Найбагатші депутати Миргородської райради — із БПП

Фото: Найбагатші депутати Миргородської райради — із БПП

Найбільше депутатів-багатіїв Миргородської райради — у партії БПП. Вони займають 7 із 10 позицій у рейтингах. Представники Радикальної та Аграрної партій живуть за межею бідності. Двоє депутатів райради взагалі не подали декларації до НАЗК.

Як заробити мільйон за рік

Очолює п’ятірку депутатів, котрі заробили минулого року найбільше грошей, представник БПП Сергій Дадачко (с. Полив’яне).

За 2017 рік депутат задекларував трохи більше 1,2 млн грн. Майже всі ці кошти — 1,1 млн грн — дохід від підприємницької діяльності.

За даними Мін’юсту, депутат є співвласником двох товариств: “Смак Миргородщини” і “Смак Миргородщини 2016”, які займаються вирощуванням зернових культур і розведенням свиней.

Отримати коментар від Дадачка не вдалося. Виявляється, поспілкуватися з місцевими депутатами не так і просто. На сайті ради практично немає номерів телефонів місцевих обранців. Із 34 депутатів свої контактні дані вказали лише 6. Усі вони — представники “Батьківщини”.

Секретар районної ради Лариса Літовка також контакти колег по раді не повідомляє. Хоча апарат контактує з депутатами, щоб повідомити їм про засідання сесій та комісій:

 

Це мені треба піднімати стільки документів. Не у всіх є робочі телефони. Мобільні телефони є пооставляли. Але це з дозволу. Деякі контактні вони позалишали, але не по всіх можна додзвонитися”.

 

На прохання журналістів ЧЕСНО попросити в депутатів дозволу повідомити їхні номери телефонів Лариса Літовка також знайшла підстави відмовити:

 

Ви знаєте, у нас усі пішли в отпуск. То на лікарняних, то в отпусках. І декілька чоловік осталося. Телефони познімали. І оце один телефон лише залишився. Даже обдзванювати — це дуже проблематично”.

 

У результаті розмови журналістам вдалося отримати робочий номер телефону Тетяни Ситник, котра потрапила до рейтингу депутатів з найвищим рівнем статків. Але поговорити з нею не вдалося. Чому — читайте далі.

"Батьківщинівець” Іван Профатило (с. Зубівка) задекларував більше мільйона доходів минулого року. Із них 602 тис. грн становив дохід від зайняття підприємницькою діяльністю. Депутат працює як фізична особа-підприємець.

Профатило розповідає:

 

Я — агроном-професіонал. Працюю в солідній компанії, з року в рік маю непогану зарплату, яку видно і яка задекларована до копійки. Занімаюся підприємницькою діяльністю. Займаюся вирощуванням зернових технічних культур, а також їхньою реалізацією. І найбільший доход я одержав від реалізації сільськогосподарської продукції”.

 

Також депутат додає, що займається збутом продукції виключно в межах Миргородського району та навколишніх територій.

Третю сходинку рейтингу посів Євгеній Бродський (смт. Ромодан), голова Миргородської районної організації та фракції БПП у райраді. Усі задекларовані кошти — дохід дружини депутата, Наталії Бродської, від зайняття підприємницькою діяльністю.

Дізнавшись, що він потрапив до рейтингу найбагатших депутатів, Бродський посміхається.

 

920 тисяч — це валовий дохід. Дружина — підприємець на спрощеній системі (2 група). Якщо відсотків 10-15 залишилося в сім'ї — то добре”, — пояснює Бродський.

 

Сам депутат, за його словами, жодних доходів минулого року не отримував  і оплачуваних посад не обіймав. Однак працював на громадських засадах.

 

Моє життя зараз — громадсько-політична робота. Як секретар Північного госпітального округу та голова робочої групи з питань якості медпослуг я вивчаю і, по мірі можливостей, вдосконалюю роботу цих органів в галузі охорони здоров'я. Як член фокусної групи обласної програми “Бюджет участі” залучаю та консультую авторів соцпроектів”, — додає Бродський.

