На що витрачають гроші партійні осередки Харківщини?

Фото: На що витрачають гроші партійні осередки Харківщини?

У “БПП” найбільше коштів спрямовували на зарплати, у “Нашому краї” – на рекламу, у “Батьківщині” – на утримання місцевих осередків партії.

“Батьківщина” своїй єдиній офіційній працівниці платила зарплату менш ніж 2 тис. грн і порушила закон, не відкривши банківські рахунки для 43 місцевих організацій зі статусом юросіб. “Відродження” витратило в півтора раза більше, ніж отримало внесків. У “Відродження” та “БПП” функціонують незареєстровані як юрособи осередки, а в “Нашого краю” такою є Харківська міська організація партії. “Опозиційний блок” протягом 2 років не мав жодного зареєстрованого осередку в області.

Рух ЧЕСНО проаналізував видатки й майновий стан партій, представлених фракціями в Харківській міській та обласній радах у 2016-2017 роках.

Парламентські партії з 2016 року отримують держфінансування і звітують про витрачені кошти. Після наступних виборів на таку фінансову підтримку зможуть претендувати навіть ті партії, що не пройдуть до Верховної Ради, але подолають 2% бар’єр.

Громадський рух ЧЕСНО після вивчення надходжень аналізує видатки місцевих осередків партій, які мають фракції в Харківській міській та обласній радах.

Зведені таблиці зі звітів цих партій показують, що ті розподілили свої витрати у 2016-2017 роках таким чином:

Фантомні осередки президентської партії

(ХМР – 7 депутатів, ХОР – 20 депутатів)

У “БПП” найзаможніший осередок з-поміж партій, які мають фракції в Харківській міській та обласній радах. Загальна сума його видатків за 2016-2017 роки сягнула майже 8,9 млн грн.

Згідно зі звітами, протягом цих двох років партія на Харківщині витрачала кошти на таке:

2016 року в Харківському територіальному осередку “БПП” налічувалося 17 співробітників, а 2017-го – 60. Отже, середня зарплата працівника офісу “БПП” 2016 року становила 3,6 тис. грн на місяць, а 2017-го – 5,6 тис. грн.

На другому місці за витратами – реклама, а саме: виготовлення газет, поліграфічної та брендованої продукції, видавнича діяльність, розміщення реклами тощо. До цієї графи видатків входить і друк партійної газети “Солідарність. Харківщина”.

На Харківщині є багато надходжень з інших фондів, які не стосуються державного бюджету, і вони витрачають їх, як мають думки, – каже керівник юридичного відділу центрального секретаріату партії “БПП” Борис Сікліцький.

Партія користується 26 об’єктами нерухомості в різних населених пунктах області, на оренду та експлуатацію яких обласний осередок витратив понад 1 млн грн.

Фрагмент фінансового звіту Харківської територіальної організації партії “БПП” за 2017 рік

На офіційному сайті “БПП” можна знайти згадки про очільників і діяльність різних місцевих організацій партії, зокрема Шевченківської районної, Нововодолазької районної, Зміївської районної, Чугуївської районної, Чугуївської міської, Лозівської міської, Люботинської міської та багатьох інших партійних осередків у Харківській області.

Проте у звіті Харківського обласного осередку “БПП” не зазначено жодної місцевої організації партії в інших населених пунктах.

Із Харківським територіальним осередком нам не вдалося зв’язатися, тому питання про офіси коментував керівник юридичного відділу центрального секретаріату партії “БПП” Сікліцький.

Тільки Харківська територіальна організація – юридична особа. Лише вона може юридично виступати стороною договору. Правосуб'єктність укладення договорів, здійснення платежів є тільки в юридичних осіб, згідно з Господарським кодексом України. Така ситуація в усій країні – усі договори укладено виключно на територіальні організації партії, – пояснює Борис Сікліцький.

Отже, на Харківщині є значна кількість осередків “БПП”, незареєстрованих як юридичні особи.

