Прогульники Волиньради: найгірший показник у "Солідарності" – 60%

Фото: Прогульники Волиньради: найгірший показник у "Солідарності" – 60%

Через прогули протягом двох минулих років виборці можуть відкликати 6 депутатів. Екс-голова Волинської облдержадміністрації, депутат від "БПП" Володимир Гунчик каже, що пропускав засідання сесій та комісії у зв'язку з відрядженнями. Очільник фракції "БПП "Солідарність" Володимир Бондар запевняє, що складе мандат, якщо такою буде воля громади.

Натомість найсумлінніші – "укропівці". Голова Волиньради Ігор Палиця скликає сесію, коли з'являється в Україні. За даними ЗМІ, щодня на роботу він не ходить. Останню сесію минулого року провели без його участі.

Якщо депутат пропускає понад 50% засідань комісій чи/і сесій, він повинен скласти мандат відповідно до чинного законодавства (ст. 37 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад").

Ось ті, хто через прогули опинився серед кандидатів на відкликання з Волинської обласної ради 2017 року.

2018 року лави кандидатів на відкликання поповнили Володимир Гунчик і Володимир Кметь.

Одним з перших кандидатів на відкликання з Волиньради є очільник фракції "БПП" Володимир Бондар. У нього близько 50% пропусків сесій облради за два роки. А з бюджетною комісією не склалося взагалі – торік він був присутнім лише на одному засіданні з 22-х.

"На жаль, депутат місцевої ради працює без відриву від своєї основної роботи. Тому не завжди є можливість перенести службові справи й віддатися депутатській діяльності. Але той час, який можу, я присвячую депутатським обов'язкам", – зазначив у коментарі Руху ЧЕСНО в.о. керівника Держлісагентства України Володимир Бондар.

Коли журналісти Руху ЧЕСНО уточнили в нього, чи довіряє він колегам з партії та чи готовий здати мандат, бо майже не ходить на засідання бюджетної комісії та прогулює сесії, він відповів:

"Не смішіть! Звісно, я не планую здавати мандат. Ще раз повторюю, що це рішення прийматиму тільки разом з моїми виборцями. Їхню думку щодо цього я знаю!"

На минулих парламентських виборах Бондар балотувався до парламенту на виборчому окрузі №20 (м. Горохів Волинської області). Тоді він програв олігарху, фігуранту антикорупційних розслідувань Сергію Мартиняку.

Бондар не підтвердив, що планує висуватися до Верховної Ради на наступних парламентських виборах, але й не спростував. А свою активність на 23-му окрузі (там народною депутаткою є Ірина Констанкевич від "УКРОПу") пояснив тим, що часто буває на підприємствах лісової галузі.

Екс-голова ВОДА Володимир Гунчик свої прогули виправдовує так:

"Основна причина – робочі відрядження. Коли сесію призначають під комісію, а комісію – за командою, то це не завжди збігається з планами роботи".

З посади голови ОДА Гунчика звільнили в березні 2018 року. Його місце посів міліціонер з досвідом, довірена особа Порошенка Олександр Савченко. До листопада 2017 року він працював першим заступником голови Київської ОДА.

Ще один представник "БПП", фермер Валерій Діброва – теж кандидат на відкликання. Чому не відвідує засідань комісії та чи планує скласти мандат, він не сказав.

"Я не пам'ятаю, чому не відвідував. І не знаю, звідки у вас ця інформація. Коли вивчу це питання, то зможу говорити. А у вас які питання до мене? На підставі чого? Ви мій виборець чи що? Я не зобов'язаний щось пояснювати", – ухилився від відповідей депутат Діброва.

Серед кандидатів на відкликання є також позафракційні депутати Роман Микитюк (балотувався від партії "Наш край", фракція якої в облраді розпалася наприкінці 2017 року), В'ячеслав Богдан (ішов на вибори від "радикалів") та Володимир Кметь від "Самопомочі".

Роман Микитюк 2018 року не відвідав більшість засідань комісії з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв'язків та інвестицій, яку очолює, а 2017-го пропустив 67% засідань комісії.

У коментарі Руху ЧЕСНО він так пояснив свої прогули:

"2017 року я написав заяву про вихід [з комісії – прим. ред.]. Я хочу працювати в майновій комісії, тому ці засідання я не відвідував".

Однак, згідно з інформацією, отриманою з Волиньради на наш запит, 2018 року він надалі залишався членом комісії з питань міжнародного співробітництва.

