Хто з депутатів Сумської міськради може втратити мандат?

Фото: Хто з депутатів Сумської міськради може втратити мандат?

“Свободівець” Амосов минулого року не відвідав жодного засідання профільної комісії. Депутат-прогульник від “Батьківщини” Шилов стверджує, що бігає між кабінетами, аби бути на кількох комісіях одночасно. 

Комісії ж проходять в різні дні. Голова бюджетної комісії твердить, що Левченко і Лантушенко потрібні лише, коли бракує кворуму. 

 

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесій і/або постійних комісій протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). У законі немає поважних причин для пропусків засідань.

 

 

Натисніть для збільшення

Депутат від "Свободи" Дмитро Амосов торік не відвідав жодного засідання профільної комісії. Амосов розповідає, що протягом останніх кількох років він був сержантом Збройних cил України у складі батальйону «Айдар» та проходив військову службу в зоні АТО:

 

Справа в тому, що я тільки-но повернувся з зони АТО, де перебував майже три з половиною роки. Професійні мої обов’язки там і обставини не давали мені можливості бути вчасно і своєчасно на цих засіданнях. Я приходив, коли приїжджав, у будь-який момент, коли у мене була змога вирватися звідти”.

 

Однак, чинним законодавством не передбачені поважні та неповажні причини пропусків засідань. І Амосов, фактично, не представляв інтереси свої виборців у раді протягом цього часу. Депутат говорить, що думав над тим, аби скласти мандат і до ради зайшов інший кандидат від “Свободи”. Однак міська організація партії прийняла рішення, що краще почекати, поки Амосов повернеться з зони проведення АТО.

 

Фракція у нас невелика, міська організація також не дуже велика. І з кадрами не так уже й легко, насправді. Це або, умовно кажучи, необстріляна молодь, або люди дуже похилого віку. Середини активної дуже мало", - говорить Амосов.

 

"Батьківщинівець" Олександр Вегера у 2017 році був присутній лише на одному засіданні комісії та пропустив понад половину сесій. За номером телефону, який зазначено на сайті міськради, відповідає його помічниця. Під час розмови вона пообіцяла, що передасть питання керівникові і той сам зателефонує журналістам ЧЕСНО. До моменту виходу матеріалу Олександр Вегера з журналістами не зв’язувався.

Може втратити мандат і його колега по партії Анатолій Сагач. Він є секретарем комісії з питань ЖКГ, однак засідання прогулює. Поспілкуватися з місцевим обранцем не вдалося: на дзвінки журналістів Сагач не відповідає.

Голова постійної комісії Вікторія Гробова говорить, що секретар не впливає особливо на роботу комісії і проблем через прогули Сагача немає. Тоді, коли засідання немає

Однак, згідно з Положенням про постійні комісії Сумської міської ради, секретар постійної комісії веде її документацію, у тому числі складає та підписує протоколи засідань комісії, готує проекти планів роботи комісії, організовує контроль реалізації висновків і рекомендацій (рішень) постійної комісії, рішень міської ради по напрямах діяльності комісії.

Відповідно до регламенту, у разі відсутності на засіданні секретаря його обирають серед присутніх і він веде протокол. Однак, навряд чи можна вважати таку схему роботи досить ефективною, оскільки втрачається системний підхід до організації роботи комісії та контролю за реалізацією висновків та рішень комісії.

Загалом, з 11 членів комісії з ЖКГ п'ятеро потрапили до списку прогульників та кандидатів на відкликання. Вікторія Гробова ж вважає головним, що збирається кворум, а присутність усіх депутатів не є критичною для прийняття рішень.

Депутат від “Батьківщини” Віталій Шилов поєднує депутатство з роботою начальника управління капітального будівництва та дорожнього господарства. За його словами, у зв'язку зі своїми посадовими обов'язками йому доводиться відвідувати засідання не лише своєї, а й інших комісій:

 

Я больше присутствую на других комиссиях, особенно бюджетной, потому что я как розпоряднык коштив. Поэтому получается накладка быть и там, и там одновременно. Поэтому я бегаю между кабинетами, заскочил к себе на комиссию, потом побежал туда на комиссию. Я начальник управлиння, и поэтому как розпоряднык коштыв должен умудряться быть везде, на всех комиссиях. А так как я один, мне очень тяжело это делать”.

