Як УКРОП із місцевих політиків обирає кандидата у Президенти (оновлено)

Фото: Як УКРОП із місцевих політиків обирає кандидата у Президенти (оновлено)

За рік до виборів УКРОП, "Рух нових сил", "Основа" і "Відродження" проводять внутрішні праймеріз. УКРОП розглядає 4 кандидатів. Нардеп Шевченко — найактивніший. Він експлуатує образ "Буковеля".

Решта — замголови комісії з партконтролю Тунік-Фриз, заступниця голови столичного осередку Головатенко і мер містечка на Житомирщині Душко. Вони об’їжджають осередки, проводять заходи для партійців і обіцяють не суперечити партії, коли обиратимуть фіналіста. Схоже, праймеріз партія проводить, аби підвищити впізнаваність своїх кандидатів, а не для того, щоб обрати кандидата в президенти.

УКРОП позиціонує власні праймеріз як перші в Україні.

Фото з сайту УКРОПу

Насправді праймеріз проводилися в середині 2000-х. Таке положення у 2007 році існувало в статуті "Батьківщини", але так і не було втілене. Правда, стосувалося воно передусім кандидатів у депутати. Американці проводять праймеріз для обрання кандидата в Президенти.

У 2010 році праймеріз проводила партія "Сильна Україна" Сергія Тігіпка  для визначення кандидатів у списку партії перед парламентськими виборами.

 

Спочатку ефект дуже позитивний. А потім, коли люди бачать, що ті, хто стали переможцями цих “народних праймеріз”, не стали в результаті кандидатами, мотивація у всіх гравців трошки падає", — вважає політолог Андрій Круглашов.  

 

Нового розмаху використання праймеріз набуло у 2012 році. Тоді партії з "Об’єднаної опозиції" узгоджували кандидатів на мажоритарних округах через праймеріз для протидії "Партії регіонів". Методичними рекомендаціями з проведення праймеріз на той час, зокрема, займався Інститут політичної освіти Олександра Солонтая, який зараз очолює "Силу людей". Праймеріз часто сварили між собою "об’єднаних опозиціонерів".

 

Питання в тому, що цей важливий і потрібний процес для партії де-факто завершується, як тільки завершується мета привернення уваги", — каже Круглашов.

 

Раніше близька до "Партії регіонів", а тепер членкиня парламентської фракції "Опозиційного блоку"Наталія Королевська у 2012 пропонувала проводити праймеріз і для формування партійного списку на парламентських виборах.

З початку червня, за словами Голови УКРОПу Тараса Батенка, який до листопада 2015 року входив до фракції БПП, учасники праймеріз розпочали зустрічі-презентації власних програм членам регіональних осередків.

 

Чому учасники праймеріз дають мізерні кошти партії?

За даними НАЗК, кожен з учасників праймеріз був доброчесним партійцем і сплачував внески в партійну казну, як того вимагає Статут УКРОПу.

 

Мінімальний розмір членського внеску — 7 гривень на місяць. Таку суму встановила Політична рада партії, і вона однакова для всіх, незалежно від посади у партійній ієрархії", — пояснює голова секретаріату партії УКРОП Денис Борисенко.

 

Пояснення від Громадського руху ЧЕСНО:

 

За законом про фінансування політичних партій, максимальна сума внеску від фізосіб становить 400 мінімальних заробітних плат на початок року, а для юросіб — 800 мінімальних зарплат. Таким чином, у 2017 році фізособа могла пожертвувати на партію максимум 1,28 млн грн, а юрособа — 2,56 млн грн".

 

Натомість за останні 2 роки Головатенко перерахувала майже 245 тис. грн, серед яких були не її кошти, що заборонено законом. Зауважимо, що Головатенко працює в УНІАНі. До речі, співвласник інформагентства олігарх Ігор Коломойський, який є членом партії з 2016 року, не перерахував нічого партії.

Мільйонер Олександр Шевченко пожертвував лише 1800 грн, "укропівець" Душко віддав 4000, а Тунік-Фриз — 250 грн.

