Президент – один, довірених осіб – багато. Кому в Києві довірився Порошенко

Фото: Президент – один, довірених осіб – багато. Кому в Києві довірився Порошенко

Сайт ЦВК оприлюднив список довірених осіб кандидатів на президентських виборах. Рух ЧЕСНО поцікавився, кому чинний Президент довірив у Києві найцінніше, що він має - свою репутацію. Довірені особи Порошенка здебільшого відповідають його виборчим гаслам “Мова. Віра. Армія”. Крім того з-поміж них є лікар, юристи, та екс-кандидат від провального “Руху за реформи” Сергія Думчева.

Довірені особи, за законом, ведуть агітацію та сприяють кандидату на пост Президента України у проведенні виборчого процесу, представляють інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями. Про це йдеться у ЗУ “Про вибори президента України” (ст. 67).


Свічечку букви Ї в Голосієві за Порошенка ставить поет Малкович

 

Хай це, можливо, і не найсуттєвіше,

але ти, дитино,

покликана захищати своїми долоньками

крихітну свічечку букви «ї».

(Іван Малкович)

 

Суспільству запам’яталося скандальне висловлювання Порошенка, який замість відповіді про боротьбу з корупцією порадив активісту піти до церкви й поставити свічку, щоб “Господь його попустив”.

У Голосієві довіреною особою Президента став поет і видавець Іван Малкович, який в одному зі своїх віршів метафорично порівняв літеру Ї зі свічечкою, а літеру Є - з серпиком місяця. У цьому вірші він закликає берегти рідну мову, бо може настати час, коли нашу солов’їну мову не пам’ятатиме жодний соловейко.

Таке ставлення до мови цілком вписується в парадигму виборчих гасел Президента.

У 2017 році Іван Малкович отримав з рук Порошенка Національну премію України імені Тараса Шевченка за книгу поезій "Подорожник з новими віршами".

На врученні премії, після того, як ведучий оголосив, що церемонію завершено, Порошенко перебив ведучого і надав слово Малковичу виголосити промову про Шевченка. Тоді ж Малкович виступив на підтримку мовного закону.

“Відомо, що мова - найважливіший маркер національної самоідентифікації. Може видозмінюватися прапор, герб і навіть, на превеликий наш жаль, територія. Але як цитувала Леся Українка слова ірландця Томаса Девіса, нація повинна боронити мову більше, ніж свою територію. Втратити рідну мову і перейняти чужу - це найгірший знак підданства… Якщо тут буде українська мова, тут буде лад. А якщо ні - тут буде вічний путін, як би він не називався”, - заявляє Малкович.

Нагадаємо, що Малкович у 2006 році балотувався до ВР за списком ПОРА-ПРП. У 2012 році в бюлетені Всеукраїнського комітету захисту української мови Малкович заявляв: “Моя видавнича діяльність - це теж політика”.

На Печерську Порошенка представляє дисидент і лауреат

У 221 окрузі довірена особа Президента - відома людина  Богдан Горинь. Український політичний та громадський діяч, народний депутат України 1-го та 2-го скликань, журналіст, мистецтвознавець, політолог, колишній дисидент.

Як і Малкович, Богдан Горинь - Шевченківський лауреат, але якщо Малковичу премію Порошенко вже вручив, то Горинь її отримає в березні.

Зауважимо, що в 2002 році Горинь балотувався до ВР від “Нашої України”.

“Митець *уйні не скаже!”

На Дарниці на сусідньому 212 окрузі довіреною особою Президента також став митець. Але на відміну від цензурного Малковича і дисидента Гориня цей митець може боронити мову міцнішим слівцем.

В ефірі кримськотатарського телеканалу ATR Лесь Подерев’янський хвалить Порошенка.

“Все его ругают, а это, кстати, лучший президент за все время Украины… Церковь - раз, безвиз - два, антикацапская коалиция - три, армия - четыре… Вообще-то по должности он отвечает только за две вещи -  за мижнароднэ становище и армию, и все. И у меня нет претензий”, - каже Подерев’янський.

Пізніше Подерев’янський засвітився на форумі на підтримку Порошенка “Від Крут до Брюсселя”, де йому дали слово.

