Зміївська райрада: усі депутати від “Батьківщини” та “Відродження” – прогульники

Фото: Зміївська райрада: усі депутати від “Батьківщини” та “Відродження” – прогульники

Понад 30% депутатів Зміївської райради Харківської області можуть утратити свої мандати через пропускання засідань сесій та комісій. Систематична опозиція в раді відсутня. Представники фракції “За життя” взяли ключові посади в райраді.

Депутат Межерицький твердить, що 2014 року йому погрожував розправою нардеп Мураєв.

Відповідно до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, депутат, який пропускає понад 50% засідань сесій чи постійних комісій, може бути відкликаний за народною ініціативою (ст. 37, ч. 2). У законі не визначено поважних чи неповажних причин для пропускання засідань.

Підрахунки кількості пропусків сесій з комісіями у Зміївській райраді показали, що 11 із 36 депутатів пропустили більш ніж 50% засідань сесій чи комісій.

Натисніть для збільшення

Найбільшою прогульницею стала представниця фракції “За життя” Людмила Антонович. Протягом 2017 року депутатка не відвідала жодного засідання регламентної комісії, членкинею якої вона є. Окрім того, прогуляла й 14 сесійних засідань, або 88%.

Мне сейчас некогда, я занята, я на работе. Завтра, пожалуйста, в любое время”, – заявила Антонович у розмові з представником Руху ЧЕСНО.

Та наступного дня вона вже не брала слухавки. Людмила Антонович – мати кандидатки на відкликання зі Зміївської міськради Катерини Антонович, яка теж відмовилася спілкуватися з журналістами ЧЕСНО.

Жодного засідання земельної комісії не відвідала 2017 року її секретарка Наталія Буряк, обрана до райради від “Батьківщини”. Вона пропустила й 11 сесійних засідань із 16.

Як не відвідувала комісії? Не відвідувала, якщо вважала, що там кворуму хватало, або по роботі, а так я відвідую постійно і сесії, і комісії. Такого не може бути, щоб я ні одної комісії за рік не проходила. Я можу пропустити сесію, якщо десь від'їхала, або позачергову, а так я на всіх сесіях буваю, або тільки з поважних причин. Ні, я сесії не пропускаю. Так, я ті сесії пропустила, коли в нас були такі снігопади, що в нас ніде нічо не ходило, вони збирали тільки тих депутатів, що були у Змієві”, – розповідає Буряк.

Про те, як працює комісія без секретарки та хто веде її протоколи, ми запитали в заступника голови цієї комісії Костянтина Лисака, представника фракції “За життя”.

Голова веде. Декілька засідань під моєю егідою велося. Без секретаря справляємося. Я ж не першого скликання, був раніше і головою комісії кілька разів, тож знаємо, що і як писати, як казати”, – пояснює Лисак.

Лише 1 із 7 засідань гуманітарної комісії відвідала Олена Жалова із “За життя”. Вона пропустила й 14 сесій. Ми поцікавились у депутатки, з чим пов’язані її прогули.

С работой. Я работаю в сфере культуры, поэтому не всегда могу попасть, у меня мероприятия”, – відповіла Жалова.

Згідно зі статтею 32 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад“ та статтею 49 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”, на час сесії чи засідання постійної комісії місцевої ради депутат звільняється від виконання виробничих або службових обов’язків, і йому відшкодовують середній заробіток та інші витрати, пов’язані з депутатською діяльністю, з коштів відповідного місцевого бюджету.

Проте Жалова зазначила, що вона не може скористатись цією нормою законодавства, бо її робота не є фізичною й потребує її особистої присутності.

Коли представник Руху ЧЕСНО запитав, чи знає депутатка про те, що через пропускання засідань сесій та комісій її можуть відкликати, вона запевнила, що не знала про таке, і знову почала розповідати про свою складну роботу, через яку не може відвідувати сесії з комісіями. Журналіст поцікавився, навіщо в такому разі Жалова взагалі обиралася до ради, якщо вона не може виконувати свої прямі депутатські обов’язки.

