Два в одному: як “Громадська сила” працює на Загіда Краснова

Фото: Два в одному: як “Громадська сила” працює на Загіда Краснова

ВГО “Громадська сила” витрачає чималі кошти на свою діяльність у Дніпрі, працюючи як на імідж однойменної партії, так і на її лідера Загіда Краснова. До речі, нещодавно він повідомив, що на президентських виборах має намір підтримати Юлію Тимошенко.

Діяльність громадської організації можна вважати внесками на користь партії, проте їх не зазначено у звітах.

Громадський рух ЧЕСНО аналізує далі звіти за 2016-2017 роки місцевих організацій партій, представлених у Дніпропетровській обласній і Дніпровській міській радах.

На місцевих виборах 2015 року до Дніпровської міськради потрапили 7 висуванців партії “Громадська сила”. Вони створили окрему фракцію, голова якої Загід Краснов заявив, що буде в конструктивній опозиції до міського голови. Одразу після виборів рада фактично розкололася навпіл і не могла обрати секретаря. Сесії відбувалися досить гаряче. Краснов намагався стати секретарем і навіть деякий час начебто обіймав цю посаду. Наразі пристрасті у Дніпровській міськраді вгамувалися.

За результатами першого року роботи Дніпровської міської ради депутати Загід Краснов та його син Руслан опинилися серед найзатятіших прогульників. Вони були відсутні на більшості засідань сесії 2016 року. Проте після опублікування Громадським рухом ЧЕСНО статті про депутатів-прогульників статистика змінилася. За даними офіційного сайту Дніпровської міськради, на 21 листопада 2018 року Загід Краснов відвідав 72% сесійних засідань (27 із 37), а його син – 56% (21 із 37). Утім, кількість їхніх голосувань (“за”, “проти”, “утримався”) за проектами рішень є досить незначною.

Фракція “Громадська сила” підтримує не всі рішення, які ухвалює більшість Дніпровської міської ради.

Партія фактично є регіональною. На місцевих виборах 2015 року “Громадська сила” отримала 46 депутатів різних рівнів у Дніпрі та Нікополі.

Витрачали більше, ніж одержували

Партію “Громадська сила” офіційно фінансують переважно керівники її місцевих організацій, їхні родичі та бізнес-партнери.

 

Протягом 2016 року, за даними звітів, партійні осередки витратили значно більше, ніж отримали.

Наприклад, на рахунки міської організації партії “Громадська сила” 2016 року надійшло 1 305 грн, а витрачено було 76 672 грн, з них 72 884 грн – на рекламу в ЗМІ. Те саме спостерігалося й у Дніпропетровській облорганізації партії, але суми були меншими.

2016-го видатки перевищували внески у зв’язку з тим, що на партійних рахунках залишилися гроші після місцевих виборів 2015 року.

Деньги с прошлых выборов остались. И в городской организации также. Просто по отчету нигде не указывается остаток, нужно смотреть только предыдущие отчеты, будет видно”, – телефоном пояснили нам в обласній організації партії “Громадська сила”.

2017 року майже всі внесені на рахунки кошти осередки витратили на оренду офісу, комунальні й банківські послуги.

Партія під прикриттям громадської організації

Попри таке порівняно невелике фінансування, у Дніпрі “Громадську силу” добре знають. На попередніх місцевих виборах партія провела до Дніпровської міської ради 7 своїх кандидатів і ще 35 – до районних у місті рад. Цьому посприяли, зокрема, і зовнішня реклама, ремонти й інші акції, які влаштовує навіть не сама партія, а Всеукраїнська громадська організація (ВГО) “Громадська сила”.

Між громадською організацією та партією існує безпосередній зв’язок. Так, голова партії Олексій Пермяков є одним зі співзасновників ВГО “Громадська сила”. А керівниця ВГО “Громадська сила” Катерина Збарська є членом правління центральної ради партії “Громадська сила”.

2017-го білборди із Загідом Красновим заклеїли наліпками з написами про те, що зображений на них логотип ВГО “Громадська сила” вкрали в американських школярів.

Фото з Facebook: Олексій Шепель.

 

Цей самий логотип використовують як партійний. Картинка з офіційного сайту Соборної районної в м. Дніпрі ради

Громадська організація опікується здебільшого житлово-комунальним господарством Дніпра: то лічильник тепла поставить, то електрощитову оновить, то з ремонтом каналізації допоможе, то піддашок над входом до під’їзду зробить, то непрацюючий ліфт відремонтує.

