Тарифний майдан: чому річний звіт Кернеса тривав 0 хвилин

Фото: Тарифний майдан: чому річний звіт Кернеса тривав 0 хвилин

Мер Харкова Геннадій Кернес, попри вимогу законодавства, уже котрий рік поспіль не звітує про свою діяльність перед громадою. Цього року його звіт на 297 сторінок тривав 0 хвилин. "Злі харків'яни" зібралися на мітинг під стінами міськради. Кернес проігнорував рішення суду, регламент Харківської міськради та законодавство України.

Кернес знову втік від запитань

27 лютого 2019 року на черговій 25-й сесії Харківської міської ради Геннадій Кернес мав виступити зі звітом про свою діяльність за 2018 рік. Текст документа того самого дня опублікували на офіційному сайті міськради. Він містить 297 сторінок, тобто майже стільки ж, як і минулоріч.

Депутатка з опозиційної фракції "Самопоміч" у Харківській міськраді Олена Ворона розповіла представникові Руху ЧЕСНО, що звіт був завантажений на її планшет лише за кілька днів до сесії, тому змоги ознайомитися з повним текстом, щоб адекватно його оцінити, вона не мала.

"Близько 94% закладів освіти оснащені засобами архітектурної доступності для учнів з інвалідністю. Минулоріч введено в експлуатацію близько 440 тис. кв. м загальної площі житла, що на 17,6% більше, ніж у 2017 році. Економія бюджетних коштів при проведенні закупівель через систему "ProZorro" склала близько 300 млн грн", – ідеться в повідомленні стосовно звіту міського голови на сайті ради.

2017 року мер Кернес звітував про свою діяльність на сесії Харківської міськради протягом 5 хвилин. 2018-го – уже 10 хвилин. Однак 2019-го звітування Кернеса тривало 0 хвилин.

"Звіт фактично не відбувся, тому що жодні дані не оголошувалися. Звіт має майже 300 сторінок тексту. Він перед депутатами не озвучувався, причому не озвучувався й на постійних комісіях, де розглядався за 2 дні до сесії", – коментує ситуацію Руху ЧЕСНО позафракційний депутат Харківської міськради Ігор Черняк.

Він наголосив, що Кернес на сесії, порушуючи регламент, не надав депутатам можливості поставити запитання чи висловити думку стосовно цього звіту.

"Ті показники, які є у звіті, свідчать про те, що відбувається стагнація міста, тому що ключові показники падають. Якщо брати в натуральних величинах, то надходження до бюджету зростають, але якщо брати динаміку, то вони скорочуються. Підприємства комунальні генерують дедалі більше збитків. І те, що мене особисто вразило, – це зменшення обсягу заощадження коштів унаслідок використання системи "Prozorro". Порівняно з 2017 роком цей обсяг зменшився майже на 1%", – зауважує Черняк.

Нещодавно Рух ЧЕСНО опублікував статтю, у якій зібрав найгучніші скандали 2018 року, пов'язані з харківським місцевим самоврядуванням. У переліку опинилися зрив опалювального сезону, провал запуску системи "E-ticket" та найдорожча новорічна ялинка в Україні. Утім, жоден з цих епізодів не потрапив до звіту Кернеса.

"Це не звіт мера. Мер має звітувати на відкритій зустрічі перед територіальною громадою, що зафіксовано в законі. Це може стати підставою для чергового судового провадження проти чинного мера Харкова", – ділиться думками з представником Руху ЧЕСНО Черняк.

Справді, у Законі України "Про місцеве самоврядування" зазначено:

"Сільський, селищний, міський голова не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами".

Утім, Кернес уже вкотре звітує не перед громадою, а перед депутатами на сесії міськради.

"Сесії ради проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством", – ідеться в законі "Про місцеве самоврядування".

Українське законодавство передбачає підстави для обмеження доступу громадян до засідань місцевих рад лише під час надзвичайного чи воєнного стану. Утім, попри прямі вимоги законодавства, містян на сесії в Харкові пускають украй рідко: місцеві активісти борються за право на вільний доступ представників громадськості на сесійні засідання міськради з кінця 2014 року.

