Депутати Полтавської міськради голосують на користь пов’язаних з ними підприємств

Фото: Депутати Полтавської міськради голосують на користь пов’язаних з ними підприємств

На останній сесії Полтавської міської ради спостерігалися ознаки порушення антикорупційного законодавства. Схоже, четверо депутатів голосували в умовах конфлікту інтересів.

Тепер їм може загрожувати накладення штрафу від ста до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Депутати місцевих рад є представниками інтересів територіальної громади, уповноваженими на виконання функцій місцевого самоврядування. На них поширюється дія антикорупційного законодавства. Окрім іншого, вони зобов’язані вживати заходів для недопущення конфлікту інтересів.

Конфлікт інтересів – це наявність суперечності між приватним інтересом депутата та інтересом суспільства. У разі виникнення в депутатів реального чи потенційного конфлікту інтересів вони не мають права брати участь в ухваленні таких рішень ради.

Наразі п’ятеро депутатів Полтавської міськради поєднують свою депутатську діяльність із роботою в комунальних установах.

Представник “БПП” Олександр Глазов є головним спеціалістом комунальної організації “Інститут розвитку міста”. Його однопартієць Віталій Павлій працює головним інженером у Полтавському комунальному автотранспортному підприємстві 1628 (КАТП-1628). Також у своїй декларації депутат зазначив заробітну плату, одержану від КП “Полтава-сервіс”. Там само працює водієм ще один депутат від “Солідарності” Володимир Печериця. Але під час грудневої сесії він був відсутнім та участі в голосуванні не брав.

Позафракційний Сергій Луценко нині є виконувачем обов’язків директора КП “Декоративні культури”.

Тарас Бойко з “Рідного міста” очолює вже згадуване КАТП-1628. До речі, депутатських повноважень він набув лише 21 грудня 2018 року, замінивши в раді свою однопартійку Тетяну Юрченко, яка наприкінці листопада стала заступницею міського голови з питань діяльності виконавчих органів (економічних і соціальних питань).

Т. Бойко на сесії міської ради (джерело – ІВ “Полтавщина”)

Начальником КАТП-1628 (уже вдруге) Бойко став восени минулого року. Інтернет-видання “Полтавщина” пов’язує це з політичними процесами в місті. 2017 року “Рідне місто” вийшло зі складу більшості в міськраді та вивело з виконавчої влади своїх представників – керівника КАТП-1628 Тараса Бойка й заступника мера з питань ЖКГ Олексія Чепурка. Після того, як депутати висловили недовіру міському голові Олександрові Мамаю, а партія “Рідне місто” повернулася до вже нової більшості, Тарас Бойко та Олексій Чепурко знову обійняли свої посади.

КАТП-1628, КП “Полтава-сервіс” і КП “Декоративні культури” безпосередньо підпорядковані Управлінню житлово-комунального господарства. Під час грудневої сесії Управлінню ЖКГ виділили на 2019 рік 300,4 млн грн, зокрема 9,3 млн грн – на оплату праці. Павлій, Луценко та Бойко голосували “за” це рішення, тобто фактично за виділення коштів на виплату собі заробітної плати. Про конфлікт інтересів депутати не заявляли.

Сергій Луценко, який є головою регламентної комісії, не вважає, що вони з колегами порушили законодавство:

“Ми ж не голосували суто за заробітну плату, там такого пункту не було. Наприклад, щодо мого комунального підприємства в нас є пункт про утримання в належному стані парків і скверів. Звідти йдуть витрати і на паливно-мастильні матеріали, і на заробітні плати”.

С. Луценко на засіданні депутатської комісії (джерело – ІВ “Полтавщина”)

Луценко додає, що не голосувати він не міг:

Як людина, яка працює керівником, я ж повинен отримувати заробітну плату. А як може депутат не голосувати? Шо воно тоді буде?”

Також депутат розповідає, що, крім фінансування з бюджету, комунальні підприємства ще й самі заробляють кошти. КП “Декоративні культури”, наприклад, може продавати саджанці.

Нагадаємо, що 2018 року партія намагалася відкликати Луценка з ради й навіть зібрала необхідну кількість підписів громадян, але процедуру припинили.

Олександр Глазов теж голосував за бюджет, зокрема й за виділення 3,6 млн грн на реалізацію програми “Організація підтримки та реалізації стратегічних ініціатив і підготовки проектів розвитку міста Полтави на 2016-2021 роки”. Виконавцем цієї програми є КО “Інститут розвитку міста” (ІРМ).

О. Глазов з агіткою “Бюджету участі-2018”, який відбувається під егідою ІРМ (джерело – ІВ “Полтавщина”)

Депутат уважає, що своїм голосуванням не порушив чинного законодавства, оскільки не брав участі в підготовці проекту рішення. А також він апелює до юридичного відділу:

Це ж юридичний відділ аналізує та перевіряє конфлікти інтересів. Якщо він є, вони попереджають”.

Начальник апарату міської ради Роман Мельник його слова заперечує:

У нас кожен розробник, який працює над проектом рішення, перевіряє його на наявність конфлікту інтересів. А щоб було покладено конкретно на якийсь відділ, у нас такого немає”.

Зазначимо, що, згідно з українським законодавством, за неповідомлення про наявність реального конфлікту інтересів накладається штраф у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за ухвалення рішень в умовах реального конфлікту інтересів – від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів (ст. 172-7 КУпАП).

Нагадаємо, що журналісти Руху ЧЕСНО також аналізували відвідуваність депутатами Полтавської міської ради засідань сесій і комісій, досліджували, хто фінансує місцеві партійні осередки, а також хто з полтавських депутатів скористався з нагоди попіаритися на 1 Вересня.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]