Помічники депутата, підприємниця та колишній слідчий: кому довіряє Гриценко у Запоріжжі

Фото: Помічники депутата, підприємниця та колишній слідчий: кому довіряє Гриценко у Запоріжжі

У всіх дев'яти виборчих округах у Запоріжжі Анатолій Гриценко знайшов довірених осіб. Частина з них – помічники депутата Запорізької міської ради, очільника обласного виборчого штабу Гриценка Дмитра Сірого. Серед довірених осіб кандидата виявились офіційно безробітні, керівники ОСББ та колишній слідчий.

Згідно із законом "Про вибори Президента України", довірені особи ведуть агітацію, сприяють кандидату у виборчому процесі та представляють його інтереси. Аналітики Руху ЧЕСНО дослідили, кому ж довірив захищати свої інтереси Анатолій Гриценко на Запоріжжі.

Із помічників депутата – у довірені особи

У Дніпровському та Заводському районах міста Запоріжжя (округ №75) довіреною особою Гриценка стала Олена Волікова. Вона є помічницею депутата Запорізької міської ради, очільника обласного виборчого штабу Гриценка Дмитра Сірого.

Наразі Волікова зазначена як співзасновниця ГО "Майбутнє Запоріжжя", створеної 2017 року. Ще однією співзасновницею цієї громадської організації є Юлія Пірог, котра також володіє часткою ТОВ "Будновація". 2018 року ця фірма отримала підряд майже на півмільйона гривень від міського департаменту ЖКГ на капітальний ремонт інженерних мереж у житловому будинку №22 на бул. Центральному.

Сама Волікова 2017 року офіційно була безробітною: згідно з декларацією її чоловіка Дмитра, вона не мала жодного доходу. Дмитро Воліков того року також ніде не працював: він одержав лише 38 тисяч гривень від продажу власної сільськогосподарської продукції. Проте відомо, що 2011 року чоловік узяв два кредити – на 187 тисяч гривень та 491 тисячу гривень.

2017 року Воліков претендував на посаду старости Августинівського старостинського округу Широківської сільської ради Запорізького району. А цьогоріч став довіреною особою на президентських виборах: наразі представляє інтереси Гриценка в Мелітополі та Мелітопольському районі (округ №80).

Довірені особи Анатолія Гриценка на 21 березня 2019 року. З-поміж них четверо – помічники депутата ЗМР Дмитра Сірого

Окрім Олени Волікової, у Запоріжжі (на окрузі №77, що охоплює Шевченківський та частину Олександрівського району міста) інтереси кандидата Гриценка представляє Євгенія Росс-Калюжна – ще одна помічниця запорізького депутата Дмитра Сірого.

Євгенія Росс-Калюжна, світлина з Facebook

Від 2009 року Росс-Калюжна викладає в дитячій музичній школі №4 у Запоріжжі. Її чоловік Сергій Росс працює інженером на підприємстві "Кернел", що зазначено на його сторінці у Facebook.

Разом з Євгенією Росс-Калюжною 2018 року брала участь у тренінгу з ведення передвиборчої кампанії й Катерина Шкребтан. Зараз вона є довіреною особою Гриценка в Комунарському та частині Олександрівського району міста Запоріжжя (округ №74).

Шкребтан від 2003 року зареєстрована як ФОП (фізична особа – підприємець) у Запоріжжі. Вона дотепер здійснює вантажні перевезення.

Зліва направо: Катерина Шкребтан, Євгенія Росс-Калюжна та Тетяна Осадча (ще одна помічниця Дмитра Сірого) на тренінгу минулого року

Мати Катерини Шкребтан також мала власну справу. Зокрема, у 2005-2013 роках Валентина Шкребтан здійснювала роздрібну торгівлю в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами. 2015 року балотувалася до Запорізької міської ради за списком "Радикальної партії Олега Ляшка". На той час вона працювала завідувачкою господарства міської стоматологічної поліклініки №3, а 2017-го входила до її тендерного комітету. Наразі зазначена як керівниця ОСББ "Товариська, 37-А". До речі, за цією адресою колись був прописаний уже згаданий вище Дмитро Сірий.

У Вознесенівському та Хортицькому районах міста Запоріжжя (округ №76) довіреною особою Гриценка став Максим Гомон. Він є одним із засновників й очільником ГО "Культурний простір краю", а також керує ОСББ "Рідний дім, 13-А". Минулого року Гомон разом з Євгенією Росс-Калюжною брав участь у Міжрегіональному марафоні політичних реформ.