Функціонування осередків без статусу юридичної особи є законним. Неподання фінансової звітності такими структурними утвореннями, на жаль, також є законною бездіяльністю. Тому непрозорість доходів і витрат таких утворень обумовлена особливостями правового регулювання. Чи можуть бути якісь фінансові та інші маніпуляції, обумовлені цією прогалиною в законодавстві? Так. Але стверджувати, що сам факт існування таких утворень без статусу юридичної особи свідчить про щось погане, НЕ МОЖНА, – розмірковує експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков.

Наступна сходинка видатків “БПП” на Харківщині – податки. П’яте місце – матеріальні витрати та різноманітні послуги.

Цікавим пунктом у звіті є “інші не заборонені законом витрати” на суму 18 тис грн. Транзакцію було здійснено на рахунок центрального офісу “БПП” у березні 2017 року.

Фрагмент фінансового звіту Харківської територіальної організації партії “БПП” за 2017 рік

Читайте також: Харківський “БПП” фінансували від імені бюджетників, частина яких навіть не здогадувалася про те, що фінансує осередок партії

“Наш край” найбільше витратив на рекламу

(ХМР – 7 депутатів, ХОР – 11 депутатів)

На другому місці за надходженнями та видатками – обласна організація партії “Наш край”. Протягом 2016-2017 років з її рахунків було витрачено майже 2,8 млн грн.

Осередок “Нашого краю”, згідно з фінансовими звітами, у 2016-2017 роках не мав жодного офіційно зареєстрованого працівника. Однак, судячи зі звітів партії, діяльність в області вона вела. Це може свідчити про те, що використовувалася праця волонтерів.

У таблиці «Спонсорські внески на користь політичної партії, у тому числі за кордоном» глави 6 розділу III зазначаються всі внески товарами, роботами, послугами, надані або отримані безоплатно чи на пільгових умовах (за ціною, нижчою за ринкову вартість ідентичних або подібних робіт, товарів та послуг на відповідному ринку) на користь політичної партії, – ідеться в п.6 третього розділу Положення про порядок подання Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру.

Питання про незазначення у звіті працівників осередку прокоментував член правління Харківської міської організації “Нашого краю” Олександр Карташов:

В обласній та міській організації партії дійсно немає найманих працівників. Є люди – голова, голова виконкому, члени політради, які виконують покладені на них функції за статутом. На жаль ми не бачимо чіткого механізму, як порахувати даний внесок.

Згідно з чинним законодавством, партія повинна звітувати про кожен внесок на її користь. А під внесками маються на увазі й роботи чи послуги, отримані партією безоплатно. Зазначимо, що, відповідно до ст. 15 ЗУ «Про політичні партії в Україні», сума внеску у формі робіт або послуг визначається за ринковою вартістю ідентичних чи подібних робіт і послуг за методологією НАЗК.

Щоправда, НАЗК так і не затвердило методології оцінювання спонсорських внесків у вигляді послуг чи товарів. Експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков, який стежить за впровадженням НАЗК цієї методології, повідомив, що її вже розроблено.

У партій є два варіанти поведінки. Перший – узагалі не оцінювати [спонсорські внески у вигляді товарів і послуг, – прим. ЧЕСНО], оскільки немає механізму оцінювання. Другий – оцінювати так, як вони вважають правильним, і відображати. Будь-який з цих варіантів важко назвати незаконним чи законним... На рівні журналістики ви можете про це говорити. На рівні юриспруденції в черговий раз доводиться констатувати безперспективність притягнення до відповідальності [за незвітування про спонсорські внески, – прим. ЧЕСНО], – пояснює Калмиков.

Проте в партій є поле для маневрів.

У принципі робити на користь партії, зокрема й зовнішню рекламу, може будь-яка фізична або юридична особа. Теоретично партія мала б відобразити у звіті свою зовнішню рекламу як внесок. Але практично виходить так, що в законі немає обов’язку в партії моніторити всю територію України, а у третіх осіб, які здійснюють заходи на підтримку партії, немає обов’язку повідомляти її про це, – зазначає Калмиков.

