Як кандидати в Президенти агітували на Полтавщині – дайджест

Фото: Як кандидати в Президенти агітували на Полтавщині – дайджест

Реєстрація кандидатів у Президенти України закінчилася. На цих виборах їх рекордна для України кількість – 44. Детальна інформація про кожного з них є на сайті Руху ЧЕСНО.

Тимошенко традиційно звинувачує в усьому Порошенка. Каплін заявив, що лідерка ВО "Батьківщина" йому погрожувала й поставила ультиматум. Адже саме Каплін у відповідь на рекламу Тимошенко про те, що вона знизить ціну на газ удвічі, запустив кампанію, що він зменшить тарифи на газ у 4 рази.

Як минув для кандидатів у Президенти перший лютневий тиждень на Полтавщині, перевіряли учасники Громадського руху ЧЕСНО.

1 лютого до Полтави завітала прогульниця засідань Верховної Ради, фігурантка антикорупційних розслідувань Юлія Тимошенко. Про візит лідерки ВО "Батьківщина" для участі в бізнес-форумі нібито не було відомо широкому загалу. Зауважимо, що 5 лютого Тимошенко відвідала Дніпро, де наголосила, що розпочинає агітаційну кампанію саме з рідного міста. Від кінця січня, тобто після реєстрації в ЦВК, вона офіційно є кандидаткою в Президенти.

Керівник ГО "Східно-Європейська академія наук" Олексій Северин вважає, що це продуманий PR-хід.

Зустріч із головною "батьківщинівкою" в Полтаві відбувалась у кінотеатрі "Wizoria", що належить депутату-прогульнику Полтавської міської ради від ВО "Батьківщина" Андрієві Соколову. Як повідомляв інтернет-ресурс "Зміст", він зазначив, що присутні зібралися на "Форум підприємців", на якому Тимошенко хотіла обговорити нагальні проблеми бізнесу. Однак під час виступу кандидатка в Президенти часто згадувала про свого конкурента Петра Порошенка: дорікала за медичну реформу, бідність населення, незавершену війну, загравання на релігійному ґрунті.

"Після того, що Петро Олексійович зробив із Томосом, він має на ньому одружитися", – виголосила Тимошенко.

Р. Богдан, Ю. Тимошенко, О. Бєлоножко (зліва направо) на "Форумі підприємців" у Полтаві (джерело – ІР "Зміст")

В організаційному процесі також брав участь народний депутат-прогульник з Полтавщини від ВО "Батьківщина", фігурант антикорупційних розслідувань Руслан Богдан.

До речі, ще один нардеп-прогульник з Полтавщини, кандидат у Президенти Сергій Каплін заявив, що Богдан і Тимошенко погрожували йому в сесійній залі.

"Якщо ти не прибереш білборди щодо зменшення ціни на газ та підвищення зарплат і пенсій, ми тебе знищимо. А розпочнемо з відставки секретаря міськради Полтави Олександра Шамоти, далі – переслідування після виборів", – такими, зі слів Капліна, були вимоги лідерки ВО "Батьківщина", які йому озвучив Руслан Богдан.

 

Рекламний білборд Ю. Тимошенко (джерело – соцмережі)

 

Рекламний білборд С. Капліна (джерело – "24 канал")

Про це Каплін розповів на своїй сторінці у Facebook, а прес-служба Соціал-демократичної партії розмістила рекламну публікацію в інтернет-виданні "Полтавщина".

Нардеп твердить, що подав до Генеральної прокуратури України заяву щодо погроз і політичної корупції. Журналісти Громадського руху ЧЕСНО зателефонували до ГПУ, щоб перевірити цю інформацію. Однак там нас повідомили, що це специфічна інформація й потрібно робити запит, аби дізнатися, куди саме писав та до кого конкретно звертався Каплін.

Ми надіслали до Генпрокуратури письмовий запит. Щойно надійде відповідь, її буде оприлюднено на сайті Руху ЧЕСНО.

Зустрічі з виборцями Каплін почав проводити 11 лютого. На рідну Полтавщину поки що не приїздив. Його прес-секретар інформує, що на малій батьківщині в нардепа запланований тур у березні. Ані власного автобуса, ані VIP-агітаторів він не використовує й, за його словами, наміру такого не має.

"Ще в мене є VIP-агітатори – це бабусі на лавочках. Вони мобілізувалися, це в нас потужна мережа. Це мій актив, їх десятки тисяч у всій країні. Це такі лідери. І вони займаються агітацією. Вони перестрівають тих, хто йде на роботу чи з роботи, і кажуть: "Ти не забула / не забув, що треба за Сергія проголосувати?"

На запитання, хто ж тоді є його електоратом, Каплін намагається відповісти дотепно:

"Моя аудиторія – це найдосвідченіші жінки та найнедосвідченіші жінки".

А потім каже, що пожартував.

"Каплінбус", яким нардеп користувався ще 2014 року як мобільною громадською приймальнею, у передвиборчому турі не задіює. Одна з причин – погані дороги. Друга – дороге пальне. Хоча, як твердить кандидат, "Каплінбус" йому дуже подобається.

