7 зайвих мільйонів: правоохоронці не втямлять, звідки в депутата взялися гроші

Фото: 7 зайвих мільйонів: правоохоронці не втямлять, звідки в депутата взялися гроші

Уже понад рік правоохоронці ламають голову над тим, звідки в депутата-“свободівця” взялися сім зайвих мільйонів гривень. Відсутністю декларації депутата Івано-Франківської обласної ради від ВО “Батьківщина” зацікавилося НАБУ.

Депутат Тисменицької міської ради від “БПП” аж на рік запізнився з оприлюдненням своєї декларації, адже начебто не міг подати її раніше через проблеми в роботі сайту НАЗК.

Відповідно до пояснень Національного агентства з питань запобігання корупції, у разі суттєвої зміни в майновому стані, тобто отримання доходу або придбання майна на суму, що перевищує 85 тис. грн (50 прожиткових мінімумів доходів громадян, визначених для працездатних осіб на 1 січня), суб’єкт декларування зобов’язаний у десятиденний строк письмово повідомити про це агентство.

Проте не всі депутати Прикарпаття уважно читають пояснення НАЗК або ж свідомо приховують свій спосіб життя.

Сім мільйонів з неба

Депутат Івано-Франківської міської ради Роман Харук. Фото: Івано-Франківська міська рада

Депутат-“свободівець” Івано-Франківської міської ради Роман Харук не приховував у декларації своїх статків, а, навпаки, зазначив суму, більшу за офіційні доходи. Через це, як повідомляло місцеве інтернет-видання “Курс”, він потрапив у поле зору правоохоронців, котрі запідозрили в його діях ознаки незаконного збагачення. В ухвалі суду, якою франківським слідчим було надано доступ до документів Івано-Франківської міської ради та управління Пенсійного фонду, ідеться про те, що розбіжність між задекларованим майном та активами Харука сягає майже 7 млн грн. Згідно з даними ДФС, за період з 1998-го до 2016 року офіційний дохід депутата-підприємця становив трохи більш ніж мільйон гривень. А у своїй декларації за 2016 рік обранець громади зазначив активів та майна на 8 млн.

У прес-службі Управління захисту економіки коментують, що наразі адмінпротокол щодо Романа Харука не зареєстровано, оскільки він не ознайомлюється з матеріалами адміністративної справи.

У коментарі Руху ЧЕСНО депутат пояснив, що жодних повідомлень від поліції він не одержував:

Через знайомих адвокатів час від часу отримую інформацію, що правоохоронці щось шукають по мені, та вони нічого не знайдуть. Адже свої статки я заробив задовго до 98-го року, коли купував і продавав акції, ганяв автомобілі з-за кордону. Це були первинні акції, що не обліковувались і не оподатковувалися згідно із законодавством. Я був акціонером понад 50-ти потужних підприємств у 90-х. Автомобілі продавав за генеральним дорученням. Це теж не потрібно було оподатковувати”.

До речі, саме Харук був єдиним депутатом Івано-Франківської міської ради, який не надав Руху ЧЕСНО своєї декларації за 2015 рік.

“Автомобільна амнезія”

Часто обранці громади забувають про свої нові автівки. Така “автомобільна амнезія” спостерігається в депутатів різних рівнів. Декому навіть удається зробити з порушення закону піар.

Через несвоєчасне повідомлення про зміни в майновому стані у зв’язку з придбанням автомобіля в судах розглядали справи депутатів обласної ради від “БПП “Солідарність” Володимира Магаля, від “Руху нових сил” Марії Рудик та від “Самопомочі” Олега Токарчука.

 

Депутатка Івано-Франківської обласної ради Марія Рудик. Фото: “Курс”.

Депутатка Рудик своє порушення аргументувала незадовільним станом здоров’я після ДТП. Вона начебто не змогла своєчасно повідомити про придбане авто, адже потрібно було пройти складну процедуру. На сайті партії “Воля” Рудик заявила, що обвинувачення у скоєнні корупційного правопорушення є політичним замовленням і “брудною грою” опонентів.