А ось що каже стосовно цього провідний аналітик з партійних фінансів Громадського руху ЧЕСНО Ігор Фещенко:

Дискусійним є лише питання грошового оцінювання спонсорського внеску, і не варто піддавати сумніву, чи повинна партія декларувати волонтерів чи ні. Однозначно повинна. Питання тільки в тому, як оцінити такий внесок у грошовому еквіваленті. Відповідь на це запитання мало б дати НАЗК у своїй методології. Зараз не має значення, чи у графі оцінки вартості внеску партії ставлять 0 або 100 гривень. Головне – партія зобов’язана декларувати, хто надав внесок та який саме чи в якому обсязі.

Найбільшу суму коштів Харківський обласний осередок партії “Наш край” витратив на газету й поліграфічну продукцію. Цікаво, що оплата за газети два роки поспіль надходила на рахунок ПрАТ “Время”, більша частка акцій якого належить медіахолдингу “АВЕК” нардепа та голови харківського “Нашого краю” Олександра Фельдмана, з котрим пов’язані всі юрособи – інвестори осередку у 2016-2017 роках.

Фрагмент фінансового звіту Харківської обласної організації партії “Наш край” за 2016 рік

“Газета «Время» входить до ТОП-3 газет харківської області, та надає якісні послуги. Вибір "Время" – це було прагматичним рішенням”, – зазначає член правління Харківської міської організації партії “Наш край” Олександр Карташов.

Станом на 2017 рік харківський осередок “Нашого краю” користувався 11 об’єктами нерухомості, 5 з яких розташовані в Харкові. Друге місце за видатками посідає саме оренда цих приміщень.

Фрагмент фінансового звіту Харківської обласної організації партії “Наш край” за 2016 рік

Всі ці приміщення використовувалися в якості відкритих приймальнь партії. В деяких з них депутати проводять прийоми громадян, – твердить Олександр Карташов.

Також 2017 року осередок "Нашого краю" витратив майже 200 тис. грн на соціологічне дослідження.

Два роки поспіль обласна організація партії переказувала кошти ФОП Пранчук Володимир Павлович “за пакети”. Загальна сума транзакцій – понад 60 тис. грн. Утім, постало питання, що це за “пакети”, якщо безкоштовний запит на сайті Міністерства юстиції не показав серед КВЕДів підприємця нічого, пов’язаного з продажем пакетів.

У цього ФОПА ми замовили брендові пакети. Замовлення було нами отримане – брендові пакети з символікою партії, – запевняє Олександр Карташов.

Фото: відповідь на запит Руху ЧЕСНО до НАЗК

У “Нашого краю” теж функціонує місцевий осередок без реєстрації юрособи – Харківська міська організація.

Читайте також: Офшори і гроші лідерів “Нашого краю” на Харківщині

Диво “Відродження”: отримали менше, ніж витратили

(ХМР – 57 депутатів, ХОР – 50 депутатів)

Судячи зі звітів, протягом 2016-2017 років харківські осередки “Відродження” витратили в півтора раза більше (776 тис. грн), ніж одержали внесків (489 тис. грн). Офіційно в партії немає співробітників, хоча її місцеві організації вели діяльність. На Харківщині діяли осередки “Відродження” без реєстрації юрособи. У таблицях звітів про нерухомість не зазначено приміщень, якими користувались у партії. Відсутні у звітах і подарунки депутатів від “Відродження” дітям.

Про це та про інші речі, пов’язані з харківським “Відродженням”, можна прочитати в окремій статті, підготовленій Громадським рухом ЧЕСНО.

Як працює “Самопоміч”?

(ХМР – 13 депутатів, ХОР – 12 депутатів)

Фінансові звіти осередків партії “Самопоміч” на Харківщині – обласного та Харківського міського – майже порожні. Це зумовлено не тим, що вони бідують, а позицією керівництва центрального офісу “Самопомочі”. “Центр” не переказує коштів осередкам, а резервує їх на своєму рахунку.

Всі організації "Самопомочі" в області фінансуються за рахунок коштів держбюджету, які отримує партія від НАЗК. При цьому такі кошти безпосередньо не перераховуються на організації партії, а закріплюються за обласними, місцевими організаціями партії відповідної області шляхом резервування відповідних сум на окремому рахунку Політичної партії "Об’єднання “Самопоміч", – розповідає народний депутат і голова обласного осередку партії Роман Семенуха.

