Останній виступ Садового як кандидата: агітація на Харківщині (дайджест)

Фото: Останній виступ Садового як кандидата: агітація на Харківщині (дайджест)

Ляшко подарував рятувальникам їхню ж пожежну машину. Наливайченко розповідав про покарання злочинців Майдану. Богословська вважає себе "білою вороною". У місті роздають "Анкети прихильників Порошенка". Тягнибок приїхав до Харкова, щоб підмінити Кошулинського. Прибічники Тимошенко не прибрали після себе площу. Бондар і Дерев'янко тільки почали передвиборчу кампанію.

Рух ЧЕСНО промоніторив перебіг передвиборчої агітації кандидатів у Президенти на Харківщині протягом двох минулих тижнів.

У "Ляшкобус" вантажили пакети, забарвлені під корів

6 березня афілійований з мером Харкова Геннадієм Кернесом телеканал "Харьковские известия" показав компліментарний сюжет на користь кандидата в Президенти від "Радикальної партії" Олега Ляшка.

95% автопарку ДСНС зношено. Більш ніж 4000 машин фактично не придатні для використання. Змінити ситуацію взялися в "Радикальній партії". За рік лише Харківщина за сприяння її лідера Олега Ляшка отримала 18 нових спецмашин. Днями соратники Олега Ляшка відвідали рятувальників Зачепилівської та Сахновської рятувальних частин", – ідеться в сюжеті.

На відео видно, що агітатори Ляшка роздали рятувальникам пакети з партійною символікою. Що було в цих пакетах, не відомо. Авторка сюжету розповіла, що, за словами "радикалів", "на нову пожежну техніку за сприяння Олега Ляшка з держбюджету виділено 1 мільярд гривень".

Так, "Радикальна партія" справді відмовлялася голосувати за держбюджет на 2016 рік, аж доки туди не занесли пункт про виділення майже 400 млн грн на закупівлю пожежних машин. Їх мали придбати в підприємства, пов'язаного з другом та однопартійцем Ляшка, депутатом Чернігівської облради Олегом Авер'яновим.

А 11 лютого, як ми вже писали в одному з попередніх дайджестів, Ляшко під час свого приїзду до м. Богодухова "передав" місцевим рятувальникам пожежну машину. Та, як вияв пізніше омбуцмен ОПОРИ, кандидат у Президенти не має до цього жодного стосунку. На баланс однієї з рятувальних частин Харкова цю машину поставили ще в березні 2017 року, а 2019-го її просто перезакріпили за частиною в місті Богодухів.

Сюжети про Ляшка або його харківських агітаторів на телеканалі "Харьковские известия" виходили також 4, 5, 11, 13 та 15 березня.

15 березня депутат Харківської міської ради VI скликання Дмитро Маринін, якого Кернес на минулій сесії міськради назвав "кнопкою", опублікував допис із повідомленням про "Ляшкобус" у Харкові, усередині якого містилися пакети, забарвлені під корів. За його словами, перевірити, що в них було, йому не дозволили.

Агитаторы "народного президента" прямо сейчас грузят пакеты. Предупреждаю! Мы контролируем ход избирательной кампании. Подкуп избирателей уголовно наказуем!" написав Маринін у Facebook.

Паралельно протягом останніх тижнів сторінки у Facebook "Ляшко медіа Харків" і "Харківщина за Олега Ляшка" регулярно звітують про агітацію в області за очільника "Радикальної партії". У деяких населених пунктах агітатори кандидата в Президенти далі з'являються з інвалідним візком. 8 березня "ляшківці" вітали квітами жінок Сахновського, Красноградського, Кегичівського, Чугуївського та Зачепилівського районів області.

Садовий виступив востаннє як кандидат

4 березня лідер партії "Самопоміч" Андрій Садовий подав заяву до ЦВК про відмову балотуватися кандидатом на чергових виборах Президента України, що відбудуться 31 березня 2019 року. Він знявся на користь Анатолія Гриценка, якого згодом підтримали також Дмитро Добродомов і Дмитро Гнап.

