Дніпровське “Відродження” приховує спонсорів та піариться завдяки майну громади

Фото: Дніпровське “Відродження” приховує спонсорів та піариться завдяки майну громади

Дніпропетровська обласна організація партії “Відродження” звітує не про всі залучені ресурси. Партійці піаряться на дітях і людях з інвалідністю, користуючись комунальним майном.

Головним донором обласного осередку партії є її керівник Володимир Куцін – гендиректор ПАТ “Нікопольський завод феросплавів”.

Громадський рух ЧЕСНО аналізує далі звіти за 2016-2017 роки місцевих організацій партій, представлених у Дніпропетровській обласній і Дніпровській міській радах.

На відміну від програшних виборів у Дніпровську міськраду, до обласної ради потрапили 10 висуванців партії “Відродження”.

Від самого початку фракція “Відродження” увійшла до коаліції разом з партіями “УКРОП”, “Солідарність”, “Батьківщина”, “Радикальна партія Ляшка” та “Самопоміч”. “Відродженець” Святослав Олійник став першим заступником голови Дніпропетровської облради.

2016 року депутати з фракції “Відродження” були одними з найзатятіших прогульників.

На сайті НАЗК не опубліковано звітів Дніпропетровської обласної організації партії за 2016-2017 роки. Рух ЧЕСНО отримав їх після подання запиту.

Отже, 2016-го на банківський рахунок обласного осередку “Відродження” надійшло 822,4 тис. грн членських внесків. Головним донором був очільник Дніпропетровської облорганізації партії, депутат облради від “Відродження” Володимир Куцін. Він переказав понад 310 тис. грн. Нагадаємо, що 2017 року гендиректор ПАТ “Нікопольський завод феросплавів” Куцін пропустив 50% сесій і 29% засідань своєї депутатської комісії.

Основну частину одержаних коштів (майже 700 тис. грн) осередок витратив на оренду приміщень та інші пов’язані з цим послуги.

Трохи більш ніж 100 тис. грн пішло на друк листівок, майже 45 тис. грн – на опублікування статей у газетах, виробництво й трансляцію одного сюжету, а також на провадження статутної діяльності (до 2 тис. грн).

Фінансовий звіт за 2017 рік значно скромніший. Обласна організація партії отримала торік трохи більш ніж 38 тис. грн внесків і майже всю цю суму сплатила підприємцю Володимиру Китоніну за розповсюдження газет.

Піар на дітях з використанням комунального майна

У першій половині 2016-го “відродженці” вели досить бурхливу діяльність на території Дніпропетровщини. Таку активність можна пояснити балотуванням висуванця партії Анатолія Крупського до Верховної Ради в одномандатному виборчому окрузі №27 (Соборний район, частково Самарський і Центральний райони міста Дніпро). Вибори були призначені на 17 липня 2016 року у зв’язку з тим, що нардепа від цього округу Бориса Філатова обрали міським головою Дніпра. Перемогу на проміжних виборах здобула кандидатка від “БПП” Тетяна Ричкова.

2016 року в Дніпрі працювала громадська приймальня політичної партії “Відродження”.

Общественная приемная по оказанию бесплатной консультационной помощи гражданам открылась 8 апреля в помещении экспертного центра “Відродження” по адресу ул. Січових Стрільців (бывшая Артема), 20. Приемная работает по вторникам и пятницам с 15:00 до 18:00. Здесь ведут прием профессиональные юристы, психологи, специалисты в других сферах”, – повідомляли тоді в партії.

Приміщення приймальні “Відродження” орендувало в ТОВ “Компанія “Сі Ес Інвестментс” до червня 2016 року.

За словами керівника соціальних проектів партії “Відродження” у Дніпрі Ірини Зайцевої, у громадській приймальні надавали, зокрема, юридичну допомогу з питань, пов'язаних з тарифами ЖКГ, створенням та управлінням будкомітетами й ОСББ, взаємодією з владою, громадськими організаціями тощо.

“Відродженці” Ірина Зайцева та Анатолій Крупський – колишні колеги. Вони були заступниками міського голови Дніпра Івана Куліченка. З 2013 року до жовтня 2014 року Крупський працював першим заступником голови Дніпропетровської облдержадміністрації.

Представники партії “Відродження” їздили з подарунками до дніпропетровського обласного об’єднання інвалідів “Творчість”, дарували паски та вітали з Воскресінням Христовим близько тисячі соціальних працівників міста.

Паски для соцпрацівників

 

Колишня заступниця мера Дніпра Ірина Зайцева з нагоди Міжнародного дня захисту дітей ініціювала й організувала свято в міському парку ім. Лазаря Глоби для діток з обмеженими фізичними можливостями.

Як зазначено на Facebook-сторінці партії, хлопчики й дівчатка безкоштовно відвідували різні атракціони, а пізніше ознайомилися з експозицією незвичайної виставки рослин-хижаків у залі “Дніпровські зорі”.

“Таку можливість їм надала адміністрація парку ім. Лазаря Глоби. Примітний і той факт, що директор парку Світлана Кравченко, незважаючи на свій вихідний та власний день народження, який вона відзначала саме 30 травня, узяла особисту участь у дитячому заході, хвилюючись за особливих відвідувачів очолюваного нею закладу”, – ідеться в дописі.

