Курс на Верховну Раду: хто з депутатів-прогульників Полтавщини планує йти в нардепи

Фото: Курс на Верховну Раду: хто з депутатів-прогульників Полтавщини планує йти в нардепи

Половина депутатів Полтавської обласної ради систематично пропускає засідання. З-поміж них дев’ятеро – потенційні кандидати до Верховної Ради. Свої наміри балотуватися в нардепи офіційно підтвердили поки що лише представники Соціал-демократичної та Радикальної партій. Прогульники обіцяють: коли потраплять до парламенту, пропускати засідання не будуть.

Дев’ятеро депутатів Полтавської облради можуть утратити мандат. Фракція “Рідне місто” на 100% складається з прогульників. “Опоблоківець” Нежурбіда не відвідав упродовж року жодного засідання комісії. Трухін з “БПП” третій рік поспіль є кандидатом на відкликання.

Згідно зі ст. 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, якщо депутат протягом року пропустив понад 50% засідань сесій і/або постійних комісій, то його можна позбавити мандата.

2018 року Громадський рух ЧЕСНО виявив у Полтавській облраді 9 кандидатів на відкликання. Серед них – по двоє представників “БПП”, СДП та “Опоблоку””.

 

Геннадій Нежурбіда з “Опозиційного блоку” торік не був присутнім на жодному засіданні депутатської комісії з питань ЖКГ. Він потрапляє до рейтингу кандидатів на відкликання другий рік поспіль.

Віталій Кабачок (“БПП”), Олександр Трухін (“БПП”) та Анатолій Кибка (Аграрна партія України) минулого року відвідали тільки по одному засіданню своїх комісій та по дві сесії. До речі, Трухін уже втретє за каденцію став кандидатом на відкликання, Кибка й Кабачок – удруге. Раніше голова фракції “БПП” Андрій Пісоцький запевняв журналістів Руху ЧЕСНО, що провів з Трухіним серйозну розмову й той пообіцяв покращити ситуацію з відвідуваністю.

Кандидат на відкликання за результатами відвідуваності 2017 року Сергій Гамза торік виправився, пропустивши лише одне засідання комісії. Юрій Лебедин, який був кандидатом на відкликання у 2016 і 2017 роках, у липні 2018-го склав депутатські повноваження, а в облраді його замінив Володимир Ярошенко – голова фермерського господарства “Ярошенко”.

Аналізуючи декларацію Лебедина за 2016 рік, Громадський рух ЧЕСНО виявив у ній помилки. Депутат “забув” зазначити своє право власності на понад 20 підприємств. Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) відкрила щодо нього кримінальне провадження за підозрою в наведенні недостовірної інформації в декларації. 21 січня 2019 року керівник САП Назар Холодницький оголосив підозру Лебедину.

Нагадаємо, що перед місцевими виборами 2015 року Верховна Рада України ускладнила процедуру відкликання депутатів-прогульників. Навіть якщо громада виконає всі умови, остаточне рішення ухвалюватиме партія.

Якщо виборці відкликають депутата або він сам складає свій мандат, то його місце в раді посідає перший непрохідний кандидат у партійному списку. Для цього перевибори не потрібні.

Трухіна й Кабачка від “БПП” в Полтавській облраді можуть замінити екс-голова Щербанівської сільської ради Валерій Петренко та директор СТОВ “Світоч” Василь Кириченко з Карлівки. На зміну Говоренку й Нежурбіді можуть прийти колишній очільник Автозаводської районної в м. Кременчуці ради Валентин Шафорост і заступник голови правління ПАТ “Кременчукгаз” Болеслав Грабовський. Замість Анатолія Кибки мандат може отримати Іван Степаненко – директор ПП “Імені Калашника” (с. Мачухи).

Микола Жук і Марина Рябокінь можуть поступитися місцем у раді директорці ТОВ “Регіональна бізнес-інвестиційна компанія” Тамарі Пивовар та приватному підприємцю Сергієві Тупікіну. Замість Удовіченка до облради може зайти голова фермерського господарства “Сушки” Сергій Сушко, а замість Міщенка – генеральний директор ТОВ “Укрлатагро” Віталій Крижанівський.

 

Від прогульника до нардепа – один крок?

Відповідно до методології Громадського руху ЧЕСНО, прогульниками вважаються ті депутати, які пропустили впродовж року від 25% до 50% засідань сесій та/або комісій.

2018 року в Полтавській облраді було виявлено 35 прогульників.

 

Якби Олександр Коросташов, Володимир Куцовол, Петро Ворона, Андрій Сімонов, Валентин Несен та Андрій Пісоцький пропустили ще хоча б одне сесійне засідання, вони могли б утратити мандат.

Як пояснює Ворона, наприкінці минулого року в нього стався інфаркт, тому він був відсутнім на останніх засіданнях сесії та комісії. Протягом року сумлінно відвідувати раду йому заважала переважно робота. Депутат за сумісництвом є професором кафедри парламентаризму та політичного менеджменту НАДУ при Президентові України.

На комісії не попадав у зв'язку з тим, що на моє прохання голова комісії повинен був ставити або в понеділок, або в п'ятницю. Це всім так зручно. Не під себе ставити, а враховувати думку депутатів”.

