, а АТОвці без ділянок”, - пояснює свою опозиційність член фракції “Наш край” Іван Суходольський.

 

Натисніть для збільшення

Найопозиційніші депутати від партії “Промисловців та підприємців”, подружжя Рудківських на чисельні телефонні дзвінки від ЧЕСНО не відповідає.

Натисніть для збільшення

На виборах міського голови переміг самовисуванець Володимир Тимченко, але, як свідчить політична пам’ять та сайт ЦВК в минулому Тимченко балотувався і був депутатом Київської облради від “Партії регіонів”.      

Варто зауважити, що після виборів міський голова сформував довкола себе коаліцію з 14 депутатів різних фракцій.

 

Там коаліція не залежна від фракцій і політичних уподобань. Депутати, які в раді не перший раз, вони кожні вибори ідуть від іншої політичної сили. Більшість є - 14 депутатів”, - розповідає екс-депутат Олександр Кочерженко.

 

Секретарем ради стала депутатка від партії “Промисловців і підприємців” Лариса Москаленко. Партія промисловців має найбільшу в раді фракцію, яка налічує 6 голосів, але їхні думки щодо прийняття деяких рішень ради розділилися. Частина підтримує провладну більшість, а частина в опозиції.

Усі голови постійних комісій та секретар ради входять до депутатської більшості голови ради і віддають свої голоси в унісон з Тимченком. Опозиційникам не дали головування в жодній комісії.

 

Я голосую відповідно до своїх принципів, до свого розуміння ситуації. Але я працюю в команді міського голови начальником відділу освіти”, - говорить голова соціальної комісії, депутатка фракції “Солідарність” Тетяна Шикіна.

 

У Березанську міськраду балотуються цілими політичними династіями. Подружжя Грицунів, Рудківських,  батько та син Сиваки. Також до ради намагалися пройти подружжя Проценків але за партійними списками пройшла лише Галина Проценко. Із сім’ї Роздобудько подавалися Тарас та Любов, але до ради не потрапив жоден. А Нипорок балотувалося аж четверо та обрано було лише Бориса.

Примітно, що представники однієї й тієї ж родини можуть іти від різних політичних сил, щоб потрапити в раду.

 

Чому депутати прогулюють?

Якщо депутати пропускають від 25 до 50% сесій, то, згідно з методологією ЧЕСНО, вони потрапляють до лав прогульників.

Натисніть для збільшення

 

Я була відсутня лише за станом здоров’я. Мене оперували і я маю інвалідність ІІ групи. З інших причин я ні сесії, ні комісії не пропускаю”, - коментує “батьківщинівка” Тетяна Божок.

 

У більшості випадків депутати не звертають уваги на пропуски сесійних засіданнях або засіданнях комісій.

 

Можливо була у відпустці або хворіла, я щось і не пам’ятаю. Скоріше за все співпало з відпусткою”, - говорить голова соціальної комісії, депутатка фракції “Солідарність” Тетяна Шикіна.

 

Депутат від “Нашого краю” Борис Нипорка пояснює свою відсутність на сесійних засіданнях через відрядження:

 

Із 25 сесій 7 - може буть. Я часто у відрядженнях буваю, в мене робота, то хіба шо через це може пропустив. Коли на місці, то я завжди ходжу на сесії і на комісії”.

 

Громадський рух ЧЕСНО наголошує на необхідності внести зміни в законодавство, скоротити кількість депутатів і ввести платню за роботу під час сесій та комісій. Упродовж 5 років волонтерити на громаду в робочий час загалом по 1,5 місяці на рік (сумарна кількість засідань сесій та комісій) може далеко не кожен депутат.

Як доводить низка розслідувань, у місцеве самоврядування за таких умов ідуть представники бізнесу, щоб відстоювати власні інтереси.  

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз відвідування Білоцерківської ради за 2016 та за 2017 рік, а також дані про  відвідування, опозиційності  та декларацій депутатів облради. Також проаналізував роботу Переяслав-Хмельницької та Фастівської рад.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]