"За підтримки нардепа": найбільші субвенції 2018 року на Харківщині дісталися округам представників "Відродження" та "Волі народу"

Фото: "За підтримки нардепа": найбільші субвенції 2018 року на Харківщині дісталися округам представників "Відродження" та "Волі народу"

Минулого року найбільші субвенції на Харківщині виділили на округи нардепів з груп "Відродження" та "Воля народу", які голосували за держбюджет 2018 року. Біловол, Гіршфельд, Хомутиннік, Фельдман, Денисенко та Остапчук піаряться на субвенціях за рік до парламентських виборів. Рідний Зміїв Мураєва не одержав жодної копійки. Писаренку дали доволі незначні суми, хоча 2017 року його округ був одним з рекордсменів у країні.

Субвенція – це форма грошової допомоги, наданої місцевим бюджетам з державного та призначеної для конкретно визначеної цілі/цілей. Виділення субвенцій округам можуть ініціювати як самі народні депутати, так й інші суб'єкти.

"Загалом 2018 року Кабмін виділив 4 млрд 96 млн грн, хоча 2017-го ця сума становила близько 6 млрд 234 млн грн", – зазначає парламентська аналітикиня Руху ЧЕСНО Оксана Ставнійчук.

Харківська область торік посіла друге місце після близької до "БПП" Вінницької за обсягом виділених субвенцій – понад 256 млн грн.

"Водночас на одну людину в Харківській області припадає близько 96 грн. Це п'ятнадцяте місце з-поміж усіх регіонів", – розповідає далі Оксана Ставнійчук.

У Верховній Раді Харківщину представляють 14 нардепів-мажоритарників. Частина парламентарів наголошує, що субвенції дають тим, хто підтримує голосування за бюджет. Щодо Харківської області ця теза підтверджується, бо найбільші суми субвенцій дісталися саме округам депутатів з груп "Відродження" та "Воля народу", які абсолютною більшістю голосували "за" бюджет на 2018 рік.

Найбільшу суму субвенцій (44,2 млн грн) отримав округ №175 з центром у місті Дергачі, від якого до Верховної Ради обрали кнопкодава Володимира Кацубу з депутатської групи "Відродження". Нардеп голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року та є в каталозі Фігурантів антикорупційних розслідувань (ФАР).

Рівно 10 млн грн із цих субвенцій виділили на реконструкцію міської лікарні в місті Люботин. Утім, договір про розроблення робочої документації підписали тільки в лютому 2019 року.

Понад 7,2 млн грн спрямували на капремонт Люботинського будинку культури. Тендер виграло ТОВ "АЛЬФА-БУД 2000". Це був єдиний договір, укладений підприємством від моменту його заснування.

Ще майже 5,3 млн грн надали на допомогу в будівництві фізкультурно-оздоровчого комплексу на території Дергачівського ліцею. Загальна вартість робіт – 29,6 млн грн. Переможцем тендера стало ТОВ "Строй інжиніринг девелопмент", яке раніше підозрювали в тендерних махінаціях.

Решта коштів субвенцій на округ Кацуби пішла на придбання дитячих майданчиків, ремонти ліфтів і шкіл у різних населених пунктах області.

На другому місці за розміром отриманих субвенцій (38 млн грн) перебуває округ №180 з центром у смт Золочів. Його у ВРУ представляє нардеп від "Відродження", кнопкодав Олександр Біловол. Рівно по 12,5 млн грн із цих коштів було витрачено на придбання комп'ютерного томографа для Нововодолазької та Богодухівської районних лікарень.

Завдяки новому томографу нардеп рекламувався зі сцени під час святкування Дня Богодухова.

На фото: артистка Ірина Білик, депутатка Харківської облради Тетяна Біловол та нардеп Олександр Біловол

Більш ніж 4,8 млн грн субвенцій виділили на оновлення зали у Валківській ДЮСШ. Переможцем тендера став ФОП Рєзнік Іван Сергійович. Понад 3,5 млн за необхідних 6,1 млн грн витратили на реконструкцію Золочівської музичної школи.

За субвенційні кошти було профінансовано також ремонти дитсадка в місті Богодухів та гімназії з інклюзивним центром у смт Нова Водолага.

Наступний – округ №179 з центром у м. Краснограді нардепа-кнопкодава з "Волі народу" Анатолія Гіршфельда, котрий 16 січня 2014 року голосував за диктатуру та є в каталозі ФАР. Цьому округу виділили 29,8 млн грн.

