Як працюють депутати Полтавської облради від Миргородщини

Фото: Як працюють депутати Полтавської облради від Миргородщини

За рік до парламентських виборів партії розглядають депутатів обласної ради як кандидатів у нардепи. Громадський рух ЧЕСНО аналізує роботу депутатів Полтавської облради.

Виборці Миргорода та Миргородського району на місцевих виборах 2015 року отримали в облраді двох представників – Костянтина Кірпосенка з “СДП” та Володимира Цибенка з «Відродження».

Миргородський район є центром округу №147 на виборах народних депутатів. Нині депутатом-мажоритарником від цього округу є представник партії «Відродження», кнопкодав і фігурант антикорупційних розслідувань Олег Кулініч. Нардеп-прогульник повідомив Рух ЧЕСНО, що ще не готовий вести мову про те, чи балотуватиметься знову.

Кірпосенко заперечує свої прогули

Костянтин Кірпосенко входить до складу комісії з питань бюджету та управління майном Полтавської облради. За результатами моніторингу відвідуваності засідань, здійсненого Громадським рухом ЧЕСНО, Кірпосенко потрапив до списку прогульників. 2017 року він пропустив чверть засідань комісії.

Такі дані обласна рада оприлюднила на сайті “Доступ до правди”. Однак на своїй сторінці у Facebook Костянтин Кірпосенко заперечує, що прогулював засідання.

У відповідь на прохання журналістів Руху ЧЕСНО надати інформацію на підтвердження того, що він не прогулював засідань, Кірпосенко наводить... анекдоти.

В облраді Кірпосенко має низький рівень опозиційності, голосуючи «проти» або утримуючись лише у 2% випадків. Часто він узагалі не бере участі в голосуванні. Так, Кірпосенко не голосував за 21% питань, які розглядала рада 2017 року.

Із 2010-го до 2015 року Кірпосенко був депутатом Миргородської міської ради й обіймав посаду секретаря. Тоді він висувався від партії «Фронт змін». У листопаді 2015-го Кірпосенко став заступником Миргородського міського голови, а у грудні 2017 року звільнився. Наразі він також є членом виконавчого комітету Миргородської міської ради.

Чи балотуватиметься восени 2019 року до Верховної Ради, Кірпосенко поки що не визначився. Однак таку можливість не заперечує:

Еще времени достаточно, чтобы принять такое решение.

Костянтин Кірпосенко у своїй декларації зазначив зарплату від ПрАТ «Миргородкурорт». На сайті Миргородської міськради сказано, що він працює начальником відділу комп'ютерного забезпечення та інформаційних технологій. У березні 2017 року під час засідання комісії облради з питань охорони здоров’я Кірпосенко клопотав про нагородження працівників цього лікувально-оздоровчого закладу грамотою Верховної Ради України. Зазвичай депутати так чинять, аби здобути підтримку бюджетників.

Також Кірпосенко не оминув нагоди підвищити свій рейтинг завдяки школярам. Як повідомляють на сторінці “СДП”, День знань депутат зустрів у Байрацькій школі Великобагачанської ОТГ. 1 вересня, окрім вітальних слів, цей навчальний заклад отримав від Кірпосенка холодильник для зберігання продуктів.

Таке “обдаровування” можна розцінювати як непрямий підкуп виборців і порушення законодавства про освіту. Рух ЧЕСНО писав, хто з нардепів не посоромився цьогоріч піаритися на школярах.

Кірпосенко, згідно з даними YouControl, є співзасновником двох миргородських будівельних фірм – ТОВ «Миргород-будінвест» і ТОВ «НКГ», зареєстрованих за однією адресою. Крім цього, він є співзасновником ГО «Лад і добробут рідному місту!», а також із 2007-го до 2009 року керував ТОВ «Крок» (основна економічна діяльність – проведення розслідувань і забезпечення безпеки). Причому в декларації депутата зазначено лише те, що він володіє 33% капіталу ТОВ «НКГ».

Цибенко обстоює паперове декларування

Володимир Цибенко до обласної ради обирався за списками партії «Відродження». Раніше він був членом «Партії регіонів». 2010-го та 2015 року він також балотувався до Миргородської районної ради.

В обласній раді Цибенко входить до складу комісії з питань аграрної політики та земельних відносин. Під час сесійних засідань він голосує майже за всі питання. Утримується або не підтримує лише 0,8% питань. Не бере участі в голосуванні в середньому у 8% випадків.

Чи планує Цибенко наступного року балотуватися до Верховної Ради, не відомо. Адже на повідомлення журналістів Руху ЧЕСНО в соцмережах депутат не відповідає й слухавки не підіймає.

