Звідки гроші у львівських осередків партій

Фото: Звідки гроші у львівських осередків партій

Внески на рахунки партій, як правило, повністю не покривають фактичні видатки. Громадський рух ЧЕСНО проаналізував фінансові звіти партій, які мають фракції у міськраді й облраді Львова.

"Самопоміч" розпоряджається найбільшими сумами, хоча місцеві осередки не отримують внесків. БПП "підсів" на державні кошти. Виборці партію не фінансують. "Батьківщині" гроші дає її ж бухгалтерка. УКРОПу — помічники депутатів, працівники партії й активісти. УГП має найменше депутатів, але декларує більше приватних внесків ніж значно впливовіші партії міста. Половина надходжень Народного руху України — від газовидобувної компанії.

Натисніть для збільшення

 

Бідна-найбагатша львівська "Солідарність"

(ЛМР — 10 депутатів, ЛОР — 20 депутатів)

Лідером рейтингу є БПП "Солідарність", який за 2 роки отримав майже 2 млн. Однак майже всі кошти — держфінансування, яке надходить із центрального офісу. Приватних грошових внесків львівському БПП надійшло всього на 7 тис. Це один із найнижчих показників серед усіх обласних осередків БПП. Нижче — лише у івано-франківського БПП.

Натисніть для збільшення

Єдиним активом львівської БПП до отримання держфінансування був офіс, яким партія користувалася за "договором позички" від компанії, що належить фігурантам антикорупційних розслідувань, нардепам-мажоритарникам Богдану та Ярославу Дубневичам. Офісне приміщення на вул. Лазаренка, 1А, в рамках кримінальних проваджень час від часу обшукують правоохоронці.

Грошові внески на загальну суму 7226 грн партії надали всього 4 особи.

 

Секретаріат нікого не заставляє сплачувати внески. Це справа добровільна. Ми вписуємося повністю в бюджет державного фінансування, тому ми не загострюємо особливо увагу на тому", — коментує Тарас Ситник, керівник Секретаріату Львівського осередку БПП.

 

Серед донорів, які все ж перераховували партії кошти, є помічник нардепа Ярослава Дубневича Михайло Лещинський.

Ще один внесник Роман Фенчин теж балотувався від БПП до Львівської облради і Сокальської райради. Гроші БПП перераховувала і Надія Голуб, яка на місцевих виборах була членкинею Самбірської РВК. Людина з таким іменем була також заступницею голови Мостиської РДА. Про четверту донорку Надію Федевич інформації знайти не вдалося.

 

"Самопоміч" — формально найбідніша, але лише формально

(ЛМР — 24 депутати, ЛОР — 13 депутатів)

Львівський обласний осередок "Самопомочі" взагалі не отримував грошових внесків у 2016-17 роках (окрім повернення грошових застав). Це щонайменше дивно, зважаючи на те, що Львів є "домівкою" для цієї партії. Кошти державного фінансування по осередках у "Самопомочі" не розсилають.

Голова виконкому партії та нардеп Олег Лаврик зазначає:

 

Є центральні рахунки, на які приходить і держфінансування і, згідно з внутрішніми документами, приходять членські внески… Є Положення про фінансування, де визначено розмір коштів, на який може претендувати кожна організація (місцевий осередок партії, — ЧЕСНО) по Україні… вони мають частинку держфінансування і 100% тих коштів, які надійшли на централізований рахунок (від членів конкретного місцевого осередку партії, — ЧЕСНО)… З цих двох рахунків і відбувається фінансування витрат, які йдуть по всіх міських і обласних організаціях".

 

Фактично, "Самопоміч" із центральних рахунків оплачує витрати осередків. Цікаво, що частку держфінансування між осередками розподіляють на основі результатів парламентських виборів 2014 року. Та область, у якій партію підтримали більше виборців, отримує найбільші суми. Така система не дозволяє підсилювати "слабші" осередки, які приречені отримувати найменше коштів протягом наступних п’яти років після виборів незалежно від результатів їхньої поточної діяльності.

Згідно з даними "Самопомочі", грошова "квота" Львівського міського і обласного осередків у 2016-17 роках становить понад 3,5 млн. З них членські внески становлять 144 тис. Решта суми — держфінансування. Як бачимо, як і в БПП, у "Самопомочі" сильно залежать від держкоштів.