2018 року представниця міськради не рекомендувала громадянам приходити на сесію, на якій мав звітувати міський голова. Декільком представникам громадськості вдалося потрапити до зали засідань лише після міні-пікету під будівлею мерії та суперечок з її працівниками.

Фото зроблене представником Руху ЧЕСНО під час звіту Кернеса 2018 року

Цьогоріч представника Руху ЧЕСНО завчасно повідомили, що його допущено до пленарного засідання, на якому мав відбутися річний звіт Кернеса. Утім, запитання стосовно звіту поставити не вдалося не тільки громадянам, а й навіть депутатам міськради.

Проте мер Харкова ігнорує не лише регламент міської ради та прямі вимоги законодавства, а ще й рішення суду.

Харків'яни розізлилися

6 лютого 2019 року двома рішеннями виконкому Харківської міськради було підвищено вартість проїзду в міському електротранспорті. З наступного дня за одну поїздку в метро потрібно було платити 8 грн замість 5 грн, а в трамваї чи тролейбусі – 6 грн замість 4 грн.

Для порівняння: у Хмельницькому ціни тримають на рівні 3,50 грн.

Попереднє подорожчання вартості проїзду в громадському транспорті відбулося в Харкові наприкінці березня 2018 року, тобто менш ніж за рік до того.

10 лютого місцеві жителі зібралися на одній з центральних площ Харкова на акцію протесту, вимагаючи повернення попередніх цін на поїздки в транспорті.

 

Того самого дня група молодиків на знак протесту проти нових тарифів перестрибнула через турнікети в метрополітені.

15 лютого активісти ГО "Харківський антикорупційний центр" подали до Харківського окружного адміністративного суду позови для оскарження обох рішень виконкому міськради про нові тарифи в транспорті.

"Качество услуг, которые оказывают метрополитен и электротранспорт, не соответствует современным условиям ведения бизнеса и предоставления услуг в Европе. Мы знаем такую "торговую марку" как "трамвайный дрифт", посвященный сходу харьковских трамваев с рельсов, а метро остановило свое развитие где-то в 80-х годах", – розповідав на прес-конференції голова ГО "ХАЦ", депутат опозиційної фракції "Самопоміч" у Харківській облраді Дмитро Булах.

Фото із сайту kh.depo.ua

Фото із сайту kh.depo.ua

На думку активістів, рішення про підвищення тарифів у міському електротранспорті ухвалили з низкою порушень. Так, наприклад, підписав його секретар міськради Олександр Новак, хоча мав це зробити особисто Кернес. Позивачі попросили суд зупинити дію нових цін на проїзд у транспорті до закінчення розгляду справи по суті.

17 лютого група молодих людей повторила акцію з несплатою за проїзд у метро.

19 лютого в Харківському окружному адміністративному суді відбувся розгляд обох позовних заяв від ГО "ХАЦ". Перед судовими засіданнями на пікет зібралися співробітники тролейбусних депо та члени профспілки метрополітену. Проте не всі з них могли пояснити, навіщо прийшли на акцію.

Того самого дня, 19 лютого, суд призупинив дію обох рішень виконкому про підвищення тарифів на проїзд у міському електротранспорті.

"Ми ще не читали рішення суду, у нас немає рішення суду! Є тільки резолютивна частина. Ми не розуміємо мотивувальної частини, чому, за що й на що вона посилається, ухвалюючи таке рішення", – так прокоментував ситуацію Кернес місцевим журналістам.

А наступного дня члени виконкому міськради внесли зміни до одного з попередніх рішень, дію якого призупинив суд. За повідомленням місцевого ЗМІ, розрахунок був на те, що "суд призупинив дію рішення виконкому від 6 лютого, а не від 20 лютого". Однак фактично рішення все ще було датоване 6 лютим.