 

Згідно з графіком засідань постійних комісій Сумської міської ради, постійна комісія з питань бюджету збирається 2-й та 4-й четвер місяця о 14 годині, а архітектурна, до якої входить Шилов, - щочетверга о 14:00.

У відповідь на зауваження журналістів, що законом не передбачено поважних причин для пропуску засідань, Шилов каже, що складати мандат не планує:

 

Вы знаете, по-моему, никто с моих коллег по депутатской комиссии никаких претензий ко мне по этому поводу не выдвигал. Как вы считаете? Советовать мне такое. У меня нету неповажных причин. Еще раз говорю, что у меня накладки происходят, потому что две комиссии происходят в разных кабинетах одновременно”.

 

Очільниця фракції "Свобода" в Сумській міськраді Юлія Левченко прогуляла 18 засідань профільної комісії з питань соціально-економічного розвитку, секретарем якої вона є. Депутатка каже, що минулого року вона багато хворіла, тому були проблеми з відвідуваністю. Говорить, наміри скласти мандат у неї виникали, однак вона стрималася. До того ж, наприкінці минулого року у їхній фракції вже відбулися зміни - Максим Галицький став заступником міського голови, а замість нього до ради зайшов Сергій Татаренко.

Голова ж комісії Володимир Шилов говорить, що Юлія Левченко пропускає засідання через те, що суміщає депутатську діяльність з роботою на державній службі. На сайті Сумської міськради зазначено, що вона працює в КП "Агенція промоції "Суми"”. До речі, заступник голови комісії Дмитро Лантушенко також потрапив до списку прогульників. Однак Шилов свої колег виправдовує і не вбачає нічого поганого в тому, що вони ігнорують обов'язок депутатів працювати на постійних комісіях:

 

Мені дуже комфортно з ними працюється. Нічого страшного в цьому немає. Справа в тому, що і Юля, і Діма працюють на державних посадах. І не завжди їм зручно бути присутніми на комісіях. Але вони завжди попереджають, що їх не буде. І нічого страшного нема. У нас для того, щоб прийняти любе рішення, потрібен кворум шість людей. Якщо у нас не получається - хтось у відрядженні, хтось на відпочинку - то я їм дзвоню і прошу, щоб для кворума вони були. І вони обов'язково приходять”.

 

Зазначимо, що законом передбачено, якщо депутат пропустив більше половини засідань сесій і/або постійних комісій протягом року, виборці можуть ініціювати його відкликання. Перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили цю процедуру. Навіть якщо громада виконає всі умови – рішення прийматиме партія.

 

Натисніть для збільшення

Якщо виборці вирішать позбутися кандидатів на відкликання або ті самі складуть мандат, то замінити їх можуть перші непрохідні депутати у списку партій. Для цього не треба проводити перевибори. На зміну Верезі, Шилову та Сагачу можуть прийти Тетяна Гончаренко – начальник  відділу організаційного забезпечення діяльності Сумської обласної ради, Віктор Азаренков – викладач Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка та Тетяна Калінінська – заступниця директора департаменту інфраструктури міста. Амосова та Левченко в раді можуть замінити Вячеслав Кінаш (помічник депутата Амосова) та  Володимир Луговий (екс-член виконкому Сумської міськради).   

Прогульниками, згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, стали ті, хто пропустив від 25 до 50% засідань сесій і/або комісій.

Натисніть для збільшення

Якби Дмитро Наталуха (БПП "Солідарність"), Андрій Крамченков (партія "За Україну") та Денис Бутенко ("Самопоміч") прогуляли ще хоча б по одному засіданню комісії – виборці могли б їх відкликати.

