Політичні "туристи" та екс-довірена особа Тимошенко: кому довірився Гриценко в Києві

Фото: Політичні "туристи" та екс-довірена особа Тимошенко: кому довірився Гриценко в Києві

Кандидат у Президенти, лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко має довірених осіб у всіх 13 виборчих округах у Києві. Як виявив Рух ЧЕСНО, серед них є друг сина кандидата, колишня довірена особа Юлії Тимошенко та кілька політичних "туристів", які за свою кар'єру змінили декілька партій.

Ось повний перелік тих, кому в столиці довіряє Гриценко:

Натисніть для збільшення

Про трьох довірених осіб Гриценка не вдалося знайти бодай якусь достовірну інформацію, крім опублікованої на сайті ЦВК. Це тимчасово безробітні Анатолій Невгад (округ №211, Голосіїв) та Ігор Литвинов (округ №216, Дарницький і Дніпровський райони), а також Вадим Галаган (округ №218, Оболонь і Святошин), який працює в ТОВ "Вікітрейд".

Про Руслана Ладановського, котрий представляє інтереси лідера "Громадянської позиції" в окрузі №221 (Печерський, Солом'янський і Шевченківський райони), відомо лише те, що він є приватним підприємцем – реалізує здебільшого продовольчі товари.

Друг сина, студент-юрист і бізнесмен-активіст

В окрузі №212 (Дарницький район) довіреною особою Гриценка став друг його сина Олексія Сергій Супрун.

Анатолій Гриценко та Сергій Супрун (фото з Facebook)

Про дружні стосунки Супруна й Олексія Гриценка можна дійти висновку з кількох епізодів. У березні 2014 року вони вдвох як активісти "Автомайдану" поїхали до Криму, аби передати найнеобхідніше українським військовим у заблокованих російськими окупантами частинах. Там їх захопила в заручники так звана "самооборона Криму". За декілька днів Гриценка й Супруна звільнили.

Також Супрун і Гриценко-молодший разом грають у київській хокейній команді "Беркут".

Сергій Супрун та Олексій Гриценко (стоять у центрі). Фото з Facebook

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, Супрун є директором ТОВ "Хокейний клуб "Беркут". Раніше цим клубом володів бізнесмен, депутат ВРУ кількох скликань, фігурант антикорупційних розслідувань Давид Жванія. Як свідчать дані системи YouControl, зараз одним з кінцевих бенефіціарів ХК "Беркут" є бізнес-партнер Жванії Ігор Керезь.

Також Супрун очолює хокейний клуб "Поділ" і громадську організацію "Хокейна спільнота України". Він є співзасновником ГО "Нічна хокейна ліга Києва" та ГО "Автомайдан", головою якої є Олексій Гриценко.

Скриншот сторінки Супруна у Facebook

Інтереси Гриценка в окрузі №213 (Деснянський район) представляє юрист Адвокатського бюро "Пронін та партнери" Олег Горбачов. Також він студент магістратури Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка за спеціальністю "Міжнародне право", навчання закінчує цього року.

Олег Горбачов (фото з Facebook)

У коментарі Руху ЧЕСНО Горбачов розповів, що з командою Гриценка співпрацює вже понад рік, довіреною особою кандидата став з власної ініціативи, аби "допомогти із забезпеченням чесних виборів". Своє рішення він пояснив тим, що як юрист має знання та навички, необхідні для виконання функцій довіреної особи. Також Горбачов зазначив, що йому імпонує постать кандидата:

"Він – реальна альтернатива, яка може опонувати владі в цій виборчій кампанії".

Свої поточні функції довіреної особи Горбачов описав так:

"Юридична підтримка при поданні документів, а також запобігання порушенням під час процедури від початку до завершення виборчої кампанії".

В окрузі №223 (Шевченківський район) Гриценко довірився приватному підприємцеві Глібу Рижову. Він відомий як засновник компанії "Еко-Енергопром", що спеціалізується на переробці відходів. Станом на грудень 2018 року Рижов обіймав посаду проектного менеджера в ТОВ "ЕкоТек-Оіл", яке утилізує відходи буріння.

Гліб Рижов (фото з Facebook)

Також бізнесмен очолює ГО "Шевченківський рух", що об'єднує мешканців однойменного району Києва навколо питань ЖКГ, благоустрою тощо. Крім того, він входить до складу Громадської ради при НАЗК.

З командою Гриценка Рижов співпрацює не вперше. Зокрема, 2015 року він балотувався від "Громадянської позиції" до Київради.