Ремонтують електрощитові в будинку

Причому керівниця громадської організації Катерина Збарська, яка також є депутаткою Дніпровської міської ради, наголошує, що ці роботи оплачуються не з коштів, які виділяють з місцевого бюджету на виконання доручень виборців, а з фонду ВГО “Громадська сила”.

Друзья! Не путайте депутатскую деятельность с личными средствами. Потому как только “Громсила” помогает людям со своего фонда, все остальные предпочитают делать себе пиар на бюджетных деньгах”, – прокоментувала одне з відео “Громадської сили” Збарська.

Нагадаємо, що, як повідомляв міський голова Дніпра Борис Філатов, не всі депутати одержують гроші для свого округу через прогули. Він також визнає, що такі кошти є корупційним інструментом, проте залишає його тим обранцям, які відвідують засідання.

Я считаю, что это тоже в какой-то степени инструмент политической коррупции: депутат, который распоряжается суммой в 2,3 млн, опосредственно покупает лояльность избирателей – ...красить лавочки, вставлять окна, ремонтировать подъезды. Так вот, после того, как они перестали ходить в зал, на комиссии, я им просто приостановил выплаты", – зазначив очільник Дніпра Громадському руху ЧЕСНО.

За даними ГО “Платформа Громадський Контроль”, у першому півріччі 2017 року мер Дніпра схвалив заявки на фінансування потреб виборців, отримані від трьох депутатів із фракції “Громадська сила” – Ігоря Лаппо (1,8 млн грн), Віталія Верби (1,7 млн грн), який наразі вже не є членом фракції, та Абдули Ельдарова (понад 1,6 млн грн). З-поміж них найбільше пропусків має Віталій Верба 7 сесійних засідань, а найменше – Абдула Ельдаров2 засідання.

Депутатка від “Громадської сили” Катерина Збарська 2016 року відвідала більше пленарних засідань міськради, ніж Загід і Руслан Краснови, однак у першому півріччі 2017 року Борис Філатов не затвердив жодної її заявки на виділення коштів для округу, хоч це й були невеликі суми.

Facebook-сторінка організації рясніє інформацією про ремонти й інші активності “Громадської сили”.

2016 року, судячи з дописів у Facebook, громадська організація була менш активною, ніж торік. Можливо, через те, що Загід Краснов був кандидатом у народні депутати й витратив на свою передвиборчу кампанію декілька мільйонів. Зауважимо, що балотувався він як безпартійний самовисуванець. Краснов брав участь у всіх виборах до Верховної Ради, починаючи з 2006 року, крім 2012-го. Того року його затримали у зв’язку з порушеною знову справою щодо ДТП, яка трапилася ще 2008 року, але згодом відпустили під підписку про невиїзд. Тому не виключено, що він балотуватиметься до парламенту й наступного року.

2017-го діяльність ВГО “Громадська сила” пожвавилась. Як свідчать відео з її Facebook-сторінки, торік у Дніпрі за її підтримки було виконано щонайменше 20 ремонтів вартістю від кількох тисяч гривень і більше, зокрема й у співфінансуванні з мешканцями. Наприклад, на ремонт каналізації в провулку Любарського, 12, судячи із сюжету, ВГО виділила 6 тис. грн, решту коштів надали жителі. Організація також співфінансувала ремонт каналізації в будинку на вулиці Дмитра Кедріна, на який, за словами голови ОСББ, було потрібно до 20 тис. грн.

Відео про ремонт на Любарського

Десятки миллионов”, – відповіла Катерина Збарська на запитання щодо річних витрат ВГО “Громадська сила”.

Загіда Краснова часто титрують просто: лідер “Громадської сили”

Якщо придивитися до таблички офісу “Громадської сили”, то на ній дописали “ВОО” (“ВГО” українською), аби уточнити, що це офіс саме громадської організації

Отже, мільйони гривень з фонду громадської організації “працюють” на партію “Громадська сила”, тобто їх необхідно відображати у фінансових звітах партії.

Будь-які товари та послуги, здійснені на користь партії, повинні бути відображені у звіті”, – наголошує експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков.

А проте, керівниця ВГО “Громадська сила” Катерина Збарська заперечує те, що громадська організація покращує імідж партії:

Общественная организация работает на имидж людей”.

Аналітик Громадського руху ЧЕСНО Олексій Півторак зазначає, що партії в Україні часто використовують однойменні громадські організації для того, аби прийти до влади, залучити прихильників, приховувати тіньові каси й підкуповувати виборців.

Наприклад, лідер партії “Народний контроль” Дмитро Добродомов скористався з довіри українців до громадського сектора для просування партії з допомогою ГО “Громадський рух “Народний контроль”.