Раніше він був підприємцем. За даними держреєстрів, 2011-го зареєструвався як ФОП, але вже наступного року припинив підприємницьку діяльність. Тоді працював у сфері торгівлі та організації відпочинку.

До речі, його дружина Мар'яна Гомон зараз теж є довіреною особою Гриценка в місті Токмак, а  також у Веселівському, Михайлівському, Приазовському, Приморському, Токмацькому та Якимівському районах Запорізької області (округ №81). Імовірно, 2018 року вона обіймала посаду начальниці відділу кадрів у ТОВ "НВП "Контактсіч-Аква".

У Бердянську та Василівці – керівник ОСББ і колишній слідчий

У Бердянську, Бердянському, Більмацькому, Розівському та Чернігівському районах Запоріжжя (округ №78) довіреною особою Гриценка стала Тетяна Осадча. Вона є однією з чотирьох помічників депутата Запорізької міськради Дмитра Сірого.

Тетяна Осадча, світлина з Facebook

Зараз Тетяна Осадча є головою правління ОСББ "Маршала Чуйкова, 19", що входить до Асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків "Запоріжжя майбутнього", заснованої 2019 року. До цієї асоціації, якою, до речі, керує Осадча, належить ще одне ОСББ – "Ладозька, 20А20", котре очолює Іван Осадчий, чоловік пані Тетяни. На своїй сторінці у Facebook він зазначає, що виконує покрівельні роботи.

А в містах Василівка й Енергодар, а також у Василівському, Великобілозерському, Кам'янсько-Дніпровському районах і частині Оріхівського району Запорізької області (округ №79) довіреною особою кандидата Гриценка став Віталій Пінаєв. Як і Осадча, він є помічником депутата Запорізької міськради Дмитра Сірого.

Віталій Пінаєв, світлина з Facebook

Віталій Пінаєв – підприємець: 2014 року він зареєструвався як ФОП і дотепер працює у сфері права. Раніше, з 2012-го до 2013 року, був юрисконсультом на одному з комунальних підприємств. А в 2000-2011 роках працював в органах внутрішніх справ. Як повідомляє сам Пінаєв у розміщеному ним резюме, він був слідчим та експертом-криміналістом. Його дружина Ольга Пінаєва від 2013-го до 2017 року також була приватною підприємницею. Як зазначено в держреєстрах, вона вела "діяльність посередників, що спеціалізуються в торгівлі іншими товарами". Зараз є членом виборчої комісії на окрузі №74.

У Пологах – працівник заводу

У Пологах, Гуляйпільському, Вільнянському, Запорізькому, Новомиколаївському, Пологівському та частині Оріхівського району (округ №82) довіреною особою Гриценка став Віктор Казка.

На своїй сторінці у Facebook він пише, що працює на Запорізькому ливарно-механічному заводі ковалем на пресах і молотах, а раніше був працівником МК "Запоріжсталь". У соцмережі він активно ділиться дописами депутата Дмитра Сірого.

Ми намагалися сконтактувати з Дмитром Сірим, щоб запитати в нього про формування команди довірених осіб Гриценка на Запоріжжі. Наприклад, чи погоджував ці кандидатури сам Анатолій Гриценко. Або як довірені особи, котрі здебільшого мешкають у Запоріжжі, виконують обов'язки на округах в області. Проте на наші повідомлення депутат дотепер не відповів, а під час телефонної розмови сказав, що зайнятий. У будь-якому разі ми готові додатково оприлюднити його відповіді, якщо такі надійдуть.

Дмитро Сірий 2015 року обирався до Запорізької міської ради від політичної сили "УКРОП". Наступного року його виключили з партії.

Дмитро Сірий, світлина – 061.ua

У 2014-2017 роках депутат вів підприємницьку діяльність. Тоді його основним видом заробітку була "оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів". 2016-го він одержав від такої діяльності майже півмільйона гривень. А от наступного року отримав тільки 40 тисяч гривень від батьків – це був його весь річний дохід. Його дружина Юлія Сіра 2017 року також мала незначні заробітки. Вона одержала 20,4 тисячі гривень заробітної плати та 30 тисяч гривень від батьків.

Наразі в Запорізькій міській раді Дмитро Сірий входить до постійної комісії з питань життєзабезпечення міста.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО дослідив, кому довірив захищати свої інтереси на Запоріжжі Володимир Зеленський. Серед його довірених осіб виявились екс-держслужбовці, підприємці та шоумен.

Додатково Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність. Також на Polithub запроваджено унікальний інструмент, з допомогою якого можна порівняти кандидатів у Президенти.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]