Вообще-то, в последнее время я посещаю. У меня чуть-чуть стало с работой попроще, я и стала посещать. Только последние я по болезни пропустила, и всё”, – відповіла Жалова.

На рахунку представника БПП Юрія Кухтіна, судячи з надісланих нам райрадою протоколів комісії, пропуски понад половини засідань комісії з питань ЖКГ та 12 сесій із 16.

Треба щось же їсти, робота, за щось же треба жити, і за щось треба ж у селі працювати й допомагати. Ніхто ж нічого не дає. Усе, що в селі зроблено тут, у нас, – усе за мої власні кошти. Є можливість – звісно, приїжджаєш, якщо немає можливості, то я не можу поїхати, тому що на мені заключено ще маса питань і фінансових, і виробничих, і всяких-всяких. Якщо відмічено, що не було, то дійсно не було. Там ніхто не домальовує, сенсу немає”, – розповідає Кухтін.

На зауваження журналіста про те, що депутат місцевої ради звільняється від виконання службових обов'язків на час сесії чи засідання комісії Кухтін відповів:

Мені ніде брати звільнення, оскільки я сам підприємець. Якби я сидів у кабінеті й чекав, коли в мене сесія, щоб звідти втікти, то зрозуміло. А тут зовсім інша ситуація”, – каже депутат.

Кухтін не вважає, що його можуть відкликати за народною ініціативою, оскільки, з його слів, він чимало робить для своїх односельців. Але балотуватися на наступні вибори наміру не має, бо не вбачає в мандатові великого сенсу:

Чесно, я голові сільради сказав: “На наступні вибори шукай собі депутата”. Так, ми відремонтували акушерський пункт зі школою. Але більше, окрім того, що я із сім'ї витягую гроші та вкладую їх для людей, нічого воно не дає. Я ж із бюджету не виділю їм гроші й не проголосую, щоб їм зорати огород, щоб підвезти 2 метри дров, бо їм топити нічим. Ви ж розумієте, про що я? Нехай тоді хтось інший буде депутатом, я ж не проти”, – зазначає Кухтін.

Олександр Полька з фракції “За життя” 2017 року сумлінно відвідав майже всі засідання земельної комісії, членом якої він є, однак пропустив 3/4 сесій. Поставити запитання стосовно пропусків йому особисто не вийшло – телефонний номер, опублікований для громадян на офіційному сайті райради, не обслуговується.

Представник БПП Ігор Терещенко прогуляв понад половину засідань земельної комісії та 11 сесій.

Так сложилось. Потому шо, коли припадає сесія, я у відрядженні. За кордон, у Київ, робота в мене така. Я в місяць 7 днів удома, 20 – у відрядженні. Так складається: коли проходить сесія – я у відрядженні, коли проходить комісія – я також у відрядженні”, – розповідає Терещенко.

Надія Гирман із фракції “За життя” протягом 2017 року була “відсутня” на 4 із 7 засідань гуманітарної комісії та на 10 сесіях.

Ну, дело в том, что я уже в возрасте, я часто болею. Понимаете? Они всегда мне звонят, говорят, я согласовываю вопросы, и практически всегда я согласна с комиссией. Ну, наверное, у нас не в курсе дела, что можно вносить в протоколы, если присутствую в телефонном режиме. Возьмём на заметку теперь”, – пояснює Гирман.

Представниця “За життя” теж пообіцяла, що надалі намагатиметься відвідувати сесії з комісіями.

У меня действительно со здоровьем не очень всё в порядке. Буду стараться, конечно, посещать”, – запевнила депутатка.

Дочка Гирманпомічниця нардепа-прогульника Євгенія Мураєва, що підтвердила сама депутатка під час телефонної розмови. Мураєв потрапив до Верховної Ради від 168-го виборчого округу, центром якого є Зміїв.

Микола Янко із “За життя” пропустив упродовж минулого року 10 сесійних засідань.

Більше половини сесій?! Не може бути такого! Це у вас неправильна інформація, я приїду в адміністрацію, пусть вони пощітають мені. Я максімум за все время, єслі пропустив, 2-3... Ну 10 я не міг пропустити”, – обурюється Янко.

