Віталій Купрій "не Пали(тьс)ця": 5 із 7 довірених осіб з Волині

Фото: Віталій Купрій "не Пали(тьс)ця": 5 із 7 довірених осіб з Волині

У самовисуванця, депутата-мажоритарника з Дніпропетровщини Віталія Купрія із семи довірених осіб п'ятеро зареєстровані на Волині. Деякі з них пов'язані з "УКРОПом", а саме з фондом Ігоря Палиці "Тільки разом". Довірена особа Купрія агітує за іншого кандидата – Олександра Шевченка, який балотується від "УКРОПу". Сам Купрій ще восени наголосив, що виходить з "УКРОПу", щоб висуватися в Президенти. Але команди він так і не зібрав.

Загалом, кожен кандидат міг обрати собі 199 довірених осіб, тобто по одній на округ. На сайті ЦВК оприлюднено список довірених осіб кандидатів на президентських виборах. Рух ЧЕСНО поцікавився, хто ж ті семеро, кому Віталій Купрій довірив свою репутацію та агітаційний процес.

Найбільше довірених осіб кандидат у Президенти Купрій має у Волинській області. Там він покрив усі 5 округів.

У Ковелі (виборчий округ №21) Купрій довірився Олександрі Ткачук, яка є помічницею депутата Ковельської міської ради від "УКРОПу" Ігоря Пініса.

На її сторінці у Facebook зазначено, що вона працює у фонді Ігоря Палиці "Тільки разом", а також у партії "УКРОП". Окрім того, є фото, де Ткачук агітує не за Купрія, який довірив їй агітаційний процес, а за кандидата від "УКРОПу" Олександра Шевченка.

Журналісти Руху ЧЕСНО поцікавилися в депутата Ковельської міськради, "укропівця" Ігоря Пініса, чи знає він, що його помічниця є довіреною особою Купрія, а тим часом агітує за Шевченка.

"Це виборчий процес. Кожен кандидат хоче мати найкращих представників своїх інтересів. Тому вибір Купрія й зупинився на Олександрі. Це моя особиста думка. А саме основні й вирішуючі мотиви вам краще отримати від прес-служби Купрія", – відповів Пініс.

У Луцьку (округ №22) довіреною особою кандидата в Президенти Купрія стала "укропівка" Наталія Губач.

На Маневицькому окрузі (№23) Купрія представляє Віктор Самчук. За інформацією в Інтернеті, чоловік на ім'я Олександр Вікторович Самчук є довіреною особою кандидата в Президенти від "УКРОПу" Олександра Шевченка на цьому самому 23-му окрузі. За даними сайту "Посіпаки", він є помічником народної депутатки, "укропівки" Ірини Констанкевич, обраної на позачергових виборах до парламенту на 23-му окрузі.

Ми звернулися по коментар до Олександра Самчука, щоб з'ясувати, чи є він родичем Віктора Самчука, довіреної особи Купрія в Маневичах.

"Так, я став довіреною особою Олександра Шевченка, а мій батько Віктор Самчук – довірена особа Купрія. Він людина з досвідом у виборчому процесі. На виборах до Верховної Ради 2014 року працював у штабі Ігоря Єремеєва. Знає процес ізсередини, тому часто отримує пропозиції від різних політичних сил та кандидатів про співпрацю. Комусь відмовляє, комусь ні. Людина на пенсії, а щось робити ще бажання має", – розповів Руху ЧЕСНО Олександр Самчук.

У Горохівському, Локачинському, Рожищенському, Луцькому районах (округ №20) довіреною особою Купрія стала Людмила Марадевич, яка є представницею благодійного фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" у Горохові Волинської області.

На окрузі з центром у Володимирі-Волинському (№19) довіреною особою кандидата є пенсіонерка Євгенія Мазурок.

Після пошуків в Інтернеті стало відомо, що 2004 року вона була довіреною особою кандидата в Президенти Анатолія Кінаха на 19-му окрузі.

У списку тих, кому Віталій Купрій довіряє на Київщині, зазначено лише одну особу.

Тільки в Обухові (94-й округ) Купрій обрав довірену особу – В'ячеслава Житника, який, згідно з інформацією на сайті ЦВК, є співробітником ТОВ "Дізайн Інжініринг Інтерпрайз ІНТРА", що спеціалізується на виробництві пластикової упаковки.

На всю Тернопільську область кандидат у Президенти Віталій Купрій також має лише одну довірену особу.

У Тернополі (округ №163) нею стала громадська активістка Галина Євгенівна Анікушин. За даними ЦВК, вона керує ОСББ "Коновальця, 15", а також є засновницею ГО "Країна рівності і правди". Телефоном жінка підтвердила, що є довіреною особою Купрія.

Уповноваженим представником Віталія Купрія у ЦВК з правом дорадчого голосу став В'ячеслав Самсоненко, який, відповідно до інформації на сайті posipaky.info, є помічником нардепа від "БПП" Руслана Князевича.

За даними сервісу YouControl, В'ячеслав Самсоненко має стосунок до таких юридичних компаній:

Довіреними особами Віталія Купрія в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі стали його помічники Віктор Колбанцев та Ольга Кожухар.

Віктор Колбанцев, згідно з інформацією на сайті posipaky.info, наразі є помічником на громадських засадах не лише Віталія Купрія, а й Віктора Чумака, який очолює виборчий штаб Анатолія Гриценка.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО проаналізував, чому на цих виборах рекордна кількість кандидатів у Президенти. Частина з них може відігравати технічну роль і віддавати свої квоти в ОВК та ДВК іншому кандидату, який насправді веде президентську кампанію.

Уже виявлено факти агітації за Юлію Тимошенко довіреними особами інших кандидатів – Юрія Кармазіна (Київщина), Миколи Габера (Вінниччина), Ігоря Шевченка (Волинь). А довірені особи кандидата Руслана Ригованова агітують за Олега Ляшка.

Рух ЧЕСНО проаналізував довірених осіб у столиці Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко та Олега Ляшка, а на Київщині – Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка, Юрія Бойка, Ігоря Смешка, Юлії Литвиненко.

Інна Богословська має лише двох довірених осіб на всю Україну.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО висвітлює перебіг агітаційної кампанії на Київщині в щотижневих дайджестах.

Окрім того, Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]