"Горсовет попытался обмануть харьковчан, что он якобы принял новое решение. Однако это по сути не решение, а внесение небольших изменений в старое решение, которое судом приостановлено. Соответственно, никаких правовых последствий для стоимости проезда сейчас оно не несет. Действуют старые тарифы", – твердить Булах.

У результаті ухвалу суду проігнорували, і ціни на проїзд у громадському транспорті до попередніх цифр не повернули.

Того самого дня, 20 лютого, активісти взяли під контроль турнікет на одній зі станцій метро та пропускали пасажирів не за 8 грн, а за 5 грн.

Тим часом обласна прокуратура повідомила, що відкрила кримінальне провадження за фактом невиконання рішення суду Харківською міською радою.

"На час розгляду скарги по суті дія нових тарифів, введених із 7 лютого 2019 року, призупинена. Тобто вартість проїзду має бути такою, яка була до введення нових тарифів. Проте службові особи Харківської міської ради не виконали рішення суду. Станом на ранок 20 лютого тарифи в громадському транспорті не були приведені до відповідності", – зазначено на сайті прокуратури.

21 лютого під будівлею міськради на знак протесту підпалили сміттєвий бак.

22 лютого директор КП "Харківський метрополітен" Вячеслав Стаматін сказав, що повернення вартості проїзду до 5 грн збільшить інтервали руху поїздів до 10-11 хвилин.

"Для нас тариф в 5 гривен – это фактически убийство предприятия. На сегодня себестоимость затрат предприятия не покрывает даже тариф в 8 гривен. Эта сумма не включает в себя все виды работ, а только те, которые необходимы для того, чтобы метрополитен существовал и перевозки пассажиров были безопасными".

23 лютого під міськрадою почалася акція "Марш злих харків'ян".

"Мы, злые харьковчане, активисты, идем под горсовет, чтобы выразить свою позицию и заставить горсовет выполнять решения суда", – повідомлялося в описі івенту у Facebook.

Фото "Маршу злих харків'ян" із сайту nakipelo.ua

Колона приблизно з тисячі осіб пройшлася центром міста до готелю "Національ", у якому мешкає Кернес. Акція закінчилася за дві години.

"Это было самое большое мероприятие с 2014 года!" – вважає Дмитро Булах.

25 лютого на сайті міськради з'явилося повідомлення про те, що ухвала суду нібито "не набрала законної сили". Хоча, згідно з дописом у Facebook депутата Харківської міськради Ігоря Черняка, це прямо суперечить тексту рішення суду з Єдиного державного реєстру. Йому, як співпозивачеві, на пошту надійшли копії рішень, в одному з яких виявилися взаємовиключальні фрази.

"6-й абзац: "Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення". 11-й абзац: "Ухвала суду підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження й відкриття виконавчого провадження". А потом внизу впечатано: "Ухвала не набрала законної сили", – пише Черняк.

"55 кнопок"

27 лютого о 9:30 почалася акція "Злі харків'яни на сесії міської ради!". Її учасники зібралися під будівлею міськради за півгодини до початку чергової сесії, на якій мало відбутися звітування Кернеса за минулий рік. Основна вимога акції – виконання місцевою владою рішень суду щодо цін на проїзд у міському електротранспорті.

До сесійної зали дозволили зайти групі представників мітингувальників, що зменшило напругу в натовпі.

На цю сесію вирішив завітати й кандидат у Президенти, позафракційний нардеп Віталій Купрій.

"Народний депутат має право брати участь з правом дорадчого голосу у роботі сесій сільських, селищних, міських, районних у містах (в містах з районним поділом), районних і обласних рад та засіданнях їх органів", – ідеться в п. 7 ст. 17 закону "Про статус народного депутата України".

Дорадчий голос – це можливість брати безпосередню участь в обговореннях рішень без права голосувати за них. Однак голосно висловлене на всю сесійну залу прохання Купрія виступити з трибуни Кернес просто проігнорував, читаючи далі текст перед своїми очима. Нардеп, наполягаючи на своєму, підійшов до трибуни й почав викликати поліцію, щоб заявити про кримінальне правопорушення.

