До ухвалення Держбюджету 2014 лишилось 3 дні. Нові подробиці

Проект держбюджету 2014 досі не розглянули на бюджетному комітеті.

Цей профільний комітет не збирався жодного разу, щоб обговорити фінансовий закон номер 1 для країни. Останнє засідання бюджетного мало б відбутись 25 грудня. У Європі – це вже було Різдво і більшість депутатів уже були там. Кілька членів комітету тоді-таки зібрались, але кворуму для ухвалення рішень не було.

Сьогодні спікер Рибак чітко заявив, що бюджет буде ухвалено цього четверга. Про це ж саме оголосив раніше Микола Азаров. Але обов'язково, перед тим, як проект держбюджету потрапить до сесійної зали, його мають обговорити на бюджетному комітеті. І тут найцікавіше. Досі  не анонсовано жодного засідання бюджетного комітету. Інформації про це не має ані на сайті парламенту, ані на сайті самого бюджетного комітету.
 

Для порівняння, анонс засідання бюджетного комітету у Європарламенті на 23  січня уже давно є на їхньому сайті.

Депутат Павло Різаненко написав у Фейсбук, що засідання бюджетного комітету відбудеться цієї середи. Він отримав про це вже повідомлення. Отже, розгляд проекту держбюджету відбудеться за 1! день до голосування його у парламенті. Причому, це питання стоїть 4!- им у порядку денному.

Уявіть, проект державного бюджету складає кілька сотень сторінок.

Найважливіший фінансовий документ, за яким буде жити вся країна – від пенсіонера до Президента – розглядатиметься одним із питань, як мало значуще. Очевидно, що для того, аби РЕАЛЬНО  заслухати пропозиції депутатів, як покращити проект держбюджету, а згодом обговорити це і проголосувати – замало і тижня.

Отже, засідання, яке відбудеться виглядає, швидше, як формальна річ: просто проголосувати при мінімальному обговоренні за той проект, який подав Кабінет Міністрів.

Ми вже почали  порівнювати проект бюджету 2014 з минулорічним кошторисом країни. Отже, про суттєве збільшення фінансування цього року правоохоронних органів можна почитати за цим посиланням.

А про суттєве зменшення витрат на дітей, хворих на церебральний параліч тут.

Вивчення проекту бюджету України на цей рік приносить нові відкриття. Цього року зменшать фінансування виробництва українського кіна – на 31 млн.грн. Було 146 млн. – планується вже 115. Водночас, на відпочинок у санаторіях народних депутатів та працівників адміністрації Президента дадуть цього року у десятки разів більше, ніж на фінансування житла для офіцерів української армії. Варто порівняти: на будівництво (придбання) житла для військовослужбовців цього року виділено 10 млн.грн. А на санаторії для адміністрації президента – 102 млн. грн...

А така стаття витрат, як надання кредитів на будівництва житла для науковців – педагогів зникла взагалі. Минулого року на це було виділено 1,6 млн грн... 

Майже удвічі хочуть скоротити державну підтримку придбання житла молодими сім'ями. Так, на часткову компенсацію відсоткової ставки кредитів комерційних банків для молодих родин піде 60 млн. грн... замість 111 млн. грн... минулорічних. 

Сергій Андрушко для руху "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]