Таким чином, найбідніша за даними місцевих звітів партія по факту розпоряджається найбільшими ресурсами. Тут варто додати, що основні органи партії — бухгалтерія, адмінвідділ і т.д. — фізично розташовані у Львові, тож логічно припустити, що витрати партії є "львовоцентричними"

 

Дивна бухгалтерія "Батьківщини"

(ЛМР — 0 депутатів, ЛОР — 9 депутатів)

Серед "найзаможніших" львівських партій — "Батьківщина". Якщо враховувати лише приватні внески, то партія посідає перше місце. За два роки на поточні рахунки місцевих осередків надійшло майже 0,5 млн. Однак реальне походження цих коштів залишається під питанням.

Понад третину всіх внесків на рахунки партії внесла її ж бухгалтерка Вікторія Підгарбій (185 тис.). Це найбільша сума внесків від однієї особи на користь партій, представлених фракціями в ЛМР та ЛОР.

До роботи у "Батьківщині" Підгарбій працювала у лікарні та Миколаївській РДА. Останні кілька років Підгарбій співпрацює з львівською Батьківщиною, а з 2017 року навіть має офіційну зарплату (у середньому 4 тис./міс.). Підгарбій стверджує, що перераховувала партії не власні кошти:

 

Там, коли вносилися внески, ще діяв Закон України про членські внески (такого закону не існує — прим. ЧЕСНО), і відповідно, це були внески замість членів партії, які внесені на рахунок, як від бухгалтера… Є їхні заяви, які вносили ці кошти на рахунок".

 

Щоправда, всі грошові внески на користь партії кожен громадянин повинен здійснювати особисто через поштове чи банківське відділення (ЗУ "Про політичні партії в Україні").

Підгарбій не змогла пригадати, чиї саме кошти перераховувала:

 

Я не пам’ятаю. За день проходить ціла купа людей. Я так вам не можу сказати… треба піднімати архів".

 

 

Подібну ситуацію рух ЧЕСНО виявив і в "Свободі".

Ще 90 тис. партії перерахував підприємець та голова контрольно-ревізійної комісії обласного осередку "Батьківщини" Богдан​ Рабешко, що робить його другим найбільшим донором серед усіх львівських партій.

На Київщині рух ЧЕСНО виявив, що «Батьківщина» використовувала персональні дані людей, щоб завести кошти на партію.

 

Українська галицька партія — найменші, але не найбідніші

(ЛМР — 4 депутати, ЛОР — 0 депутатів)

Хоча УГП за кількістю мандатів є найменшою політичною партією регіону, за грошовими внесками вона посідає 3 місце. За сумою внесків (понад 400 тис.) УГП взагалі піднімається на 2 місце.

Левова частка надходжень Львівського обласного осередку УГП — це перерахунки з центрального рахунку партії (333 тис). Ще близько 70 тис. осередку перерахували 82 особи, більшість із яких — це активні члени партії, депутати або кандидати на виборах 2015 року тощо.

Для розуміння реального походження коштів, які львівська УГП отримує з центру, варто зауважити, що в цілому УГП фінансово залежна від трьох юросіб. Йдеться про підприємства "Західний Буг" (1 млн 680 тис.) та "Радехівський цукор" (205 тис.), а також "Аутсорсинг-сервіс" (583 тис.). Внески цих трьох підприємств становлять 90% від усіх внесків на УГП, включно з осередками.

Виходить, УГП надміру залежна від обмеженого кола донорів, і у разі припинення фінансування від них узагалі може постати питання про життєздатність партії.

Головні донори партії можуть мати фактично необмежений вплив на рішення партії, на діяльність її фракцій у місцевих радах та на кадрову політику. Власне, щоб обмежити надмірний вплив бізнесу на політичні партії, закон накладає обмеження на суму внеску, який може здійснити одна фізична та юридична особа (400 та 800 мінімальних заробітних плат) протягом календарного року. Проте всі внески на користь УГП в межах лімітів.

 

Партія створювалася на основі кількох громадських середовищ, які вже мали підтримку від бізнесменів Львівщини… Ці бізнесмени, які між собою тісно спілкуються... вирішили підтримати партію", — каже Роман Лозинський, голова Політради УГП.

 

За словами Лозинського, в УГП усвідомлюють свою залежність і планують з часом збільшити кількість донорів:

 

Це один із пріоритетів нашої діяльності, але наразі він не є настільки гострим. Ці підприємці жодного впливу на прийняття рішень не мають. Усі рішення — рішення нашого керівного органу, Політради. У цей орган входить 12 людей… Немає жодних зобов’язань, немає жодних умов, які б нам ставили для того, щоб підтримувати нашу партію".

