Субвенції Запоріжжя: гроші пішли на фірми, пов’язані з нардепом Пономарьовим

Фото: Субвенції Запоріжжя: гроші пішли на фірми, пов’язані з нардепом Пономарьовим

Запорізьку область у Верховній Раді представляють 9 депутатів-мажоритарників. Переважно це представники “Блоку Петра Порошенка” (БПП) та групи “Воля народу”.

Загалом на регіон виділили майже 240 млн грн субвенцій. Третина коштів пішла на округ екс-регіонала Пономарьова. Частину грошей освоїли його ж фірми. У Мелітополь субвенція зайшла не від Балицького, а від немісцевої депутатки-списочниці з БПП Марії Іонової. Округи “порошенківців” Артюшенка та Фролова не отримали ні копійки.

Виділення субвенції на округ могли ініціювати як самі депутати, так і інші суб’єкти.

 

З року в рік субвенція на соціально-економічний розвиток територій розподіляється між регіонами вкрай нерівномірно. Причому існує тенденція, що округи депутатів коаліції та депутатів, що підтримують законопроекти щодо державного бюджету, отримують у середньому більше, ніж округи нелояльних депутатів. Фактично, брак прозорого механізму розподілу, який існує для інших субвенцій, призводить до того, що розвиток регіонів стає заручником політичної лояльності депутатів-мажоритарників”, — розповідає аналітик Громадського руху ЧЕСНО Олексій Вєдров.

 

 

Субвенцію на Бердянськ освоїли люди з оточення Пономарьова

Найбільшу субвенцію в області виділили на округ екс-регіонала, фігуранта антикорупційних розслідувань та прогульника Олександра Пономарьова.

Він — член депутатської групи "Воля народу", який свого часу голосував за диктаторські закони 16 січня. Політик товаришує з запорізькими представниками БПП. Місцеві ЗМІ припускають, що Пономарьов фінансує місцевий осередок “Солідарності”. В офіційних коментарях партійці це спростовують, але від співпраці з одіозним нардепом не відмовляються.

 

У нас з ним нормальні, дружні стосунки. Наприклад, ми з ним, і не тільки з ним, спільно намагаємось «вибити» 300 мільйонів гривень на нові дороги в Запорізькій області", — розповідав голова запорізького осередку БПП нардеп Ігор Артюшенко в інтерв'ю місцевому сайту.

 

На округ Пономарьова виділили більше 68 млн грн. Його регіон складається з міста Бердянськ, а також Бердянського, Більмацького, Розівського та Чернігівського районів.

 

Потреби територій, що входять до складу мого округу, в рази перевищують не тільки можливості власних бюджетів, але й тих коштів, які мені вдається залучати в якості державної субвенції. Я отримую безліч звернень як від окремих громадян, так і від органів державної влади та місцевого самоврядування стосовно недостатнього фінансування тих чи інших проблемних питань", — коментує нардеп.

 

За рішенням Кабміну, вся субвенція була направлена "на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій", а місцева влада самостійно вирішувала, куди витрачати кошти. Так, у Бердянську більшість грошей субвенції пішли на ремонт доріг. 22 млн грн місцева влада віддала ТОВ “Бердянськбудтрест”, яке пов’язують з Пономарьовим. За даними реєстру юридичних осіб, нардеп ніколи не володів цією компанією, проте у своїй автобіографії від 2007 року вказував, що є її співзасновником. Серед власників ТОВ “Бердянськбудетрест” раніше були його племінники Юрій і Руслан Пономарьови й екс-помічник Ігор Добича.

 

Читати більше про фірми з орбіти Пономарьова, зокрема і ТОВ “Бердянськбудтрест”

 

 

До того ж, фірма “Бердянськбудтрест” має спільний телефонний номер з товариством "Бердянський райагропромпостач", яке Пономарьов очолював протягом 14 років до депутатства. У реєстрі юридичних осіб як засновники компанії вказані Ігор Добича та Юрій і Руслан Пономарьови. Перший був помічником Пономарьова, решта двоє — його племінники.

 

Що цікаво, фірма “Бердянськбудтрест” за рахунок субвенції відремонтувала дорогу до єдиного приватного дитсадка у місті — “Капітошка". Заклад належить уже згадуваному товариству "Бердянський райагропромпостач". Нардеп не вбачає в цьому конфлікту інтересів.