Наголосимо, що аналітики Громадського руху ЧЕСНО працюють виключно з офіційними документами: протоколами сесій та комісій, результатами поіменного голосування.

Представник “За життя” Самвел Карганян 2017 року не відвідав 9 із 16 сесій та половину засідань своєї бюджетної комісії.

У меня соревнования, я уезжаю на соревнования. Со старшим тренером Харьковской области. Часто бываю на соревнованиях. Ну, бывает, получается, попадает у меня чемпионат мира, и чемпионат Европы, и чемпионат страны. По-моему, это важнее, правильно?” – упевнений Карганян.

Зауважимо, що ті з депутатів, хто не встигає ходити на сесії, мають змогу скласти мандат, який автоматично отримає представник тієї самої партії.

Андрій Межерицький із “Батьківщини” теж протягом 2017 року пропустив 9 із 16 сесій та половину засідань бюджетної комісії.

Я тебя ногтем раздавлю”, – так казав нардеп Мураєв улітку 2014 року Межерицькому.

Про це депутат, тоді ще Зміївської міськради, написав у своєму блозі на “Лівому березі”. Уперше Межерицького обрали депутатом місцевої ради 2010 року. Спілкуючись із представником Руху ЧЕСНО, Межерицький розповів, що під час попередньої каденції в міськраді він, будучи в меншості, активно виявляв свою опозиційність до “промураєвської” більшості (тільки членів “Партії регіонів” було 21 із 30). Одним з векторів його роботи було написання матеріалів для газети “Зміївський кур'єр” та ресурсу “Лівий берег”. Саме за них, на переконання депутата, йому й почав погрожувати Мураєв під час особистої зустрічі влітку 2014 року.

И еще парочка далеко нелитературных выражений, которые с трудом совмещаются с депутатской этикой народного избранника. Все это сопровождалось тряской меня за ворот рубашки”, – писав у своєму блозі Межерицький.

Як запевняє депутат, удруге обиратися до органів місцевого самоврядування особливого бажання він не мав, проте виборці з округу переконали його балотуватись у депутати районної ради 2015 року. Наразі Межерицький виснажений тривалим протистоянням із домінуючими прихильниками Мураєва й не бачить великого сенсу відвідувати сесії з комісіями, віддаючи перевагу іншим видам депутатської діяльності – надсиланню депутатських звернень та роботі з виборцями на місцях. Також депутат розповів, що про деякі засідання сесії та комісій попереджають лише за добу й не завжди є можливість організувати свій час так, щоб туди потрапити.

Розпорядження про скликання сесії Ради доводиться до відома депутатів Ради і населення не пізніше як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках - не пізніше як за день до сесії, із зазначенням часу скликання, місця проведення та питань, які передбачається винести на розгляд Ради”, - значиться у п. 15.5 регламенту Зміївської районної ради.

На запитання щодо бажання балотуватись у наступному скликанні Межерицький однозначно не відповів, зазначивши, що вести мову про наступні місцеві вибори ще зарано, адже не зрозуміло, чи буде створено ОТГ на території Зміївщини.

Та незалежно від того, чи подаватиме свою кандидатуру до наступного складу ради, Межерицький твердить, що готовий передавати здобутий досвід.

Світлана Тяжлова із “За життя” 2017 року пропустила 9 сесійних засідань.

Я работаю на скорой помощи. И в 17-м году в связи с реформой у нас много уволилось фельдшеров, и, получается, мы работали “через клеточку”. Это когда я день работаю, 12 часов, потом в ночь, а вот после ночи я приезжаю и опять на следующий день – в день. Я понимаю, что меня могут отпустить по справочке, “вот у меня сессия – я отпросилась на работе”, но чисто физически некем было заменить”, – пояснила Тяжлова.

Депутатка розповіла, що наразі ситуація дещо стабілізувалась, у неї з’явилося більше вихідних, і тепер вона, за її словами, намагається не пропускати засідань сесії та комісії.

