Як живуть депутати новоствореної Нововодолазької ОТГ?

Фото: Як живуть депутати новоствореної Нововодолазької ОТГ?

Найбільший дохід отримують підприємці. Микола Нечмоглод з БПП заробляє на селищній раді. Наймолодші депутати – найбідніші. Кожен з них не зазначає у своїх деклараціях частини інформації про вартість нерухомості та автівок.

Депутати твердять, що вони одержують спадщину чи безкоштовні земельні ділянки від сільрад. Рух ЧЕСНО проаналізував, які активи та кошти задекларували депутати створеної рік тому Нововодолазької громади Харківської області.

У межах кампанії “Стеж за грошима” представники Громадського руху ЧЕСНО аналізують декларації депутатів місцевих рад, подані до НАЗК. Мета кампанії "Стеж за грошима" – сприяти обранню доброчесних і прозорих представників громад до місцевих органів влади. Детальніше про методологію аналізу можна прочитати за посиланням.

 

Якщо суб’єкт декларування умисно не подав декларацію або сума завідомо недостовірних даних перевищує 440 500 грн (250 ПМПО), настає кримінальна відповідальність. Стаття 366-1 Кримінального кодексу України передбачає в такому випадку штраф від 42,5 до 51 тис. грн, громадські роботи на строк від 150 до 240 годин або позбавлення волі до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років”.

 

Хто з депутатів заробив найбільше?

Депутатами новоствореної Нововодолазької селищної громади стали 26 осіб.

З них 17 обрано від БПП, 3 – від “Батьківщини” та 6 – як самовисуванці.

2017 року найбільший сімейний дохід з-поміж усіх цих депутатів мав представник фракції БПП Микола Нечмоглод. Відповідно до інформації з ресурсу YouControl, депутат виробляє меблі та вироби з дерева.

 

Найбільший дохід? Чесно показав. Я ж не знаю, чи в інших чесно. Може, хтось “чорним налом”. Я більше з організаціями працюю, тому всі звіти потрібно показувати. Та й у декларації лише дохід без вирахування податків, а заробіток у мене менший”, – коментує Нечмоглод.

 

У декларації депутата зазначено, що наприкінці 2015 року його дружина Вікторія Нечмоглод отримала право власності на новенький трактор МТЗ-80 та навантажувач марки L-10. Однак у графі “вартість” поряд з обома об’єктами депутат зазначив “не відомо”.

 

Розпродавалася якась організація. Вони закривались і як брухт продавали деталі. Ми деталями купували і збирали, тому оцінної вартості й не було. Ще 2014 року закривались, а 2015-го я купив. Не згадаю їхньої назви. Ремонтували дороги”, – розповів Нечмоглод.

 

Ринкова вартість такого трактора на сьогодні стартує від 130 тис. грн.

ФОП Нечмоглод М.О. регулярно отримує грошові перекази за товари від Нововодолазької селищної ради. Протягом 2017 року, згідно з даними із сайту Є-Data, на його рахунок від ради здійснено 11 транзакцій загальною сумою понад 178 тис. грн, що становить майже чверть його річного доходу.

 

 

Я приватний підприємець, у мене є пилорама, столярний цех. Третя форма податку. Я можу працювати з бюджетними установами. Вони мені перераховують кошти, я плачу податок. Усе офіційно. Ні, селищна рада – не найбільший покупець. Є ще комунгоспи”, – каже Нечмоглод.

 

Трішки менший річний дохід, а саме 783 тис. грн, мав самовисуванець Юрій Ободовський.

 

Ну і шо? По чому це ви виявили? Як ви могли опреділить, ану скажіть. У декларації – це те, шо я знаю в налогову отчьотность. Понятно? Це валовий доход, це не чистий доход. Понятно?” – обурюється Ободовський.

 

Окрім бізнесу з роздрібної торгівлі, депутат має й значні земельні активи. Улітку 2016 року він отримав права власності на 5 земельних ділянок у с. Федорівка загальною площею понад 8,3 га. Їхню вартість у декларації не зазначено.

 

 

Як це тільки у 2016-му і вартість не вказана? Ти вообщє соображаєш, шо ти сказав чи ні? Це при розпайовкі вони… У 96-му году. Вони внеслись у єдиний державний реєстр у 16-му году. Понятно чи ні? Як розпайовка пройшла в колхозі, так я і...”, – розповідає Ободовський.

 

Восени того самого року дружина Ободовського стала співвласницею 4-х із цих ділянок, проте її відсоток власності в декларації теж не зазначений.

Самовисуванець Олександр Семенко теж здійснює роздрібну торгівлю. У його декларації не наведена вартість земельної ділянки в Новій Водолазі, власницею якої 2014 року стала його дружина.