Присяжна, колишня довірена особа Тимошенко та безробітний

Довіреною особою Гриценка в окрузі №215 (Деснянський і Дніпровський райони) стала пенсіонерка Надія Йосипівна Захарчук. В Інтернеті можна знайти декларацію її повної тезки, яка працює присяжною Броварського міськрайонного суду на Київщині. Також вона була помічницею нардепа від "Нашої України", мажоритарника з Київської області Юрія Бойка у ВРУ IV скликання.

Захарчук встигла побувати членкинею щонайменше двох партій. У 2000-х роках вона очолювала Броварську районну організацію "Нашої України", а 2008-го вступила до партії "Єдиний центр" і стала заступницею голови київського обласного осередку цієї політсили.

Біографічна довідка Надії Захарчук на сайті Київської облорганізації "Єдиного центру"

На парламентських виборах 2014 року Захарчук працювала в ОВК №97 (Київщина) від партії "Зелена планета" (цікаво, що з-поміж довірених осіб Олега Ляшка в Києві є одна, яка балотувалася від "Зеленої планети"). А 2015-го Захарчук кандидувалася до Броварської міськради від "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" як безпартійна, але не пройшла.

Пенсіонерка, голова громадської організації "Моя Оболонь" Галина Занько представляє інтереси Гриценка в окрузі №217 (Оболонський район). Вона вже має досвід роботи довіреною особою – на виборах Президента 2004 року працювала в інтересах кандидата-самовисуванця Михайла Бродського в окрузі №218 на Оболоні. А на президентських виборах 2014-го Занько була довіреною особою Юлії Тимошенко в тому самому окрузі.

Скриншот сайту ЦВК (натисніть для збільшення)

Із партією Тимошенко Занько співпрацювала тривалий час. 2006 року вона балотувалася від "БЮТ" до Київради, а 2007-го – до Верховної Ради. Була помічницею нардепів Анатолія Семиноги ("БЮТ", IV і V скликання) та Олександра Бригинця ("Батьківщина", VII скликання). У 2006-2010 роках – депутатка Оболонської райради від "БЮТ". На парламентських виборах 2012-го Занько була довіреною особою Бригинця в оболонському окрузі №217, а на виборах до ВРУ 2014 року – уповноваженою особою ВО "Батьківщина" в тому ж окрузі.

Водночас у коментарі Руху ЧЕСНО пенсіонерка стверджувала, що 2010 року "склалися обставини", які змусили її припинити співпрацю з Тимошенко.

"Я змінила своє бачення. Я не можу сказати, що я проти неї. Я не проти, вона мені як людина подобається. Просто я так вирішила", – пояснила Занько.

Довіреною особою Гриценка пенсіонерка стала за власним бажанням ("Я подзвонила й попросилася"), бо кандидат їй імпонує.

Небагато інформації можна знайти про представника Гриценка в окрузі №219 (Святошин), тимчасово безробітного Володимира Васильовича Павлусенка. Із резюме його повного тезки за 2018 рік відомо, що він служив на різних посадах в армії, працював головним редактором видання Національної академії оборони України, заступником директора та директором підприємства при Держфінінспекції, заступником директора юридичної компанії "Евентус-Ком".

Помічники трьох нардепів

В окрузі №214 (Дніпровський район) Гриценко довірився підприємцю Андрієві Ювченку. Він є помічником на громадських засадах позафракційного нардепа-мажоритарника Віктора Чумака, також обраного у 214-му окрузі. До речі, зараз Чумак очолює виборчий штаб Гриценка.

Скриншот сторінки Андрія Ювченка у Facebook

Ювченко не вперше співпрацює з Гриценком: на президентських виборах 2010 року він був довіреною особою кандидата в окрузі №93 на Київщині. А на парламентських виборах 2012-го працював спостерігачем від Чумака у згаданому вище окрузі №214. 2014 року сам спробував себе в ролі кандидата – балотувався до Київради як самовисуванець в окрузі №22 у Дніпровському районі, але програв.

Також Ювченко веде громадську діяльність: разом з іншими киянами він подав позов про скасування дозволу столичної влади на забудову території колишнього молокозаводу "Галактон". Про перебіг розгляду цієї справи Ювченко періодично пише у Facebook.

В окрузі №220 (Поділ) на Гриценка працює громадський і політичний діяч, уродженець Одеси Андрій Юсов. Він обіймає посаду радника керівника виборчого штабу кандидата. Юсов відомий як активний учасник масових протестів від початку 2000-х років. Брав участь у кампанії "Україна без Кучми" (тоді йому було 18 років), Помаранчевій революції, був активістом Євромайдану в Одесі. Тричі балотувався до Одеської міської ради (2002, 2006, 2010), але безуспішно.

