Округ Онищенка: "Батьківщина" готує в кандидати до ВР помічника нардепа-втікача

Фото: Округ Онищенка: "Батьківщина" готує в кандидати до ВР помічника нардепа-втікача

За рік до парламентських виборів партії розглядають депутатів обласної ради як потенційних кандидатів у нардепи. Облраду використовують як кадровий резерв. На Київщині "Батьківщина" робить ставку на помічника нардепа Онищенка, який планує балотуватися до Верховної Ради від цієї партії.

Пропрезидентська "Солідарність" уже розподілила округи серед кандидатів, але на 93-й округ поки що нікого не знайшлося, хоча, за словами депутата облради від “БПП” Віталія Карлюка, розглядалася кандидатура колишнього голови КОДА й чинного депутата облради від “БПП” Олександра Горгана.

Цей самий 93-й округ є ласим вакантним шматком для політичних сил. До нього належать Миронівський, Кагарлицький, Богуславський і Рокитнянський райони разом з містами Переяслав-Хмельницький та Ржищів.

Громадський рух ЧЕСНО аналізує роботу депутатів Київської облради та цікавиться в них про плани на вибори 2019 року. А також з’ясовує, хто долучиться до передвиборчої боротьби на 93-му окрузі.

Головний кандидат на цей округ від “Солідарності” Олександр Горган розкривати карти не квапиться:

Зараз пріоритет – вибори Президента, і до їхнього закінчення про вибори до Верховної Ради планувати, моделювати, говорити просто безглуздо. Саме результати президентських виборів визначально вплинуть на подальші політичні процеси в країні".

Нині депутатом-мажоритарником від цього округу є кнопкодав і прогульник Олександр Онищенко. Екс-регіонал балотувався до парламенту після Революції Гідності як самовисуванець. Проте 2016 року йому довелося тікати з України до Великої Британії, щоб уникнути покарання, оскільки НАБУ почало розслідування корупційних схем за фактом розкрадання газу в АТ "Укргазвидобування". Наразі нардеп перебуває в розшуку. Як повідомляють ЗМІ, Онищенко може укласти угоду із США та здати ФБР політиків, пов’язаних із цією схемою, в обмін на політичний притулок. За таких умов він достеменно не може претендувати на повернення в українську політику. Принаймні зараз.

Сам Онищенко в коментарі Громадському руху ЧЕСНО відповів, що до парламентських виборів ще далеко й варто дочекатися на результати президентських перегонів. Утім, уже є політики, готові позмагатися за цей округ.

Постає питання, хто йтиме від цього регіону.

Газовий шлейф: як до "Батьківщини" потрапив помічник Онищенка

На минулих виборах з Онищенком конкурував представник "Батьківщини" Сергій Будюк. Він набрав тоді трохи більш ніж 7% голосів виборців. Для порівняння: Онищенко здобув майже 36%.

У своїй передвиборчій програмі Будюк удався до популізму. Як кандидат у законотворці, робота якого полягає в написанні законів, він обіцяв виборцям те, що має робити депутат місцевого рівня: будівництво доріг, зміцнення матеріальної бази шкіл тощо.

Після фіаско на виборах до Верховної Ради Будюк спробував свої сили на виборах до облради. Його обрали мешканці Кагарлика та кількох прилеглих сіл (округ №27). Зазначимо, що "Батьківщина" в облраді має більшість і свого голову, а отже, несе відповідальність за розподіл бюджету та кадрові рішення ради від 2015 року до сьогодні. Будюк підтримує майже всі рішення облради.

За результатами моніторингу Рухом ЧЕСНО декларацій місцевих обранців за 2016 рік, він увійшов до топ-5 депутатів за рівнем статків.

Депутат не має наміру знову балотуватися до парламенту на наступних виборах.

Я йду в облраду. До Верховної Ради попередньо висунули кандидатуру Гринчука (Віктор Гринчук – прим. ред.)", – ділиться планами на майбутнє Будюк.

Згаданий вище Віктор Гринчук також є депутатом облради від "Батьківщини" за округом №93, до якого входить Богуславський район.