Загалом 4,4 млн грн субвенцій витратили на капремонти Лозівського палацу культури. Переможцем трьох з чотирьох тендерів стало ТОВ "Лозовабудмеханізація". Саме ця фірма 2017 року ремонтувала той самий палац культури за 1,5 млн грн із субвенцій Гіршфельда та виграла тоді тендер на 19,3 млн грн, 5,3 млн з яких були субвенційними. У ще одному тендері на ремонт палацу культури 2018 року перемогло ТОВ "Істок", котре 2017 року теж його ремонтувало. Колишнім співвласником цієї компанії є перший заступник мера Лозової Володимир Денисенко.

2,5 млн грн субвенцій витратили на реконструкцію покрівлі Кегичівського ліцею. Тендер виграв той самий ФОП Рєзнік І.С., який ремонтував залу у Валківській ДЮСШ. Активісти ГО "Харківський антикорупційний центр" виявили, що вартість окремих деталей у цій закупівлі була завищена вдвічі.

Решта коштів субвенцій пішли на обладнання для місцевих рад, ремонти навчальних закладів, ліфтів, медустанов, дороги тощо. Про особисті успіхи в "залученні субвенцій на округ" Гіршфельд не соромиться розповідати на своїй сторінці у Facebook.

"В ноябре 2018 года при моем содействии из государственного бюджета местным бюджетам 179 избирательного округа на осуществление мероприятий по социально-экономическому развитию отдельных территорий была выделена субвенция в размере 5 млн гривен", – пише він.

Гіршфельд рекламувався на субвенціях за 2018 рік, судячи з його сторінки у Facebook, і під час поїздок до Орільська та Лозової (лінк 1, лінк 2, лінк 3).

Округ №171 нардепа-кнопкодава, співголови групи "Відродження" Віталія Хомутинніка з центром у Немишлянському районі Харкова отримав 27,4 млн грн субвенцій. Як і минулоріч, усі субвенційні кошти були використані на комунальні та навчальні заклади Харківської міської ради, головою якої є Геннадій Кернес, котрий обирався від партії "Відродження". Хомутиннік теж є в каталозі ФАР.

На сайті партії нардепа розміщене повідомлення про те, що "за його підтримки" було реконструйовано будівлю однієї зі шкіл.

24,4 млн грн субвенцій торік виділили на 174-й округ нардепа з "Волі народу" Олександра Фельдмана (Холодногірський район Харкова). Нагадаємо, що Фельдман віддавав свою картку, щоб у ВРУ проголосували замість нього, роздавав паски відвідувачам екопарку імені себе ж і голосував за диктаторські закони 16 січня. Цікаво, що майже всі кошти субвенцій, як і у випадку з Хомутинніком, були спрямовані на комунальні й навчальні заклади міськради. А на 400 тис. грн закупили обладнання для Харківського інституту судових експертиз ім. Бокаріуса, очільником якого є Олександр Клюєв, депутат Харківської облради V скликання з фракції "Слобожанський вибір".

Про "залучені Фельдманом" на округ кошти пишуть на сайтах "Город Х", (лінк 1, лінк 2), "SQ", "АТН", обласного осередку партії "Наш край", який очолює сам нардеп, та на особистому сайті Фельдмана.

Читайте більше: Схеми фінансування харківського "Нашого краю" від ЧЕСНО

Округ №173 (Слобідський район Харкова) у парламенті представляє позафракційний Анатолій Денисенко, який потрапив до ТОП-чарту кнопкодавів, голосував за диктаторські закони й теж опинився в каталозі ФАР. Цей округ отримав 23 млн грн. Майже половину цих коштів (10 млн грн) витратили на співфінансування реконструкції нежитлової будівлі. Про це на офіційному сайті Денисенка вийшла окрема новина.

"На выделении средств для ремонта данного объекта настаивал народный депутат Анатолий Денисенко и направлял соответствующее обращение на имя Премьер-министра Украины В.Б. Гройсмана", – зазначено на сайті.

Ще 21 з 22 субвенцій пішли на комунальні та навчальні заклади міста. Про кошти, виділені одній зі шкіл "за наполяганням нардепа Денисенка", теж писали на його офіційному сайті. Там само можна знайти новину й про субвенції на інші школи округу.

20,4 млн грн одержав 177-й округ з центром у місті Куп'янськ Віктора Остапчука, співголови партії "Відродження", який голосував за диктаторські закони та є в каталозі ФАР. 2,4 млн грн із цих коштів спрямували на будівництво системи водопостачання в селі Осиново, ще 2,3 млн грн – на ремонт художньої школи в місті Ізюм. Решту субвенцій витратили на дитячі майданчики, тренажерні комплекси, ліфти, пішохідні доріжки тощо в різних населених пунктах області. Про "залучені Остапчуком" на округ кошти писали на сайтах Куп'янської міської ради, партії "Відродження" та громадської спілки "Соціальний рух поваги", президентом якої є сам нардеп (лінк 1, лінк 2).

