Без гроша за душею: лайфхаки з виживання від полтавських партій

Фото: Без гроша за душею: лайфхаки з виживання від полтавських партій

БПП живе за рахунок бюджетних коштів. Жоден виборець не дав ані гривні “Совісті України” та “Рідному місту”. Але брак грошей не заважає цим двом партіям дарувати подарунки та проводити PR-заходи. Обласний осередок СДП фінансують партійці, у тому числі місцеві депутати та їхні помічники.

Щоквартально партійні осередки мають звітувати про майно, доходи, витрати і фінзобов’язання Нацагенції з питань запобігання корупції (ЗУ "Про політичні партії"). Якими коштами розпоряджалися партосередки семи політичних партій, які мають фракції в Полтавській міській та обласній радах, проаналізував рух ЧЕСНО.

Надходження місцевих осередків партій за 2016-2017 рр. (ЧЕСНО за даними НАЗК)

 

Бюджетні кошти для “Солідарності”

Найбагатшою виявилася Полтавська територіальна організація БПП "Солідарність". За 2016 та 2017 роки осередок отримав понад 4 млн грн. Майже вся ця сума — державні кошти, які перерахував центральний осередок. Зауважимо, що віднедавна партії, яким вдалося потрапити в парламент, отримують із бюджету кошти на свою діяльність.

Внески фізичних осіб на користь осередку доволі символічні — від 60 до 340 грн. У сумі їх набралося менше 20 тис. грн за 2 роки.

Окрім цього, організація отримала 317 тис. грн спонсорських внесків від ТОВ "Сучасний дім". Це різниця між ринковою вартістю оренди приміщень і ціною, за яку знімає офіс осередок.

“Аграрну партію” фінансують агрофірми та їхні працівники

Обласна організація “Аграрної партії України” одержала майже 257 тис. грн внесків від фізичних та понад 800 тис. грн від юридичних осіб. Осередок фінансують пов’язані між собою фірми та особи. НАЗК виявило порушення порядку фінансування організації.

Понад півмільйона для “Опоблоку”

Регіональна організація “Опозиційного блоку” за два роки отримала з держбюджету 652 тис. грн. Ще 4,3 тис. грн парторганізації перерахував заступник голови осередку, екс-заступник директора Департаменту інформаційної діяльності Полтавської ОДА Олег Коробов.

СДП: синхронне фінансування від фармацевтів

Обласну організацію "Соціал-демократичної партії" фінансують партійці. Серед донорів партії — депутат облради Валерій Прядко, котрий очолював КП “Полтавафарм”, і 36 працівників мережі аптек.

Лідер СДП Сергій Каплін грошей осередку не дає і вважає, що фінансування від пов'язаних осіб сприяє незалежності партії.

Не нові схеми УКРОПу

У 2016 році обласний осередок УКРОПу фінансували його очільник Сергій Соловей та його помічниця, депутатка Подільської районної у м. Полтаві ради Віталія Лялька. У 2017 році в організації з'явилися нові донори, зокрема очільник міської організації УКРОПу Максим Прижимов.

ТОП-5 донорів партії УКРОП (ЧЕСНО за даними НАЗК)

За 2016 рік Віталія Лялька задекларувала 6769 грн заробітної плати. А от згідно зі звітом партії вона перерахувала на користь осередку вдвічі більше.

 

Внески — це не особисто мої гроші, мені допомагали ці гроші туди класти. Люди, які також мають відношення до нашої партії. Мабуть, на той час була така можливість. Тому що я працювала тоді… Якось було вирішено питання, це навіть не обговорювалося. Тоді все так вирішилося бистро-бистро”.

 

Таку схему заведення коштів на партійні рахунки УКРОП застосовує не лише на Полтавщині. Заступниця голови Київського міського осередку УКРОП Ірина Головатенко протягом 2016–2017 років перерахувала партії близько 245 тис. грн. У спілкуванні з ЧЕСНО Головатенко повідомила, що частину коштів їй дали інші люди.

Неособисте внесення коштів на користь партій є порушенням законодавства про фінансування партій, стверджує експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков:

 

Це категорично заборонено. А далі вже питання, від кого вона вносить. Якщо вона вносить від їхнього імені, то вона, виходить, незаконно використовує персональні дані. Якщо від свого імені, то виходить, що вона готівкою отримує, ніби на ім’я партії, і вносить як власний внесок. У будь-якому разі це порушення, бо в законі зазначено, що партія може отримувати гроші виключно в безготівковій формі”.

