Про зібрання в Парламенті, за інформацією з "помойної ями"

Робота депутатів збоку виглядає так. Минулий тиждень – недопрацювали, а замість публічних обговорень кулуарні перемовини. Цього тижня – обіцяна головою Верховної Ради позачергова сесія скликана не була.

Поки парламент не став місцем, де можуть врегулювати політичну кризу. Поки парламент не місце, де можуть домовитися. Ба більше, – не місце для відкритих дискусій.

 

Минулого тижня на третій день безплідних кулуарних домовленостей керівників фракцій та без результативної роботи парламенту, спікер Рибак на добу раніше зупинив роботу Ради у залі засідань і пообіцяв повернутися до роботи, як тільки домовляться про зміни до Конституції.

Результат такий: депутати від фракцій зібралися лише один раз, щоб обговорити зміни до Конституції. Минулої п'ятниці.

Увесь поточний тиждень (з 10 по 14 лютого) депутати мали працювати у комітетах. Але засідання провели лише 3 з 29 комітетів.

А цієї середи відбулося якесь зібрання представників фракцій та керівництва парламенту. Жодного фото чи відео з цього засідання – немає. Воно було закрите для журналістів, а отже і для широкої громадськості.

Сайт Верховної Ради таку зустріч називає засіданням Погоджувальної ради представників фракцій. Позачерговим.

Нагадаю, зазвичай погоджувальні ради відбуваються перед фото та відеокамерами впродовж усієї зустрічі. Вони проходять кожного понеділка, перед початком роботи у залі парламенту. І там вирішують, які саме закони виноситимуться на голосування.

Світлина з сайту rada.gov.ua

Учасник позачергового зібрання Віталій Ковальчук, депутат від "Удару" пояснив, що закритість зустрічі – це не їхня вказівка: "Я не приймав рішення. Нас запросили як на нараду. Рибак запросив голів фракцій у відповідь на надісланий лист трьох фракцій про скликання надзвичайної сесії".

Ще один учасник зібрання – регіонал Михайло Чечетов заперечив, що це була погоджувальна Рада, телефоном журналісту він сказав так: "Це було не засідання, а нарада – чую дзвін, а не знаю де він... черпаєте інформацію в помойних ямах". Офіційної стенограми цієї чи то погоджувальної ради, чи то наради у відкритому доступі немає, дещо є у прес – релізі, що на сайті Парламенту. У ньому значиться, що на засіданні був лише один лідер фракції Петро Симоненко. Кличка, Тягнибока, Яценюка, Єфремова – не було. Нагадаю, саме цього поточного тижня депутати планували провести позачергове засідання парламенту.

Які ж питання опозиція хотіла розглянути на позачерговій сесії?

За словами депутата ударівця Ковальчука їх 3: 1) повернення до Конституції 2004 року 2) новий закон про амністію учасників протесту без жодних вимог 3) Ще одне рішення про скасування "диктаторських" законів ухвалених 16 січня, додавши пункт, що ці закони не є чинними.

На сайті ж парламенту список запропонованих опозицією питань трішки інший. Замість законів 16 січня, там зазначено формування уряду.

Ударівець Віталій Ковальчук телефоном категорично заперечив факт обговорення питання нового уряду на цій зустрічі.

Наступного дня прес – служба парламенту опублікувала повідомлення, назване "Роз'яснення прес – служби апарату Верховної Ради". Роз'яснення з'явилося, як зазначено, у відповідь на слова депутата свободівця Андрія Мохника. Він звинуватив керівництво ВР у "небажанні дати старт розв'язанню глибокої суспільно-політичної кризи в державі". Так от із роз'яснення, виявляється, що питання "про формування Уряду, які опозиція наполягала включити до порядку денного позачергового засідання" формально не підготовлені, зокрема, не розглянуті профільними комітетами".

А загалом, деталі зустрічі знають лише самі учасники цього зібрання.

Сьогодні відбулася ще одна нарада керівників фракцій. Про це розповів депутат фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв. За його словами, парламентська більшість відмовилася підтримати постанову про повернення Конституції 2004 року.

Наступний тиждень – депутати працюють у залі парламенту. І схоже, домовленостей та конструктивної роботи знову не передбачається.

Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]