Найбагатшого депутата Житомира можуть відкликати за прогули

Фото: Найбагатшого депутата Житомира можуть відкликати за прогули

Депутата від БПП, гендиректора ПАТ "Житомирський маслозавод" Петра Рудя виборці можуть відкликати за прогули сесій та комісій Житомирської міськради. Найвищий відсоток партійної безвідповідальності у “Свободи”.  

Голови фракцій — “Батьківщини”, “Свободи”, “Радикальної партії” — прогульники  бюджетної комісії. Очільниця фракції “Опоблок” не може вплинути на партійну дисципліну.

 

Закон України “Про статус депутатів місцевих рад” у статті 37 зазначає, що у випадку, коли депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату.

 

Два депутати стали кандидатами на відкликання за результатами моніторингу відвідуваності 2017 року Громадським рухом ЧЕСНО.

Натисніть для збільшення

Один з них представник партії БПП – Петро Рудь – почесний громадянин Житомира, найзаможніший депутат Житомирської міської ради, статки якого становлять майже 94 млн грн.

Депутат на половині засідань сесії не був присутнім, а також пропустив 57% засідань земельної комісії.

Інший кандидат на відкликання – “опоблоківець” Володимир Шуст працював директором комунального підприємства “Реклама” Житомирської міської ради до його ліквідації у 2016 році. Депутат пропустив більшість засідань бюджетної комісії.

Коментарі з приводу відвідуваності Громадському руху ЧЕСНО не вдалося отримати.

Нагадаємо, що згідно з чинним законодавством, передбачена  процедура відкликання депутата. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.

Натисніть для збільшення

Якщо політичні партії приймуть рішення про відкликання мандатів, тоді замість Петра Рудя від БПП депутатом стане Владислав Пучич, а замість Володимира Шуста Юрій Самборський.

 

Кожен другий депутат прогульник

Зауважимо, що методологія Громадського руху ЧЕСНО має чіткі критерії для визначення депутатів-прогульників (пропустили від 25% до 50% сесій міськради/засідань постійних комісій).

Натисніть для збільшення

Найбільший відсоток прогульників у “Свободи” та “Радикальної партії Олега Ляшка”.

Натисніть для збільшення

Чотири з п’яти “свободівців” потрапили до лав прогульників. Голова фракції Віктор Брокарев коментує ситуацію так:

 

Це неправда. Ви же не перші придумуєте цей міф. Насправді ми рахували і в “Свободи” найменше прогульників зі всіх. Навіщо Ви вводите в оману і придумуєте ці міфи? Берете роздруківку, ми з Вами сідаємо і рахуємо. Ми це все рахували. В нас найменше насправді зі всіх фракцій. Мені соромно за Вас, якщо чесно. Або ви не знаєте математику, або Вас заказали. Сідаєм разом, берем роздруківку: хто і скільки комісій і сесій прогуляв і рахуємо. Я розумію, що Вам нас замовили, але ж не все за гроші робиться".

 

Журналіст Громадського руху ЧЕСНО зустрівся із Олегом Черняховичем представником ВО “Свободи”. Дані виявилися тотожними.

Голова фракції ВО “Свободи” Віктор Брокарев і сам опинився з-поміж прогульників. Пропускав засідання бюджетної комісії.

 

Давайте по датам – це ж не означає, що я кожну сесію пропустив і кожну комісію по одній і тій самій причині. Берете всі дати, я по кожній розкажу чого я її пропустив. Я не можу сказати за всі, бо кожна різна причина була…”, каже Брокарев.

 

На другому місці за рівнем партійної безвідповідальності “радикали”.

Олександр Ракович, голова фракції “Радикальної партії Олега Ляшка” ставить під сумнів офіційні дані про відвідуваність, за якими він пропустив 21 з 51 засідань засідань постійної комісії з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій:

 

Ці дані, що подають по пропусках, вони ще до кінця не відповідають дійсності. Я знаю, як то готували – дзвонили і питали хто скільки пропустив. Тобто перше питання: ті дані які подали, чи вони відповідають дійсності? Друге питання: будь-яка людина, будучи у відпустці чи у відрядженні, може пропустити якесь засідання.  Це дійсно може бути”.