“Я коротко скажу - є така північна лисичка, яка з білим пухнастим хвостиком. Згадали? Вона може з’явитися на наших теренах. Так от, щоб вона в нас не з’явилась, принаймні, щоб у неї було менше шансів, я сьогодні тут. Тому що в мене є дочка Настя й онук Тімур. Хау, я все сказав. Слава Україні!” - це вся промова Подерев’янського, після якої Порошенко йому потис руку і поплескав по спині.

У Дніпровському районі Порошенко довірився блогеру Чекалкіну

Блогер і шоумен, генеральний директор "DIVA production" Дмитро Чекалкін став довіреною особою Порошенка на 214 окрузі в Дніпровському районі.
На своїй сторінці в ФБ Чекалкін висміює інших кандидатів, чиї рейтинги знаходяться неподалік від Порошенка.

За даними youcontrol.com.ua, Чекалкін є керівником приватних компаній “Радіокомпанія “Діва продакшн” та “Діва-про” зі статутним капіталом у 100 грн кожна. Повний тезка Чекалкіна є керівником благодійного фонду “Відкритий обрій”.

Армія: хто агітує за Порошенка на Троєщині?

У 215 окрузі на Троєщині довіреною особою Президента є звільнений з полону восени 2016 року український партизан із Красного Луча Володимир Жемчугов.

Восени 2015 під час виконання чергового бойового завдання та спроби захоплення противником підірвав себе, внаслідок чого втратив кисті обох рук і зір і потрапив у полон.

У січні 2017 року Порошенко нагородив Жемчугова званням Героя України.

“У період з 28 грудня 2014 року по 24 вересня 2015 року Володимир Жемчугов провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ. Серед проведених спецоперацій пошкодження дев’яти ділянок залізничного полотна, що використовувались противником для транспортування озброєння, військової техніки та боєприпасів з території РФ до тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей; виведення з ладу чотирьох ліній електропередач, трьох газорозподільних станції та трансформаторної підстанції; знищення військової автомобільної техніки та  особового складу незаконних збройних формувань. Його самовіддані дії в тилу ворога були особливо успішними та вчасними в період оборони Дебальцевого”, - йдеться в новині про нагородження на сайті Президента.

Жемчугов отримав з рук Порошенка ордер і ключі від квартири, а також став радником міністра інформполітики.  

Під час мітингу на підтримку Порошенка в Баришівці Жемчугов зі сцени закликав голосувати за чинного Президента.

“Я не могу продолжать эту войну физически, но я хочу ее продолжать информационно идеологически. Я хочу вернуться на свою родину на Донбасс, где остался мой дом. Петр Алексеич был одним из тех, кто организовал сопротивление российской оккупации и благодаря ему в том числе мы остановили продвижение российской армии… Призываю вас поддержать его (Порошенка - прим. авт.) и нашу интеграцию в Евросоюз… Я проливал за это свою кровь, я прошу вас сделать свой правильный выбор, чтобы эта война не пришла к вам сюда, и вам не пришлось проливать здесь кровь”, - каже Жемчугов.

Кримськотатарські лідери за Порошенка

Довіреною особою Президента в 216 окрузі (частини Дарницького і Дніпровського районів) є нардеп-списочник (5-й номер у списку) від БПП Мустафа Джемілєв, який також є уповноваженим Президента України у справах кримськотатарського народу.

Народна депутатка Ірина Геращенко зауважує, що він не єдиний із представників кримськотатарського народу, хто представляє команду Порошенка. Зокрема режисер Ахтем Сеїтаблаєв є довіреною особою по 91 округу - на Київщині.

 

На 75-річчя Джемілєва Порошенко вручив «Орден Свободи» на знак визнання його значної ролі у поверненні Криму та звільнення політичних в'язнів Кремля.

На Оболоні Порошенко довірився кандидату від “Руху за Реформи” - Ігорю Дубію

З-поміж довірених осіб Президента є дехто  Ігор Валерійович Дубій. Повний тезка такої людини значиться на сайті ЦВК як кандидат від “Руху за реформи” Сергія Думчева на місцевих виборах до Київради на Мінському масиві.

 

Дубій є генеральним директором юридичної фірми "Дубій і Сіверин", а також адвокатського бюро “Анвальт”. Також повний тезка Дубія є помічником народного депутата 8-го скликання фігурант антикорупціних розслідувань Євгена Рибчинського з “Волі народу”.

Рух ЧЕСНО додзвонився до адвоката Ігоря Дубія, який підтвердив, що справді є довіреною особою Президента. Але на питання про балотування від “Руху за реформи” Дубій відповідати не забажав.