 

Дитячий садок — це не чийсь приватний будинок. Туди ходять діти та їхні батьки зі всього міста. І кругом по місту йде робота з благоустрою територій біля об’єктів громадського користування. У тому числі це могло відбуватись і біля цього дитсадка та школи, яка поруч із ним і до якої веде ця ж дорога", — каже він.

 

Більше мільйона із субвенції пішло на закупівлю інтерактивних дошок для бердянських шкіл. Тендер виграло приватне підприємство "Болдер". Після цього Національна поліція почала розслідування закупівлі. Правоохоронці виявили, що бердянська влада закупила дошки за завищеними цінами, переплативши 180 тисяч гривень.

Раніше фірма "Болдер" також належала колишньому помічнику Пономарьова Ігорю Добичі. Зараз її очолив Ігор Поповець. Як пишуть "Наші гроші.Запоріжжя", особа з таким ПІБ значилася співавтором патентів ВАТ “Азовські мастила і оливи”, яке також пов'язують із нардепом Пономарьовим.

На питання, чи входить фірма "Болдер" до сфери його впливу, Пономарьов відповідає сухо:

 

Згідно з законом, народний депутат не може впливати ні на діяльність комерційних структур, ні на процес закупівель за бюджетні кошти".

 

Читати більше: Хто керує бізнесом нардепів, поки ті вирішують долю країни

 

На другому місці за сумою отриманих субвенцій — округ нардепа та фігуранта антикорупційних розслідувань Сергія Валентирова. Він представляє місто Токмак, а також Веселівський, Михайлівський, Приазовський, Приморський, Токмацький та Якимівський райони. Балотувався як самовисуванець, зараз входить до депутатської фракції "Блок Петра Порошенка". Раніше він очолював ТОВ "Торговий дім «Агрінол»" з групи підприємств нардепа Пономарьова і значився співвласником компанії.

Валентиров вважає, що виділення субвенції на округ залежить від активності мажоритарника.

 

Я думаю, що субвенції розподіляються по принципу: хто більше кричить, той більше отримує”, — каже він.

 

На його округ виділили більше 37 млн грн державних субвенцій. Майже вся сума пішла на завершення будівництва газопроводів до селищ Веселівського, Якимівського, Приморського та Приазовського районів. Гроші отримала фірма “Газфаєр Інвест”. Ця компанія освоювала державні кошти на окрузі і за нардепства біглого сина екс-генпрокурора Артема Пшонки. Тепер їй виділили гроші на завершення робіт. Фірму “Газфаєр Інвест” пов’язують із самим Артемом Пшонкою, бо більшість грошей вона отримувала на його окрузі і перемагала на тендерах лише у Запорізькій області.

Кривохатько вийшов із БПП і залишився без субвенції

На округ колишнього представника фракції БПП депутата-прогульника та фігуранта антикорупційних розслідувань Вадима Кривохатька виділили 35 млн грн субвенцій. У Верховну Раду він висувався від БПП і входив до однойменної фракції. У липні 2018 року через постійні чвари з головою Запорізької ОДА Кривохатько вийшов із фракції. Каже, що після цього його округ позбавили субвенції.

 

Отримати гроші дуже складно. Для цього потрібно бути лояльним до влади та виконувати їхні забаганки. Коли голосують за якийсь законопроект або приймають кадрове рішення, ти повинен розуміти, наскільки це питання важливе для влади, і підтримувати його, — коментує нардеп. — У цьому році ми отримали 5 мільйонів, а після виходу із фракції мій округ вичеркнули із кандидатів на субвенцію".

 

Кривохатько вважає, що мажоритарники не повинні займатися "вибиванням коштів на округ", і цю практику потрібно припинити.

 

Субвенції потрібні для того, щоб піддобрювати депутатів: ми ж тобі дали гроші, а ти підтримай призначення Луценка на посаду генпрокурора. До того ж, субвенції розбещують: депутати мають мільйони у розпорядженні, направляють їх куди хочуть, підключають свої фірми під освоєння грошей. Так і з'являється корупція", — каже нардеп.

 

На окрузі Бандурова кошти освоює фірма, близька до керівника його штабу

Майже 1,5 млн грн субвенції, виділеної на округ кнопкодава та фігуранта антикорупційних розслідувань Володимира Бандурова із "Волі народу", без тендеру освоїла фірма “ПМК-21”. Гроші пішли на реконструкцію повітряних ліній електромереж у м. Василівці та на капітальний ремонт навчально-виховного комплексу "Основа" в Оріхівському районі. ЗМІ пов’язували цю компанію з керівником передвиборчого штабу нардепа Сергієм Грачовим.