Виборці мають усі підстави для відкликання депутатів, які пропустили понад половину засідань сесій чи постійних комісій. Автори Закону України “Про місцеві вибори” подбали про те, щоб ускладнити умови відкликання депутатів місцевих рад. Із 2015 року виборці можуть ініціювати це питання, але остаточне рішення ухвалює партія.

А проте, механізм працює, і після ухвалення цього закону вже були прецеденти відкликання депутатів за народною ініціативою з Кам’янської (двічі), Вараської, Бучанської, Криворізької, Тернопільської, Черкаської, Полтавської (двічі), Забірської, Синицької та інших рад.

Натисніть для збільшення

Замість депутатів, котрі втрачають мандат, до ради потрапляють кандидати, які є наступними у виборчих списках фракції після обраних депутатів. Так, замість кандидатів на відкликання Буряк та Межерицького з “Батьківщини” до райради можуть потрапити пенсіонерка Ніна Федченко та фермер Юрій Ілюхін, представників БПП Кухтіна й Терещенка можуть замінити директор ТОВ "Нова Слобода" Олексій Миргородський і директор Зміївської ЗОШ №2 Євген Двигун, а “сімку” депутатів із “За життя” – такі кандидати:

До речі, цього року в депутатському корпусі Зміївської райради вже відбулися зміни. Колишню лідерку фракції БПП Олену Гуляк замінив Гаррі Клєріні, який був наступним у виборчому списку.

Вона знайшла інше місце роботи в іншому регіоні. Ви ж розумієте, що з іншого регіону сесії відвідувати, комісії відвідувати не дуже зручно. Так, вона переїхала”, - розповіла голова райради Тетяна Тімофєєва з “За життя”.

Чому депутати прогулюють?

Згідно з методологією Руху ЧЕСНО, ті депутати, які пропустили від 25% до 50% засідань, потрапляють до лав прогульників. У Зміївській райраді таких виявилося 11.

Натисніть для збільшення

Я могла не бути на сесії, тільки якщо працювала або була дуже хвора. Тільки з цієї причини. На чергових сесіях я буваю завжди. У нас засідання комісії одночасно з черговими сесіями відбуваються, тому в мене й немає пропусків комісії”, – розповідає Наталія Мудрак з “Батьківщини” про свої пропуски сесій.

Скористатися з норми закону про оплачуване звільнення від роботи для відвідування всіх сесій депутатка, за її словами, не може, бо працює у приватному магазині.

До лав прогульників потрапили лідери 3 із 4 фракцій райради: Дмитро Челапко з “Відродження”, Надія Настояща із “За життя” та Лілія Пашкова з “Батьківщини”.

У Настоящої, до речі, ми не фіксували кількості пропусків засідань комісії, оскільки вона в середині 2017 року “обмінялася” комісіями з Михайлом Ковальовим. Тепер депутатка є членкинею бюджетної комісії, а Ковальов – регламентної.

Рейтинг партійної безвідповідальності показує, які фракції в місцевій раді мають найбільше прогульників та кандидатів на відкликання. Із фракцій “Відродження” та “Батьківщина” прогульниками виявилися всі депутати.

Натисніть для збільшення

Де опозиція?

Голоси депутатів “проти” або “утримуюся” під час ухвалення рішень можна кваліфікувати як опозиційність. Нещодавно на сайті Громадського руху ЧЕСНО було опубліковано аналітичний матеріал щодо прогулів сесій з комісіями та голосування депутатів Зміївської міської ради, і там усе свідчило про відсутність у раді будь-якої опозиції. У Зміївській районній раді ситуація виявилася аналогічною: протягом 2017 року жоден з депутатів не проголосував “проти” чи “утримуюся” більш ніж 3 рази. По 3 рази опозиційно голосували Буряк, Межерицький, Мудрак і Сидора. Усі вони є представниками “Батьківщини”.

Торік відбулося 16 сесійних засідань, під час яких депутати розглянули 297 питань. І всі без винятку були ухвалені більшістю голосів.

У Зміївській райраді, як і в міській раді, упевнено домінує фракція “За життя”. До 2016 року партія "За життя" мала назву “ЦЕНТР”, її лідером є нардеп-прогульник Вадим Рабінович, а очільником політради до вересня 2018 року був нардеп-кнопкодав Євгеній Мураєв, обраний до ВРУ від мажоритарного округу з центром у Змієві.