У всіх трьох випадках судові провадження закрили у зв’язку із закінченням строку стягнення штрафу за адмінправопорушення.

За аналогічним сценарієм відповідальності уникли й наділені мандатом районного депутата новоспечені власники “забутих” автівок Богдан Мельник, депутат Рожнятівської районної ради від “Радикальної партії Олега Ляшка”, та Микола Ладовський, член політичної партії “Громадянська позиція”, депутат Заболотівської ради ОТГ.

А от депутат-“порошенківець” Косівської районної ради Михайло Павлюк через те, що забув вчасно повідомити НАЗК про суттєві зміни в майновому стані, а саме про купівлю нового авто, за рішенням суду заплатив штраф у розмірі 1700 грн.

Таке саме грошове стягнення за ухвалою Феміди впало на плечі депутата Галицької районної ради від партії “Громадянська позиція” Андрія Любомирецького, котрий не задекларував земельної ділянки, придбаної на аукціоні. Як пояснив він у суді, не знав, що мав відобразити купівлю землі в декларації.

Без декларації: кримінал чи адмінка?

За несвоєчасне подання електронної декларації передбачено штраф від 850 до 1700 грн (50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). НАЗК має поінформувати депутата про те, що він порушив закон. Якщо у 10-денний термін після отримання такого повідомлення політик не заповнить декларацію, то за це його можуть притягнути до кримінальної відповідальності”, – наголошує Віта Думанська, координаторка кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО.

Проте поки що до криміналу через забудькуватість депутатів Франківщини щодо подання декларацій не доходило.

 

Депутат Івано-Франківської обласної ради Андрій Шувар. Фото: “Слово і діло”.

Як повідомляло одне зі столичних видань, у зв’язку з неподанням декларації за 2017 рік депутатом Івано-Франківської обласної ради від ВО “Батьківщина”, екс-очільником Бурштинської ТЕС Андрієм Шуваром зацікавилося Національне антикорупційне бюро України. У прес-службі Львівського територіального управління НАБУ цю інформацію наразі не коментують, посилаючись на те, що підозри в цій справі ще немає.

5 грудня 2018-го декларація Шувара за минулий рік таки з’явилася на сайті НАЗК. Чи відповідатиме депутат у суді за порушення термінів її оприлюднення, не відомо.

2016 року, за результатами моніторингу Руху ЧЕСНО, Андрій Шувар потрапив до рейтингу депутатів-злидарів Івано-Франківської обласної ради. Працюючи директором Бурштинської ТЕС, що є однією з найбільших електростанцій в Західній Україні, він не задекларував жодних доходів за 2016 рік. Утім, попри відсутність статків, того року він спромігся придбати елітний автомобіль “Лексус” та житловий будинок у Донецьку площею майже 500 кв.м.

Із запізненням про своє майно та доходи відзвітував і депутат Тисменицької міської ради від “БПП “Солідарність” Володимир Смикавчук. Причому загаявся він навіть більше за Шувара – аж на рік, адже декларацію за 2016-й подав лише у квітні 2018-го. Свою неправомірну бездіяльність пояснив проблемами в роботі сайту НАЗК: мовляв, хотів подати, але не зміг. Суд визнав Смикавчука винним у вчиненні адмінправопорушення та ухвалив стягнути з нього штраф у розмірі 850 грн.

Депутат Івано-Франківської обласної ради Володимир Кифорук. Фото: “Дзеркало медіа”

Хоча депутат Івано-Франківської обласної ради від ВО “Батьківщина” Володимир Кифорук прострочив подання декларації лише на два тижні, суд оштрафував його на вдвічі більшу суму, ніж Смикавчука. За вчинення аналогічного адмінправопорушення Кифорук мав заплатити 1700 грн штрафу.

Про кримінальні справи депутатів Франківщини читайте в матеріалі Руху ЧЕСНО “Мільйон у лісі та наркотики в кишені”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]