 

Без "Буковеля" Шевченко неможливий

Мажоритарник із Прикарпаття та колишній директор курорту "Буковель" Олександр Шевченко і його брат-депутат Віктор піаряться переважно завдяки курортові і благодійному фондові "Новий Івано-Франківськ". Роблять вони це так:

-    возять на свій курорт у «Буковель» бюджетників із Прикарпаття і прилеглих областей, представників незахищених верств населення, релігійних спільнот і творчих спілок;

-    проводять благодійні заходи, які представники ГО "ОПОРА" трактували як непрямий підкуп виборців, але відомостей про притягнення депутата чи працівників його штабу до відповідальності в організації не мають;

-    Олександр Шевченко часто з’являється в рекламі "Буковеля".

 

Промо-ролик Шевченка з "Буковеля"

Прес-служба Олександра Шевченка передала відповіді депутата на питання, чи не є піар на "Буковелі" виборчою технологією. Екскурсії і відпочинок у "Буковелі" є проектами курорту і благодійного фонду депутата "Новий Івано-Франківськ".

Шеченко не вважає, що це непрямий підкуп виборців і передвиборча технологія.

Зрештою, використання благодійних фондів для непрямого підкупу виборців в українській політиці не є новим підходом до агітації, як свідчить моніторинг ЧЕСНО. До нього найчастіше вдаються депутати-мажоритарники, які  вважають засівання округів подарунками вдалою стратегією завоювання лояльності електорату.

Як пояснив раніше ЧЕСНО юрист Центру демократії та верховенства права Максим Хаврат, з точки зору закону це вважається непрямим підкупом виборців і карається законом тільки під час виборчих кампаній. У позавиборчий час закон не розглядає такі випадки як підкуп виборців.

Політики-благодійники, і Шевченко в тому числі, не відмежовуються від діяльності благодійних фондів, а навпаки, постійно висвітлюють їхню діяльність у медіа і цим покращують власний імідж.

Шевченко із братом-нардепом, за даними "Наших грошей", контролюють фірми, які виграють тендери на будівництво доріг на західній Україні. Журналісти-розслідувачі публікували докази, що втручання нардепа Олександра Шевченка допомагало його фірмам вигравати тендери.

Політик кілька разів наголошував на потребі змінити обличчя політики. А восени 2015 року, коли Олександр Шевченко балотувався в мери Івано-Франківська від УКРОПу, в агітації він використовував символіку та гасла, схожі на меседжі "Блоку Петра Порошенка".

Мімікрія агітації Олександра Шевченка під стилістику БПП у 2015 році (фото ЧЕСНО)

Громадський рух ЧЕСНО звертався до політика по більш вичерпні відповіді телефоном і в соцмережах, але той знехтував спробою встановити діалог.

 

Прихильність "1+1" задарма

На "1+1" досить часто транслюють ролики від Шевченка. Протягом квітня мінімум 6 разів транслювали його привітання з Великоднем. ЧЕСНО звертався до "1+1" з питанням, на яких засадах канал транслював привітання політиків з Великоднем, але відповіді не отримав.

Візити представників УКРОПу на ток-шоу "Право на владу" протягом вересня 2017— березня 2018 (за даними ЧЕСНО)

 

Також Шевченко ходить на ток-шоу "Право на владу" на "1+1" або виступає на ньому по "Скайпу". Спікери на програмі є двох видів: гості, які стоять за трибунами і експерти, які сидять перед публікою. Як експерти з вузьких питань часто приходять і політики з різних політсил. Частіше за Шевченка на "Право на владу" приходять народні депутати з УКРОПу Тарас Батенко і Віталій Купрій, а в залі як експерти присутні члени політради партії Богдан Яременко, Дмитро Сіманський чи письменник Василь Шкляр.