Утім, постанову про зняття його з реєстрації ЦВК ухвалила лише 5 березня. І саме того дня Садовий ще як кандидат побував із запланованим візитом у Харкові.

Він прогулявся одним із центральних ринків міста, де поспілкувався з торговцями.Також Садовий відвідав завод з виробництва холодильників у м. Дергачі Харківської області. Після цього він спілкувався з експертами в межах проекту "Політична Говерла" від ГО "ЕкспертиЗА Реформ". На запитання представника Руху ЧЕСНО про те, що ж буде в анонсованій напередодні "угоді про підтримку" між ним та Анатолієм Гриценком, на користь якого Садовий зняв свою кандидатуру, політик відповів:

Такий ексклюзив мріють отримати всі журналісти в Україні. Ви найкращі, але я мушу тримати певний рівень. І я думаю, що вас ця угода вразить. У позитивному плані, хочу вірити".

Під час подальшого спілкування із Садовим виявилося, що вони з Гриценком попередньо не узгоджували розбіжностей у своїх передвиборчих програмах.

Моя заява, оприлюднена в п'ятницю, була для Гриценка несподіванкою. Я з ним не домовлявся про відкликання своєї кандидатури. У мене з ним після цього не було жодної розмови. Ми побачилися вчора, спільно були на ефірі "Свободи слова" на ICTV. А після ефіру я сів у поїзд і поїхав до вас, у Харків. Перша зустріч, яка в нас із ним буде, – це перед підписанням нашої угоди в четвер", – розповів він.

А за два дні, 7 березня, Садовий та Гриценко підписали угоду, у якій була тільки одна умова: "Бути чесним".

Також під час спілкування експерти встигли обговорити із Садовим його відмову від подальшої участі в президентських перегонах, теми Криму та Донбасу, політичної волі й політичних амбіцій.

Повний запис ефіру "Політичної Говерли" із Садовим можна побачити за посиланням. Саме під час нього була опублікована постанова ЦВК про зняття кандидатури Садового з президентських виборів.

Після цього екс-кандидат поїхав на ще одну зустріч із виборцями. Того самого дня він з'явився в ефірі програми "Віддзеркалення" на місцевому телеканалі "АТН", де закликав усіх громадян України прийти на вибори 31 березня.

Наливайченко хоче покарати злочинців Майдану

А 6 березня на Харківщину завітав кандидат у Президенти від партії "Справедливість" Валентин Наливайченко. Він зустрічався з працівниками Малинівського склозаводу, розташованого в Чугуївському районі.

Наливайченко також став гостем майданчика "Політична Говерла". Відповідаючи на запитання стосовно злочинів проти майданівців, колишній очільник СБУ наголосив, що покарання має бути неминучим.

Найголовніше – має бути покарання за злочини, за розстріли, за викрадення людей, за провокації, за застосування іноземних снайперів. Усі злочини проти Революції Гідності мають бути в українських судах", – зазначив він.

Екс-голова СБУ заявив, що всі зібрані докази були за його підписом передані до ГПУ ще наприкінці 2014 року. На його думку, для доведення цих справ до вироків не вистачає окремої судової палати, яка б у формі трибуналу розглядала їх публічно. І Наливайченко готовий створити таку палату, якщо прийде до влади.

У відповідь на запитання представника Руху ЧЕСНО він розповів, що хотів би провести відкриті конкурси на посади міністрів оборони й закордонних справ, голови СБУ, Нацбанку, Генпрокурора та інших осіб, кого подає для призначення Президент України.

Повний ефір випуску "Політичної Говерли" за участю Наливайченка доступний за цим лінком.

Богословська називає себе "білою вороною"

12 березня до "Говерли" завітала й кандидатка в Президенти Інна Богословська, яка до ВРУ VI та VII скликань обиралася від "Партії регіонів". Утім, 30 листопада 2013 року вона вийшла з однойменної фракції на знак протесту проти побиття студентів на Євромайдані.

