«Самопоміч» заплатила понад півмільйона за рекламу на Полтавщині

Фото: «Самопоміч» заплатила понад півмільйона за рекламу на Полтавщині

Протягом 2017 року міська й обласна організації «Самопомочі» витратили зі своїх рахунків 1 200 грн. Кошти пішли на оплату інтернету та банківських послуг. Усі ключові видатки осередків покриває центральний офіс. Осередки не обліковують послуги, які надають волонтери. А також намагаються підвищити свій рейтинг з допомогою дітей, вручаючи їм подарунки з партійною символікою.

Щокварталу партійні осередки повинні звітувати про своє майно, доходи, видатки та фінансові зобов’язання Нацагенції з питань запобігання корупції (ЗУ "Про політичні партії"). На що саме та скільки витрачали партосередки дванадцяти політичних партій, які мають фракції в Полтавській міській та обласній радах, проаналізував Громадський рух ЧЕСНО.

2016 року полтавські осередки “Самопомочі” зі своїх рахунків витратили майже 15 тис. грн. З них понад 10 тис. грн обласна й міська організації заплатили за оренду приміщення ТОВ «Рік». 2017-го видатки осередків зменшилися. З власних коштів, тобто тих, які внесли на рахунок партійці та прихильники партії, оплачували лише банківські послуги та доступ до інтернету.

Наприкінці 2016-го партія отримала державне фінансування. Однак ці кошти не надходять на рахунки осередків. Розпоряджається ними й, відповідно, здійснює всі операції центральний офіс. Так пояснюють у прес-службі обласної організації “Самопомочі”.

З кінця 2016 року центральний офіс узяв на себе сплату за оренду приміщень. Тоді ж партійні офіси почали вмебльовувати. На кінець 2017-го загальні витрати на ці приміщення перевищили 200 тис. грн.

У прес-службі розповідають, що саме з кінця 2016 року розпочалася активна робота осередків, з'явилися постійні працівники, адже до того партійна діяльність відбувалася фактично на громадських засадах, а офіс орендувати доводилося коштом партійців.

Окрім оренди та заробітних плат, центральний офіс також покриває видатки на рекламу. Загалом виготовлення брендованої продукції та розміщення інформації у ЗМІ коштувало партії понад 555 тис. грн.

128 тис. грн переказали ТРК “Лтава” за транслювання реклами, програм і сюжетів на радіо й телебаченні. Платили переважно з рахунку для отримання державного фінансування. Голова обласного осередку В’ячеслав Кущинський твердить, що вже не пам’ятає, що це були за сюжети. Прикладів того, що транслювали, журналістам ЧЕСНО знайти не вдалося. В інших регіонах у той час показували програму “Самопоміч: країна”, яку партія створює за державні гроші.

Ось приклад програми: 

10,7 тис. грн заплатили за опублікування матеріалів у газетах “Зоря Полтавщини” та “Вечірня Полтава”.

Також «Самопоміч» розповсюджувала власні газети. За доставку їх у місті й області ТОВ «Краяни-Лтава» одержало майже 177 тис. грн.

Понад 240 тис. грн партія виклала за виготовлення поліграфічної та брендованої продукції, такої як значки, банери, плакати, блокноти, папки, календарі, листівки, пакети, візитні картки, флаєри, ручки, футболки, прапори.

Рекламна продукція «Самопомочі» (джерело – сторінка міської організації партії у Facebook)

Брендовані речі партійці часто роздають під час масових заходів. Полтавські осередки «Самопомочі» долучаються до різних активностей у місті або самі їх організовують. Наприклад, під час обласних змагань зі спортивного орієнтування «Сніжинка» вони вручали учасникам пакети й рюкзаки з логотипами «Самопомочі». Напередодні новорічних свят партійці також беруть участь у соціальній ініціативі «Дід Мороз іде до дітей».

В’ячеслав Кущинський і Катерина Бистрицька на акції «Дід Мороз іде до дітей» (джерело – сторінка міської організації партії у Facebook)

Нагородження учасників змагань з орієнтування «Сніжинка» (джерело – сторінка міської організації партії у Facebook)

Учасники змагань з орієнтування «Сніжинка» з подарунковими наборами від «Самопомочі» (джерело – сторінка міської організації партії у Facebook)

Узагалі, партії полюбляють використовувати "дитячу тему", щоб здобути прихильність та голоси електорату. Креативний директор рекламної агенції TABASCO Олександр Смірнов каже, що родина й діти завжди були традиційною цінністю для українського суспільства. Крім того, дитина — безпрограшний образ, який викликає у виборців сильні емоції.

Громадський рух ЧЕСНО вже писав про полтавських депутатів, котрі скористалися з нагоди попіаритись у День знань.

Голова обласного осередку партії В’ячеслав Кущинський зазначає, що партійці долучаються до таких акцій як волонтери. На добровільних засадах працюють і розповсюджувачі газет у наметах. У звітах про це немає згадок.

2017 року партійні газети розповсюджували в с. Щербані та с. Розсошенці (джерело – сторінка міської організації партії у Facebook)

Розповсюдження газет у В. Багачці (джерело - сторінка міської організації партії у Facebook)

У наметах виходили, мабуть, 2-3 рази за 2016-2017 роки. Або депутати, або я як голова обласної організації, або Ігор Окіпнюк як голова міської організації. Не виходило це, на жаль, частіше робити, – каже В’ячеслав Кущинський.

Згідно з чинним законодавством, партія повинна звітувати про кожен внесок на її користь. А під внесками маються на увазі й роботи чи послуги, отримані партією безоплатно.

Кущинський говорить, що про таку норму закону не знав і вважав раніше, що у звіті потрібно відображати лише матеріальні активи та грошові кошти:

А як воно в гроші переводиться, якщо людина не отримує нічого? Я уявляю, скільки мені треба заповнити за ці два роки. Я найкрутішим спонсором у Полтавській області буду. Я вважав, якщо людина – волонтер, то якось оцінити у грошовому плані її роботу… Виходить, і роботу депутатів тоді потрібно оцінювати.

Зазначимо, що, згідно зі ст. 15 ЗУ «Про політичні партії в Україні», сума внеску у формі робіт або послуг визначається за ринковою вартістю ідентичних або подібних робіт і послуг за методологією НАЗК.

Щоправда, НАЗК так і не затвердило методології оцінювання спонсорських внесків у вигляді послуг чи товарів. Експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков, який тримає руку на пульсі щодо впровадження НАЗК цієї методології, повідомив, що її вже розроблено.

У партій є два варіанти поведінки. Перший – узагалі не оцінювати (спонсорські внески у вигляді товарів і послуг, – Н.Н.), оскільки немає механізму оцінювання. Другий – оцінювати так, як вони вважають правильним, і відображати. Будь-який з цих варіантів важко назвати незаконним чи законним... На рівні журналістики ви можете про це говорити. На рівні юриспруденції в черговий раз доводиться констатувати безперспективність притягнення до відповідальності (за незвітування про спонсорські внески, – Н.Н.), – пояснює Калмиков.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО започаткував серію статей про доходи та витрати місцевих організацій партій. Журналісти вже проаналізували, якими коштами розпоряджалися партійні осередки у 2016-2017 роках.

Також Рух ЧЕСНО аналізував роботу полтавських депутатів, зокрема відвідування ними засідань комісій та сесій обласної ради, доходи, статки та майно депутатів міської ради, зазначене в деклараціях, а також роботу Миргородської міської ради 2017 року.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]