Після цього Кернес поставив на голосування депутатського корпусу питання щодо надання слова Купрію, хоча законодавство не вимагає для цього відповідного рішення ради. Так, 28 листопада 2018 року перед виступом на сесії міськради нардепа від "БПП" Олександра Грановського, котрому Кернес активно допомагає з рекламою в Харкові, голосування не відбувалося. Фракція "Відродження", від якої на останніх місцевих виборах балотувався чинний мер Харкова, має 57 мандатів (67,9%) у Харківській міськраді. Лише 18 депутатів проголосували "за" надання слова Купрію.

"Я вважаю, що зараз Харків окупувала банда на чолі з цією людиною – паном Кернесом, який є сепаратистом, корупціонером. Зараз він розкрадає бюджет, порушує права людей", – заявив у мегафон кандидат у Президенти.

Купрій розповів, що надіслав Генпрокурору Юрію Луценку депутатське звернення щодо невиконання рішення суду про тарифи в міському електротранспорті. Також він очікував на відкриття кримінального провадження стосовно порушення харківською міськрадою п. 7 ст. 17 ЗУ "Про статус народного депутата України".

Представники громадськості скандували в залі: "Виконуй рішення суду!" та "Закон один для всіх". Вони блокували трибуну та з допомогою мегафона закликали депутатів міськради виконати рішення суду. Міський голова Харкова тим часом порушував регламент міськради, ігноруючи бажання депутатів висловитися або вимикаючи мікрофон під час їхніх виступів. На сесії Кернес неодноразово лаявся на представників громадськості.

"Депутаты, кто хочет предоставить слово этим шумным д*билам, прошу проголосовать", – пропонував очільник Харкова.

"И хватит здесь вообще нам указывать. Кто ты есть такой? Ты кнопка, бл***!" – сказав мер Харкова екс-депутату міськради Дмитрові Мариніну.

Фото: представник Руху ЧЕСНО під час звіту Кернеса за 2018 рік

Питання про підвищення тарифів у міському транспорті теж вирішили винести на розгляд ради. 55 депутатів із фракції "Відродження" проголосували "за" те, щоб ціни, усупереч вимогам суду, залишилися такими, якими їх затвердив виконком своїми рішеннями. Решта фракцій не брали участі в цьому голосуванні.

"Приблизно на 15-му питанні я вирішив залишити залу, бо мер відмовлявся виконувати регламент. Він не надавав мікрофона для запитань, відмовився від зачитування доповідачами проектів рішень. Уся функція депутатів звелася до того, щоб тиснути на кнопки. Власне, він висловив своє ставлення до депутатів під час сесії: "Депутат – це кнопка, яка має завжди голосувати без запитань", – сказав депутат міськради Черняк у коментарі Руху ЧЕСНО.

Невдовзі сесію залишила й уся фракція "Самопоміч" у повному складі, а також більшість представників громадськості. Після цього розгляд одного питання тривав близько 20 секунд, з яких 15 – час для натискання кнопок депутатами.

Того самого дня з'явився висновок Антимонопольного комітету України, відповідно до якого підвищення цін на проїзд у метрополітені суперечить порядку формування тарифів.

А 28 лютого на сесії обласної ради прокурор Харківської області Юрій Данильченко заявив, що розслідування щодо цього триває.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО писав і про річні звіти мера Харкова за 2017 та 2016 роки.

Крім того, ми інформували про найрезонансніші скандали 2018 року, пов'язані з харківським місцевим самоврядуванням, політичну рекламу нардепа Грановського в Харкові, новорічні листівки з Леніним від Порошенка та Кернеса, судові провадження проти харківських депутатів. Представники Громадського руху ЧЕСНО проаналізували роботу Харківської міськради за 2017 та 2016 роки, доходи депутатів за 2016 рік та багато чого іншого.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]