Кому довірився Каплін: кадри Ляшка та Литвина – Київщина

Фото: Кому довірився Каплін: кадри Ляшка та Литвина – Київщина

У Київській області Каплін довірив свою репутацію колишнім однопартійцям, члену партії "Рідне місто", який балотувався до парламенту від "Радикальної партії Олега Ляшка", та прихильнику Литвина. У чотирьох округах на Київщині кандидат не знайшов довірених осіб.

На сайті ЦВК оприлюднено список довірених осіб кандидатів у Президенти України в Київській області. Із 9 округів Каплін закрив лише 5.

Рух ЧЕСНО поцікавився, кому ж кандидат Сергій Каплін, який входить до фракції "БПП", довірив свою репутацію на Київщині.

Довірені особи, згідно із законом, ведуть агітацію та сприяють кандидату на посаду Президента України у виборчому процесі, представляють його інтереси у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями. Про це йдеться в статті 67 закону "Про вибори Президента України".

Ось список тих, кому Сергій Каплін довіряє на Київщині.

Член партії "Рідне місто", який балотувався від Ляшка

У Білій Церкві (округ №90) Капліна представляє Олександр Ліневич, голова місцевої громадської організації "Рідне місто" та лідер партії "Рідне місто".

На місцевих виборах 2015 року він безуспішно висував свою кандидатуру на посаду Білоцерківського міського голови від партії "Рідне місто" та був першим кандидатом у списку цієї самої партії на виборах до Білоцерківської міськради 2015 року. За "Рідне місто" тоді проголосували 1372 виборці, тож до ради її представники не потрапили, бо потрібно було набрати вдвічі більше голосів.

На позачергових виборах 2014-го Ліневич невдало балотувався до парламенту від "Радикальної партії Олега Ляшка".

2012 року він брав участь у чергових виборах до Верховної Ради – ішов як самовисуванець на окрузі №90, але його підтримали лише 3,5% виборців.

Кандидат від "Народної партії"

У містах Миронівка, Переяслав-Хмельницький, Ржищів, у Богуславському, Кагарлицькому, Миронівському, Рокитнянському районах (округ №93) довіреною особою Капліна став Микола Іванович Запара, котрий керує ТОВ "Сільськогосподарське підприємство "Козин".

Він балотувався в мери Миронівки як самовисуванець, але його підтримали тільки 100 виборців. Переможець здобув понад 2,5 тис. голосів.

Запара мав невдалий досвід на парламентських виборах 2012 року, коли висувався на окрузі №91 від "Народної партії" Володимира Литвина, який голосував за диктаторські закони 16 січня 2014 року.

Сергій Каплін так коментує присутність у своїй команді людей, пов'язаних з іншими партіями:

"Можуть бути. Ти ж не можеш позбутися партійності протягом доби. Це досить тривалий процес, який потребує змін у реєстрах. У мене довірена особа навіть є членом фракції "Радикальної партії" – народний депутат Артем Вітко. Незважаючи на мої складні стосунки з Олегом Валєрічем (Ляшком – прим. ЧЕСНО), будь ласка, є ціла довірена особа з його фракції, цілий народний депутат".

До цього на платних засадах був помічником народних депутатів від Комуністичної партії України.

Наразі працює в КП "Комбінат комунальних підприємств м. Василькова".

Кирилов дуже здивувався запитанню від Руху ЧЕСНО щодо того, як він став довіреною особою Капліна та чому пішов саме до нього, якщо раніше був помічником нардепів-комуністів:

"Ви так питаєте, наче агент СБУ. Звідки у вас на мене компромат?"

Рух ЧЕСНО роз'яснив Кирилову, що інформація про помічників депутатів і довірених осіб кандидатів є публічною, тому її може побачити кожен громадянин.

Екс-нардеп від Соціалістичної партії Мороза

У Березані, Броварах, Баришівському та частині Броварського району (округ №97) довіреною особою Капліна став Василь Сільченко.

Він був народним депутатом від Соціалістичної партії України з 2006-го до 2010 року, до парламенту потрапив за партійним списком, у якому мав 22-й номер.

На Яготинщині – однопартієць

На Яготинщині, Бориспільщині, у Згурівському районі та Переяславі-Хмельницькому (округ №98) Каплін своєю довіреною особою обрав Миколу Корніяку.

На чергових місцевих виборах 2015 року Корніяка невдало балотувався від Соціал-демократичної партії до Бориспільської міської ради. У соцмережі він агітує за Капліна.

"Я в команді Сергія Миколайовича, починаючи з 2015 року. Підтримую його позицію ще з "Партії простих людей". Я вірю в його перемогу. Віра помирає останньою", – каже Корніяка у відповідь на наше запитання, чи вірить він у перемогу Капліна та його вихід до ІІ туру.

Чи є технічним кандидатом член фракції "БПП" Каплін, чиї білборди схожі на рекламу Юлії Тимошенко про газ, довірена особа коментувати відмовилася.

Рекламний білборд Ю. Тимошенко (джерело – соцмережі)

Рекламний білборд С. Капліна (джерело – "24 канал")

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО проаналізував, чому на цих виборах рекордна кількість кандидатів у Президенти. Частина з них може відігравати технічну роль і віддавати свої квоти в ОВК та ДВК іншому кандидату, який насправді веде президентську кампанію.

Уже виявлено факти агітації за Юлію Тимошенко довіреними особами інших кандидатів – Юрія Кармазіна (Київщина), Миколи Габера (Вінниччина), Ігоря Шевченка (Волинь). А довірені особи кандидата Руслана Ригованова агітують за Олега Ляшка. Довірена особа Юлії Литвиненко пов'язана з нардепом від "БПП" (Київщина).

Рух ЧЕСНО проаналізував довірених осіб у столиці Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко та Олега Ляшка, а на Київщині – Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка, Юрія Бойка, Ігоря Смешка, Юлії Литвиненко.

Інна Богословська має лише двох довірених осіб на всю Україну.

Рух ЧЕСНО також висвітлює перебіг агітаційної кампанії на Київщині в щотижневих дайджестах.

Окрім того, Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Фото на кавер: ukrpress.info


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]