Фігуранти кримінальних проваджень: кому довіряє Вілкул на Одещині

Фото: Фігуранти кримінальних проваджень: кому довіряє Вілкул на Одещині

В Одеській області кандидат у Президенти Олександр Вілкул призначив своїх довірених осіб на 11 територіальних виборчих округах. Серед них є підозрюваний у сепаратизмі екс-заступник голови Одеської ОДА; колишній помічник Сергія Льовочкіна, проти якого НАБУ відкрило кримінальне провадження через декларування недостовірних даних; екс-керівник порту, котрий фігурує в кримінальному провадженні на сотні мільйонів гривень у справі будівництва хвилелому.

Ось повний перелік довірених осіб Вілкула на Одещині, що міститься на сайті ЦВК.

У Київському районі м. Одеси (виборчий округ №133) довіреною особою Олександра Вілкула став колишній заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков.

2011 року на свій День народження 32-річний Васьков одержав посаду начальника ДП "Одеський морський торговельний порт". Його призначив Борис Колесніков, який за президентства Януковича був міністром інфраструктури. Це підприємство під час керування ним Васьковим отримувало від держави чимале фінансування.

До речі, коли порт очолював Васьков, туди навідувались і Віктор Янукович, і тодішній прем'єр-міністр Микола Азаров.

Юрій Васьков на той час був депутатом Одеської міської ради від "Партії регіонів".

У липні 2014 року Слідче управління ГУ Нацполіції в Одеській області відкрило кримінальне провадження щодо керівників Одеського порту та маріупольської компанії "Маст-буд". Ця фірма зобов'язувалася виконати роботи з будівництва контейнерного терміналу на карантинному молу ДП "ОМТП" (карантинний хвилелом) за рахунок штучно утвореної території. Вартість проекту становила 622 мільйони гривень. Проте збудований хвилелом затонув. Правоохоронні органи запідозрили, що виконавець неякісно виконав роботи, а кошти переганялися через фірми-прокладки, у зв'язку з чим і було відкрито кримінальне провадження. Про це йдеться в ухвалі Приморського районного суду від 16 серпня 2016 року.

2015 року провадження закрили, що дало Васькову змогу отримати посаду заступника міністра інфраструктури Володимира Омеляна, а потім справу поновили й передали до Генеральної прокуратури, про що писали ЗМІ. На сьогодні слідство все ще триває.

Довіреною особою Вілкула в Малинівському районі Одеси (виборчий округ №134) є Олександр Орлов – колишній перший заступник голови Одеської ОДА, якого прокуратура звинувачувала в сепаратизмі та організації проросійських масових заворушень під будівлею ОДА на початку березня 2014 року.

Суд призначив йому заставу в розмірі 8 мільйонів гривень, які за Орлова вніс народний депутат ВРУ VIII скликання від "Опозиційного блоку" Микола Скорик. 2018 року під час сесії Орлов пропонував замість виділення коштів правоохоронцям побудувати їм унітази, щоб вони могли до них донести свою честь і гідність. Окрім того, він запропонував працівникам СБУ не просити грошей на закупівлю бронежилетів, а озброюватися в арсеналах, виявлених ними в терористів. Про це писали журналісти "Депо Одеса".

Ще одну довірену особу кандидата в Президенти Вілкула одеські активісти звинувачували у проросійських настроях. Це Борис Гіганов, котрий відповідає за Приморський район Одеси. 2016 року йому спалили автомобіль, який він не задекларував.

І Борис Гіганов, й Олександр Орлов є депутатами Одеської міської ради. До 2017 року вони входили до фракції "Опозиційний блок". Після розколу "Опоблоку" Орлова виключили з фракції, слідом за ним пішов і Гіганов. Після виходу з фракції депутати не склали своїх повноважень.

З-поміж обласних обранців Вілкул довірився Володимиру Осіпову на 137-му окрузі, Павлові Напрієнку на 140-му окрузі та Ірині Коваліш – на 141-му. Усі троє довірених осіб є депутатами Одеської обласної ради VII скликання, які балотувалися від "Опозиційного блоку". На сьогодні Коваліш і Напрієнко є позафракційними, хоча партія "Опоблок" має фракцію в обласній раді. 2018 року їх виключили з фракції "за регулярне голосування в інтересах влади".