“Я вибачаюсь, я не знаю, з ким я розмовляю, я вірю, що ви журналіст, але не можу ідентифікувати вас. Якщо ви можете подивитися в інтернеті - все там побачите. Вибачте, я не можу розмовляти - в мене судове засідання”, - відповідає довірена особа Порошенка.

Без церкви теж не обійшлося


Не можуть довірені особи Президента стояти осторонь і від Помісної православної церкви. Так на 218 окрузі (частина Оболоні і Святошина) довірена особа - Семен Кабакаєв, який за даними Youcontrol є керівником ГО "РУХ ЗА УКРАЇНСЬКУ ПОМІСНУ ЦЕРКВУ".

До складу засновників входить і колишній працівник СТБ Мирослав Гай - нацгвардієць, який відомий волонтерством, а також тим, що під обстрілом встановив український прапор на телевежі на горі Карачун під окупованим на той час Слов’янськом.

У 2018 році Кабакаєв компліментарно коментує на каналі “Прямий” вибачення Порошенка, за те що не дотримав обіцянки закінчити війну в 2014 році

Соцмережі Кабакаєва рясніють світлинами з Томос-туру Порошенка.

У коментарі ЧЕСНО Кабакаєв каже, що пропозиція стати довіреною особою надійшла від штабу.

“Мене не мотивували, нічим не аргументували, сказали, що є така пропозиція… Я свій вибір зробив давно і вибір цей засновується не на прізвищах, іменах, а на векторі розвитку держави. Тому я погодився, мені подобається програма Петра Олексійовича і довго я не думав над пропозиціїю", - каже Кабакаєв.

За словами довіреної особи Кабакаєва, громадську організацію створили для інформаційної допомоги церкві.

“Я був одним із засновників ініціативи ТОМОС-2018, яка вже працює майже рік. І основна наша робота була саме в цьому проекті. А ГО ми вирішили створити вже більше як юридичну особу для супроводження і допомоги вже Єдиній Помісній Церкві… це просвітницька робота, інформаційна підтримка, становлення на місцях, в регіонах і на загальнонаціональному рівні”, - додає Кабакаєв.

На Солом’янці Порошенко довіряє директору бізнес-школи

У 222 окрузі довірена особа Порошенка - Олександр Саврук, декан Києво-Могилянської бізнес школи.

За даними Youcontrol, Саврук має відношення до 4-х компаній.

На форумі Порошенка “Від Крут до Брюсселя” Саврук виступив на підтримку чинного Президента. Одна з його цитат суголосна гаслу на білбордах Порошенка про “реальні кроки”.



Цю подію транслювали на “Прямому”.

На Святошині Президент довіряє юристці?

У Святошинському районі Порошенка представляє Світлана Василівна Сергійчук.

Повною тезкою Сергійчук є екс-заступниця директора Територіального центру соцобслуговування Святошинського району Києва, яка написала, що знає російську, українську мову й англійську “зі словарем”.

Якщо це довірена особа Президента, то сподіваємося, що юриспруденцію вона знає “без словаря”.

На Подолі - людина з оточення БПП

У Подільському районі в 220 окрузі, де нардеп Вячеслав Константіновський не може скласти мандат, довіреною особою Порошенка є Людмила Турик.

За даними реєстру декларацій НАЗК, Турик працювала провідним спеціалістом відділу контролю за благоустроєм Подільської РДА.

У соцмережі Фейсбук її можна побачити на фото депутатів Київради від БПП з Виноградаря Наталії Маслової та Олексія Окопного.

У Шевченківському районі Порошенко довірився лікарю

У 223 окрузі Порошенко обрав собі за довірену особу Олександра Юрійовича Усенка. Людина з таким ПІБ очолює Інститут Шалімова і є лікарем-хірургом.

Цікаво, що за даними ЗМІ в квітні 2016 року кандидатуру Усенка фракція БПП пропонувала на посаду міністра охорони здоров’я, але лікар від посади відмовився, “бажаючи залишитися хірургом, що практикує”.

Нагадаємо, що на цих виборах зареєстровано рекордну кількість кандидатів у Президенти за всю історію незалежної України – 44. Докладну інформацію про кожного кандидата можна прочитати на сайті Руху ЧЕСНО – у спецпроекті Рolithub.org.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]