Гринчук на платних засадах працював помічником Онищенка дві останні каденції. Цікаво, що 2012 року він балотувався в окрузі депутата-втікача як представник партії "Народна ініціатива" та дістав 0,41% голосів. Це може свідчити про те, що його кандидатура була суто технічною й погодженою штабом Онищенка.

Зауважимо, що рейтинг Гринчука на минулих парламентських виборах був несумірно нижчим, ніж у Будюка, на якого “батьківщинівці” більше не роблять ставки.

Те, що Гринчук піде до парламенту від "Батьківщини", нам підтвердив ще один партієць – Владислав Хахулін.

Журналісти Громадського руху ЧЕСНО неодноразово намагалися взяти у Гринчука коментар, але депутат так і не вийшов на зв’язок.

Тим часом Онищенко запевняє, що вести мову про парламентські вибори ще зарано.

Хоча “батьківщинівці”, здається, уже визначилися з кандидатурою.

У нас уже є кандидат від “Батьківщини” за 93-м округом – Гринчук Віктор буде балотуватися. Я до Верховної Ради не балотуватимусь", – розповідає про свої плани на майбутнє Хахулін.

Нагадаємо, що під час одного із сесійних засідань облради відбулася сутичка між Хахуліним і депутатом від “БПП” Карлюком.

Карлюк, якого звинуватили в нападі на колегу, перепросив і запевнив, що діяв інстинктивно й докладе зусиль, аби поставити опонента з "Батьківщини" на ноги.

Депутат, який не стримав емоцій і застосував силу в сесійній залі, і сам не проти висуватися до парламенту в 93-му окрузі:

Була кандидатура за цим округом, але потім промоніторили і зняли її. Це був Горган – бувший губернатор. Він сам ходив і говорив, що буде по цьому округу йти, але його ніхто не затвердив, оскільки його слова з діями розходяться. Я командний гравець. Є позиція вищестоящего, якщо я буду потрібен на даному етапі, то я згоден, якщо я не потрібен, то я потрібен десь на інших фронтах. Мені комфортно в обласній раді".

Зауважимо, що Карлюк є співвласником мисливського господарства ТОВ "Оксамит-Сервіс" разом із народним депутатом з групи "Відродження" Віталієм Хомутинніком, екс-нардепами Таріелом Васадзе, Олександром Кузьмуком та іншими високопосадовцями.

Він також є засновником ТОВ "Техно Хім Інвест", яке 2013 року продало "Енергоатому" кабелі за завищеною ціною.

На двох стільцях: член "Аграрної партії України" залишається у фракції “БПП”

Ще одним імовірним претендентом на 93-й округ може бути представник “Аграрної партії України”, кандидат на відкликання з облради Володимир Шандра, обраний від Миронівського району. Якось він уже був нардепом, пройшовши до Верховної Ради 2002 року за списком "Нашої України". До того обіймав посаду голови правління "Славутицького рубероїдного заводу". З парламенту він подався до Кабміну, де очолював два міністерства – з питань промполітики та МНС.

Після Революції Гідності був головою ОДА й водночас мав депутатський мандат у Київській облраді. На засідання сесій та комісій член фракції “БПП” майже не з’являється, що дає його виборцям право відкликати депутата через неякісну роботу.

До облради Шандру обрали як представника “Солідарності", проте згодом він змінив партійність, перейшовши до "Аграрної партії України". При цьому з фракції “БПП” його не виключили.

У раді він має нульовий відсоток опозиційності: 2017 року ніколи не голосував проти чи утримувався. А отже, відповідає за всі ухвалені облрадою рішення.

Я не планую йти на вибори. Ми не обговорювали на зборах. Нащьот когось іншого я не знаю, можливо, якщо буде бажаючий, то піде, а я не планую”, – коментує Шандра.

Кадровий резерв "радикалів" на місце в парламенті не претендує

У сусідньому окрузі №93, до якого входять Миронівка та прилеглі села, на попередніх виборах до облради переміг Анатолій Даниленко – представник “Радикальної партії”. Працює він ректором Національного аграрного університету. До Верховної Ради балотувався тричі. 1994 року був обраний як мажоритарник від "Селянської партії”. 1998-го йшов так само в мажоритарному окрузі, але програв соціалісту Олександрові Морозу.