Ще однією з причин його прогулів, за словами Ворони, було місце проведення сесій облради. Нагадаємо, що торік усі вони були виїзними, оскільки тривав капітальний ремонт сесійної зали.

Раз я не поїхав через те, що проводилася (сесія – прим. авт.) у приватному закладі. Це була моя політична позиція. Я принципово у приватні заклади на сесії їздити не буду, тому що це конфлікт інтересів. У Жеваго у приміщенні була сесія, пам'ятаєте?”

Мова йде про 3-тє пленарне засідання 18-ї сесії, яке відбувалось у будівлі ПрАТ “Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат” у Горішніх Плавнях. Це акціонерне товариство належить олігарху й нардепу від Полтавщини Костянтину Жеваго. Проведення сесійного засідання в цьому приміщенні Ворона засуджував і у Facebook.

Петро Ворона вже кілька разів балотувався до Верховної Ради. Оскільки під час місцевих виборів 2015 року він був першим номером у партійному списку “БПП”, є ймовірність, що й цього року він висуватиметься в нардепи.

Депутати (Полтавської обласної ради – прим. авт.) з парламентських партій, думаю, йтимуть за квотою партії. Це ті, хто очолював списки. Це майже стовідсотково. Й Ігор Горжій повинен був збиратися, й Ігор Сірик”, – розповідає дехто з колег Ворони в раді.

Сам Петро Ворона на запитання журналістів, чи спробує знову потрапити до парламенту на прийдешніх виборах, каже, що ще не визначився через реабілітацію після хвороби.

Серед депутатів, які 2015 року так само йшли першими номерами у списках партій і, за словами колег, можуть балотуватися до Верховної Ради, теж є прогульники. Це Валерій Калюжний (“Радикальна партія Олега Ляшка”), Сергій Соловей (“УКРОП”), Віктор Скочко (Аграрна партія України), Олег Сазонов (“Опозиційний блок”), Олександр Удовіченко (“Рідне місто”).

Сергій Соловей вирішив не давати журналістам чіткої відповіді:

Коментувати вислови якихось там моїх колег незрозумілих я не буду. Я нічого не планую наразі, у цю секунду я нічого не планую. Якщо я вам розкажу те, що я справді планую, ви будете дуже здивовані. Але більше ніяких коментарів щодо цього я не дам”.

Валерій Калюжний спершу замість пояснення спробував відбутися жартом:

Поганий той солдат, який не хоче стати генералом”.

Але на уточнювальне запитання, чи особисто він хоче потрапити до парламенту, відповів ствердно:

“Канєшно”.

Віктор Скочко ще остаточно не вирішив, але не відкидає того, що може балотуватися до Верховної Ради:

Я ще не прийняв такого рішення. Думки такі були. Але зараз трохи помінялася в мене команда. Я не очолюю “Аграрну партію” в області. Мабуть, від цієї сили не йтиму. Але не виключаю цього. Можливо, зміниться команда”.

Нагадаємо, що навесні 2018 року Скочко склав повноваження голови Полтавської обласної організації Аграрної партії України. Торік він також залишив посаду гендиректора “Агрофірми ім. Довженка”, яка була незаконним донором Аграрної партії на Полтавщині. Рахунки обласної парторганізації арештовано, а в осередку нині в усьому звинувачують Скочка.

Додзвонитися до Олександра Удовіченка журналістам Руху ЧЕСНО не вдалося. Проте зазначимо, що влітку 2018 року він очолив центральний осередок партії “Рідне місто” в м. Києві, тож це може свідчити про його наміри балотуватися до Верховної Ради.

Олег Сазонов заперечив, що йтиме в нардепи.

Потенційний кандидат у нардепи Ігор Сірик з фракції “Батьківщина” також є прогульником. Він уже двічі намагався потрапити до парламенту. Інформацію про те, що він знову планує висуватися до Верховної Ради, Сірик ані спростував, ані підтвердив. “Батьківщинівець” просто поклав слухавку, дізнавшись, що до нього телефонують журналісти Руху ЧЕСНО, і більше на наші дзвінки та смс-повідомлення не відповідав.

Сергій Мамоян із Соціал-демократичної партії опинився у списку прогульників, пропустивши 2018 року два сесійні засідання із шести, тобто третину. Він єдиний прямо відповів на наше запитання про наміри балотуватися до Верховної Ради.

Мамоян зізнався, що таке бажання має, однак партія ще офіційно не визначилася з кандидатами:

Так, планую. Зараз тільки президентська кампанія, ще не до парламентських. Лідер – Сергій Каплін – іде у Президенти. А після президентських будемо вирішувати, хто йтиме на парламентські”.

Загалом 52% депутатів Полтавської обласної ради – прогульники. З-поміж них 20% – кандидати на відкликання.

Аналіз Громадського руху ЧЕСНО показав, що найгірша ситуація з відвідуваністю в “Рідного міста” – усі шість представників фракції потрапили до списку прогульників чи кандидатів на відкликання. Із фракції “БПП” несумлінно відвідують засідання 8 із 15 депутатів.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО раніше вже оприлюднив відвідуваність депутатами Полтавської обласної ради засідань комісій і сесій 2017 року та проаналізував роботу депутатів обласної ради від Миргородщини. А також дослідив доходи всіх політичних партій, які мають фракції в Полтавській міській та обласній радах.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]