На 172-й округ з центром в Індустріальному районі Харкова виділили 10,7 млн грн. Його в парламенті представляє Володимир Мисик з "Відродження", який кнопкодавив, голосував за диктатуру, є фігурантом антикорупційних розслідувань та допускав сексистські висловлювання на засіданні комітету ВРУ.

Понад половину суми субвенцій, а саме 5,4 млн грн, спрямували на ремонт Палацу спорту "Зміна". Решту коштів витратили на ремонти шкіл і дитсадка Харківської міськради.

Округ №168 (Шевченківський район Харкова) нардепа з "Відродження" Валерія Писаренка, котрий голосував за диктатуру, 2017 року отримав одну з найбільших субвенцій у країні – майже 87 млн грн. Торік сума зменшилася більш ніж у десять разів – до 8,4 млн грн. Із них 3 млн грн виділили на ремонт під'їзної дороги до Центральної клінічної лікарні №5, а решту – на школи міської ради.

Округ №169 з центром у Київському районі Харкова нардепа-кнопкодава Олександра Кірша з "Народного фронту" одержав 8,2 млн грн субвенцій. Усі ці кошти витратили на комунальні заклади Харківської міськради.

До речі, саме округ Кірша з листопада 2018 року активно "засіває" своєю рекламою нардеп від "БПП" Олександр Грановський.

181-й округ з центром у Змієві представляє позафракційний нардеп-прогульник Євгеній Мураєв, який зняв свою кандидатуру на президентських виборах 2019 року на користь Олександра Вілкула. Мураєв теж голосував за диктаторські закони. На його округ торік виділили 5,7 млн грн субвенцій. Утім, як і попереднього року, його рідному Змієву нічого не дісталось. Усі кошти отримали місто Мерефа, селище Покотилівка та населені пункти Роганської ОТГ, яку очолив представник президентської партії "БПП" Федір Шевченко.

До речі, Рух ЧЕСНО писав про те, що Мураєв контролює депутатів Зміївської міської ради, його колишня дружина зубожіла після розлучення, а нова партія Мураєва "Наші" зібрала з екс-регіоналів понад 10 мільйонів гривень.

4,7 млн грн надійшли на округ №178 (центр у м. Балаклії) Дмитра Добкіна з "Опозиційного блоку". Усі ці кошти витратили на ремонт ліфтів та електровимірювальні роботи в будинках міст Балаклія й Первомайський. Добкін кнопкодавив, голосував за диктаторські закони, став найбільшим прогульником засідань аграрного комітету та, на думку журналістів, уживав наркотики в сесійній залі Верховної Ради.

На 170-й округ (центр – Московський район Харкова) Дмитра Святаша з "Відродження" виділили 4,1 млн грн. Нардеп голосував за диктаторські закони та кнопкодавив. Усі три субвенції за 2018 рік пішли на ремонти шкіл міськради.

Найменше коштів отримав 176-й округ з центром у Чугуєві нардепа-кнопкодава Дмитра Шенцева з "Опозиційного блоку", який голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року та є в каталозі ФАР. Кабмін надав на потреби округу лише 2,6 млн грн. Дві субвенції витратили на спортзали в чугуївських школах.

Нагадаємо, що під час голосування за проект Виборчого кодексу в першому читанні 7 листопада 2017 року жоден з харківських мажоритарників його не підтримав.

А от за диктаторські закони 16 січня 2014 року голосували всі мажоритарники Харківщини, окрім Кірша, який уперше потрапив до ВРУ лише восени того року.

Минулого року під час написання аналогічного матеріалу ми спробували отримати коментарі від харківських мажоритарників. Однак жоден з них не відповів тоді на наші запитання.

Зі статтею про розподіл субвенцій на округи Харківщини 2017 року можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО писав про річні звіти мера Харкова за 2018, 2017 та 2016 роки. Крім того, ми інформували про найрезонансніші скандали 2018 року, пов'язані з харківським місцевим самоврядуванням, політичну рекламу нардепа Грановського в Харкові, новорічні листівки з Леніним від Порошенка та Кернеса, судові провадження проти харківських депутатів і чиновників. Представники Громадського руху ЧЕСНО проаналізували роботу Харківської міськради за 2017 та 2016 роки, доходи депутатів за 2016 рік та багато чого іншого.

Методологія: Рух ЧЕСНО проаналізував три розпорядження Кабінету Міністрів 2018 року – за №423-р, №867, №934-р з усіма змінами. Під час підрахунку субвенцій за округами не враховувалися суми, виділені на область, наприклад на обласні лікарні тощо. (Округи нардепів проставлено частково машинним способом, частково – ручним).


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]