Гроші кандидатів у Президенти: чи свідчать вони про політичний успіх та перемогу?

Фото: Гроші кандидатів у Президенти: чи свідчать вони про політичний успіх та перемогу?

Кожен кандидат у Президенти зобов'язаний подати до НАЗК свою електронну декларацію. Утім, виборча кампанія почалася 31 грудня 2018 року, тому ми можемо ознайомитися лише з деклараціями за попередній рік. Так, за підсумками 2017 року найзаможнішим кандидатом, з досить великим відривом, є чинний Президент Петро Порошенко. Він має близько 839 млн грн грошових активів і доходів.

Уперше громадськість побачила декларацію екс-коміка Володимира Зеленського. У нього є 31,31 млн грн статків.

Громадський рух ЧЕСНО закликає кандидатів у Президенти опублікувати свої електронні декларації за 2018 рік.

Рух ЧЕСНО пропонує аналіз найрейтинговіших кандидатів на посаду Президента України. До цього списку потрапили 10 кандидатів: чинний Президент Петро Порошенко, екс-комік Володимир Зеленський, народні депутати Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Євгеній Мураєв, Олександр Шевченко, мер Львова Андрій Садовий, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

Унікальність виборів 2019 року полягає в тому, що вперше виборець має змогу ознайомитися з електронними деклараціями кандидатів і відкритими звітами політичних партій та побачити, наскільки їхні фінанси можуть вплинути на кампанію й на результати виборів.

Наприклад, офіційно виборчий фонд Петра Порошенка на президентських виборах 2014 року становив близько 96 млн грн власних коштів кандидата. Це була найбільша сума серед кандидатів. Його ж статки за 2017 рік перевищують цю суму в 9 разів.

Найціннішими в електронних деклараціях є грошові активи й доходи кандидатів. Ці дані можуть сказати нам про фінансову спроможність претендентів на найвищу державну посаду та дати відповідь на питання щодо потенційного фінансування кандидатами своїх виборчих фондів і наявність у них грошей на заставу в розмірі 2,5 млн грн.

Невдовзі Громадський рух ЧЕСНО оприлюднить аналіз по заставам кандидатів

Петро Порошенко значно випереджає своїх рейтингових конкурентів. На другому місці зі значним відривом – Олександр Вілкул, нардеп від "Опозиційного блоку". Усі кандидати зазначили в деклараціях достатньо статків, зокрема для застави в розмірі 2,5 млн грн.

У грошових активах зосереджена найбільша частина коштів – 1,20 млрд грн, сума доходів – лише 73,68 млн грн.

Для збільшення графіки натисніть на зображення

Для детальнішої картини ми відкинули екстремальну суму статків Петра Порошенка, а також Олександра Вілкула та Євгенія Мураєва. Найменш заможними виявилися такі кандидати, як Андрій Садовий та Анатолій Гриценко.

Для збільшення графіки натисніть на зображення

Якщо поглянути на структуру грошових активів, то побачимо, що значна частина кандидатів зберігає гроші готівкою. Так, Мураєв "кешем" задекларував близько 99 млн грн. Натомість Петро Порошенко тримає свої статки у власному банку – ПАТ "Міжнародний інвестиційний банк".

Для збільшення графіки натисніть на зображення

Якщо вести мову суто про доходи, то на першому місці в цьому рейтингу перебуває лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко – переважно через задекларовану ним відчужену нерухомість (15 млн грн).

Для збільшення графіки натисніть на зображення

Згідно із законодавством, після того, як кандидата оберуть на посаду Президента України, він не зможе керувати компаніями, якщо вони в нього є. Йому або їй доведеться передати їх в управління фізичним чи юридичним особам.

Якщо йдеться про нинішніх нардепів, які є кандидатами в Президенти, то вони і як народні депутати не мають права керувати власним бізнесом.

Загалом десятеро перелічених вище кандидатів задекларували 138 компаній, де вони є кінцевими бенефіціарами. Найбільше фірм має Петро Порошенко – 102, на другому місці – Володимир Зеленський, у якого 12 компаній.

З-поміж 10 кандидатів фірми поза межами України мають тільки Порошенко та Зеленський. У Зеленського є компанії на Кіпрі, Британських Віргінських Островах, в Італії та Белізі. У Порошенка, крім України, є підприємства в таких країнах, як Казахстан, Кіпр, Гібралтар, Грузія, Польща, Британські Віргінські Острови, Литва, Російська Федерація, Білорусь, Нідерланди, Угорщина, Іспанія, Китай.

Для збільшення графіки натисніть на зображення

ТОВ "Кіноквартал", що належить Володимиру Зеленському, 2017-го та 2018 року вигравало державні тендери на загальну суму 42,6 млн грн на виробництво відео, зокрема на створення "національного фільму патріотичного спрямування "Гуцульський вестерн".

Переможцями тендерів стають і компанії, згадані в декларації Петра Порошенка, – на сьогодні загалом на 166 млн грн.

Громадський рух ЧЕСНО наразі готує детальний аналіз усіх кандидатів у Президенти України, який буде опубліковано найближчим часом. Нагадаємо, що на цих виборах зареєстровано рекордну кількість кандидатів у Президенти за всю історію незалежної України – 44. Докладну інформацію про кожного кандидата можна прочитати на сайті Руху ЧЕСНО – у спецпроекті Рolithub.org.

Громадський рух ЧЕСНО закликає кандидатів у Президенти опублікувати свої електронні декларації за 2018 рік.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]