Сергій Андрушко: Парламент - не місце для дискусій. Новий тренд Верховної Ради

Дводенна позачергова сесія закріпила новий тренд Верховної Ради – Парламент – не місце для дискусій.

Ухвалення законів тепер виглядає так. Купка з кількох людей за зачиненими дверима у Парламенті домовляються, які закони ухвалити, а які – скасувати. Це лідери фракцій та парламентської групи. В цей же час, близько 400 депутатів нудяться і марнують час в залі Парламенту, практично, без жодної інформації, як ідуть переговори. Хтось читає книгу чи газету, хтось – розмовляє телефоном.
 

Їхня роль технічна – натискати кнопки, коли скажуть.

Так тривало два дні поспіль, з ранку до вечора 28 і 29 січня позачергове засідання (якщо називати речі своїми іменами) кількох депутатів парламенту.
 

Марія Матіос чекає на результати домовленостей в бронежилеті (також в тренді)

Новий підхід Верховної Ради – кулуарні домовленості, закритість, а ще – відсутність дискусії у залі парламенту.

Опис дводенної "роботи" депутатів:

• Впродовж 2-х днів проведення позачергової сесії у залі парламенту не обговорювали жоден ухвалений закон. Не було жодного виступу по суті закону

• Ухвалені 28 і 29 січня закони не проходили попереднє обговорення у комітетах

• 28 січня впродовж дня виступили 3 народні депутати, окрім спікера. І цього дня депутати перебували у парламенті з 10:00 до 16:50, з перервами.

• 29 січня у залі парламенту не виступав жоден народний депутат з жодної теми, окрім, спікеру парламенту. Дивіться стенограму засідання. Цього дня депутати марнували час у стінах парламенту з 11:00 до 22:46 з перервами

• Низка законів, ухвалених 28 і 29 січня були зареєстровані 28 і 29 січня відповідно.

 

Впродовж цих двох днів українські громадяни втратили можливість почути публічні дискусії, відкриті аргументи, прозорий пошук механізмів виходу з кризи. Не було жодних заяв від депутатів про ситуацію, яка склалася в країні. Коли якийсь депутат запропонував з місця без включення мікрофону почати обговорення закону, спікер Володимир Рибак відреагував: "Ви покричіть це своїм керівникам, а не мені".

Після перемовин лідери фракцій забігали до зали парламенту і нашвидкоруч розповідали колегам, про що вони домовилися за зачиненими дверима. Просто в залі деякі депутати "на колінах" ознайомилися з законами, за які треба було голосувати.
 

У перший день позачергового засідання, законів навіть не роздавали. "Зачитай назви законів, про що ж вони?", – почав кричати депутат Ляшко спікеру Рибаку. В цей час Володимир Рибак щойно повернувся з закритої зустрічі лідерів фракцій і перераховував номери законів, за які депутати мали голосувати. Лише НОМЕРИ. Без назв. Згодом, на прохання депутата спікер озвучив назви.

Очевидно, що депутатам варто повернутись до публічного обговорення законопроектів уже зараз. Бо завтра їм, можливо, доведеться ухвалювати зміни до Конституції. Якщо ж публічного обговорення законопроектів у парламенті не відбуваєтиметься, то кількість депутатів можна сміливо скорочувати.

Cергій Андрушко, для Руху "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]