"Аби він перейшов в іншу комісію, потрібне рішення обласної ради, а такого рішення не було. Тому він досі працює в комісії з питань міжнародних відносин. Ідеться про рішення про зміни до складу постійних комісій", – повідомила керівниця прес-служби Волиньради Оксана Лукашук.

Рух ЧЕСНО під час моніторингу місцевих рад виявляв непоодинокі випадки, коли рада своїм голосуванням блокує входження депутата до комісії, де він хотів би працювати.

Жодного засідання земельної комісії за 2017-2018 роки не відвідав депутат-"радикал" В'ячеслав Богдан. У нього 25% прогулів пленарних засідань сесій 2017 року.

До речі, фракція "Радикальної партії" в облраді теж розпалася після того, як частина депутатів намагалася усунути з посади очільника Юрія Ройка.

Екс-очільник фракції Ройко повідомив, що під час свого головування йому було іноді складно вийти на зв'язок з депутатом Богданом:

"Коли він був у фракції, у мене, як у голови фракції, зв'язок з ним був проблемним. Спробуйте ще ви".

Не вдалося отримати коментар у Богдана й нам. За його номером телефону зв'язок відсутній.

Депутат Володимир Кметь (фракція "Самопоміч") 2018 року пропустив понад 60% засідань комісії з питань соціального захисту населення. У коментарі Руху ЧЕСНО він сказав, що готовий скласти мандат, однак цю каденцію все ж хотів би допрацювати:

"Мені не вдається потрапляти на всі засідання комісії, оскільки, крім того, що я керівник благодійного фонду, я ще й священик. І це все поєднувати непросто. Тим паче тим депутатам, які в Луцьку, легше. А мені доїжджати треба 100 км. І бувало так, що це термінове засідання комісії, дізнавався пізно й не встигав. За мандат я не тримаюсь, тому можу й скласти. Але цю каденцію хотів би вже допрацювати. Скільки там? Ще рік лишився".

Прогулювали всі, крім "свободівців"

Кандидати на відкликання Володимир Бондар і Валерій Діброва є найбільшими прогульниками засідань комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики. До трійки найзатятіших прогульників потрапила також позафракційна (раніше перебувала у фракції ВО "Батьківщина") депутатка Людмила Кирда, яка має понад 40% прогулів засідань комісії 2017 року.

"Якщо чесно, не пам'ятаю в деталях 2017 рік, зокрема засідань бюджетної комісії. Скажу відверто, що особливого бажання відвідувати їх не було. Бо, якщо твоїх пропозицій не чують і не беруть до уваги, то й брати участь для кворуму не варто. Так я для себе вирішила. Маю надію, що цього року щось вирішиться", – розповіла Кирда.

На позачергових виборах до парламенту 2016 року депутатка балотувалася на 23-му окрузі, де програла Ірині Констанкевич.

Вона та ще двоє депутатів з "Батьківщини" (Сергій Слабенко й Валентина Касарда) вийшли з фракції через напружену ситуацію з "УКРОПом". Вони не підтримують рішень "укропівців" у раді.

Наразі щодо участі в наступних виборах до парламенту депутатка ще не вирішила, та якщо все ж висуватиметься, то на рідному 23-му окрузі:

"Давайте почекаємо президентської кампанії, бо так далеко не планую. І якщо все-таки ризикну, то це буде рідний 23-й округ, де живу та працюю".

Прогулювали депутати також засідання комісій з питань майна, соцзахисту, екології.

2017 року серед депутатів Волиньради було більше прогульників, ніж торік.

З-поміж фракцій на засідання комісій та сесій Волиньради протягом двох років найчастіше не ходили депутати з "БПП".

Чому така практика склалась у фракції, журналісти поцікавилися в її очільника – кандидата на відкликання Володимира Бондаря. Ось що він відповів:

"Керівник фракції – це не керівник установи. Це скоріше модератор проведення засідань і той, хто має певну представницьку функцію. Усе інше депутати вирішують самостійно або зі своїми виборцями".

Нагадаємо, що з-поміж усіх депутатів Волиньради за минулий рік найменше звітували члени фракцій "Наш край" і "Самопоміч". Громадський рух ЧЕСНО проаналізував, у яких судових справах фігурували волинські депутати та кого з них і як саме покарали. Також напередодні Нового року Рух ЧЕСНО зафіксував, що найбільше на дітях піарилися "УКРОП" та фонд Ігоря Палиці.

Основне зображення volyn.com.ua


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]