 

Щоб розвіяти усі сумніви депутатського корпусу стосовно достовірності даних по відвідуваності, наведемо відповідь виконавчого комітету Житомирської  міської ради на запит.

Ірина Ярмоленко, представниця “Радикальної партії” свої пропуски засідань постійної комісії із соціально-гуманітарних питань прокоментувала так:

 

Чи то пов’язано з моєю декретною відпусткою, чи це пов’язано з моїми якимись фрілансерськими  робочими моментами, я можу собі дозволити і приймаю рішення про те, щоб дану комісію пропустити".

 

Закон не передбачає поважних причин для пропусків засідань.   

Окрім кандидата на відкликання Володимира Шуста, до переліку прогульників потрапили: Володимир Тичина, а також Сергій Колесник. Депутати не дали нам коментарів, саме тому Громадський рух ЧЕСНО звернувся до Наталії Леонченко, голови фракції “Опоблоку” у Житомирській міській раді.

 

Питання якихось санкцій і покарань має приймати рішення міська рада в сесійній залі, якщо почитати закон про місцеве самоврядування. Власне питання чому до мене? Я маю покарати? Я не маю важелів карати депутата за пропуски. Є секретар ради, є міський голова, які і мають регулювати ці питання і вносити їх на розгляд ради”.

 

“Батьківщинівець” Іван Мартинчук розповів про методику мінімізації пропусків сесій та засідань постійних комісій однопартійцями:

 

На сьогодні є поняття партійна дисципліна, партійна відповідальність, фракційна і громадська відповідальність кожного з депутатів, які обирались. Як правило, у нас відбуваються періодично збори  фракції, де ми аналізуємо ситуацію і відверто кажучи, без поважних причин не відвідування чи засідання, чи засідання фракції, чи навіть засідання комісії. Немає такого, що я не хочу ходить, бо я не хочу ходить…”

 

Половина депутатів від ВО “Батьківщина” у Житомирській міській раді теж потрапили у списки прогульників. Голова фракції цієї партії у міській раді Любов Цимбалюк стосовно своїх пропусків засідань зазначає:

“По-перше, існує у людей поняття відпустки. По-друге, я член конгресу ради Європи місцевих та регіональних рад. Я була на якихось засіданнях в Страсбурзі на сесії, десь співпадало. Я вже так не пам’ятаю, але я не є недисциплінованою. Тому що в моєму віці, людина якщо може, то вона обов’язково відвідує засідання”.

Серед представників БПП "Солідарність" у Житомирській міській раді, окрім кандидата на відкликання Петра Рудя, є й три прогульники: Володимир Башек, Олег Губатюк, Костянтин Єремчук. Особисті коментарі депутати не дали. Відповідь щодо ситуації з прогульниками надав Юрій Мойсеєв, голова фракції БПП у міській раді.

 

В принципі, слава Богу, більшість депутатів фракції БПП “Солідарність” є присутні на сесіях. Зрозуміло, що є пропуски, і є деякі їх причини. Вони в кожного є, у тому числі і у Петра Володимировича Рудя. Без поважних причин у нас не буває,  що люди не приходять на сесію: або хвороба, або якась робота, або відрядження. Але це не так часто. Принаймні, у нас фракція майже вся присутня на кожній сесії".

 

Варто наголосити, що 5 депутатів-прогульників в одній фракції це більше 10% від складу всього депутатського корпусу. Основна функція депутата місцевої ради представляти інтереси виборців в органі прийняття управлінських рішень, і, якщо народний обранець не виконує обов’язки, тоді є запитання щодо його результативної роботи у міській раді.

Але чи можна вимагати партійної відповідальності від рядових депутатів, коли голови фракцій ВО “Батьківщина”, ВО “Свобода”, “Радикальної партії Олега Ляшка” є прогульниками  постійної комісії з питань бюджету, економічного розвитку, комунальної власності, підприємництва, торгівлі та залучення інвестицій?

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО проаналізував зарплати мерів Житомирщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]