Усі свої: хто фінансує полтавський осередок Аграрної партії

Фото: Усі свої: хто фінансує полтавський осередок Аграрної партії

Полтавський обласний осередок "Аграрної партії" фінансують пов’язані між собою фірми та особи. НАЗК виявило порушення порядку фінансування організації. Одним із кінцевих бенефіціарних власників найбільшого донора — "Агрофірми “Ім. Довженка” — був громадянин Великобританії Валерій Коротков.

Полтавська обласна організація "Аграрної партії України" протягом 2016–2017 років одержала майже 257 тис. грн внесків від фізичних та понад 800 тис. грн від юридичних осіб. Із них майже 10,5 тис. грн осередок отримав від центрального штабу партії. Як і в "Батьківщини", в "Аграрної партії" у Полтаві є районні організації: Київська, Ленінська, Октябрська. Однак фінансування вони не отримують.

Майже 177 тис. грн внесків зробив депутат обласної ради, екс-очільник обласної організації "Аграрної партії" та екс-гендиректор ТОВ "Агрофірма “Ім. Довженка” Віктор Скочко.

Натисніть для збільшення

За результатами моніторингу ЧЕСНО декларацій депутатів за 2016 рік, Скочко потрапив до рейтингу найзаможніших місцевих обранців.

Скочко говорить, що активні ідейні члени партії сплачують внески на користь партії:

 

Я ж був головою обласної партійної організації. Дивно було б, якби я тільки збирав гроші з інших, а сам не ніс фінансову нагрузку".

 

Віктор Скочко (джерело — Latifundist.com)

Також партію фінансували головна бухгалтерка "Агрофірми “Ім. Довженка” Галина Логвиненко, екс-фінансова директорка Лариса Безручко, комерційний директор Анатолій Панчішка та фахівчиня з корпоративних комунікацій Наталія Хорольська.

Фермерське господарство "В.В.С.", яке заснував Скочко з дружиною, сином і донькою, перерахувало 119 тис. грн на користь осередку.

Керівником ПРАТ "Полтавський облагропостач" є депутат обласної ради, нинішній очільник осередку "Аграрної партії" Олександр Ківшик.

"Агрофірма “Ім. Довженка” та ще 5 підприємств, які фінансують партію, входять до групи компаній "Астарта": СТОВ "Ніка", СТОВ "Мусіївське", ТОВ "Агрофірма “Хорольська”, ТОВ "Агрофірма “Добробут”, ТОВ "Інвестиційно-промислова компанія "Полтавазернопродукт".

Громадський рух ЧЕСНО вже досліджував діяльність "Аграрної партії" і виявив, що політична сила, яка позиціонує себе як захисник села, лобіює інтереси великого агробізнесу та чиновників із доступом до земельного ресурсу.

Співзасновником агропромхолдингу "Астарта" та одним із бенефіціарних власників цих фірм є український мільйонер Віктор Іванчик, який протягом семи років входить до рейтингів найбагатших людей країни у різних вітчизняних ЗМІ.

Віктор Іванчик на обкладинці журналу "Forbes Україна" (джерело — Latifundist.com)

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило порушення порядку фінансування "Аграрної партії". Одним із кінцевих бенефіціарних власників "Агрофірми “Ім. Довженка” був громадянин Великобританії Валерій Коротков. А відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 15 ЗУ "Про політичні партії в Україні", юридичні особи, кінцевими бенефіціарними власниками яких є іноземці, не можуть фінансувати політичні партії. Згідно з ч. 7 ст. 15 того ж закону, партія зобов'язана відмовитися від внеску особи, яка не має права здійснювати такий внесок, протягом трьох днів з моменту, як стало про це відомо.

Суд визнав керівників трьох зазначених фірм винними у порушенні порядку отримання внеску на підтримку політичної партії (ст. 212-15 КУпАП). До Скочка як очільника осередку застосували адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 2,2 тис. грн з конфіскацією внеску від «Агрофірми “Ім. Довженка” на підтримку "Аграрної партії України" в розмірі 100,8 тис. грн. Скочко подавав до Апеляційного суду Полтавської області скаргу на це рішення, однак її не задовольнили.

Провадження у справі про притягнення до відповідальності керівників Фермерського господарства "В.В.С." та ПРАТ "Полтавський облагропостач" закрили через закінчення строків накладення адмінстягнення.

Нагадаємо, НАЗК наголошує, що за порушення порядку фінансування і звітності політичних партій передбачена відповідальність. Зокрема, Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 212-21) передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення встановленого порядку, строків подання звіту політичної партії або подання фінансового звіту, оформленого з порушенням встановлених вимог.

Кримінальний кодекс України (ч.1 ст. 159-1) встановлює відповідальність за подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправних робіт на строк до двох років або обмеження волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Громадський рух ЧЕСНО розпочинає серію статей про доходи та витрати місцевих організацій партій. Уже вийшли матеріали про "Рідне місто" та "Совість України", які не мають коштів на рахунках і при цьому ведуть активну діяльність. Найближчим часом чекайте на огляд діяльності осередків інших політичних сил, а також рейтинг найбагатших партій Полтави.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО аналізував роботу полтавських депутатів, у тому числі відвідування комісій та сесій обласної ради, доходи, статки та майно депутатів міської ради, зазначене в деклараціях, а також роботу Миргородської міської ради у 2017 році.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]