"Я навіть брав участь у його ремонті. У ямі сидів по вуха в мазуті. Як у тій приказці: "Руки в мастилі, одне місце в милі – ми работаєм на "Каплінбусі", – додає народний обранець.

Хоча офіційні зустрічі з виборцями в Полтаві в Капліна лише у планах, минулого тижня він завітав на презентацію книги диригентки Неллі Шейко, яку вела його дружина Владлена Каплін (Сопко) нібито як колишня учениця авторки, оскільки закінчила Полтавську малу академію мистецтв.

ЗМІ це назвали "першим публічним заходом потенційної першої леді країни в Полтаві".

Під час презентації, як повідомляло ІВ "Коло", лунали фрази про те, що книгу надрукували коштом членів Соціал-демократичної партії. Про це прямо заявили авторка видання, її чоловік і син, які подякували голові обласного осередку СДП, депутату облради Валерію Прядку та лідеру партії Сергієві Капліну. Це підтвердив і сам нардеп на своїй сторінці у Facebook.

Обласна парторганізація СДП також замовила рекламну публікацію в ІВ "Полтавщина".

Однак згодом журналісти ІВ "Коло" з'ясували, що на видання книги 10 тис. грн виділили з обласного бюджету.

У коментарі ІВ "Коло" Валерій Прядко пояснив, що частину коштів на друк книги справді надали з обласного бюджету. А от її вичитування, редагування, верстання та технічне правлення профінансував він особисто. А Капліну авторка й гості презентації дякували тому, що нардеп із дружиною підтримують Неллі Шейко.

До речі, це не перша ситуація в обласному осередку СДП, коли гроші дає один партієць, а публічно дякують іншому. Пояснюють це тим, що вони "одна команда". Так, наприклад, Прядко придбав власним коштом холодильник для Байрацької школи Великобагачанської ОТГ, а на сторінці парторганізації написали, що цей прилад подарував інший депутат від СДП – Костянтин Кірпосенко.

Після оприлюднення в ІВ "Коло" документів про виділення коштів з обласного бюджету текст новини в ІВ "Полтавщина" змінили. Замість

"Допомога прийшла від чоловіка колишньої учениці – Сергія Капліна, який разом із командою та Валерієм Прядком опублікували книгу відомої землячки".

нині там написано, що

"Допомога прийшла від чоловіка колишньої учениці – Сергія Капліна, який разом із командою та Валерієм Прядком знайшли спільну мову з департаментом культури Полтавської ОДА та Валентиною Вождаєнко, і ті пішли назустріч, допомогли в коректурі, рецензуванні та виданні книжки відомої землячки".

 

Скриншот новини на сайті ІВ "Полтавщина", який журналісти ІВ "Коло" зробили 5 лютого

 

Скриншот новини на сайті ІВ "Полтавщина" 12 лютого

 

До речі, це не перший випадок, коли замовні матеріали на сайті ІВ "Полтавщина" зазнають змін після журналістських розслідувань. Схожа ситуація була 2018 року, коли журналісти Руху ЧЕСНО виявили неоднозначну публікацію обласного осередку "БПП".

Нагадаємо, що, за спостереженнями Руху ЧЕСНО, СДП веде активну діяльність тільки на Полтавщині. Офіційно партія піариться лише в цьому регіоні, на рекламу в інших областях центральний офіс коштів не виділяє.

Олег Ляшко побував на Полтавщині ще наприкінці січня. Нардеп відвідав Гребінку. Про його візит місцеві ЗМІ не писали. Лише кілька видань розмістили постфактумом рекламну публікацію на своїх сайтах.

 

Рекламна публікація на сайті ІВ “Полтавщина”

Відвідав минулого тижня Полтаву ще один кандидат у Президенти – депутат-прогульник, фігурант антикорупційних розслідувань Олександр Шевченко. Принаймні на своїй сторінці у Facebook 6 та 10 лютого він опублікував два відеозаписи програми "Авторитетна думка" на місцевому телеканалі "ІРТ" за його участю. На сайті каналу цих записів станом на 12 лютого немає.

 

В ефірі Шевченко розповідав про те, чому саме його слід обрати Президентом, чому полтавці повинні проголосувати за нього та про шанси кожного кандидата.

Нардеп устиг побувати й на приватному полтавському телеканалі "Місто".

 

Ще двоє кандидатів у Президенти, хоч і не приїжджали до Полтави минулого тижня, потрапили під приціл координаторів "Опори" в Полтавській області. Так, у Новосанжарському районі представники громадянської мережі помітили білборди з агітацією Петра Порошенка, які не містять вихідних даних, а отже, мають ознаки порушення виборчого законодавства.

На автостанціях у райцентрах області "Опора" зафіксувала стенди Андрія Садового, які або взагалі не мали вихідних даних, або ж інформацію було роздруковано та наклеєно на окремих аркушах. Це свідчить про можливе порушення виборчого законодавства.

 

 

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub. Там кожен виборець може знайти не лише біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]