 

 

Селищна рада дала земельну ділянку. Безкоштовно. Під гараж”, – пояснив Семенко.

 

Стаття 121 Земельного кодексу України визначає норми безоплатного передання громадянам України земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для різних цілей. Так, під гараж громадянин може отримати до 0,01 га землі, для ведення сільського господарства – до 2 га.

Представник “Батьківщини” Володимир Великородній задекларував понад 435 тис. грн сукупного сімейного доходу. Він надає послуги вантажних автомобільних перевезень, а його дружина працює в обласному територіальному управлінні Державної судової адміністрації.

2015 року Великородній став власником чималої земельної ділянки у с. Парасковія – понад 5,6 га. І її вартості теж немає в декларації. Відсутня в декларації й вартість квартири в Новій Водолазі, власницею якої наприкінці 2017 року стала його дружина.

Сконтактувати з Великороднім для отримання коментарів у нас не вийшло – його телефон був постійно поза зоною доступу.

До ТОПу депутатів з найбільшим річним доходом потрапила й секретар Нововодолазької селищної ради Наталія Степаненко, обрана від БПП. Її сімейний дохід складається з її зарплати, зарплати чоловіка та стипендії дочки.

2016 року Степаненко теж отримала право власності на квартиру в Новій Водолазі та не зазначила її вартості в декларації.

 

6 кв. м я отримала в 92-му році, коли вийшла заміж. І в кожній декларації я показую ці 6 кв. м. У 2016 році “набули права власності”, коли батьки чоловіка подарували свої частки синові”, – пояснює Степаненко.


 

Лише троє депутатів не побоялися показати свої заощадження

Згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, до ТОПу найбагатших депутатів потрапляють ті, хто має найбільше грошових збережень та корпоративних прав. Однак декларації депутатів Нововодолазької селищної громади свідчать про те, що тільки 3-є з 26-ти мають хоч якісь заощадження. Значні статки є лише в одного.

Представник БПП Владислав Фомяченко, згідно з його декларацією, мешкає в Харкові. Готівкою та на банківських рахунках він зберігає понад 3 млн у гривневому еквіваленті.

2015 року депутат отримав право власності на 2 га землі в с. Княжне, вартість якої теж не зазначив у декларації. Її розмір відповідає визначеному статтею 121 Земельного кодексу України розміру земельних ділянок, які можна одержати безоплатно. Однак зв'язатися з Фомяченком для підтвердження цієї інформації в нас не вийшло.

Самовисуванець Геннадій Батрак посідає друге місце за обсягом заощаджень серед депутатів селищної ради. Торік він мав 91 тис. грн на банківських рахунках. У декларації Батрака теж не наведено вартості 5 об’єктів нерухомості, на які в подружжя є права власності.

 

3,5 га земельна ділянка – це від батька спадок. А на тій земельній ділянці, де я живу, разом з будівлею 12 соток. Ця земля орендована. Житловий будинок у мене не 2016 року, а 1957 року побудови. Також спадок. У 2016-му отримав право власності, бо мама померла. Земельна ділянка 2 га на мою дружину – це отримана безкоштовно від сільської ради для ведення господарства”, – розповідає Батрак.

 

У батька самовисуванця Костянтина Лиганенка є корпоративні права на суму 10 тис. грн. Той одноосібно володіє ПП “Аграр Технік”. Через ці корпоративні права депутат потрапляє умовно на третє місце. Ми запитали в Лиганенка про те, чому, на його думку, майже ніхто з депутатів не показав у деклараціях своїх заощаджень.

 

Мабуть, їм є що приховувати. І немає нормального механізму притягнення їх до відповідальності. Та й коли депутат має стосунок до бюджетних коштів, то є сенс його перевіряти. А коли просто хочеться працювати на користь громади й він не отримує за це коштів, то це вже інше питання. Що йому там приховувати?” – розмірковує Лиганенко.

 

Чому депутати опинилися за межею бідності?

Згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, до списку найбідніших депутатів потрапляють ті, чий сімейний річний дохід є нижчим за прожитковий мінімум. У Нововодолазькій селищній раді таких виявилося двоє, і вони обидва – наймолодші депутати.

Представник “Батьківщини” Владислав Самойленко, 1997 р.н., балотувався до ради як студент. Спілкуючись із журналістом, депутат підтвердив, що наразі ще навчається. У поданій за 2017 рік декларації він зазначив 5 джерел доходу своїх батьків: підприємницька діяльність, заробітні плати та пенсії. Однак конкретних цифр ніде немає: усюди написано “член сім’ї не надав інформацію”. Власного доходу Самойленко не має і стипендії не отримує.