 

Другий висновок стосується не так УГП, як усіх інших партій, представлених у цьому рейтингу. Дамо читачам простір для розмірковування про те, чому найменша і далеко не найактивніша (в плані медійного просування) партія декларує у рази, а то й у десятки разів більше надходжень, ніж інші партії Львова. Тоді як значно впливовіші та активніші партії декларують нулі або суми, які, очевидно, не відповідають масштабам їхньої діяльності. Можливо, річ у тому, що інші партії мають причини приховувати своїх реальних донорів?

 

УКРОП

(ЛМР — 5 депутатів, ЛОР — 6 депутатів)

У лідерах за загальною сумою грошових внесків та внесків від приватних осіб є і львівський УКРОП. Загалом за 2 роки в УКРОПі отримали грошовими внесками 265 тис. Виявилося, що партію фінансують помічники депутатів, партійні функціонери та навіть працівники партії, що викликає певні сумніви у реальному походженні коштів. Загальна сума внесків від працівників партії, партфункціонерів (імовірно, теж працівники, однак офіційно зарплатні не отримують) та помічників становить 162 тис.

 

Натисніть для збільшення

Керівник обласного осередку УКРОПу Ігор Телішевський не бачить нічого дивного в тому, що партію фінансують її ж працівники та “волонтери”:

 

Люди мають стосунок до партії. Ну, а що тут такого? Якщо порахувати всіх помічників, то їх багато є. Вони що, не мають права долучатися до підтримки?.. Якщо люди дотичні до партії вкладають у партію, допомагають партії, то що тут поганого?"

 

Отже, люди які отримують у партії символічну зарплатню в 600-1000 грн/міс. одночасно перераховують партії в рази більше, ніж отримують за рік. Крім цього із персональних сторінок помічників та волонтерів УКРОПу видно, що значну частину робочого часу (якщо не весь час) ці люди присвячують саме роботі на партію. І, якщо вірити цифрам, просто не отримують за це винагороди, а ще й фінансують партію на десятки тисяч.

 

ВО "Свобода"

(ЛМР — 8 депутатів, ЛОР — 12 депутатів)

Лише з вересня обласний осередок почав отримувати кошти. Загалом партії надійшло понад 152 тисячі гривень від восьми осіб.

Найбільші внески партії перераховував екс-помічник Олега Тягнибока Орест Микита який невдало балотувався до ЛМР у 2015 році. За кілька днів до нового року Микита перерахував партії 40 тис. Ще 50 тис. перерахував Олег Пристаяк. Людина з ідентичним ім’ям є львівським підприємцем ("Галицький хмільний дім", "Укрспецзахід"), однак очевидного зв’язку цієї людини зі «Свободою» виявити не вдалося.

Серед внесників є і прес-секретарка партії Анна-Марія Задерецька. Судячи з її сторінки у Facebook, на момент перерахунку 10 тис. у 2017 році вона ще була студенткою Львівської політехніки. Відомо також, що вона працювала менеджером з маркетингу в "Аквапарку Пляж", який ЗМІ пов’язують із депутатом міськради, "свободівцем" Адріяном Гутником.

 

У коментарі аналітику ЧЕСНО Анна-Марія Задерецька підтвердила, що перераховувала партії власні кошти, і запевнила, що працює в партії без фінансової винагороди.

 

Я не працюю в партії, я на добровільних засадах, почнемо з цього. По-друге, починаючи з 2016 чи 2015 року я офіційно працювала у “Аквапарку пляж” менеджером з маркетингу. Після того я пішла на фріланс… Ви можете собі уявити дохід СММ-менеджера… Прихильність до партії “Свобода” у мене вже є давня".

 

При цьому Задерецька стверджує, що зараз більшість свого часу присвячує партії.

Майже дві третини від загальної суми внесків "Свободі" наприкінці року просто зняли готівкою. На що саме пішли ці кошти — невідомо.

Від коментарів руху ЧЕСНО у львівській "Свободі" відмовилися, посилаючись на конфлікт із ЧЕСНО ще від 2012 року, коли до списку недоброчесних кандидатів потрапив Тягнибок.