У райраді вже змінили назву фракції, у чому можна пересвідчитися на офіційному сайті.

На місцевих виборах 2015 року представники цієї фракції отримали 20 із 36 депутатських мандатів. Головою райради є Тетяна Тімофєєва із “За життя”. Вона працювала помічницею Мураєва під час каденції у ВРУ VII скликання. Зараз Тімофєєва підтримує партію “Наші”, яку очолив Мураєв у вересні 2018 року, одразу після виходу з партії “За життя”.

 

Я з ним працювала, я з ним в дружніх стосунках. У нас з ним співпадають погляди [політичні та ідеологічні, - прим. ЧЕСНО]. Він очолював список партії, за яким ми заходили в районну раду. І наші погляди не розійшлися політичні. Ми дивимося в одну сторону”, - говорить Тімофєєва.

4 з 5 постійних комісій очолили депутати з фракції “За життя”: бюджетну – Дмитро Воронцов, регламентну – Олександр Сидоренко, земельну – Олександр Полька, гуманітарну – Любов Сіверчук. Лише на чолі комісії з питань ЖКГ став Олександр Кухлєєв із БПП.

Про брак опозиції ми запитали в деяких депутатів райради.

Оппозиция? Та я б не сказала. Бывает “против”, но в основном вопросы все такие, которые согласованы. Поддерживаются всеми”, – зауважує представниця “За життя” Наталія Гирман.

Ось що каже представник БПП Ігор Терещенко:

Та не знаю. Я так нічо не скажу. Усі питання, ті, шо виносяться на розгляд сесії, всих усе задовольняє, скоріш за все”, – розмірковує Терещенко.

А от його колега за фракцією Юрій Кухтін має іншу думку з цього питання:

Ні-ні, ви неправильно кажете. Це в залежності від того, яке питання. Є і утримуються, є і не голосують, є і проти. Я особисто голосував проти, тому тут 100% ви не праві. За 2017 рік я вам не можу сказати, бо, чесно кажучи, уже не пам'ятаю, а от у 2018-му точно було”, – зазначає депутат.

Представник “Батьківщини” Андрій Межерицький розповів, що сесійні засідання зазвичай тривають недовго, а справжні дискусії відбуваються під час засідань бюджетної комісії, членом якої він є. За його словами, раніше вони з колегою за фракцією Лілією Пашковою навіть могли блокувати рішення цієї комісії, коли явка була низькою й голосів “промураєвських” депутатів не вистачало для ухвалення рішень. Однак ті швидко зреагували й зараз приходять на кожне засідання в достатній кількості для того, щоб ухвалювати рішення без голосів “батьківщинівців”.

У нас в районній раді всі депутати - це депутати, які ходять по землі. І бути опозиціонером тільки для того, щоб тебе називали опозиціонером, я думаю, нікому не цікаво. У нас всі проекти рішень проходять через комісії. Все обговорюється, всі зауваження там враховуються, якщо вони слушні. І рішення, які доходять до сесій, не викликають сумнівів, бо там вони вже всі вивчені”, - розповідає очільниця райради Тімофєєва.

Нещодавно представники Руху ЧЕСНО проаналізували декларації депутатів Зміївської міськради, а також як вони голосували та відвідували засідання сесій та комісій 2017 року.

Нагадаємо, що раніше журналісти Громадського руху ЧЕСНО інформували виборців про піар політиків Харківщини на 1 вересня 2018 року, виділені на Харківську область у 2017 році субвенції, джерела фінансування у 2016-2017 рр. представлених у Харківській обласній та міській радах партій, задекларовані за 2017 рік кошти депутатів Нововодолазької, Мереф’янської та Чугуївської рад Харківської області, відвідуваність і голосування депутатів Первомайської міськради 2017 року, декларації депутатів Первомайської міськради за 2016 рік, звіт мера Харкова у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, а також їхні доходи у 2017 та 2016 роках.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]