Павло Напрієнко, котрий є довіреною особою Вілкула на території Біляївської міської об'єднаної територіальної громади, міст Теплодар, Чорноморськ, Овідіопольського та частини Біляївського районів, – екс-помічник народного депутата Сергія Льовочкіна. Торік за позовом "Автомайдану" суд зобов'язав НАБУ відкрити проти нього кримінальне провадження за підозрою в декларуванні недостовірної інформації. Згідно з декларацією Напрієнка за 2017 рік, він з 2015 року є поручителем за договором поруки на 15 мільйонів доларів, а вигодонабувачами є три підприємства.

До середини 2016 року Напрієнко був співвласником двох із них, а саме ТОВ "Торговий дім "Левада" та ПП "МАІС 28". Після цього компанії перейшли у володіння до офшорної кіпрської фірми "КАСАІЛІНІА ЛІМІТЕД" та холдингової компанії в Нідерландах "ХОРО 83 БІ.ВІ".

Відповідно до реєстрів Торгової палати Нідерландів, підприємство "ХОРО 83 БІ.ВІ" заснували за три місяці до отримання багатомільйонної позики, поручителем за якою став Напрієнко.

Володимир Осіпов є одним з найзаможніших депутатів Одеської обласної ради. Він відповідає за передвиборчу кампанію Вілкула на території Балтської міської об'єднаної територіальної громади, міста Подільська, Балтського, Кодимського, Окнянського, Подільського, Савранського районів (виборчий округ №137). Згідно з декларацією за 2017 рік, депутат має 10 коштовних годинників, 2 мобільні телефони Vertu, а також 19 мільйонів гривень, 340 тисяч доларів і 110 тисяч євро готівкою. Ще 78 мільйонів гривень декларант комусь позичив. Цікаво, що річний дохід депутата становив менш ніж мільйон гривень, з них 812,9 тисячі – від підприємницької діяльності, а 38,4 тисячі він отримав як зарплату у своєму благодійному фонді "Теплі серця".

На червневій сесії Одеської облради Осіпов був відсутній, але його карткою голосував колега з фракції.

Володимир Осіпов як довірена особа Вілкула зустрічається з виборцями у Подільському, Окнянському та Кодимському районах, розповідаючи їм про відновлення миру та закінчення війни в разі перемоги Олександра Вілкула. Про це йдеться на офіційному сайті "Опозиційного блоку".

Депутатка Коваліш відповідає за передвиборчу кампанію Вілкула в місті Білгород-Дністровський, у Татарбунарському та частині Кілійського району.

У частині Суворовського та Малинівського районів (виборчий округ №136) кандидата в Президенти Вілкула представляє Костянтин Лобановський, котрий є помічником депутата Одеської міської ради Олександра Орлова та власником медичного центру.

В Ананьївському, Березівському, Іванівському, Любашівському, Миколаївському, Ширяївському районах та частині Лиманського району (округ №138) довіреною особою Вілкула став Валерій Чебанов. За даними аналітичної бази YouControl, людина з такими ПІБ очолювала відділок поліції в Любашівці Одеської області до середини 2016 року.

Проте на сайті НАЗК декларація поліціянта з такими ПІБ відсутня.

В Арцизькому, Саратському, Тарутинському та частині Болградського районів (виборчий округ №142) Олександр Вілкул довірився Василеві Райчеву. До 14 березня цього року він керував комунальним підприємством "Благоустрій" Арцизької міської ради, що надає ритуальні послуги місцевому населенню. Улітку минулого року він звертався до міськради з проханням виділити додаткові кошти на зарплату працівникам, оскільки в Арцизьку тривалий час не вмирають люди, тому підприємству бракує грошей для розрахунків зі співробітниками.

У місті Ізмаїл, Ізмаїльському та Ренійському районах (виборчий округ №143) кандидата Вілкула представляє Сергій Строя. Від 2004-го до 2016 року він був незмінним директором державного підприємства "Ренійський морський торговельний порт". Зараз порт перебуває на межі банкрутства, бо його керівництво тільки податкових боргів накопичило на 25 мільйонів гривень.



Рух ЧЕСНО проаналізував довірених осіб у столиці Петра Порошенка, Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко, а також довірених осіб на Київщині таких кандидатів: Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка, Юрія Бойка, Ігоря Смешка.

Окрім того, Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Фото: 34.ua


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]