Чому Скадовська рада порушила закон: депутатів обрали у виконком

Фото: Чому Скадовська рада порушила закон: депутатів обрали у виконком

У Скадовській міськраді Херсонської області суд відсторонив мера міста Яковлєва через підозру в корупційній схемі. "Самопомічівець" за бюджетні 1167 гривень закупив у фірми своєї дружини канцтовари.

Після цього двоє депутатів міськради стали членами виконкому. Поєднання депутатського мандату та членства у виконкомі — порушення закону.

На місцевих виборах 2015 року мером Скадовська став представник "Самопомочі" Олександр Яковлєв. До міськради було обрано 26 депутатів, які представляли 8 політичних фракцій. Одразу після виборів у раді був підписаний меморандум про створення демократичної коаліції, до якої увійшли представники "Самопомочі", "Солідарності", "Батьківщини", "Радикальної партії" та "Партії зелених". А на другій сесії міськради була створена опозиційна депутатська група "За рідне місто", яка складалася з 15 депутатів, а після певних ротацій розширилася до 16.

 

Більшість рішень до вересня 2017 року вони підтримували і чинили опір тільки тоді, коли рішення стосувалися інтересів членів цієї групи. У вересні 2017-го я продовжив на рік контракт з керівником КП "Очисні споруди" і повідомив про намір не продовжувати контракт з директором КП "Водне господарство" (депутатом-"батьківщинівцем" Олександром Жуком — ЧЕСНО). Також я відмовився реєструвати проект рішення, який визнавав роботу виконкому незадовільною. Після цього почалися зриви сесій", розповідає Яковлєв.

 

Норми закону чи норми регламенту, яка б дозволяла голові не реєструвати рішення, яке пропонують депутати, і не виносити його на голосування, немає. Депутати мають право оцінювати роботу виконкому.

А наприкінці 2017 року прокуратура виступила в суді проти мера Скадовська. Його звинуватили у корупційній закупівлі товарів для потреб міської ради (фарби, шурупів, печатки та штемпельних подушок) у ТОВ "Аттіка", кінцевим бенефіціаром якої є дружина Яковлєва. Загальна сума цих закупок — 1167 гривень. Суд вручив меру міста 4 протоколи про адміністративне правопорушення і зняв його з посади на один рік.

Справа пройшла через Апеляційний суд Херсонської області та Верховний Суд України, однак рішення Скадовського районного суду так і не було скасоване. У розмові з журналістом Яковлєв повідомив, що зараз вони готують подання до Європейського суду з прав людини.

Місцеві ЗМІ пов’язують відсторонення мера Скадовська із заступником голови Херсонської облради Віталієм Булюком, керівником місцевої фракції "Наш край". Сам Яковлєв повідомив, що Булюк має значний авторитет серед депутатської групи "За рідне місто", тому опосередковано має стосунок до відсторонення мера, однак доказів впливу його чи будь-кого іншого на рішення суду немає.

 

Особисто секретар ради приніс мені рішення суду з пропозицією зареєструвати та виконати. Після того, як я повідомив, що прийму лише офіційно направлений до міської ради екземпляр рішення суду, він його забрав, і більше цього документу я не бачив. Через два дні надійшов від суду інший документ про моє відсторонення, який ми прийняли до виконання", — розповів Яковлєв.

 

Сам Віталій Булюк запевняє, що ніякої коаліції для відсторонення Яковлєва не збирав.

 

Мера відсторонили рішенням суду і роботою правоохоронних органів. Яке я відношення маю? Я дружу з мером Олександром Яковлєвим. Наші діти вчилися в одній школі, в одному класі. Ми проводимо разом багато заходів. Ми кожного тижня зустрічаємося з Олександром Яковлєвим. І минулого тижня він був у мене вдома — обговорювали реконструкцію набережної", — говорить депутат Херсонської облради.

 

Також у Булюка є підозри, хто був замовником «джинси» у місцевих ЗМІ, які очорняють його, однак не хоче називати імен, не маючи доказів.

10 травня 2018 року на позачерговій 51-й сесії оновився склад виконавчого комітету. Очолив його секретар міськради Олег Сокольчук із "Батьківщини" (котрого колишній мер Олександр Гавриш із "Партії регіонів" назвав своїм спадкоємцем та котрий на виборах мера міста у 2015 році взяв другий результат за кількістю голосів після Яковлева), а другим та третім заступниками стали, відповідно, Ольга Бутенко з "Відродження" (секретар ради у попередніх скликаннях) та депутат-"злидень" Андрій Казберук із "Радикальної партії".

 

До складу виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради не можуть входити депутати відповідної ради, крім секретаря ради", — йдеться у ст. 51 Закону України "Про місцеве самоврядування".

 

У такому випадку депутати міської ради повинні були скласти депутатський мандат, адже відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково у випадку обрання або призначення його на посаду, зайняття якої згідно з Конституцією України і законом не сумісне з виконанням депутатських повноважень.

Якщо міська рада прийняла рішення з порушенням законів України, повноваження такої ради можуть бути достроково припинені (згідно з ч. 1 ст. 78 Закону України "Про місцеве самоврядування").

Проте 5 червня 2018 року на черговій 52-й сесії міськради депутатів уже вивели зі складу виконкому. Та з апарату міської ради Бутенко з Казберуком не вийшли, залишаючись заступниками міського голови. А на 53-й позачерговій сесії рішеннями міськради Бутенко та Казберуку встановили надбавки до зарплати у розмірі 50% посадового окладу.

Коли журналіст зателефонував представниці "Відродження" Ользі Бутенко, щоб поспілкуватися про ці події, та відмовилася давати коментарі.

 

Я не завжди даю інтерв'ю, будь-які відповіді за телефоном. І я вам скажу, чому. Тому що я не знаю вас особисто, навіть не знаю вашого голосу і хто може від вашого імені говорити. Ось тільки в цьому є певні, так сказати, нюанси. Я відповіді даю в особистому спілкуванні. Потрібно мати документи на руках, щоб предметно говорити про щось", — сказала Бутенко.

 

Документи ж із рішеннями сесій, які підтверджують, що Ольга Бутенко та її колега Андрій Казберук порушили закон, є у відкритому доступі на сайті Скадовської міської ради.

У Казберука, який, згідно з його річною декларацією, мав сімейний дохід у 1081 гривню, позиція аналогічна. Під час телефонної розмови він попросив звернутися до нього письмово із запитаннями.

Коментарі про ці події ми спробували отримати і від в. о. міського голови Олега Сокольчука з "Батьківщини", однак конкретних відповідей він не дав, кажучи що не збирається обговорювати те, що було раніше.

 

Я уже говорил господину Яковлеву, что не собираюсь рыть ни на него, ни под него, ни обсуждать то, что было раньше. Если он будет баллотироваться на следующих выборах и у него будет поддержка, он обязательно выиграет. Никто не собирается его ни задавливать, ни придавливать. Я к Яковлеву абсолютно нормально отношусь, ничего плохого в его адрес не хочу говорить".

 

Також ми проаналізували декларації депутатів Скадовської міськради за 2017 рік. Нагадаємо, що раніше Громадський рух ЧЕСНО писав про зарплати очільників райцентрів Херсонської області у 2017 році, прогульників сесій та комісій Херсонської обласної ради у 2017 році, депутатів Херсонської міськради, які не подали декларацій за 2017 рік, про лендлордів та автолюбителів Херсонської міськради за результатами декларування 2016 року та про депутатів-"злиднів", яких у міській раді виявилося близько чверті.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]