У декларації Самойленка не зазначено вартості ані авто (яке придбав його батько 2017 року), ані кімнати (якою володіє батько з 2013-го), ані земельної ділянки (власником якої є батько з 2014 року), ані будинку (на частину якого має право власності мати депутата з 2014 року). Депутат розповів, що земельна ділянка була безкоштовно передана його батькові селищною радою, а право власності на частину будинку мати отримала у якості спадку.

Такі автівки можна купити за суму від 500 дол.

 

Родичі не надали інформацію у зв'язку з тим, що це їхня особиста інформація. На мою вимогу вона не була надана”, – розповідає депутат Самойленко.

 

Самовисуванець Костянтин Лиганенко, 1995 р.н., має власний дохід, однак суми, зазначені в його декларації, не сягають прожиткового мінімуму на родину. Батьки та брат депутата теж не надали йому інформацію про свої доходи.

 

Мій брат наразі не проживає з нами. На той момент, коли я подавав декларацію, він рік мав не проживати з нами, щоб його не вписувати. Але я його вказав, бо минуло максимум півроку. Він не живе з нами, і я його коштами не розпоряджаюся”, – пояснює Лиганенко.

 

 

Лиганенко розповів, що його батько – приватний підприємець, який ніколи не був пов’язаний з державним бюджетом чи бюджетом громади. Торік, коли він подавав свою кандидатську декларацію, у нього було обмаль часу для пошуку всіх даних.

 

Цього року я питаю в батька: “Можна отримати цю інформацію?” Він запитує: “Навіщо? Це обов’язково?” Я йому розповів, що, наприклад, його дохід буде опублікований на інтернет-сайті. Він сказав, що йому це не потрібно, і відмовився давати дані. Була відмова від члена родини. Те саме й від матері з братом. І нічого не порушуючи, я мав право не зазначити цю інформацію. Батьки не мають стосунку до мого політичного життя”, – розповідає Лиганенко.

 

Якби рідні Самойленка та Лиганенка надали інформацію про свої доходи, то ті не потрапили б до списку “найбідніших депутатів”.

Утім, такі “прочерки” були виявлені не тільки в деклараціях перелічених вище  депутатів. Дружина голови селищної ради Олександра Єсіна, представника БПП, 2013 року стала власницею земельної ділянки з будинком, однак їхню вартість не зазначила.

 

Якби купувала, тоді була б вартість визначена. Але він побудований у 2010 році, а ввівся в експлуатацію у 2013 році, тому й нема вартості”, – розповідає очільник громади.

 

А 2017 року дружина Єсіна стала власницею автомобіля Peugeot 107. Рік випуску – 2012. Вартість у декларації – 83 тис. грн.

Та  ринкова вартість цього авто починається з удвічі більшої суми – 158 тис. грн.

 

Не можу сказати. Купували в Полтаві як уживаний автомобіль. Під час оформлення договору купівлі-продажу треба було зробити експертну оцінку. Зробили оцінку прямо в Полтаві, біля МРЕВ фірми були. Ні, не пам’ятаю назву фірми, яка нам оцінку робила”, – каже Єсін.

 

Не наведено вартості набутої у власність 2017 року нерухомості й у деклараціях депутатів від БПП Віталія Вовка та Любові Кононенко.

 

Виборці дорослішають, вони доходять до того, що справді можуть перевірити депутатів за декларацією, подивитися, де вони отримують свої гроші, які в них заощадження, і робити з цього висновки. І люди вже можуть подумати: “Навіщо нам його обирати, якщо він корупціонер?”. Утім, частина депутатів дуже продумані й, обходячи закон, можуть зазначати недостовірні дані в деклараціях”, – ділиться думками самовисуванець Лиганенко.

 

Якщо громада чи журналісти помітили недостовірні дані в деклараціях депутатів, держпосадовців чи інших відповідальних персон, можна про це повідомляти НАЗК.

Нагадаємо, що раніше журналісти Громадського руху ЧЕСНО інформували виборців про піар політиків Харківщини на 1 вересня 2018 року, виділені на Харківську область у 2017 році субвенції, джерела фінансування у 2016-2017 рр. представлених у Харківській обласній та міській радах партій, задекларовані за 2017 рік кошти депутатів Зміївської, Мереф’янської та Чугуївської міськрад Харківської області, відвідуваність і голосування депутатів Зміївської та Первомайської міськрад 2017 року, декларації депутатів Первомайської міськради за 2016 рік, звіт мера Харкова у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, а також їхні доходи у 2017 та 2016 роках.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]