 

Народний рух України

(ЛМР — 0 депутатів, ЛОР — 5 депутатів)

Ця партія замикає список партій, які задекларували суттєві суми внесків на свої рахунки. За два роки на рахунки партії надійшло майже 90 тисяч гривень. Дві третини цієї суми партії перерахували кілька юридичних осіб, з яких найсуттєвіший внесок здійснило ТзОВ «Укр-аз-ойл» (45 тис.), яке ще з 2000-х займається видобутком газу на родовищах Львівщини та Івано-Франківщини.

 

Ми працюємо у Сокальському районі (ТзОВ «Укр-аз-ойл» має у Великих Мостах одну зі своїх свердловин — ЧЕСНО). Голова Великих Мостів, він з Народного руху України. Ми для того, щоб у нас якась підтримка була місцевої влади, громади... з якими ми вже працюємо з 2008 року… Ми прихильні до тієї ситуації, яка є по НРУ. Крім того, я недавно став членом Львівського обласного осередку… І ми вже так, в принципі, щоб у нас завжди було порозуміння, працюємо в такому напрямку", — каже власник ТзОВ "Укр-аз-ойл" Конкольняк.

 

Голова Львівського міського осередку НРУ Ігор Мартинюк у коментарі ЧЕСНО стверджує, що Конкольняк у 2017 році підтримував кандидата від НРУ на виборах до Великомостівської ОТГ. Йдеться про чинного на той момент міського голову Великих Мостів Ярослава Ройка (його обирали міським головою ще з 2010 року). Це підтвердив і сам Конкольняк. Щоправда, формально Ройко балотувався до ОТГ як безпартійний самовисуванець, хоча у 2015 році висувався від НРУ.

Крім цього, вище керівництво партії сприяє підприємству Конкольняка і на національному рівні.

 

Народний рух (підтримує — ЧЕСНО), якщо нам треба зробити якесь звернення до Кабміну, держслужб. У нас є Віктор Кривенко, голова Народного руху України. Нас тормозять бюрократично, то ми робимо звернення. Щоб не затримували видачі і продовження дозволів, третє, десяте. Нам цікаво, хто хоче таке підтримати, а не просто так, коли заява депутата коштує стільки-то, а по факту вирішення коштує стільки-то. Тобто є підтримка складу народних депутатів, які входять у Народний рух України, зокрема й голова".

 

Крім того, Конкольняку імпонує нове молоде керівництво партії та те, як НРУ співпрацює з бізнесом. Наприклад, у партії створили клуб «Коло», де підприємці, зокрема, обговорюють зміни до законодавства.

Від фізичних осіб крайова організація НРУ отримала 31 тис. Фактично всі внесники є або депутатами, або керівниками осередків партії, або ж колись балотувалися в депутати.

 

"Народний контроль" на плечах працівників

(ЛМР — 6 депутатів, ЛОР — 5 депутатів)

Звіт "Народного контролю" промовляє швидше не даними, а їх браком. Раніше ЧЕСНО вже писав про те, що в партії (йдеться саме про львівські осередки) приховують значні видатки на рекламу у медіа, а також свій незадекларований офіс на вул. Марії Конопницької (поряд із площею Петрушевича). Не декларували у партії і попередній офіс біля ЛНУ ім. Франка на вул. Соломії Крушельницької.

За 2 роки "Народному контролю" надійшло менше 8 тис. Внески здійснювали Оксана Медвідь, Володимир Баб’як та Андрій Ткачук. Персональні сторінки та активність всіх трьох у Facebook свідчать про те, що щонайменше частину своєї діяльності всі троє присвячують саме роботі на партію, однак це ніяк не відображено в офіційній фінансовій звітності.

Оксана Медвідь разом із Валерієм Веремчуком балотувалася в 2014 році у нардепи від "Радикальної партії Олега Ляшка" (саме в колишньому виборчому львівському офісі на Крушельницької й оселився згодом новостворений "Народний контроль"). На місцевих виборах обоє балотувалися вже від "Народного контролю". Зараз Оксана Медвідь є помічницею голови фракції "Народного контролю" Валерія Веремчука у ЛМР. Його ж помічником є ще один донор Володимир Баб’як. Крім того, внески на користь партії робив Андрій Ткачук, який співпрацює з партією ще від місцевих виборів 2015 року  та разом з колегами у 2014 році балотувався від Радикальної партії до ВРУ. Усі троє перерахували по кілька тисяч

Ситуація, коли одна з найактивніших партій міста офіційно функціонує без грошей, передусім пов’язана з тим, що протягом тривалого часу значна частина фінансових операцій партії здійснювалася через громадську організацію "Народний контроль" та ТзОВ "Українська майстерня телебачення". До прикладу, саме вони створювали та замовляли трансляцію на ТРК "Львів" телепрограми "Народний контроль" (лише на оплату ТРК "Львів" у 2015-2017 роках пішло понад 800 тисяч гривень).