Кількість візитів представників різних політсил на ток-шоу "Право на владу" протягом вересня 2017 — березня 2018 (за даними ЧЕСНО)

Головний редактор програми "Право на владу" Сергій Мамаєв так коментує принцип запрошення гостей-політиків на програму:

 

Кількість представників влади переважає над усіма іншими політсилами, бо влада має відповідати за свої дії. А опозиція — критикувати і пропонувати альтернативи. Бажано без популізму. На що ми й орієнтуємося".

 

За даними Мамаєва, протягом вересня 2017 — березня 2018 на програму найчастіше приходили представники БПП — 17 разів, "Народного фронту" — 16, посадовці — 11, "укропівці" — 10, представники "Батьківщини" — 9, позафракційні нардепи — 7, представники "Відродження" і "Самопомочі" — по 4, РПЛ і "Опозиційного блоку" — по 2 рази. Але в програмі є ще експерти, серед яких регулярно бувають члени політради УКРОПу, і це міняє статистику Мамаєва.

 

Чемпіон України з популярності у Facebook 23 липня

Лише 11 липня 2018 року в Шевченка було 12 активних рекламних кампаній на Facebook.

 

Активне ведення рекламних кампаній у соцмережі дозволило Шевченковій публічній сторінці в липні стати лідером за приростом кількості користувачів. За даними SoicalBakers, за один день 23 липня сторінку лайкнули 1,9 тисяч осіб.

Кількість воподбань Facebook-сторінки нардепа Олександра Шевченка за 23 липня 2018 року (за даними SocialBakers)

 

З виходом Купрія з партії конкуренція в праймеріз зменшилася

Серед учасників праймеріз медіаприсутність Купрія співставна тільки з Шевченковою. Купрій стверджує, що веде телепрограму "Громадська прокуратура" на каналі ZIK безкоштовно. Як уже повідомляв ЧЕСНО, Купрій користується правом на безкоштовні зустрічі з громадянами по Україні.

Інші три учасники, які продовжують вести кампанію в межах праймеріз УКРОПу, — менш помітні на всеукраїнському рівні особи. ЧЕСНО поцікавився в решти кандидатів, як вони ведуть праймеріз і працюють з медіа. З трьох кандидатів вдалося поспілкуватися з головою київського УКРОПу, керівницею прес-центру УНІАН Іриною Головатенко й Оксаною Тунік-Фриз.

 

Тунік-Фриз вірить у перемогу невідомого кандидата

Оксана Тунік-Фриз у Facebook частіше публікує інформацію про те, що веде кампанію в праймеріз. У рамках кампанії і як член комісії партійного контролю УКРОПу кандидатка відвідує осередки УКРОПу по Україні і висвітлює це в соцмережі. Тільки в перші 10 днів липня 2018 року Тунік-Фриз відвідала Кіровоградщину, Херсонщину і Черкащину. Своїми сильними сторонами вона називає досвід роботи у бізнесі, місцевому самоврядуванні, досвід розбудови партії, громадську активність і волонтерську діяльність.

Вона не погоджується, що кандидат у Президенти від партії має бути добре впізнаваним по Україні.

Тунік-Фриз, відповідно, не бачить проблеми в тому, що Шевченко популярніший за решту учасників кампанії, і хвалить їх за роботу з виборцями і в парламенті.

У відповідь на питання про те, кого вона бачить на посадах міністрів і Глави НБУ, Тунік-Фриз теж не називає імен:

 

Після обрання мене кандидатом на пост Президента України я проведу консультації з найкращими професіоналами — членами партії у відповідних сферах та за їх результатами прийматиму відповідні рішення", — повідомляє Тунік-Фриз.

 

У разі обрання на зʼїзді іншого кандидата в Президенти від УКРОПу вона пообіцяла підтримати переможця.

 

Щодо подальшої моєї політичної кар’єри, то на нинішньому її етапі я концентруюся саме на участі у праймеріз. Коли настане час парламентських виборів, партія визначить оптимальний формат моєї участі у виборчій кампанії", — каже Тунік-Фриз.

 

Кампанію в праймеріз, як каже Тунік-Фриз, вона фінансує за власний кошт, але припускає, що в партії є кошти на організацію цієї процедури.