Андрій Юсов (фото – Facebook "Вільна Академія Змін")

Під час Помаранчевої революції Юсов був одним зі спікерів громадянської кампанії "ПОРА". 2005 року вона набула форми партії, а Юсов увійшов до її керівництва. 2006-го він балотувався до ВРУ за списком блоку "ПОРА-ПРП" (першим номером був Віталій Кличко), проте блок не подолав 3%-й бар'єр. На парламентських виборах 2007 року Юсов уже був у списку "Партії вільних демократів", але й ця політсила не отримала мандатів. У 2012-2015 роках очолював Одеську облорганізацію партії "УДАР". 2014-го висувався в народні депутати за списком "БПП" (під №109), але не пройшов до парламенту. У 2015-2018 роках устиг попрацювати радником двох посадовців – начальника управління СБУ в Одеській області та міського голови Вінниці.

У Верховній Раді IV та VII скликань Юсов був помічником народного депутата Едуарда Гурвіца, а у 2009-2010 роках, коли той був міським головою Одеси, очолював Управління молодіжної та сімейної політики міськради. Також у різні роки допомагав нардепам Юрію Оробцю ("Наша Україна"), Володимиру Куренному ("БЮТ"), Тарасу Стецьківу ("Наша Україна – Народна самооборона"), а зараз співпрацює з депутатом від "БПП" Леонідом Козаченком.

Згідно з даними YouControl, Юсов є головою громадських організацій "Громадянська кампанія "ПОРА", "Школа відповідальної політики" та "Ліберальний український клуб".

Довіреною особою Гриценка в окрузі №222 (Солом'янський район) є уродженець Хмельниччини, директор юридичної компанії "Феміда-Протекшн груп" Анатолій Володимирович Артемчук. З YouControl відомо, що він пов'язаний з низкою фірм, сферами діяльності яких, згідно з КВЕДами, є будівництво, організація азартних ігор, купівля та продаж нерухомості.

Анатолій Артемчук (фото – gazeta-nagolos.com.ua)

Артемчук чотири рази безуспішно намагався стати народним депутатом. 2002 року він балотувався до ВРУ за списком СДПУ(о) Віктора Медведчука. На парламентських виборах 2012-го та 2014-го був кандидатом-самовисуванцем в окрузі №189 на Хмельниччині. А 2013 року балотувався в нардепи на повторних виборах у скандальному київському окрузі №223, де точилася боротьба між самовисуванцем Віктором Пилипишиним і "свободівцем" Юрієм Левченком. Натомість він зміг потрапити до Хмельницької облради (2006-2010) від "БЮТ". Також свого часу Артемчук очолював Державну екологічну інспекцію в Київській області.

Агітаційний ролик Анатолія Артемчука на виборах до ВРУ 2014 року. На відео підтримку кандидату висловлює нардеп від "Народного фронту" Андрій Тетерук

У Верховній Раді IV-VII скликань Артемчук був помічником свого земляка – нардепа Олега Лукашука з Хмельниччини (у 1998-2004 роках той був членом СДПУ(о), згодом перейшов до ВО "Батьківщина"). Зараз же працює з депутатом від "Радикальної партії" Андрієм Лозовим. До речі, 2015 року Артемчук балотувався від політсили Олега Ляшка до Київради.

Також Артемчук керує громадськими організаціями "Поділля", "Скарбниця нації" та "Кияни за справедливість" (на сайті останньої він, зокрема, критикує столичну владу).

У коментарі Руху ЧЕСНО Артемчук заявив, що в команді Гриценка перебуває з 2008 року, стояв біля джерел ГО "Громадянська позиція", а довіреною особою кандидата став з власної ініціативи. Щодо свого статусу помічника Лозового та балотування до Київради від "РПЛ" він повідомив таке:

"Мені "РПЛ" запропонувала взяти участь у виборах до Київради й тим допомогти Лозовому в розбудові київського осередку 2015 року. Відтоді, як керівні органи "РПЛ" очолили люди Ріната Ахметова, мені стало нецікаво допомагати цій партії через різні погляди щодо розвитку держави. З весни 2018 року я фактично не допомагаю й не надаю консультацій Лозовому, а виключно зосередився на допомозі Гриценку в президентській кампанії".

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував довірених осіб Петра Порошенка, Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко в Києві, Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка, Юрія Бойка, Ігоря Смешка, Руслана Кошулинського, Юлії Литвиненко й Сергія Капліна – на Київщині, Володимира Зеленського й Анатолія Гриценка – на Запоріжжі.

Окрім того, Рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]