Я біла ворона. Моя аудиторія сьогодні – це білі ворони у своїх галузях. Люди, які взяли на себе відповідальність робити щось нове поза системою, незважаючи на систему, базуючись на громадянах і на тих цінностях, які завжди визначають реальну політику", – розповідала політикиня під час зустрічі на "Політичній Говерлі".

Одразу після своєї перемоги на виборах вона хоче зібрати віче громадян, яке вимагатиме від парламенту ухвалення 20 законів, украй необхідних, на погляд Богословської, під час найближчих виборів до парламенту та місцевих рад. Ці закони, зокрема, запровадять обмеження на фінансування виборчих кампаній, заборонять політичну рекламу, упровадять обов'язкові політичні дебати між кандидатами та ліквідують прохідний бар'єр для партій.

Повний запис ефіру за участю Богословської доступний тут, а текстовий огляд зустрічі з основними її тезами можна прочитати за цим посиланням.

Тягнибок приїхав до Харкова, щоб підмінити Кошулинського

14 березня до Харкова завітав кандидат від ВО "Свобода" та об'єднаних націоналістичних сил Руслан Кошулинський. Він устиг записати ефір для місцевого телеканалу "Simon" і зустрітися з виборцями на підприємстві "Autoenterprise", після чого поїхав до Києва.

Ще два заплановані заходи, на яких він мав бути присутній, провели його довірені особи. Так, у записі ефіру "Політичної Говерли" взяв участь нардеп ВРУ VII скликання, екс-міністр аграрної політики Ігор Швайка. Нині він є керівником передвиборчого штабу Кошулинського й очільником харківського обласного осередку "Свободи".

Буквально вчора ввечері ми скоротили програму перебування в Харкові Кошулинського. Пояснення дуже просте: коли ти отримуєш можливість прийти на медіа й донести свою позицію, це значно більше охоплення, ніж при всій повазі та аудиторія, яка працює", – розповів Ігор Швайка.

Також він додав, що спеціально на вечірню зустріч із прихильниками та партійцями, яка відбулася ввечері того самого дня в готелі "Росинка", приїхав лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок. Запис ефіру "Політичної Говерли" зі Швайкою доступний за посиланням.

Учора ми показали один з прикладів командної гри. Коли Руслан Кошулинський був відкликаний до Києва для участі в одній з телепередач, для проведення зустрічі з харківцями спеціально з Києва прибув голова партії Олег Тягнибок. Напередодні вже запланованих зустрічей у... ЗАКАРПАТТІ!!!! Багато глянцевих "кандидатів" чи "кандидаток" або членів їхніх неіснуючих "зє команд" здатні на таку щоденну роботу?" писав Швайка на своїй сторінці у Facebook.

А 8, 10 та 17 березня на сторінці обласного осередку "Свободи" у Facebook звітували про функціонування наметів з передвиборчою агітацією за Кошулинського в Харкові.

9 березня Ігор Швайка, судячи з його сторінки у Facebook, агітував у с. Безруки Дергачівського району Харківської області.

Воєнний кабінет Тимошенко критикує Мінські домовленості

11 березня до хабу "Говерла" завітав Воєнний кабінет кандидатки в Президенти від ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Спікером був Андрій Сенченко, координатор Воєнного кабінету, народний депутат ВРУ VII скликання від "Батьківщини" та колишній віце-прем'єр уряду Криму.

Виступ гостей був присвячений темі окупованих територій, а саме плану дій, який пропонує Тимошенко, та критиці Мінських домовленостей.

Необхідно доведення економічних санкцій до рівня, щоб Путін був змушений піти з Донбасу, треба дотиснути. Наприклад, ввести ембарго на купівлю російського нафтопродукту, тоді для Росії це буде втрата 20% ВВП їхньої країни", – зазначив Сенченко.