Цьогоріч громадська організація “Солідарність” благодійно розмістила білборди-привітання з Днем Конституції України із символікою “Блоку Петра Порошенка “Солідарність”.

Що спільного у Краснова, Лазаренка та Тимошенко?

Цікаво, що лідера “Громадської сили” Загіда Краснова немає серед засновників ані партії, ані всеукраїнської громадської організації.

На сьогодні співзасновниками партії є Сергій Пересунько та Сергій Марков (обидва 2006-го балотувалися від “Блоку Лазаренка”), а також Наталія Гудкова.

Саме до “Блоку Лазаренка” належала партія, яка згодом змінила назву на “Громадська сила”. Але про все по черзі.

На президентських виборах 2004 року Загід Краснов очолював Дніпропетровський штаб кандидата у Президенти України Віктора Ющенка. Коли Ющенко здобув перемогу, з лютого до червня 2005-го Краснов виконував обов’язки заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

15 грудня 2005 року відбувся перший з’їзд партій “Блоку Лазаренка” (Усеукраїнського об’єднання “Громада”, партії “Соціал-демократичний союз” і Соціал-демократичної партії України), на якому висунули кандидатів у депутати Верховної Ради. За номером 7 у списку містився керівник Усеукраїнського об’єднання “Громада” Загід Краснов. Цікаво, що в коментарі виданню “Деловая столица” він твердив, що не був членом партії “Громада”:

Единственное, я был руководителем партии “Громада”, так получилось, что я не вступил в эту партию, но руководил ею”.

 

Попри поразку “Блоку Лазаренка” на виборах до парламенту, ВО “Громада” під керівництвом Загіда Краснова отримало 17 мандатів у Дніпропетровській міській раді. Там він очолив однойменну фракцію. ЗМІ називали Краснова фактичним керманичем більшості в міськраді, яку формували фракції ВО “Громада”, “Партія регіонів”, “Віче”, “Блок Наталії Вітренко” та “Комуністична партія України”.

ВГО “Громадська сила” зареєстрували ще 2007 року. Її засновником і лідером став Загід Краснов.

А 2009-го партія “Соціал-демократичний союз”, що належала до “Блоку Лазаренка”, змінила назву на “Громадська сила”.

Раніше до ВО “Громада”, окрім Загіда Краснова та Павла Лазаренка, мала стосунок і Юлія Тимошенко. На виборах до Верховної Ради 1998 року вона балотувалася саме як член цієї партії.

Краснов і Тимошенко досі перетинаються в місцевих новинах. А 12 листопада 2018 року сайт depo.ua повідомив про те, що головою дніпровського штабу Юлії Тимошенко став Загід Краснов.

Утім, 22 листопада Загід Краснов заявив Руху ЧЕСНО, що він не є керівником виборчого штабу Тимошенко, але особисто підтримуватиме її на президентських виборах 2019 року.

Там (у новині – авт.) даже написано неправильно. Я не секретарь городского совета. Я не возглавляю штаб Юлии Тимошенко. Даже штаба у Юлии Тимошенко, по-моему, нету вообще – ни областного, ни городского. Там (у новині – авт.) еще было написано “традиционно поддерживаю”. Я никогда ее не поддерживал. Но сейчас, на этих выборах (президентських – авт.), буду поддерживать. Просто как Краснов”, – прокоментував він новину про очолювання штабу Тимошенко.

Нагадаємо, що на Дніпропетровщині один зі спонсорів БППсидить на партійній зарплаті. Його фірма часто виграє тендери держорганів і місцевих рад. “Опоблок” підтримують представники агрегатного заводу Яцуби-Морозенка, а “УКРОП” фінансують партнери Філатова. Родичі Тимошенко фінансували партію й жили в борг, а Дніпровську міську парторганізацію “Нашого краю” проспонсорував підприємець Антон Грищенко. Він заробляє на департаменті міськради, підпорядкованому заступнику мера Олександрові Сидоренку – очільнику міського осередку партії “Наш край”.

Місцеві організації “Радикальної партії Олега Ляшка” не звітують про свої видатки й надходження, проте торік вони вели політичну діяльність. “Радикали” платять каналу Ахметова у Дніпрі та переказують державні кошти за оренду офісу фірмам родини Сергія Рибалки, якого Ляшко називав спонсором партії.

Торік у Дніпрі відбулося чимало заходів на користь партії “За життя” (аніматори, брендовані мікроавтобуси, пакети, намети, зариблення Дніпра, випуск газети, усілякі подарунки тощо), але інформація про фінансування цих та інших активностей залишилася поза звітами.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]