Андрій Крамченков пояснює, що пропускає засідання через основну роботу, а ще – через брак мотивації, адже думки опозиційних депутатів, за його словами, на комісіях не враховуються:

 

Є робота, є робота в громадській організації. Просто не завжди маю таку можливість. Більше того, коли на бюджетній комісії провладна більшість і твій голос, грубо кажучи, може бути просто окремою думкою записаний у протокол або проголосований проти, то це не дуже мотивує відвідувати всі комісії".

 

Однак, якщо подивитися на результати поіменного голосування, то партія “За Україну” голосувала проти або утримувалася, приблизно, у 6% питань, які виносилися на розгляд сесії

Стосунки між коаліцією та опозицією, коли пропозиції останніх не мають належної підтримки, зустрічаються у всіх радах. Згідно з чинним законодавством, депутати мають право вносити пропозиції про розгляд на засіданнях комісій будь-якого питання, а в разі необхідності, викладати у письмовій формі свою окрему думку, яка не збігається з позицією більшості, як додаток до рішення, рекомендації чи висновку комісії.

Денис Бутенко з "Самопомочі" у своїх прогулах звинувачує голову комісії, мовляв, той скликає засідання позапланово та ще й завчасно про це не попереджає:

 

По поводу комиссий, почему такая ситуация: по некоторым случаям я был в командировках. У нас просто голова комиссии является от “Солидарности”. И бывают такие моменты в него, что он собирает комиссию сегодня на завтра. Она должна быть попланово в среду, а он собирает, допустим, что-то надо. Иногда я не успевал просто. Либо был в командировке, либо уже были какие-то планы”. Вообще у нас видбуваются комиссии раз, два раза в месяц. А у него просто бывает какое-то спонтанное решение. Допустим, на 7 число запланировано. Он на 7 не проводит, а  проводит совсем на другой день. По его каким то причинам он не может прийти, и он переносит эту комиссию совсем на другое число”.

 

Отримати пояснення від голови комісії з питань охорони здоров’я Віталія Мельника, як йому працюється з заступником-прогульником, та чи мають підстави звинувачення Бутенка у його бік, не вийшло: ані його особистий, ані номер телефону приймальні фракції БПП, вказані на сайті міськради, не обслуговуються. Очільник фракції БПП у Сумській міськраді Дмитро Лантушенко говорить, що його колега зараз перебуває за кордон. А сам він не знає нічого про те, як Мельник скликає комісії.

Сам Дмитро Лантушенко прогуляв майже третину засідань профільної комісії. Депутат розповідає, що його пропуски пов’язані з основним місцем роботи:

 

Я ще паралельно працюю керівником управління молоді та спорту Сумської обласної державної адміністрації за основним місцем роботи. І ці пропуски безпосередньо пов’язані з участю моєю особистою в постійних комісіях депутатів обласної ради або у погоджувальних радах обласної ради".

 

На питання журналістів ЧЕСНО, чи не планує він надати перевагу одному з цих видів діяльності, говорить, що обиратиме між депутатством і роботою в адміністрації в разі прийняття відповідного закону:

 

Якщо буде відповідний нормативно-правовий акт. Я знаю, що такий проект закону зареєстровано у Верховній Раді. Звичайно, будемо визначатися".

 

Для БПП це вже не перший випадок, коли посадовці ОДА поєднують свою роботу з депутатством.

Так, наприклад, робить голова Київської ОДА Олександр Горган, голова Подільської райдержадміністрації в місті Києві Валентин Мондриївський, перший заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий. Лев Парцхаладзе, депутат Київської облради, став кандидатом на відкликання через пропуски комісії, адже поєднує мандат депутата з посадою заступника міністра ЖКГ.

Довідково: Голови та заступники ОДА, які мають статус держслужбовців, часто суміщають мандат депутата облради і, згідно з моніторингами ЧЕСНО, потрапляють як депутати до списків кандидатів на відкликання або прогульників, оскільки не можуть ефективно виконувати обов’язки чиновника та представницьку функцію депутата.