На запитання про те, з ким з-поміж політиків "Батьківщина" в перспективі може об'єднатися, він назвав тільки тих, з ким вони достеменно не співпрацюватимуть. Серед них, зокрема, Петро Порошенко з технічними кандидатами, які працюють на його користь, Олександр Вілкул та Юрій Бойко.

Повний відеозапис виступу експертів Воєнного кабінету Тимошенко в Харкові доступний за посиланням, як і текстовий огляд.

А 17 березня Тимошенко особисто приїхала до м. Чугуєва. Вона виступала на центральній площі міста.

Утім, площу після від'їзду кандидатки та її людей ніхто не прибрав, про що на своїй сторінці написав депутат Харківської облради від "Опозиційного блоку" Дмитро М'ягкий.


За Порошенка агітують з "любовним календарем"

8 березня в Харкові агітатори Петра Порошенка розповсюджували газети, у яких містився "любовний календар" із "сумісністю знаків зодіаку". Згідно з ним, єдиний знак зодіаку, який пасує Україні-Діві, що "народилася" 24 серпня, – це Терези. Окрім Порошенка, під цим знаком народився й екс-регіонал Юрій Бойко, про що в газеті взагалі не згадано.

Детальніше про це ми писали раніше.

А 4 березня на вході до станції метро імені Академіка Павлова користувачі соцмереж сфотографували аркуш паперу із закликом голосувати за кого завгодно, але тільки не за чинну владу.

13 березня поряд зі станцією метро "Завод імені Малишева" стояв намет з агітаторами за чинного Президента.

Вони роздавали охочим брендовані ручки, "Анкети прихильників Петра Порошенка" та газету "Харьковская панорама" (ТОВ "Інтерконтиненталь-Україна", 50 тис. прим.), у якій, окрім компліментарних новин і статей, розмістили "рецепт смачних млинців від Марини Порошенко", список народних прикмет і персональний астрологічний прогноз, складений "астрологами та експертами зі східних практик".

Вілкул змагається не за лідерство, а з Бойком?

На Харківщині за кандидата в Президенти Олександра Вілкула активно агітує нардеп із фракції "Опозиційний блок", очільник обласного осередку цієї партії Дмитро Шенцев. Про це свідчить, наприклад, закріплений допис на Facebook-сторінці парторганізації, у якому від імені Шенцева закликають голосувати за Вілкула.

7 березня там з'явився допис, у котрому розповідають, що "рейтинг Вілкула зростає, тоді як підтримка Юрія Бойка знизилася".

15 березня на тій самій сторінці повідомили, що в м. Харкові та районах області триває агітація за Вілкула.

Того самого дня на сторінці осередку у Facebook з'явився допис про зростання рейтингу Вілкула до 9,1% після об'єднання з Євгенієм Мураєвим. Опитування провів Фонд "Українська політика".

Зазначимо, що в усіх попередніх соцопитуваннях, здійснених соціологічними компаніями "Рейтинг", КМІС та Центр Разумкова до об'єднання кандидатів, рейтинг кожного з них рідко перевищував 3,5%.

За кого тільки почалася агітація на Харківщині?

Кандидат у Президенти від партії "Відродження", нардеп-кнопкодав Віктор Бондар у середині березня почав передвиборчу кампанію на Харківщині. Сітілайти та білборди з його обличчям з'явилися в Харкові.

Цікаво, що довіреною особою Бондаря в усіх 14-ти ОВК Харківщини стала одна людина – Дмитро Тітов.

17 березня поряд зі станцією метро "Ботанічний сад" було помічено агітацію й за кандидата від партії "Воля" Юрія Дерев'янка.

Постерами без вихідних даних обклеїли кілька стовпів поряд зі студентським містечком.

Громадський рух ЧЕСНО моніторить, яким чином відбувається передвиборча агітація кандидатів у Президенти України. На нашому сайті вже можна ознайомитися з дайджестами про агітацію на Харківщині за другий, третій та четвертий тижні передвиборчої кампанії.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]