#ЧЕСНОdigest: нардепи-прогульники березня

Фото: #ЧЕСНОdigest: нардепи-прогульники березня

У березні 2019 року Верховна Рада працювала у сесійному залі 9 днів, провела 13 засідань, на яких відбулося 566 голосувань. Згідно з інформацією з офіційного сайту Верховної Ради, 111 депутатів жодного разу не проголосували, але лише картки 29 народних депутатів значилися відсутніми. Із цього списку за невідомих причин усі 13 засідань пропустили 8 нардепів, 12 засідань — 7 нардепів.

8 депутатів перебувають на лікарняному, під слідством, втекли з країни або написали заяву про складання повноважень.  

18 нардепів проголосували по одному разу,  два рази — 11 нардепів.

За даними письмової реєстрації з невідомих причин не голосували (і їхні карти не перебували в слотах) під час усіх 13-ти засідань вісім народних депутатів:

  1. Гліб Загорій ("Блок Петра Порошенка"), який за даними письмової реєстрації був відсутній 13 разів за невідомих причин. За всю каденцію Загорій взяв участь у 36% голосувань.
  2. Федір Негой ("Блок Петра Порошенка"), який за даними письмової реєстрації був відсутній 13 разів за невідомих причин. За всю каденцію Негой взяв участь у 39,7% голосувань.
  3. Петро Сабашук ("Блок Петра Порошенка"), який за даними письмової реєстрації був відсутній 13 разів за невідомих причин. За всю каденцію Сабашук взяв участь у 27,9% голосувань.
  4. Денис Дзензерський ("Народний фронт"), який за даними письмової реєстрації був відсутній за невідомих причин усі 13 разів. За всю каденцію він взяв участь в 5,88% голосувань.
  5. Олег Кришин ("Народний фронт"), який за даними письмової реєстрації був відсутній за невідомих причин усі 13 разів. За всю каденцію Кришин взяв участь в 44% голосувань.
  6. Андрій Білецький ("Позафракційні"), який за даними письмової реєстрації був відсутній за невідомих причин усі 13 разів. За всю каденцію Білецький взяв участь в 4,7% голосувань.
  7. Євгеній Мураєв ("Позафракційні"), який за даними письмової реєстрації був відсутній за невідомих причин усі 13 разів. До 8 березня Мураєв був кандидатом в президенти, але знявся на користь Олександра Вілкула. За всю каденцію Мураєв взяв участь у 2,31% голосувань. Значну частину 2018 року Мураєв був зайнятий  просуванням партійного проекту "За життя".У вересні 2018 року він оголосив, що залишає партію. Натомість тепер він просуває партію "Наші", від якої балотувався в президенти.
  8. Дмитро Ярош ("Позафракційні"), який за даними письмової реєстрації був відсутній за невідомих причин усі 13 разів. За всю каденцію Ярош взяв участь в 1,8% голосувань

Такі народні депутати не голосували і за даними письмової реєстрації мають частину пропусків за невідомих причин:

  1. Валерій Дубіль ("Батьківщина"), який за даними письмової реєстрації був відсутній 12 раз з 13-ти за невідомих причин. За всю каденцію Дубіль взяв участь в 32% голосувань.
  2. Сергій Каплін ("Блок Петра Порошенка"), який є кандидатом в президенти від "Соціал-демократичної партії". За даними письмової реєстрації Каплін був відсутній 12 раз з 13-ти за невідомих причин. За всю каденцію ВРУ він голосував у 35% випадках.
  3. Сергій Тригубенко ("Блок Петра Порошенка"), який за даними письмової реєстрації був відсутній 12 раз з 13-ти за невідомих причин. За всю каденцію нардеп взяв участь в 20% голосувань.
  4. Вячеслав Богуслаєв ("Воля народу"), який був відсутній 12 разів з 13-ти з невідомих причин. За всю каденцію він брав участь в 3,9% голосувань.
  5. Дмитро Добкін ("Опозиційний блок"), який за даними письмової реєстрації був відсутній за невідомих причин 12 разів з 13-ти. Утім, його картка значиться як відсутня за увесь час.
  6. Денис Омельянович ("Опозиційний блок"), який за даними письмової реєстрації був відсутній за невідомих причин 12 разів з 13-ти.
  7. Вадим Рабінович ("Опозиційний блок"), лідер партії "За життя", який за даними письмової реєстрації був відсутній за невідомих причин 12 разів з 13-ти. За всю каденцію Рабінович взяв участь у 1,21% голосувань.

