"Бумага все стерпить" і відповідальна опозиція Полтавської облради

Фото: "Бумага все стерпить" і відповідальна опозиція Полтавської облради

Майже половина депутатів облради – прогульники. Вісім з них можуть втратити мандат. Найбільше кандидатів на відкликання – у БПП та “Опоблоку”.  “Свобода” в опозиції.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесій і/або постійних депутатських комісій протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). У законі немає поважних причин для пропусків засідань.

У 2016 році Громадський рух ЧЕСНО виявив у Полтавській облраді 9 кандидатів на відкликання. Після моніторингу ЧЕСНО, у 2017 році кількість депутатів, які можуть втратити мандат, знизилась до 7.

Натисніть для збільшення

Представник БПП "Солідарність" Олександр Трухін відвідав лише одне з восьми засідань комісії з  аграрної політики. На сесії він також ходив через раз і майже половину з них пропустив.

Трухін – кандидат на відкликання вже другий рік поспіль. Надавати коментарі телефоном депутат відмовляється:

 

Сейчас очень много мошенников и провокаций. Если у Вас есть вопросы – пожалуйста, с удостоверением, я буду на следующей сессии, встретимся, представитесь”.

 

Нагадаємо, що минулого року голова фракції БПП Андрій Пісоцький запевняв журналістів ЧЕСНО, що провів з Трухіним серйозну розмову, і той виправить ситуацію з відвідуваністю.

До речі, серед кандидатів на відкликання є ще двоє представників “Солідарності”. Віталій Кабачок не був присутній на двох сесійних засіданнях і семи комісіях. А перший заступник голови ОДА Роман Товстий, згідно з офіційними даними Полтавської облради, пропустив чотири засідання комісії з питань молодіжної політики. Минулого року він також був серед кандидатів на відкликання. Однак депутат заперечує свої прогули та вважає, що обласна рада надала журналістам некоректну інформацію:

 

Це такий брєд сумашедшого. Я не знаю, де вони взяли. Дивіться, обласна рада фіксує комісії. Я ще ж окрім того, що я цей, як його, Господі, депутат обласної ради, я ще заступник голови обласної державної адміністрації за напрямками певними. Але член комісії молоді і спорту. Вони, можливо, фіксують наради, які всі мої профільні, але немає зобов’язання відвідувати їх, є спеціалісти і фахівці, які працюють у Департаменті екології, управлінні цивільного захисту і так далі і тому подібне. Молоді і спорту я відвідував. Якщо за весь час і пропустив, то, може, дві. Але з поважних причин”, - каже депутат при тому, що закон не передбачає поважних причин для відсутності депутатів на сесіях.

 

Товстий каже:

 

Але є обласний совєт, я щас там апарату чуть-чуть поясню як мене… Вони вважають, що я повинен як заступник. Це не так. У мене ж ще відрядження і так далі. На всіх комісіях я не можу бути. Молоді і спорту, я являюсь членом цієї комісії, я туди, відповідно, звісно ж, ходжу. А тут же така справа, надати можна що завгодно. Бумага все стерпить".

 

Для БПП це вже не перший випадок, коли голова ОДА чи його заступник поєднує свою посаду з депутатством.

Так, наприклад, робить голова Київської ОДА Олександр Горган, голова Подільської райдержадміністрації в місті Києві Валентин Мондриївський та інші. Лев Парцхаладзе, депутат Київської облради, став кандидатом на відкликання через пропуски комісії, адже поєднує мандат депутата з посадою заступника міністра ЖКГ.

Довідково: Голови та заступники ОДА, які мають статус держслужбовців, часто суміщають мандат депутата облради і, згідно з моніторингами ЧЕСНО, потрапляють як депутати до списків кандидатів на відкликання або прогульників, оскільки не можуть ефективно виконувати обов’язки чиновника та представницьку функцію депутата.

Голова фракції БПП Андрій Пісоцький говорить, що знає про пропуски двох своїх однопартійців – Кабачка і Трухіна – і працює над вирішенням проблеми. А от щодо прогулів Романа Товстого він спочатку сумнівався та говорив про наміри перевірити достовірність інформації, а згодом попросив журналістів зробити ще один запит, під його контроль:

 

Я вчера общался с областным советом, они мне сказали, что эта информация не подтверждена, потому что она не достоверна. Я общался с депутатами, и Толстым в том числе. Поэтому подготовьте еще один запыт, а я проконтролирую, чтобы он там был бильш коректным”.