Ще один представник “Солідарності” Дмитро Хандурін пропустив майже половину засідань комісій та сесій. Свої прогули комісій депутат пояснює великою кількістю засідань комісій – минулого року їх було 48 – та частими відрядженнями:

 

Профессия у меня – арбитражный управляющий, и у меня объектов очень много по территории Украины. Поэтому я очень часто нахожусь в командировках. Комиссия проходит раз в неделю, поэтому у меня просто физически не получается каждую неделю их посещать".

 

У відповідь на пропозицію журналістів ЧЕСНО перейти до іншої комісії, яка збирається не так часто, Хандурін пояснює, що робив уже спробу, однак поки вона була невдалою.

 

Я уже предлагал, но на сегодняшний день пока не рассматривают эту возможность, не знаю, почему. Я предлагал, обговаривал, хотел в другие комиссии перейти, допустим, либо бюджетную, либо куда-то. Но у нас стоит по квотной равности. Например, с моей фракции пока никто не имеет желания перейти в другую комиссию".

 

Однак складати мандат не планує:

 

С работой как депутата на округе и на сессиях у меня все в порядке. Комиссии имеют дорадчий характер, все вопросы рассматриваются на сессиях, на фракциях. Я хожу на сессии, там нормальное посещение".

 

Однак, згідно ж з офіційними даними Сумської міськради, Дмитро Хандурін не був присутній на 8 пленарних засіданнях. Депутат з цією інформацією не погоджується і стверджує, що пропустив лише дві чи три сесії. За словами Хандуріна, він планує  зробити відповідний депутатський запит, аби уточнити дані.   

Зазначимо, що ходити на сесії та комісії — це не право, а обов'язок депутата. Згідно зі ст. 37 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», працювати місцеві обранці повинні і на сесіях, де приймаються рішення, і на профільних комісіях, де готуються відповідні проекти рішень. Вони мають представницький мандат від своїх виборців й на засіданнях повинні представляти їхні інтереси.

Депутат від “Батьківщини” Євгеній Скоробагатський минулого року пропустив чверть засідань комісій та сесій. Свої прогули пояснює відсутністю в місті:

 

Дело в том, что один месяц я был на военной переподготовке, резервист первой волны. Нас отправили в Гончаровск на переподготовку. Это в рамках подготовки по АТО. А один месяц я был в отпуске. По сути дела, два месяца, которые меня не было в городе. Поэтому, естественно, я прийти не мог”.

 

Аналіз відвідуваності Громадським рухом ЧЕСНО показав, що найбільше прогульників, у відсотковому еквіваленті до загальної чисельності фракції, у БПП та "Свободи".

Натисніть для збільшення

Керівниця фракції "Свобода" в Сумській міськраді Юлія Левченко на питання журналістів ЧЕСНО, яких заходів вони вживають для виправлення ситуації з відвідуваністю,  відповідає, що робитимуть усе можливе, щоб більше не потрапляти до рейтингу прогульників. Що саме – не уточнює. Відкликання ж депутатів-прогульників, за її словами, - це внутрішньопартійні справи. І вони вирішили, що немає сенсу замінювати їх.

Очільник фракції БПП "Солідарність" Дмитро Лантушенко говорить, що його колеги пропускають засідання комісій або у зв’язку з основною роботою, або через відрядження.

 

Явка на сесіях, на пленарних засіданнях у нас майже стовідсоткова завжди. А от по комісіях, чесно кажучи, це більше відповідальність самих депутатів. Ми на це звертали увагу, на фракції розглядали, але в кожного є свої аргументи. Іноді не вистачає часу потрапити. Як, наприклад, у мене".

 

Згідно зі ст. 37 ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад", немає поважних та неповажних причин для пропусків засідань комісій та сесій.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО уже не перший рік слідкує за роботою сумських депутатів, у тому числі проводив відвідування комісій та сесій міської ради, виявляв прогульників та кандидатів на виліт, а також аналізував доходи, статки та майно депутатів міської ради, зазначене в деклараціях.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]