 

Схожу ситуацію, коли член партії заводив не свої кошти, рух ЧЕСНО виявив у “Свободі та “Батьківщині”.

“Свобода”. Фінансування від депутатів

Обласна організація партії "Свобода", згідно з офіційними звітами, протягом 2016 та 2017 року отримала майже 130 тис. грн. Це внески від фізичних осіб та членські внески.

ТОП-5 донорів партії “Свобода” (ЧЕСНО за даними НАЗК)

Подружжя Валерія та Тетяни Чернякових перерахувало осередку майже 19 тис. грн. Валерій Черняков — екс-нардеп, голова Полтавського обласного осередку “Свободи”.

Заступник голови та депутат Полтавської облради, заступник голови Полтавської обласної організації ВО “Свобода” Анатолій Ханко розповідає, що, згідно зі статутом, кожен член партії повинен робити членські внески. Від сплати в індивідуальному порядку можуть звільнити студентів, атовців та пенсіонерів.

 

Партія не підтримується олігархами, не так багато багатих людей, але є люди, які 320 грн на рік стараються виділяти на існування партії, тому що потрібно утримувати офіс, намагаємося видати десь рекламу свою”, — говорить Анатолій Ханко.

 

“Батьківщину” утримує нардеп Богдан і центральний штаб

У 2016 році міська й обласна організації партії "Батьківщина", згідно зі звітами, коштів не отримували. У 2017 році обласний осередок отримав майже 60 тис. грн від свого керівника, нардепа Руслана Богдана. Що мотивувало його фінансувати осередок, депутат журналістам не відповів.

Не надають інформації про фінансування осередків і в самій організації.

 

Я не уповноважена відповідати. Там такі запитання, на які я не маю відповіді. Я розумію, що я прес-секретар осередку. Але те, що стосується фінансових, там, інших питань, деяких моментів, я просто сказати вам не можу по тій простій причині, що в мене цієї інформації немає”, — говорить прес-секретарка осередку Ірина Курочка.

 

І додає, що всі питання передала своєму керівнику, Руслану Богдану. На момент виходу матеріалу журналісти ЧЕСНО не отримали відповіді.

Міська організація, згідно зі звітом, у 2017 році отримала від обласної майже 5 тис. грн спонсорських внесків, а саме півроку безкоштовно користувалася офісним приміщенням. Київська районна, Ленінська районна та Октябрська районна організації також безкоштовно використовують приміщення.

“Самопоміч” підтримують депутати й держава

За два роки місцеві осередки “Самопомочі” в Полтаві й області отримали майже 11,5 тис. грн. Усі ці кошти — внески фізичних осіб. Найбільше сплатили партійці Олександр Скрипай та Антон Фалтинський — 3,2 тис. грн і 1,7 тис. грн відповідно.

Державне фінансування місцеві організації отримали наприкінці 2016 року. Однак ці кошти у звітах не відображають, оскільки безпосередньо на рахунки осередків вони не надходять.

“Рідне місто”, “Совість України” і “Відродження”: без копійки в кишені

У 2017 році міська та обласна організації партії “Рідне місто” подали до НАЗК звіти, у яких не вказано жодної копійки надходжень. Звітів за 2016 рік на сайті НАЗК узагалі немає. Нульові доходи не заважають “Рідному місту” встановлювати рекламні фотозони, друкувати фірмові пакети і влаштовувати свята під партійною символікою.

Промерська партія “Совість України” здійснює активну діяльність у Полтаві: організовує святкування Дня молоді та Івана Купала, вручає подарунки першокласникам напередодні Дня знань, розігрує між полтавцями велосипеди та планшети. При цьому партія не отримала за 2017 рік жодної гривні. Звітів за 2016 рік на сайті НАЗК немає. Звідки взялися кошти на активності, в осередку партії не пояснюють.

Обласна та міська організації “Відродження” у 2016 році, згідно з офіційними звітами, жодних коштів не отримували. Звітів осередків за 2017 рік на сайті НАЗК немає.

“Радикальна партія” жодних місцевих осередків не має — лише центральний штаб партії.

НАЗК наголошує, що за порушення порядку фінансування і звітності політичних партій передбачена відповідальність: від накладення штрафу від ста до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до обмеження волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО аналізував роботу полтавських депутатів, у тому числі відвідування комісій та сесій обласної ради, доходи, статки та майно депутатів міської ради, зазначене в деклараціях, а також роботу Миргородської міської ради у 2017 році.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]