Раніше фірма “ПМК-21” мала назву “Сімбілдінг” і освоювала у Запорізькій області мільйони, отримані Україною за Кіотським протоколом. Як повідомляла програма “Схеми”, на Запоріжжі керівники низки шкіл і садочків скаржилися на неякісні роботи або ж взагалі вказували на незавершеність робіт. Тоді Бандуров особисто публічно виступав за залучення компанії “Сімбілдінг” для освоєння кіотських коштів і будував на цьому свої виборчі кампанії у 2012 та 2014 роках.

Також на окрузі Бандурова 900 тисяч гривень субвенції на освітлення селищ Підгірного та Гладкого отримала створена у травні 2017-го фірма “Солара”. Місцева селищна рада уклала з нею контракт без проведення тендеру. В одному з тендерів фірма вказала контактну пошту info-pmk21@ukr.net, яка належить фірмі “ПМК-21”. Після освоєння коштів фірма “Солара” припинила своє існування, маючи значний податковий борг.

Цю саму електронну пошту у різних тендерах також вказувала фірма “Гефест”. Ця компанія теж освоювала субвенцію на окрузі Бандурова. Наприклад, фірма “Гефест” без тендеру отримала 340 тисяч на ремонт мережі освітлення у селищі Відножиному Василівського району.

На округ Балицького субвенції заводить Іонова

80-й виборчий округ складається з міста Мелітополь і Мелітопольського району. До Верховної Ради від цього регіону пройшов екс-регіонал, а зараз член "Опозиційного блоку", кнопкодав та фігурант антикорупційних розслідувань Євген Балицький. Минулого року на округ виділили 20 млн грн "депутатских субвенцій". Як виявилося, гроші дали не на прохання Балицького.

 

Из-за безынициативности народного депутата от Мелитопольского округа Евгения Балицкого нам пришлось обращаться за помощью к другим депутатам. Отстоять интересы Мелитополя удалось депутату ВР Украины Марии Ионовой", — прокоментував місцевому сайту мер Мелітополя Сергій Мінько.

 

За словами Євгена Балицького, виділення субвенції на округ за пропозицією мажоритарника залежить від його голосування і лояльності до влади.

 

Зараз дають гроші тільки тим депутатам, які «порохоботять», які точно є любими і дорогими і в правильній партії перебувають. Я не можу отримати впродовж всієї каденції ні копійки грошей на свій округ”, — розповідає він.

 

"Опоблоківець” у своїй передвиборчій програмі обіцяв, що буде сприяти надходженням “з державного бюджету у вигляді субвенцій для соціальної сфери (дитсадки, лікарні, школи, будинки культури)”.

 

А якщо якісь гроші і виділяються, то приїжджає депутат Марія Іонова, яка представляє «Блок Петра Порошенка», і каже, що вона тут принесла...”, — додає нардеп.

 

Половина субвенції на округ Балицького пішла на капітальний ремонт проспекту Богдана Хмельницького. Решта — на придбання різного обладнання для місцевих лікарень. Цікаво, що 9,1 млн грн із субвенції освоїла новостворена київська фірма “МТ-Мед”. Її створили у вересні 2017 року, а вже в листопаді-грудні вона виграла тендери на закупівлю медичного обладнання. Також дивно, що відразу після створення “МТ-Мед” брала участь лише у тендерах мелітопольських комунальних установ. А закупівлями в інших регіонах фірма почала цікавитися лише в середині наступного року.

Присутність Марії Іонової, яка пройшла до Верховної Ради за списком партії “Блок Петра Порошенка”, дійсно досить помітна в медіапросторі на території округу Балицького.

 

То на сайті Мелітопольської міськради напишуть, що “завдяки спільній роботі міської влади і допомоги народного депутата України Марії Іонової Мелітополь отримав субвенцію на соціально-економічний розвиток у розмірі 10 млн грн”. То місцеві ЗМІ напишуть, що “на відміну від свого колеги нардепа Євгена Балицького, який не притягнув ні копійки в розвиток свого рідного виборчого округу від якого, власне, і пройшов до парламенту, Марія Іонова вже зробила багато для мелітопольців”.

Сама нардепка каже, що балотуватися до Верховної Ради по округу № 80 не збирається.