Також не голосували:

  1. Ірина Луценко ("Блок Петра Порошенка"), яка з 13-ти сесій була відсутня з невідомих причин 5-ть разів, а ще шість разів була у відрядженні.
  2. Віталій Чепинога ("Блок Петра Порошенка"), який за даними письмової реєстрації був відсутній 8 разів з 13-ти з невідомих причин.
  3. Станіслав Березкін ("Воля народу"), який був відсутній з невідомих причин 11 разів з 13-ти.
  4. Олесь Довгий ("Воля народу"), який був відсутній 9-ть разів з 13-ти за невідомих причин.
  5. Олександр Фельдман ("Воля народу"), який за даними письмової реєстрації був зареєстрований на всіх 13-ти сесіях, але так жодного разу і не проголосував. Це означає, що його картка була вставлена в слот, але за даними голосувань вона була не активна і не голосувала.
  6. Сергій Висоцький ("Народний фронт"), який за даними письмової реєстрації був відсутній за невідомих причин лише один раз з 13-ти, але його картка так і не проголосувала.

Народні депутати не завжди беруть участь у голосуванні попри присутність: у березні присутність склала 76,3%, а голосування — 15,9%.

Понад 50% голосувань пропустили — 76 нардепів

Понад 90% голосувань пропустили — 44 нардепи

У голосуваннях майже не брала участь група "Воля Народу" (0,03%).  Окрім того, у найбільшій кількості голосувань не брали участь народні обранці від фракції "Радикальна партія Ляшка" (97,7%), у найменшій — депутати від "Самопомочі" (60,2%).

Відсутніми були найчастіше позафракційні (43,6%), і фракція "Опозиційний бок"(34,2%).

Нардепи, обрані за партійними списками, частіше беруть участь у голосуваннях, ніж депутати-мажоритарники: різниця в їхній активності за березень становить 5,8%.

Нардепи, обрані за партійними списками, частіше беруть участь у голосуваннях, ніж депутати-мажоритарники: різниця в їхній активності за листопад становить 1,5%, попереднього — 8%.

Окрім вище перелічених нардепів з графіки, є нардепи, які були відсутні в силу різних обставин.

Троє нардепів втекли з країни:

Євген Бакулін ("Позафракційні"), затримання та арешт якого 15 березня дозволила Верховна Рада. За словами Генерального прокурора, депутат давно не відвідував Україну.

Сергій Клюєв ("Позафракційні"), якого Інтерпол оголошував у міжнародний розшук.

Олександр Онищенко ("Позафракційні"), нардеп-утікач, який переховується в Лондоні від кримінального переслідування щодо розкрадання майна "Укргазвидобування".

Склали повноваження:

В’ячеслав Константіновський ("Позафракційні"), який у липні 2017 написав заяву про складання депутатського мандату. У листопаді 2017 Верховна Рада не змогла назбирати достатньої кількості голосів за задоволення цієї заяви.

Андрій Журжій ("Самопоміч"), який написав у липні 2018 року заяву про те, що складає повноваження. У Верховну Раду 5 вересня надійшов проект постанови про дострокове припинення повноважень. Утім, 4 жовтня 2018 року нардепи провалили голосування.

Під слідством:

Надія Савченко ("Позафракційні"), арешт якої за підозрою Генпрокуратури дозволила Верховна Рада і яка перебуває в слідчому ізоляторі.

Через хворобу:

Лев Підлісецький ("Самопоміч"), який не може відвідувати ВРУ за станом здоров’я.

Микола Фролов ("Блок Петра Порошенка"), який за даними письмової реєстрації був відсутній усі 13 разів через хворобу

Зауважимо, що навіть стовідсоткового прогульника відкликати неможливо. Єдине, чим можна покарати "недоторканних", — позбавити частини зарплатні. За дорученням спікера з вересня 2016 року прогульників також час від часу публікують у газеті "Голос України".

Раніше ЧЕСНО назвав найбільших прогульників 2018 року.

Громадський рух ЧЕСНО ініціював кампанію зі щомісячного оприлюднення списку нардепів-прогульників. Мета кампанії — привернути увагу до однієї з найбільших проблем роботи Верховної Ради — низької відвідуваності засідань народними депутатами та їх неучасті в голосуванні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]