 

Голова апарату облради Оксана Черкас повідомила, що після перевірки наданої інформації вони встановили, що Роман Товстий був частково присутнім ще на двох засіданнях комісії

 

Перепровірили ми, у Товстого буде плюс два. Він не повне засідання був, його на початку і в кінці не було. Тому той консультант, який уже не працює, не зафіксував. Таких ситуацій у нас не було, щоб депутат був присутній на частині комісії. Як це рахувати: був він чи не був?”

 

Є кандидати на відкликання і в "Опоблоці". Сергій Гамза минулого року відвідав лише одне з шести засідань комісії з питань ЖКГ, хоча є заступником голови. Депутат говорить, що перебував з дружиною на лікуванні за кордоном. Стільки ж пропусків має і його колега по комісії та партії Геннадій Нежурбіда.

 

Не могу я говорить, немного занят. И вообще, Вы взрослый человек, о чем мы можем говорить, не видя друг друга. Шо такое Рух ЧЕСНО, шо это за организация, какие вопросы. Давайте так где-то встретимся и будем говорить", пропонує Нежурбіда.

 

Щоправда, домовитися про зустріч з депутатом так і не вийшло. Він не повідомив журналістам, коли б йому було зручно поспілкуватися:

 

Мені не дуже зручно. Я не знаю, коли. Я не знаю, шо будет через пять минут. Извините, не буду отвлекать Вас, занимать Ваше время и мое. Всего хорошего".

 

Ще один висуванець від "Опозиційного блоку" Володимир Говоренко у телефонній розмові пояснює, що був відсутній через проблеми зі здоров’ям: Говоренко проходить курс реабілітації після хвороби і пересувається на милицях.

Заступник голови регіональної організації “Опозиційного блоку” Олександр Березянський говорить, що депутати, попри прогули, зі своїми обов’язками справляються:

 

Ті троє бувають відсутніми тому, що знаходяться на лікуванні за кордоном, попри поважний їх вік, у двох. Один знаходиться, узагалі, далеко за кордоном. Я вважаю, що не завжди є судити по присутності депутатів на сесіях на голосуванні. Можна побачити аналітику: що вони є, що їх немає, вони як депутати свою справу роблять”.

 

Також Березянський наголошує, що він не бачить підстав відкликати представників “Опоблоку”. А присутність на засіданнях не є показником діяльності депутата, на його думку:

 

Я вважаю, що бути присутнім на сесії – це не є основним показником діяльності депутати. Основним показником діяльності депутата є його діяльність поза. Може, він по тим чи іншим причинам відсутній на сесії, проте він заходить до губернатора і каже: “Там звернулися до мене мешканці, потрібне співфінансування лікарні”–  і тому подібне. Минулого року ми п’ять мільйонів виділили на онколікарні у місті Кременчуці. Пять мільйонів. Тому що це працюють депутати. Якби депутат не працював, то я б сказав би: да, вони прогульники, вони ще й не працюють. А так вони просто працюють, а про те, що вони присутні – не присутні – ну вибачте, здоров’я в нас таке".

 

Зазначимо, що ходити на сесії та комісії — це не право, а обов'язок депутата. Згідно зі ст. 37 ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад", немає поважних та неповажних причин для пропусків засідань комісій та сесій. І працювати місцеві обранці повинні і на сесіях, де приймаються рішення, і на профільних комісіях, де готуються відповідні проекти рішень. Вони мають представницький мандат від своїх виборців й на засіданнях повинні представляти їхні інтереси.

Другий рік поспіль може втратити мандат і "батьківщинівець" Юрій Лебедин. До того ж, аналізуючи декларацію депутата за 2016 рік, громадський рух ЧЕСНО виявив у ній помилки. Лебедин "забув" вказати право власності на 20 підприємств. Зв'язатися з депутатом не вдається, адже на сайті облради не вказано жодних контактних даних.

Перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили процедуру відкликання. Навіть якщо громада виконає всі умови - в кінцевому результаті рішення прийматиме партія.

 

Натисніть для збільшення

Якщо виборці відкличуть депутатів або вони самі складуть мандат, то замінити їх можуть перші непрохідні депутати у списку партій. Для цього не треба проводити перевибори.  

Пісоцького, Товстого та Кабачка від БПП можуть замінити екс-голова Щербанівської сільської ради Валерій Петренко, директор товариства "Світоч" Василь Кириченко з Карлівки та голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко. На зміну Гамзі, Нежурбіді та Говоренку можуть прийти екс-голова Автозаводської районної в м. Кременчуці раді Валентин Шафорост, заступник голови правління ПАТ ”Кременчукгаз” Болеслав Грабовський та Олександр Березянський. Лебедина може замінити голова фермерського господарства "Татарчук" Анатолій Татарчук.