2017 року він голосував за поновлення паперового декларування. Тоді депутати облради звернулися до Президента України, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради з вимогою дозволити їм та їхнім колегам у міських, районних, сільських і селищних радах заповнювати декларації про доходи тільки в паперовому вигляді. Про це писало інтернет-видання “Полтавщина”.

Працює Цибенко директором ДП “Дослідне господарство ім. Декабристів” Інституту свинарства й агропромислового виробництва НААН. Це державне підприємство відоме як племінне господарство з розведення миргородської породи свиней. Також депутат веде наукову діяльність в Інституті свинарства й агропромислового виробництва НААН.

Упродовж лютого 2017-го – вересня 2018 року ДП «Дослідне господарство ім. Декабристів» уклало 4 договори про постачання кукурудзи для Інституту свинарства й агропромислового виробництва НААН на суму 235 тис. 485 грн. Інших угод через систему Prozorro це підприємство не укладало.

Полтавські правоохоронці підозрюють посадовців дослідного господарства в розкраданні 100 тис. грн. За інформацією слідчих, працівники підприємства, змовившись зі службовими особами ДП “ДГ «Вирішальне»”, підробляли статистичні й бухгалтерські звіти та продавали вирощену сільгосппродукцію. Крім того, вони незаконно отримували гроші за оренду державного майна. 4 вересня 2018 року слідча суддя Октябрського райсуду Полтави Ганна Андрієнко надала тимчасовий доступ слідчим ГУНП Полтавщини до документів держпідприємства.

Кулініч декларує італійські меблі й костюми

Фігурант антикорупційних розслідувань Олег Кулініч – нардеп 7-го і 8-го скликань. 2007 року він балотувався до Верховної Ради від “БЮТ”. Чи планує знову балотуватися до парламенту, політик не каже. Твердить, що про це ще зарано вести мову.

2017 року Рух ЧЕСНО підрахував, що Кулініч не брав участі у 53% голосувань за законопроекти Верховної Ради. Крім цього, депутата застукали на кнопкодавстві. Зазначимо, що неособисте голосування є порушенням статті 84 Конституції України.

Олег Кулініч входить до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Зауважимо, що, згідно з аналітикою Громадського руху ЧЕСНО, Кулініч є одним з найактивніших членів комітету в законодавчому полі. Так, він запропонував найбільшу кількість поправок до профільних законів, з яких 90% так чи інакше затвердили.

Відповідно до даних YouControl, Олег Кулініч є власником ТОВ «Октан», яке спеціалізується на вирощуванні зернових, бобових і насіння олійних культур (основний КВЕД). Лише 27-28 лютого 2017 року ця фірма уклала з відділом освіти Зіньківської райдержадміністрації 11 угод про постачання продуктів харчування, ще 3 договори підписали 4 квітня того самого року. Загалом ТОВ «Октан» продало олії, курячих яєць, твердого сиру, меду, масла, риби, хліба, печива, ковбаси, круп і фруктів на 53 тис. 168 грн. Ще 40 тис. 200 грн підприємству нардепа за посівну озиму пшеницю мав заплатити Зіньківський дитячий будинок-інтернат імені О.В.Синяговського. Усі підряди ТОВ «Октан» отримало в неконкурентних закупівлях.

Згідно з декларацією, Кулініч володіє двома квартирами в Києві – площею 155,7 кв.м і 88,5 кв.м. Загальна вартість столичного житла нардепа, за останнім оцінюванням, становить 9,5 млн грн. Окрім цього, Кулініч має житловий будинок у Зінькові площею 900,6 кв.м, що коштує 8 млн грн.

Задекларував нардеп і вишукані італійські меблі торгових марок Ravasi (диван і два крісла для вітальні за 180 тис. грн), Volpi (меблі для спальні за 165 тис. 500 грн), Unique (диван і два крісла за 118 тис. 400 грн) та кухонні меблі торгової марки Florida (245 тис. грн).

Також Кулініч зазначив, що має в гардеробі 4 ділові костюми за 240 тис. грн від італійського виробника Francesco Smalta, італійське зимове пальто Corneliani за 60 тис. грн, одяг знов-таки від італійського бренда хутряних виробів Simonetta Ravizza за 97 тис. 222 грн, одяг від італійського бренда VALENTINO за 49 тис. 857 грн та дитячий одяг від KID SPACE за 55 тис. 565 грн.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів Миргородської районної та Миргородської міської рад і склав рейтинги найзаможніших місцевих обранців. А також виявив прогульників у міській та районній радах.

Авторки: Наталія Норіцина, аналітикиня ЧЕСНО, ГО “ЦентрUA”

Каріна Тютюнник, журналістка для ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]