 

Головатенко через праймеріз іде до жовтня у відпустку

Головатенко публічно не протиставляє себе іншим кандидатам. Займається переважно актуальними для столиці питаннями, як-от боротьба за ремонт Шулявського мосту, організовує жіночі клуби на рідній Солом’янці, інформує про сортування сміття і передає іноземний досвід у вирішенні інфраструктурних питань. Така діяльність свідчить не про те, що Головатенко йде в Президенти, а про те, що вона працює на місцеві вибори до Київради у 2020 році.

У кампанії орієнтується на свій досвід роботи в медіа і на бажання показати людям, що в політику можна ввійти без великих грошей.

 

Я чіткої стратегії не маю. Це не значить, що я хаотично це вибудовую, але просто я розумію, що в мене небагато часу. На сьогодні, так як оцей час літній, він даний саме на свою власну побудову (кампанії, — ЧЕСНО)... П’ять голів працює саме над експертизою того, як мають відбуватися праймеріз. Цього року це як, знаєте, генеральна репетиція. Тобто ми їх вже проводимо, але вигадуємо правила. Тож, можливо, це і корисно, тому шо наступні праймеріз уже на основі того, шо кожен з кандидатів зробить, буде там певним якимось сценарієм проведення", — каже Головатенко.

 

Вона каже, що намагається зараз вибудувати маршрут по осередках для презентації власної кампанії. У рамках цієї кампанії вже побувала в Харкові. Через продовження перегонів планує взяти відпустку в УНІАН з липня по вересень-жовтень.

Про балотування Ірина Головатенко каже, що довго обдумувала рішення, чи брати участь у праймеріз, і попри розуміння, що вже, начебто, є фаворити гонки, її мета — дійти до кінця.

 

Я не можу вам сказати остаточного сценарію, тому що він — як би це так, знаєте, незрозуміло не звучало — ще доопрацьовується якраз Секретаріатом партії», — коментує Головатенко незавершеність формування процедури вибору єдиного кандидата, якого партія висуне в Президенти.

 

Головатенко додає:

 

Я думаю, що будуть ще якісь результати рейтингів. Чи вони будуть на сайті якимось чином робитися, чи це будуть, наприклад, бюлетені. Ну, можливо, да, нас буде цікавити ще зовнішнє сприйняття цих кандидатів, а не тільки серед партійців. Ну, а, безумовно, з фіналом — це буде з’їзд".

 

Вона не каже, кого у разі перемоги в праймеріз бачить міністрами і з ким буде будувати політичні союзи в майбутньому парламенті.

 

Безумовно, я маю бачення того, хто мав би займати керівні посади в країні у разі мого обрання. І, в першу чергу, це люди — професіонали своєї справи, авторитети в своїй галузі. Однак я не готова озвучувати прізвища", — каже Головатенко, яка хоче керувати країною.

 

Душко має адмінресурс на рівні Баранівки

Мер Баранівки в Житомирській області Анатолій Душко, як і Головатенко, працює на місцевому рівні і не веде помітної кампанії в межах праймеріз. Його основним козирем для збільшення популярності є посада, яка дозволяє виставляти будь-які події, що відбуваються у місті, як власну перемогу, і цим рекламувати партію. Публічно керівництво партії підтримує Душка як мера, але це не є запорукою перемоги. Отримати коментар Душка ЧЕСНО не вдалося.

 

Якщо в партії взагалі праймеріз між людьми, кількість яких можна перелічити на пальцях рук і ніг, то є ймовірність, що й кандидат у них буде не важковаговик… Робити їх імітаційно, типу, освятити лідера — це не той ефект", — каже Круглашов.

 

Але завдяки своїй активності на місцях Шевченко, Головатенко, Душко і Тунік-Фриз, навіть якщо нікого з них не виберуть у Президенти, зможуть стати впізнаванішими і претендувати на парламентські крісла чи стати депутатами місцевих рад.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]