Депутат від “Радикальної партії” Микола Шимка минулого року також був присутній лише на одному сесійному засіданні. Однак на останній, грудневій сесії у 2017 році він склав повноваження. Його в раді замінив Олександр Сірик.

Депутатська діяльність – у вільний від роботи час

Прогульниками, згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, стали ті, хто пропустив від 25 до 50% засідань сесій і/або комісій.

У 2016 році ЧЕСНО виявив в Полтавській облраді 31 прогульника. Після моніторингу ЧЕСНО кількість прогульників у 2017 росі знизилась до 28.

Натисніть для збільшення

Микола Горб з "Рідного міста" та Володимир Савченко з “Радикальної партії”, якби пропустили ще хоча б одне зсідання комісії, могли б втратити мандат.

Михайло Міщенко з “Батьківщини” пропустив понад третину засідань комісії. А замість пояснень пояснень попросив журналістів ЧЕСНО більше його не турбувати з таких питань.

 

Хто Ви така? Ви знаєте, що? Будь ласочка, по таких питаннях мене більше не турбуйте. Будь ласка. До побачення".

 

Екс-голова Полтавської облради Петро Ворона минулого року пропустив чотири засідання освітньої комісії. Депутат пояснює, що не міг бути присутнім на тих засіданнях, які відбувалися у вівторок, середу чи четвер, оскільки працює в Києві. Петро Ворона завідує кафедрою публічного адміністрування у столичному Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості.

 

Я працюю в Києві, але на моє прохання ставити в понеділок або п’ятницю комісії не ставили. У понеділок і п’ятницю я брав участь, а так був у Києві. Зараз почали ставити у п’ятницю, на останньому засіданні я був. А так ставили серед тижня, а я цього не можу робити".

 

Владислав Мостовенко, котрий пропустив два засідання комісії, говорить, що один раз був відсутній у зв’язку з нарадою на основній роботі, а другий – через зустріч з Олегом Ляшком.

 

Я згадав. Це один раз був, лідер наш приїжджав, Олег Валерійович Ляшко, в Алєксандровку. Був з робочим візитом по району, а я ж голова районної організації партійної, тому об’їжджали район. Я приїхав у Полтаву, але комісія вже закінчувалася".

 

Колишній голова Полтавської ОДА, лідер партії "Рідне місто" Олександр Удовіченко:

 

Ну я так, як ви, не моніторю участь моїх колєг і себе у комісіях. Навєрно, мене не було на місці в той період. Я не пам’ятаю, про що ви мов ведете, про які комісії, які засідання. Мабуть, мене не було в той період у Полтаві. Це не потому, шо я ігнорував або були питання, які не цікаві. Ми ж з вами розуміємо, що депутатська робота – це робота на громадських засадах. Є ж іще інше життя, ділове, робота і все інше”.

 

Валерій Чечель говорить, що без вагомих підстав засідань не прогулює засідань, а на кожен свій пропуск має документальне підтвердження:

 

Тридцять першого нуль п’ятого я був у відпустці, а шістнадцятого липня був на лікарняному. Документи підтверджуючі всі є. Якщо Вам необхідно, можу надати", – запевняє депутат.

 

Щоправда, Закон не передбачає поважних і неповажних причин для пропусків засідань сесій або комісій.

Загалом, 43% депутатів Полтавської обласної ради – прогульники. Із них 22% – кандидати на відкликання.

Аналіз відвідуваності Громадським рухом ЧЕСНО показав, що найбільше прогульників у Соціал-демократичній партії. Не набагато краща ситуація і в БПП: 9 із 15 депутатів пропускають засідання сесій та комісій.

Натисніть для збільшення

За рік рада голосувала понад тисячу разів. Відбулося 7 сесійних засідань. В середньому, кожне з них тривало близько 5 годин. На обговорення і голосування по 1 рішенню депутати витрачають, у середньому, менше 2 хвилин.

Натисніть для збільшення

Найбільш опозиційним є депутат зі “Свободи”, заступник голови Полтавської обласної ради Анатолій Ханко. Він голосував проти або утримувався під час 12,4% голосувань.   

“Свобода” найбільш опозиційна в облраді. “Свободівці” голосували проти або утрималися під час 9,6% голосувань. У 2016 році найбільш опозиційними були “радикали”: вони голосували проти або утрималися під час 5% голосувань. У той час як опозиційність “Свободи” дорівнювала 3,4%.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО раніше вже оприлюднив відвідуваність депутатами засідань комісій та сесій Полтавської обласної та міської рад у 2016 році та виявив прогульників, а також проаналізував  доходи, статки та майно депутатів міської та обласної рад,  зазначене в деклараціях.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]