До парламенту 2005 року балотувався від "Народної партії" Литвина. Тоді його поставили під непрохідним номером 84, і він вирішив за особистою заявою зняти свою кандидатуру.

За рік повторив спробу, пішовши до Верховної Ради від "Третьої сили", яка, найімовірніше, на тих виборах виконувала суто технічну функцію.

Під час президентської кампанії 2009 року був довіреною особою Віктора Ющенка. 2010 року його обрали депутатом облради від "Партії регіонів". Після Революції Гідності балотувався до облради від “Радикальної партії Олега Ляшка”. 2017-го індекс опозиційності депутата становив приблизно 1%.

Громадський рух ЧЕСНО запитав у депутата, чи не планує він балотуватися до ВРУ наступного скликання та від якої політичної сили.

Я був і народним депутатом, і очолював комітет Верховної Ради, і губернатором працював, і головою Держкомзему, наразі працюю ректором університету. Ми це питання обговорюємо, і я над цим думаю, і в планах усе це є, так. У кожній партії є нормальні люди, які хочуть працювати. Я шукаю насамперед людей і не прив’язуюсь до будь-якої політичної сили. Я не хочу акцентувати увагу на партіях", – відповів Даниленко, який змінив не одну партію на виборах.

Зазначимо, що посадовець задекларував найбільшу кількість земельних ділянок – 145 загальною площею майже 290 га. Згідно з декларацією, вони є власністю його дружини.

Ще однією представницею “Радикальної партії”, яка потрапила до облради від Кагарлицького району (округ №27), є Вікторія Киреєва. Вона очолює екологічний департамент ОДА. В облраді рівень її опозиційних голосувань доволі низький – близько 1%. Вона балотувалася паралельно і до облради, і до Кагарлицької райради.

Ні, я навіть не розглядаю питання балотуватися до Верховної Ради. На фракційних і партійних зборах це питання ще не обговорювали. Я працюю в облдержадміністрації та на окрузі, як є час. Навіть не хочу, якщо пропонуватимуть. Вік уже не той", – прокоментувала Киреєва.

Богуславський район представляють в облраді двоє депутатів від “Радикальної партії” Станіслав Лисак, директор КВНЗ КОР "Богуславський гуманітарний коледж імені І.С. Нечуя-Левицького", який був депутатом Богуславської районної ради 6-го скликання, та Віктор Луценко, заступник голови ФГ “Плоди Богуславщини”. Обоє обласних обранців не планують підвищувати свій статус до нардепів.

Луценко жартома каже, що Онищенко повернеться й усіх переможе:

Онищенко пройде, прийде, вернеться. Я не планую. На зборах нічого ще не обговорювали. На цю тусовку будуть іти усі. То коли був Онищенко, ніхто не хотів сюди йти, бо знали, що не перетянуть його".

Лисак також підтвердив, що на партійних зборах ще не обговорювали кандидатур у нардепи:

Ще не обговорювали. Можливо, хтось уже визрів для цього, але я – ні. Однозначно ні".

Ще одним потенційним конкурентом міг би стати депутат облради від Рокитнянського району, “батьківщинівець” Михайло Сіренко, який працює директором ПП "СІМОЛ", що переробляє молоко. Він був помічником народної депутатки ВРУ 6-го скликання від “Батьківщини” Уляни Мостіпан. Але він навряд складатиме конкуренцію Гринчуку, якщо партійці вже визначилися.

Отже, за кілька тижнів до початку президентської кампанії “БПП” ще не має кандидата на 93-й округ, а “Батьківщина” вже готує цей округ для екс-помічника нардепа-втікача Онищенка. Решта політсил і депутатів облради, які працюють на цьому окрузі, або не визначилися, або не планують балотуватися до парламенту на прийдешніх виборах.

Громадський рух ЧЕСНО далі аналізує депутатів облради. Нагадаємо, що вже оприлюднено огляди про представників Броварщини, Борисполя та Баришівки, Білоцерківщини, Вишгорода, Бородянки, Обухова, Василькова, Києво-Святошинського району, Приірпіння, Макарівського й Фастівського районів, а також Яготинщини та Згурівщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]