Нардеп наполягає, що Законом України “Про політичні партії в Україні” не передбачена можливість переказу коштів державного фінансування на поточні рахунки місцевих організацій партії.

За рахунок коштів центрального державного фінансування Харківський обласний та Харківський міський осередки протягом 2016-2017 років фінансували: виплату заробітної плати; сплату податків та внесків у соціальні фонди із заробітної плати; оплату оренди; друк та роздачу партійної газети "САМОПОМІЧ", – повідомляє Семенуха.

За його словами, центральний апарат партії з державних коштів виділив осередкам на Харківщині такі суми:

– 2016 рік: Харківська обласна організація – 155 398,28 грн, Харківська міська організація – 207 197,70 грн;

– 2017 рік: Харківська обласна організація – 498 133,29 грн, Харківська міська організація – 351 523,48 грн;

– три квартали 2018 року: Харківська обласна організація – 462 822,27 грн, Харківська міська організація – 158 230,56 грн.

І справді, у річному звіті центрального офісу ПП “Самопоміч” зазначено видатки на заробітну плату, оренду приміщень, заходи, послуги телекомпаній, друк газети, оплату відряджень, зовнішню рекламу в Харкові та в області.

Приміщення під офіс Харківському міському осередку партії безоплатно надав його голова – нардеп від “Самопомочі” Ярослав Маркевич, а обласній організації – депутат облради Олександр Котуков.

Безпосередньо з рахунків харківських осередків “Самопомочі” у 2016-2017 роках сплачували різні комісійні збори та за рекламні послуги.

До речі, укладачі звіту за 2016 рік у зведеній таблиці помилково зазначили видатки на рекламу як сплату “матеріальних витрат”.

Фрагмент фінансового звіту Харківської міської організації партії “Самопоміч” за 2017 рік

“Опозиційний блок” без жодного осередку

(ХМР – 0 депутатів, ХОР – 19 депутатів)

Протягом 2016-2017 років “Опозиційний блок” офіційно не провадив діяльності на Харківщині. У нього не було офісів, майна, інформаційної кампанії, працівників, внесків, державного фінансування, банківського рахунку та, відповідно, витрат. Сам осередок два роки поспіль перебував у стані перереєстрації та був занесений до Єдиного державного реєстру лише 13.12.2017р.

У 2017-му році організація господарську діяльність не здійснювала, – відповіли у прес-службі центрального офісу ПП “Опозиційний блок”.

Зауважимо, що 2017-го “Опозиційний блок” надавав кошти з держбюджету своїм осередкам у всіх областях України, окрім чотирьох, серед яких опинилась і Харківська область.

Куди вкладали гроші люди Тимошенко?

(ХМР – 0 депутатів, ХОР – 8 депутатів)

Найбільше коштів за 2016-2017 роки Харківський обласний осередок “Батьківщини” витратив на утримання осередків. Партія своїй єдиній офіційній співробітниці платила зарплату менш ніж 2 тис. грн і порушила закон, не відкривши банківські рахунки для 43 місцевих організацій зі статусом юросіб. Запитання журналістів представники “Батьківщини” ігнорують.

Детальніше з усією цією інформацією можна ознайомитися в окремому матеріалі Руху ЧЕСНО.

Читайте також: Київська "Батьківщина" використовувала персональні дані людей, щоб завести кошти на партію

Зазначимо, що Громадський рух ЧЕСНО публікує далі серію статей про доходи та видатки місцевих організацій партій. Також читайте про донорів партій, представлених у Харківській міській та обласній радах, у 2016-2017 рр. і про витрати харківських осередків “Відродження” та “Батьківщини” у 2016-2017 рр.

Крім того, ми інформували про виділення коштів на округи мажоритарників Харківщини 2017 року, звіт мера Харкова у 2017 році, діяльність депутатів Харківської обласної ради за 2017 та 2016 роки, їхні доходи у 2017 та 2016 роках. Представниками Громадського руху ЧЕСНО було проаналізовано роботу Харківської міськради за 2017 та 2016 роки, доходи депутатів за 2016 рік і виявлено, що колекціонують депутати міськради. Також опубліковано матеріал про лендлордів ради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]