 

Його колега по партії Анатолій П’ятько (с. Хомутець) разом із дружиною Валентиною у 2017 році отримали 668 тис. грн. У тому, що відразу 7 сходинок у рейтингах посідають члени його фракції у райраді, Бродський не вбачає нічого дивного. Адже депутати райради від його партії — переважно підприємці.

Представник Аграрної партії Сергій Замоздра (с. Петрівці) задекларував 620 тис. грн доходу. Майже всі ці кошти — заробітна плата, отримана на основному місці роботи та за сумісництвом. Замоздра працює в агрофірмі “Миргородська” та ТОВ “Цукрагропром”.

Хто з депутатів має найбільші статки?

Найбагатшим з-поміж депутатів за сумою заощаджень виявився вже згадуваний Сергій Дадачко. Депутат задекларував готівкою 1,2 млн грн, 15 тис. доларів та 17 тис. євро. А також 2,2 млн грн поворотної фінансової допомоги.

На другій сходинці — також уже згадуваний Анатолій П’ятько. Депутат разом із дружиною тримають майже мільйон гривень готівкою.

Анатолій та Валентина П’ятько є серед засновників кількох підприємств, що спеціалізуються на вирощуванні зернових культур. Це приватне підприємство “Агролайф 1”, розташоване в Сумській області, фермерське господарство “Анго” та сільськогосподарське товариство “Славутич” у Миргородському районі.

Валерій Толмачов (с. Шахворостівка) з БПП у декларації вказав, що його дружина тримає готівкою 6,4 тис. доларів. Голова фракції Євген Бродський та секретар ради Лариса Літовка кажуть, що під час останньої сесії Толмачов склав мандат і в раді його замінив Олег Рудченко. Однак на сайті ради ці зміни ще не відображені. На думку Бродського, це може бути пов’язано з тим, що відповідальна за це особа зараз перебуває у відпустці.

Тетяна Ситник (с. Савинці) з БПП задекларувала 90 тис. грн готівкою. Журналісти кілька днів поспіль телефонували до неї на роботу, однак не застали  на робочому місці.

Микола Тимченко з “Відродження” вказав, що тримає на банківських рахунках 70 тис. грн.

Нагадаємо, що серед серед найбагатших депутатів Полтавської обласної ради найбільше представників від “Батьківщини” та “Солідарності”. А в рейтингу  депутатів Миргородської міськради сім сходинок посіли депутати від “СДП”.

Як виживають депутати за межею бідності?

Річний прожитковий мінімум на одну особу у 2017 році становив 19 244 грн.

Микола Тома з Радикальної партії (с. Солонці) проживає разом з дружиною. Сукупний дохід їхньої сім’ї майже на 6 тис. грн менший, ніж прожитковий мінімум для родини з двох осіб. Увесь дохід подружжя — це пенсія.

Представниця Аграрної партії Валентина Яценко (с. В. Обухівка) у декларації вказала лише 8,4 тис. грн доходу за рік. Ці кошти — дохід від зайняття підприємницькою діяльністю. Також депутатка зазначила, що її чоловік отримує пенсію, однак інформацію про її розмір не надав.

Її колега по партії Павло Кандиба (с. В. Сорочинці) у 2017 році декларації до НАЗК не подав. Немає на сайті і декларації Миколи Устименка зі “Свободи” (с. Гаркушинці).

Зазначимо також, що депутат Полтавської обласної ради від Миргородщини (“Відродження) Володимир Цибенко голосував за повернення паперових декларацій. Тоді депутати облради звернулися до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України з вимогою дозволити заповнювати їм та їхнім колегам у міських, районних, сільських та селищних радах декларації про доходи тільки у паперовому вигляді. Про це писало інтернет-видання “Полтавщина”.

Нагадаємо, що троє депутатів Полтавської обласної ради не встигли вчасно подати декларації за 2017 рік.

Також громадський рух ЧЕСНО проаналізував роботу Миргородської міськради у 2017 році та виявив прогульників і кандидатів на відкликання. А також перевірив, куди пішли 30 млн грн субвенцій, які залучив на округ Олег Кулініч.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]