 

Коли керівництво Мелітополя звернулись до мене допомогти в соціальній сфері, я з радістю відгукнулась. Там живуть такі ж платники податків, як і по всій Україні. Я розумію, що виглядає дивно, що субвенціями займається не нардеп, якого обрали в цьому окрузі, а «списочник». Це спільна справа. Я не планую балотуватися на 80 окрузі, але від БПП хтось буде”, — прокоментувала Марія Іонова.

 

Фото: mv.org.ua

 

Найменше грошей на округи залучили нардепи від Запоріжжя

Запоріжжя у Верховній Раді представляють чотири мажоритарники: екс-регіонал Вячеслав Богуслаєв і "порошенківці" Петро Сабашук, Ігор Артюшенко та Микола Фролов. Перші два у Раді з'являються рідко. Це не стало перешкодою для виділення субвенцій їхнім округам.

На 74-й округ Сабашука (Комунарський район та частина Олександрівського) у минулому році дали майже 19 млн грн державної допомоги. Більше двох мільйонів пішло на капітальний ремонт амбулаторії №10 КЗ "Центр первинної медико-санітарної допомоги №6". Тендер на виконання робіт виграло ТОВ "Запорізький ДБК", про що зазначено у системі електронних закупівель "Прозоро". Кінцевими власниками організації є дружина та діти нардепа — Олена, Віталія, Ілля та Петро Сабашуки. Сам парламентар конфлікту інтересів у цьому не вбачає.

 

Лучше, чем «ДБК», в городе не сделает никто. Я уверен, что проект будет выполнен на все сто. И мы получим образец, как должна выглядеть и работать детская поликлиника. За три года мне удалось пролоббировать на округ более 60 миллионов субвенции. А в тендере мы участвовали только одном", — каже Сабашук.

 

Депутат запевняє, що проект буде абсолютно неприбутковим для фірми його сім'ї:

 

По двум причинам. Средняя зарплата в компании — в два раза больше, чем заложенная в смете. Отделка будет класса люкс, а не бюджетная. Да и подарки — цветные панно в холле и на фасадах. Это проект для души, а не для прибыли".

 

Крім цього, субвенційні кошти на округ "порошенківця" пішли на реконструкцію скверу Театрального, закупівлю обладнання для медичних та навчальних закладів.

Технічне оновлення шкіл і садочків за бюджетні гроші в ЗМІ називають "програмою малих справ Сабашука". Звіти про його діяльність публікують під рекламною плашкою "політичні новини". Комп'ютери нардеп завішує своїм піаром.

Фото: 061.ua

Також депутат піариться у "Фейсбуці".

 

На 77-й округ Вячеслава Богуслаєва виділили майже 17 млн грн субвенції.

 

Я вам точно скажу: Вячеслав Олександрович не ходив з протянутою рукою і не просив «ну, дайте мені кошти», — коментує його помічник Анатолій Малиш. — Сказати, що задоволений сумою… Ніхто ніколи не задоволений, але це достатньо великі гроші".

 

Субвенцію витратили на освітлення проспекту Моторобудівників, оснащення спеціалізованих класів фізики та хімії, ремонт хірургічного відділу лікарні.

Богуслаєв впевнений, що процедура розподілу субвенції на соціально-економічний розвиток непрозора і недоступна.

 

Все залежить від того, хто в якому блоці в Верховній Раді, хто кому «підспівує», хто кому служить”, — каже він.

 

На виборчі округи Артюшенка та Фролова не виділили субвенцій взагалі. Вони підтримали у першому читанні новий Виборчий кодекс.

 

Артюшенко каже, що в місцевих радах і так достатньо грошей:

 

Завдяки реформі децентралізації місцеві бюджети виросли в 3-4 рази. У Запоріжжі, наприклад, бюджет розвитку у 2017 році досягнув рекордних 1,7 млрд грн замість 150 млн у 2013. Гроші не встигають витрачати, тому 600 мільйонів лежали на депозитах. І в даному випадку я би радив місцевим чиновникам професійніше працювати з майном і грошима громади, аніж розраховувати на дотації від держави".

 

Фролов не коментує, чому його округ залишився без субвенції.

Громадський рух ЧЕСНО вимагає від парламенту винести на голосування у ІІ читанні проект Виборчого кодексу до 16 жовтня. Інакше громадськість та політичні партії, які підтримують реформу виборчого законодавства, вийдуть на безстрокову акцію громадянської непокори.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]