#ЧЕСНОdigest: нардепи-прогульники січня-лютого 2019 року (оновлено)

Фото: #ЧЕСНОdigest: нардепи-прогульники січня-лютого 2019 року (оновлено)

58 депутатів пропустили понад 90% голосувань у парламенті.У січні-лютому 2019 року Верховна Рада працювала у сесійному залі 12 днів, провела 18 засідань, на яких відбулося 304 голосування.  

Згідно з інформацією з офіційного сайту Верховної Ради, троє народних депутатів за даними письмової реєстрації не голосували із невідомих причин. Йдеться про Дмитра Добкіна, Костянтина Жеваго і Дмитра Яроша. Ще п’ятеро депутатів перебувають під слідством, втекли з країни або написали заяву про складання повноважень. Один нардеп на лікарняному.

Окрім трьох нардепів з графіки, є нардепи, які були відсутні через різні обставини.

Втекли з країни:

  1. Євген Бакулін ("Позафракційні"), затримання та арешт якого 15 березня дозволила Верховна Рада. За словами Генерального прокурора, депутат давно не відвідував Україну.

  2. Сергій Клюєв ("Позафракційні"), якого Інтерпол оголошував у міжнародний розшук.

  3. Олександр Онищенко ("Позафракційні"), нардеп-утікач, який переховується в Лондоні від кримінального переслідування щодо розкрадання майна “Укргазвидобування”.

Склав повноваження нардепа:

В’ячеслав Константіновський ("Позафракційні"), який у липні 2017 написав заяву про складання депутатського мандату. У листопаді 2017 Верховна Рада не змогла назбирати достатньої кількості голосів за задоволення цієї заяви.

Під слідством:

Надія Савченко ("Позафракційні"), арешт якої за підозрою Генпрокуратури дозволила Верховна Рада і яка перебуває в слідчому ізоляторі.

Через хворобу:

Лев Підлісецький (“Самопоміч”), який не може відвідувати ВРУ за станом здоров’я.

Окрім того, нардепи Вадим Рабінович (“Опозиційний блок”) і Валерій Дубіль (“Батьківщина”) взяли участь лише в 1 голосуванні з 304-х.

Народні депутати не завжди беруть участь у голосуванні попри присутність: у січні-лютому присутність склала 77,6%, а голосування - 41,1%.

Понад 50% голосувань пропустили - 259 нардепи

Понад 90% голосувань пропустили - 58 нардепів

У найбільшій кількості голосувань не брали участь народні обранці від груп “Воля Народу” (84%) і “Відродження”(79%), у найменшій - депутати від “Народного фронту” і “Самопомочі” (56%).

Найбільшу кількість голосувань січня-лютого 2019 року не відвідали народні обранці з фракції “Батьківщина” (47,7%), позафракційні (36,1%) і “Опозиційний блок” (31,1%).

Нардепи, обрані за партійними списками, частіше беруть участь у голосуваннях, ніж депутати-мажоритарники: різниця в їхній активності голосувань за січень-лютий 2019 року становила 9,8%, за грудень 2018 року становила 9%, у листопаді - 1,5%, у жовтні - 8%.

Зауважимо, що навіть стовідсоткового прогульника відкликати неможливо. Єдине, чим можна покарати “недоторканних”, — позбавити частини зарплатні. За дорученням спікера з вересня 2016 року прогульників також час від часу публікують у газеті “Голос України”.

Раніше ЧЕСНО назвав найбільших прогульників 2018 року.

Громадський рух ЧЕСНО ініціював кампанію зі щомісячного оприлюднення списку нардепів-прогульників. Мета кампанії — привернути увагу до однієї з найбільших проблем роботи Верховної Ради — низької відвідуваності засідань на депутатами та їх неучасті в голосуванні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]