На задньому плані – телекамери

Директорка комунального підприємства культури “Центральний міський дитячий парк Лазаря Глоби” Світлана Кравченко на наше запитання, чи повідомляли організатори свята про те, що завдяки йому буде піаритися партія ”Відродження”, відповіла:

Во-первых, прошло уже два года. Во-вторых, если вас что-то интересует, письменный запрос подавайте”.

Піар-артилерія “Відродження”

2016-го партія виявляла активність не тільки у Дніпрі, а й на теренах усієї області.

У районах відбувалися форуми партії, зокрема у Верхньодніпровську, Апостоловому, Новомосковську, Кривому Розі, Нікополі. Звісно, з партійною символікою, банерами, роздавальними матеріалами.

Форум у Верхньодніпровську

2016 року на користь партії влаштовували всілякі заходи: свято Івана Купала в Новомосковську, змагання з риболовлі, кубок партії “Відродження” з футболу для хлопців 2006 року народження в Нікополі, соціальні канікули для дітей, екскурсійну програму для представників ОСББ.

Один з переможців конкурсу рибалок, організованого “Відродженням” у Павлограді

 

Кубок партії “Відродження” в Нікополі

У Криничанському районі 2016 року активну політичну діяльність вів люстрований перший заступник начальника ГУ СБУ України у Дніпропетровській області Віталій Криворучко. За його сприяння відбулося святкування Дня селища Кринички. Він подарував меблі для їдальні школі, у якій навчався, передав дітям подарунки. З його ініціативи висадили липову алею. Він улаштував урочисте дійство з нагоди 73-ї річниці визволення Криничок від фашистських загарбників.

На заході у Криничках з нагоди визволення селища від німецьких загарбників

 

2016-го “відродженці” знову використали свою важку артилерію – “медичні потяги”. Із 24 травня дніпровське “Відродження” реалізувало далі проект з роботи на території області мобільних медичних центрів. Це великі 12-метрові трейлери, усередині яких містилися реєстратура, кабінети для приймання пацієнтів, процедурна кімната, діагностична лабораторія.

 

Сюжет “9 каналу”, про який не зазначено у звіті

Відомо, що організацією мобільних медичних потягів опікувався народний депутат, член групи “Партія “Відродження” у ВРУ Андрій Шипко.

Запитання журналістів Руху ЧЕСНО щодо мобільних медичних центрів передано помічниці нардепа. Вона спершу сказала, що Шипко надав відповіді й вони на узгодженні, але потім не виходила на зв’язок.

Мікроавтобус і трейлер з логотипом партії “Відродження”

2017 року активність “Відродження” на Дніпропетровщині значно знизилася. Були повідомлення тільки про те, що 14 червня у Дніпрі відбулася регіональна конференція партії “Відродження” (ФОТО), а також про намети, де безкоштовно роздавали воду. Здебільшого публікували інформаційні матеріали про досягнення нардепів з групи “Відродження” у ВРУ та загальнодержавні новини.

Партія “під вибори”

Дніпропетровська обласна організація партії “Відродження” повідомила не про всі ресурси, одержані на свою користь 2016 року. Зокрема, не зазначено джерел залучення мобільних медичних центрів, створення та трансляції сюжетів на місцевих каналах. Окрім того, не згадано працівників офісу, спонсорів численних заходів.

На YouTube-каналі дніпровського осередку партії найбільше сюжетів місцевого “9 каналу”, який належить олігарху Ігорю Коломойському. Проте у звітах немає видатків ані на ці сюжети, ані на сюжети “11 каналу” та каналу “Регіон”.

Червоним виділено сюжети каналу Коломойського

“Відродження” – це чергова партія, яка на Дніпропетровщині працює здебільшого під вибори. Такого висновку можна дійти навіть з її фінансових звітів.

Проект мобільних медичних центрів реалізували недовго. З 2016 року про них майже нічого не чути, хоча на початку лунали гучні заяви.

“Щоб висококваліфікована діагностика та лікування мешканців найвіддаленіших куточків нашої області були доступними, партія “Відродження” ще 2015 року розробила проект медичних мобільних центрів”, – ішлося в сюжеті “9 каналу” 2016 року.

На наше запитання до депутата Дніпропетровської облради від “Відродження” Сергія Орлова про те, чому активність партії на теренах області знизилася після 2016 року, він відповів:

“Мне кажется, в период между выборами вообще активность меньше. Пиар-активность – это же ресурс. Партии стараются меньше тратить деньги между выборами. Я так это понимаю. На моем, бытовом, уровне. Во всяком случае я не организовываю эту активность”.

Нагадаємо, що дніпровський міський осередок “За життя” окремо не звітує про свої видатки та внески на користь партії, а обласна парторганізація подала до НАЗК майже порожній звіт за 2017 рік. Фінансові звіти партії “Громадська сила” за 2016-2017 роки виявилися досить скромними. А проте, довкола партії крутяться чималі гроші, які витрачає однойменна громадська організація. Осередки “Радикальної партії Ляшка” на Дніпропетровщині не звітували про свої видатки та внески на партійні рахунки, хоча вели політичну діяльність.

Місцеві організації партії “Наш край” на Дніпропетровщині за останні два роки подали майже порожні звіти – жодних грошових внесків чи видатків. Торік Дніпровську міську парторганізацію “Наш край” проспонсорував підприємець Антон Грищенко. Він заробляє на департаменті міськради, підпорядкованому заступнику мера Олександрові Сидоренку – очільнику міського осередку партії “Наш край”. Із 2017 року підприємець надає в оренду міській парторганізації “Наш край” приміщення площею 180 м² як спонсорську допомогу.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]