 

Оскільки ми починалися з ГО, відповідно, деякі господарські проблеми чи питання вирішувалися через ГО. Зараз ми помаленьку, зваживши, у тому числі, на ваші зауваження, переходимо у площину переукладання цих договорів там, де вони у нас є", — коментує Валерій Веремчук, керівник фракції "Народного контролю" та голова міського осередку партії.

 

Щодо джерел фінансування громадської організації, то Валерій Веремчук не назвав жодного імені, крім свого.

 

У тому числі і я свої кошти тратив, і дуже багато людей, які були з самого старту і вкладали свої кошти. Самі, хто бачив які є потреби, збиралися, вирішували, закривали. Тут такого, що наш спонсор Іваненко чи Петренко, у нас немає".

 

Це не унікальна ситуація, коли партія послуговується прикриттям громадських організацій які не повинні публічно звітувати про походження коштів та обсяги витрат. ЧЕСНО вже раніше писав про те, що БПП утримував редакцію та друкував газети через ГО "Солідарність". На партійному сайті «Руху нових сил» розміщені реквізити ГО, яка після отримання коштів або прямо пересилає їх на партійні рахунки, або витрачає їх на фінансування політичної активності політичної партії. У "Сапомомочі" також також є своя ГО, через яку здійснювалася значна частина їхньої діяльності.

 

"Громадянська позиція"

(ЛМР — 6 депутатів, ЛОР — 8 депутатів)

Жодної копійки внесків не задекларувала одна з найвпливовіших партій Львова, чиї представники займають посади секретаря ЛМР (Анатолій Забарило) та заступника голови Львівської облради (Володимир Гірняк). За два роки на рахунки місцевих осередків партії надійшло всього 4123 грн, та й ті не в якості внесків, а в якості повернення застав від виборчих комісій.

Керівник обласного осередку "Громадянської позиції" Забарило розмовляв із ЧЕСНО до моменту озвучення запитання про внески на користь партії.

 

Дивіться, я не бачу, з ким я розмовляю. Чи це рух ЧЕСНО, чи це рух “Нечесно”. Підійдете, буду бачити з ким розмовляю, буду давати інформацію… Це питання діяльності партійної організації, тому по телефону таких консультацій не даю".

 

Є суттєві сумніви у тому, чи партія справді обходилася ці роки без коштів. Є намети, з яких роздають газети й витрати на які не вказані у фінзвіті (крім невеличкого платежу в 500 гривень, який явно не покриває всіх витрат на створення, друк та поширення газети протягом кількох років). Крім того, партія організовувала низку заходів та прес-конференцій, витрати на які теж не фігурують у фінзвітах.

Якщо у "Громадянській позиції" передумають, ЧЕСНО готовий додати до матеріалу і їхню позицію.
 

"Радикальна партія Олега Ляшка"

(ЛМР — 0 депутатів, ЛОР — 5 депутатів)

"Радикальна партія" у Львові взагалі не подає фінансових звітів. Справа в тому, що у структурі партії немає жодного регіонального осередку зі статусом юридичної особи, а отже, вся інформація про внески відображена на центральному рахунку партії.

Внесків від мешканців Львова та Львівщини у 2016-2017 роках на центральний рахунок РПЛ не було взагалі. Юридичні особи з реєстрацією в області теж не перераховували коштів.

Взяти коментар у львівських "радикалів" не вдалося. Спочатку представниця партії пообіцяла передати ЧЕСНО номер відповідальної особи, але цього так і не зробила. Згодом в офісі взагалі перестали відповідати на дзвінки. При цьому з коштів державного фінансування з центру надходить зарплата принаймні трьом працівникам львівської РПЛ.

Брак внесків не заважає партіям видавати газети, давати у ЗМІ марковану та немарковану рекламу, утримувати штат працівників та проводити масові заходи. Громадський рух ЧЕСНО дослідив витрати партій і виявив, що більшість осередків мають видатки, які перевищують задеклароване фінансування. Вже невдовзі ЧЕСНО почне публікацію аналізу офіційних та прихованих витрат місцевих осередків партій.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]